12 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς

πιπερια καλλιεργεια

Πιπεριά, το λαχανικό με τη μοναδική γεύση και τα περισσότερα χρώματα από κάθε άλλο κηπευτικό! Οι πιπεριές αποτελούν βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας συνδυάζοντας μοναδική γεύση, τραγανή υφή και χαρακτηριστικό άρωμα.

Η καλλιέργεια της πιπεριάς φτάνει σε ύψος περίπου 1 μέτρου και, ανάλογα την ποικιλία, σχηματίζει καρπούς σε διάφορα σχήματα, από στενόμακρα μέχρι πιο στρογγυλά με έντονα χρώματα όπως πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.

Ο καρπός της πιπεριάς έχει πολύ σημαντική διατροφική αξία καθώς περιέχει πλήθος βιταμινών και αντιοξειδωτικών, πολύ ωφέλιμων για την υγεία μας. Παράλληλα, έχει μικρή περιεκτικότητα σε λίπη και για αυτό είναι κατάλληλη για προγράμματα διατροφής απώλειας βάρους.

Το φυτό της πιπεριάς ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ντομάτα και την μελιτζάνα, την οικογένεια των σολανωδών, και κατάγονται από την κεντρική και νότια Αμερική.

Η καλλιέργεια της πιπεριάς ξεκινάει, συνήθως, την άνοιξη και είναι μία σχετικά εύκολη καλλιέργεια που με την κατάλληλη φροντίδα μας δίνει πολλούς καρπούς για να απολαμβάνουμε μέσα στο καλοκαίρι.

Αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο στον κήπο, μπορούμε να κάνουμε καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας.

Είναι ευκαιρία να φυτέψουμε είδη πιπεριάς που δύσκολα βρίσκουμε στο εμπόριο και να απολαύσουμε μοναδικές γεύσεις. Ας δούμε, λοιπόν πώς καλλιεργούμε τις αγαπημένες μας ποικιλίες πιπεριάς για να τις απολαμβάνουμε ολόφρεσκες και τραγανές σε υπέροχες σαλάτες και μοναδικές συνταγές μαγειρικής.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες πιπεριάς;

Αν και υπάρχουν πολλά είδη πιπεριάς, οι περισσότερες ποικιλίες και υβρίδια πιπεριάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας ανήκουν στο είδος Capsicum annuum. Aπό τις πιο δημοφιλείς παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες πιπεριάς είναι οι παρακάτω:

  • Πιπεριά κέρατο: Ποικιλία πιπεριάς που δίνει στενόμακρους πρασινοκίτρινους καρπούς που απολαμβάνουμε συνήθως τηγανητούς.
  • Πιπεριά πράσινη κέρατο: μακρόστενη πράσινη πιπεριά, εξαιρετική για να την βάλουμε στο ξύδι και να την κάνουμε τουρσί, αν και αρκετοί τη χρησιμοποιούν και φρέσκια στη σαλάτα.
  • Πιπεριά Φλωρίνης: Δημοφιλής ποικιλία πιπεριάς που δίνει κόκκινους γλυκούς μακρόστενους καρπούς, ελαφρά κωνικούς με παχιά τοιχώματα που γίνονται ψητοί και γεμιστοί με τυρί.
  • Πιπεριά φλάσκα: Αγαπημένες ποικιλίες πιπεριάς που δίνουν
  • στρογγυλούς ή σχετικά τετράγωνους καρπούς σε πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, ιδανικούς για σαλάτα ή για μαγείρεμα.
  • Πιπεριά ντολμά: Ποικιλία πιπεριάς που δίνει τετράγωνους καρπούς με ανοιχτοπράσινο χρώμα με τη λεπτή φλούδα κατάλληλη για το μαγείρεμα γεμιστών.
  • Καυτερή Ιεράπετρας: Ντόπια ποικιλία μακρόστενης πιπεριάς, πολύ καυτερή.

Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για τις καυτερές πιπεριές που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό, όπως η πιπεριά τσίλι και η πιπεριά καγιέν που αποτελούν εξαίσια πρώτη ύλη για πολλές πικάντικες συνταγές.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές νέες ποικιλίες και είδη πιπεριάς γίνονται δημοφιλείς στη χώρα μας, όπως οι καυτερές πιπεριές τσίλι Chilly), οι πιπεριές καγιέν (Cayenne) που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό και στη χώρα μας. οι πιπεριές χαλαπένος (Halapenos), οι καυτερές πιπεριές xαμπανέρος (Habaneros) και η πιπεριά άντσο (Αncho) που είναι αποξηραμένη πιπεριά της ποικιλίας Poblano με γλυκιά και ήπια καυτερή γεύση.

Πιπεριές chilli
Κόκκινες καυτερές πιπεριές chilli

2. Πώς δημιουργούμε φυτά πιπεριάς από σπόρο;

Η πιπεριά πολλαπλασιάζεται με τον σπόρο που συλλέγουμε από τον καρπό του φυτού. Είναι χρήσιμο να διατηρούμε το δικό μας σπόρο πιπεριάς για να μπορούμε να καλλιεργούμε κάθε χρόνο γνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σπόρος της πιπεριάς αργεί να φυτρώσει και θέλει λίγη υπομονή. Σε κατάλληλες θερμοκρασίες γύρω στους 20°C και σε περιβάλλον με αρκετή υγρασία, ο σπόρος της πιπεριάς χρειάζεται χρόνο τουλάχιστον 2-3 εβδομάδων για να φυτρώσει.

Θα χρειαστούμε και άλλες 4-5 εβδομάδες μέχρι το καινούριο φυτό από σπόρο είναι έτοιμο για μεταφύτευση. Για το λόγο αυτό, η κατάλληλη εποχή σποράς στο σπορείο μας είναι μέσα στο μήνα Φεβρουάριο σε μικρό θερμοκήπιο, προκειμένου να φυτέψουμε νωρίς, μέσα στον Απρίλιο, τα φυτά που έχουμε ετοιμάσει.

3. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της πιπεριάς για να αναπτυχθεί;

Η καλλιέργεια της πιπεριάς αγαπά το ζεστό περιβάλλον και είναι σχετικά ευαίσθητη στους ανέμους και στο κρύο. Η νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση στα πάνω φύλλα της πιπεριάς και να εμφανίσουν ένα χαρακτηριστικό καρούλιασμα.

Φυτεύουμε τα νεαρά φυτά πιπεριάς από τα μέσα Απριλίου και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, όταν θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες τόσο οι ημερήσιες όσο και οι νυχτερινές.

Στα νότια μέρη της Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι πιο ήπιος, το φυτό της πιπεριάς δεν ξεραίνεται στο τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς παρά την παγωνιά. Με το κατάλληλο κλάδεμα στα τέλη του χειμώνα, η πιπεριά μπορεί να βλαστήσει ξανά και να μας δώσει νέα παραγωγή την επόμενη χρονιά.

4. Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις πιπεριές;

Κατά την φύτευση της πιπεριάς επιλέγουμε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, περίπου 50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80–100 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό.

Η αραιή φύτευση των φυτών πιπεριάς συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών και προσβολών από έντομα, καθώς επίσης στη βελτίωση της παραγωγής τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, λόγω μεγαλύτερης έκθεσης σε ηλιοφάνεια.

Κατά την ανάπτυξη της πιπεριάς, τις πρώτες 4 εβδομάδες, αφαιρούμε τα πρώτα άνθη για να προλάβει το φυτό να σχηματίσει πλούσιο φύλλωμα και να προφυλάξει τους καρπούς από εγκαύματα λόγω της έντονης ηλιοφάνειας.

Καλλιέργεια πιπεριάς
Χρησιμοποιούμε γεωύφασμα για να περιορίσουμε την ανάπτυξη ζιζανίων

5. Πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε πιπεριές σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Για την καλλιέργεια της πιπεριάς σε γλάστρα επιλέγουμε τα κατάλληλα ηλιόλουστα σημεία στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Προτιμάμε θέσεις με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό και προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους.

Τα φυτά της πιπεριάς έχουν σχετικά μικρή ανάπτυξη, οπότε φυτεύουμε σε γλάστρες διαμέτρου 25-30 εκατοστών. Φροντίζουμε οι γλάστρες να διαθέτουν τρύπες στη βάση και τοποθετούμε ένα λεπτό στρώμα 3-4 εκατοστά από χαλίκια ή ελαφρόπετρα στον πάτο της γλάστρας, για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα.

Για να γεμίσουμε τις γλάστρες, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε το δικό μας μίγμα ανακατεύοντας τύρφη, κοπριά, περλίτη σε αναλογία όγκου 2:1:1.

6. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της πιπεριάς;

Η καλλιέργεια της πιπεριάς έχει αρκετές ανάγκες σε νερό για να ευδοκιμήσει και χρειάζεται τακτικό πότισμα.

Ποτίζουμε τις πιπεριές περίπου 2 φορές την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οι πιπεριές χρειάζονται συχνότερο πότισμα περίπου κάθε 2 μέρες.

Κατάλληλο σύστημα για το πότισμα του λαχανόκηπου και της πιπεριάς είναι η άρδευση με σταγόνες, καθώς εξασφαλίζει ομοιόμορφο πότισμα, εξοικονόμηση νερού και αποφυγή ανάπτυξης πολλών ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζανίων)

Προσέχουμε κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, καθώς η έλλειψη νερού όπως και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσουν πτώση των ανθέων της πιπεριάς με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένη καρποφορία των φυτών.

Πότισμα λαχανόκηπου
8 μυστικά για το πότισμα των λαχανικών σε κήπο και σε γλάστρα

7. Τι λίπασμα βάζουμε στις πιπεριές και πόσο συχνά;

Η καλλιέργεια της πιπεριάς έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή καρπών.

Αρχικά, κατά την μεταφύτευση της πιπεριάς στο χώμα, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στους λάκκους φύτευσης, σε μορφή κομπόστ και χωνεμένης κοπριάς, καθώς επίσης πλήρες βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο.

Κατά την διάρκεια της καλλιέργειας, είναι σημαντικό να προσθέτουμε κάθε μήνα, πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο, για να ενισχύουμε τα φυτά με θρεπτικά στοιχεία ώστε να εξασφαλίσουμε νόστιμους και τραγανούς καρπούς.

Συμπληρωματικά, η προσθήκη λιπάσματος ασβεστίου βοηθά στην αντιμετώπιση της ξηρής κορυφής, το φαινόμενο που εμφανίζει μαυρίσματα στους καρπούς της πιπεριάς.

Ξηρή κορυφή: Μαύρισμα στο κάτω μέρος σε πιπεριές
Ξηρή κορυφή: Μαυρίσματα σε πιπεριές

8. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της πιπεριάς;

Η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι σχετικά ανθεκτική στην προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες. Η πιο σημαντική ασθένεια που συναντάμε είναι το ωίδιο που εκδηλώνεται με τον σχηματισμό κηλίδων στα φύλλα της πιπεριάς.

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου στις πιπεριές χρησιμοποιούμε βιολογικό σκεύασμα βρέξιμου θειαφιού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα της πιπεριάς με σπιτικά υλικά διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό.

Αντιμετώπιση του ωιδίου της ντομάτας και της πιπεριάς
Πώς αντιμετωπίζουμε το ωίδιο σε ντομάτες και πιπεριές

Μπορεί να συναντήσουμε διάφορα έντομα στην καλλιέργεια της πιπεριάς, όπως η μελίγκρα, οι βρωμούσες, ο αλευρώδης, η τούτα και ο τετράνυχος που μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση τους, προμηθευόμαστε κατά περίπτωση διάφορα εγκεκριμένα βιολογικά εντομοκτόνα από γεωπονικά καταστήματα, όπως οι σάπωνες αλάτων καλίου, ο βάκιλος Θουριγγίας και η φυσική πυρεθρίνη.

Εναλλακτικά, για την προληπτική προστασία από τα έντομα και τον τετράνυχο, μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας οικολογικά σκευάσματα με σπιτικά υλικά, διαλύοντας μια κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό.

θειαφι στα φυτα
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)

9. Χρειάζεται κλάδεμα η καλλιέργεια της πιπεριάς;

Η υπαίθρια καλλιέργεια της πιπεριάς παρουσιάζει ζωηρή ανάπτυξη και δίνει καλή καρποφορία χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις κλαδέματος. Για να διευκολύνουμε τον καλύτερο αερισμό του φυτού, κάνουμε μόνο μικρές επεμβάσεις αφαιρώντας τα χαμηλά φύλλα που βρίσκονται κοντά στο έδαφος αλλά και αυτά που παλιώνουν και κιτρινίζουν.

Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, αν κλαδέψουμε τις πιπεριές στα τέλη του χειμώνα, θα μας δώσουν παραγωγή καρπών και την επόμενη χρονιά.

10. Πότε συγκομίζουμε τις πιπεριές και πώς τις συντηρούμε;

Η συγκομιδή των καρπών της πιπεριάς γίνεται μέσα στο καλοκαίρι, περίπου μετά από 9-12 βδομάδες από τη μεταφύτευση των φυτών. Η εποχή συγκομιδής διαφέρει ανάλογα την ποικιλία της πιπεριάς, τις καιρικές συνθήκες και τις καλλιεργητικές πρακτικές όπως το πότισμα και η λίπανση.

Συλλέγουμε τους καρπούς της πιπεριάς, όταν αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος, σχετικά άγουρους με τραγανή σάρκα και το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας που έχουμε επιλέξει. Οι χρωματιστές ποικιλίες πιπεριάς, καθυστερούν να πάρουν το τελικό χρώμα κίτρινο, κόκκινο ή πορτοκαλί κι αυτό οφείλεται συνήθως στην έλλειψη λίπανσης με κάλιο.

Κατά τη συγκομιδή, είναι πολύ σημαντικό να κόβουμε τους καρπούς με τμήμα του ποδίσκου για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης για να μη χάνουν υγρασία από το σημείο του κοψίματος.

11. Πως διατηρούμε και συντηρούμε καλύτερα τις πιπεριές

Μπορούμε να διατηρήσουμε και να συντηρήσουμε εύκολα τους καρπούς της πιπεριάς στο ψυγείο μέσα σε χάρτινη σακούλα για αρκετές μέρες για να τις απολαύσουμε φρέσκιες ή μαγειρεμένες στις σαλάτες και στα φαγητά μας.

Μπορούμε επίσης κάποιες ποικιλίες πιπεριάς να τις αποξηράνουμε ή να τις κάνουμε τουρσί και να τις διατηρήσουμε σε ξύδι για αρκετούς μήνες.

12. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της πιπεριάς

Η αίσθηση καψίματος που μας αφήνουν στο στόμα οι καυτερές πιπεριές οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη που βρίσκεται στη εσωτερική επιδερμίδα του καρπού της πιπεριάς. Το επίπεδο της καυστικότητας της πιπεριάς, δηλαδή η περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη μετριέται σε βαθμούς Scorville (SHU).

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (40)

  1. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΕΡΕΜΕΤΙΔΟΥ
    15/07/2024

    καλησπέρα έχουμε πιπεριές στο μπαξέ όμως ενώ γίνονται μεγάλες και ωραίες αρχίζουνε σιγά-σιγά από κάτω σαν να παθαίνουν εγκαύματα. αναγκαστήκαμε και κόψαμε τις φλωρίνης ενώ είναι πράσινες ακόμα για να μην χαραμιστούν. μπορούμε με κάποιο τρόπο να τις κάνουμε να κοκκινήσουνε;; ευχαριστώ.

  2. Κωνσταντίνος Μέρμελας
    29/02/2024

    Καλησπέρα μήπως πουλάς καλοπιστικες πιπεριές σε σχήμα καμπάνας κόκκινες

    • Στα Μυστικά του Κήπου, δίνουμε συμβουλές για φυτά και καλλιέργειες. Μπορείς να απευθυνθείς σε φυτώρια ή γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου.

  3. Μύρα
    30/04/2023

    καλησπέρα μπορείτε ν μου πείτε τι χρειάζεται η πιπεριά για ν χοντραίνει τον καρπό της γιατί μένει μικρός κ αλλάζει χρώμα κοκκινίζει ευχαριστω

    • Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα καλίου στις πιπεριές καθώς και λίπασμα ασβεστίου για να μεγαλώσουν περισσότερο.

  4. Νίκη
    31/03/2023

    Καλημέρα! Πήρα σπόρους πιπεριάς τσουπετινι (biquinho). Μπορείτε να μου πείτε τι να προσέξω ώστε να αναπτυχθεί σωστά;
    Ευχαριστώ.

  5. ΦΩΤΗΣ
    17/05/2022

    Γεια σου Κωστα.Οι πιπεριες μου ειναι σχετικα μικρες γυρω στα δεκα πεντε με εικοσι εκατοστα και εχουν βγαλει καρπους.Μηπως θα πρεπει να αφαιρεσω τα ανθη και τους καρπους για να μεγαλωσει το φυτο?ευχαριστω.

    • Καλημέρα Φώτη. Πράγματι, καλύτερα να αφαιρέσεις τα άνθη για να δώσεις ώθηση για ανάπτυξη στις πιπεριές σου και να μην εξαντληθούν λόγω της πρώιμης καρποφορίας.

  6. Νικήτας
    04/06/2021

    Καλησπέρα,
    Θα ήθελα να μάθω γιατί η κόκκινη πιπεριά μου παραμένει πράσινη και δεν αλλάζει χρώμα.
    Ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Νικήτα. Θέλει αρκετό χρόνο για να κοκκινήσουν οι καρποί της κόκκινης πιπεριάς. Πρόσθεσε λίπασμα καλίου στην πιπεριά για να βοηθήσεις να ωριμάσουν και να κοκκινήσουν.

  7. Νικολεττα
    30/08/2020

    Καλημέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για τη σελίδα σας. Μας βοηθάτρ πολύ με τις πληροφορίες σας.
    Ήθελα να ρωτήσω…
    Ειχα πάρει σπόρο για τις πιπεριές και τελικά κάποιες από αυτές είναι καυτερες. Έχω ακούσει ότι αν βάλεις καυτερες πιπεριές δίπλα σε κανονικές υπάρχει περίπτωση να πάρουν τη κάψα και οι κανονικές. Ισχύει?

    Επισης έχουν πιάσει μελιγκρα τα ψεκαζω με σαπούνερο με οινόπνευμα αλλά συνεχίζει η ζημιά. Να τα ψεκαζω κάθε 4 μέρες τις βραδινές ώρες?

    Ευχαριστω ☺️

    • Καλησπέρα Νικολέττα.
      Αν βάλεις πιπεριές καυτερές δίπλα δεν σε καυτερές δεν θα πάρουν καυστικότητα. Υπάρχει ένα ενδεχομενο αν κρατήσεις σπόρο από τις κανονικές πιπεριές, λόγω σταυρεπικονίασης, να υπάρξει κάποια επιρροή στα καινούρια φυτά που θα φυτέψεις. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, μπορείς να ψεκάζεις με πράσινο σαπούνι κάθε 4 μέρες ενώ αν συνεχιστεί η προσβολή ψέκασε και με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης.

      • Σεραφείμ Μελιδώνης
        15/02/2021

        Καλησπερα
        Έχω φυτέψει πιπεριά καυτερή, ενώ και τώρα που σας γράφω έχει βγάλει κόκκινες πιπεριτσες, μέσα της στο εσωτερικό δεν έχει σπορους, για να μεταφυτεψη)

        • Καλησπέρα Σεραφείμ. Πιθανότατα, υπήρξε κάποιο πρόβλημα στην καρπόδεση της πιπεριάς λόγω συνθηκών ή έχουμε περίπτωση υβριδίου που δε κάνει σπόρους.

          • Σεραφείμ
            23/05/2021

            Καρπόδεση???? Εννοείτε ότι δεν ταϊστηκε με τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία??
            Δεν νομίζω να είναι υβρίδια, εινοα ράτσα Μορούνγκα σκορπιός κόκκινη, πολύ πολύ καυτερή, απο τις ποιο καυτερές

          • Σεραφείμ
            30/05/2021

            Τώρα η ίδια πιπεριά διαπιστώνω ότι αργούν να μεγαλώσουν τα φύλλα της
            Ενώ κάποιες άλλες πιπεριές αλλης ονομασίας τώρα έχουν ποιο μεγάλα φύλλα και βλέπω και κάποιο λουλούδι να εμφανίζετε
            Ευχαριστώ

            • Θα σου πρότεινα να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα στην πιπεριά σου με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για να εμφανίσει ταχύτερη ανάπτυξη.

            • Σεραφείμ
              01/06/2021

              Έχω ρίξει λίπασμα μπλε σε μπιλίτσες, θα το δοκιμάσω όντως το βιολογικό λίπασμα σε άζωτο

  8. Papaioannou Christos
    30/08/2020

    Παρακαλώ ενημερώστε με τον τρόπο που κερδιζω σπόρους για να τους φυτέψω τον επόμενο χρόνο απο φρέσκες πιπεριές πράσινες μιας ποικιλίας που μου έφεραν.
    Ευχαριστώ
    Χρήστος Παπαϊωάννου

    • Καλημέρα Χρήστο. Για να μπορέσεις να κρατήσεις αρχικά σπόρους από τις φρέσκιες πιπεριές που να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι οι καρπόι από ποικιλίες και όχι από υβρίδια. Αφαιρείς τους σπόρους από τους καρπούς, τους τοποθετείς πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τους αφήνεις να στεγνώσουν για λίγες μέρες σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Στ συνέχεις μπορείς να τους φυλάξεις σε ένα βαζάκι σε κρύο σκοτεινό μέρος μέχρι να φτιάξεις σπορείο για τους φυτέψεις την επόμενη χρονιά.

  9. Κατερίνα
    05/08/2020

    Καλησπέρα σας, έχω πιπεριές φυτεμένες από τον Μάιο και η μία ενώ είχε καλή παραγωγή στις αρχές και είχε καρπούς, τώρα τα άνθη της ξεραίνονται και δεν βγάζει πια καρπούς. Είναι φυτεμένη στο έδαφος, έχει αρκετό ήλιο και τα ποτίζω κάθε δεύτερη μέρα.

    • Καλημέρα Κατερίνα.
      Μπορείς να ψεκάσεις με υγρό λίπασμα φυκιών για να μην ξεραίνονται τα άνθη της πιπεριας λόγω έντονης ζέστης ή να βάλεις ένα δίχτυ προστασίας από τον ήλιο.

  10. Tasos
    31/07/2020

    καλησπέρα έχω πιπεριές κόκκινες τα έχω τα φυτά στο μπαλκόνι και όλες έχουν αρχίσει να ξερένονται τα φύλα τους στις άκρες βλέπω ότι είναι σε ένα φύλλο ανά φυτό, τι μπορεί να είναι;.Τα έχω σε σημείο που τα βλέπει ο ήλιος από την ανατολή μέχρι και στης 13:00 μετά πιάνει σκιά στο μέρος, ποτίζω μια φορα την ημέρα κάθε βράδυ ρίχνω αρκέτο νερό (όσο ρίχνω και στις ντοματιές-πεπονιές που έχω.) και σκέφτομαι μήπως είναι αυτός ο λόγος.Θα τα αφήσω ενα βράδυ χωρίς πότισμα αν βέβαια έχει υγρασία το χώμα αλλιώς θα μειώσω το νερό για λίγες μέρες να δω αν είναι αυτός ο λόγος.
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  11. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    14/06/2020

    Καλημέρα, μία τεχνική που είδα στο κλάδεμα της πιπεριάς είναι το topping. ενδεικνυται?

    • Καλησπέρα Kωνσταντίνε. Μπορείς να κάνεις topping (κορφολόγημα) πιπεριάς κυρίως στις πιπεριές που έχουν μεγάλη ανάπτυξη ώστε να αποκτήσουν ένα πιο συμπαγές σχήμα και να έχουν καλύτερη καρποφορίας.

      • Σεραφείμ
        30/05/2021

        Τι είναι και πως γίνετε το topping??

        • To topping που αναφέρεσαι στην καλλιέργεια πιπεριάς είναι όταν κορφολογούμε τον κεντρικό βλαστό της πιπεριάς, δηλαδή κόβουμε την άκρη του ώστε να αναπτυχθούν και πλευρικοί βλαστοί και να αποκτήσει πιο συμπαγές φύλλωμα η πιπεριά.

  12. ANTONIOS ILIOPULOS
    30/04/2020

    Καλησπέρα.Οι πιπεριές μου τα νέα φύλλα τα μικρά που βγάζει στην κορυφή κατσαρώνουν όλα.Τι πρέπει να κάνω?

    • Καλησπέρα. Πιθανότατα, το κατσάρωμα των φύλλων της πιπεριάς που βγάζει στην κορυφή μπορεί να οφείλεται στην παγωνιά της νύχτας και τις χαμηλές θερμοκρασίες ή στην προσβολή από μελίγκρα.

      • Ζωή
        08/06/2021

        Γειά σας,

        ευχαριστουμε πολύ για τις συμβουλές. Το καρούλιασμα απο πτώση θερμοκρασίας τη νύχτα, είναι αναστρέψιμο? και δεύτερον εχει αντίκτυπο στο φυτό?

        Ευχαριστώ πολύ

        • Καλημέρα Ζωή. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση των φυτών της πιπεριάς για να αναπτύξουν πλούσια βλάστηση.

  13. Στάθης
    28/04/2020

    Καλημέρα και χρόνια πολλά! Αρχικά να σας πω συγχαρητήρια για την σελίδα σας και την ενημέρωση που προσφέρεται μέσω αυτής.
    Φέτος ειπα να βάλω πιπεριές από διάφορες ποικιλίες από τις οποίες έχω σκοπό να κρατήσω τον σπόρο για την επόμενη χρονιά.
    Συγκεκριμένα έχω φυτέψει, πιπεριές καγιέν, πιπεριες χαμπανερο και πιπεριές Καρολίνα ρίπερ.
    Η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι η εξής.
    Υπάρχει περίπτωση με την επικονίαση που γίνει να αναμειχθούν οι ποικιλίες πιπεριάς με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά οι σπόροι που θα φυτέψω να βγουν μια μίξη από τις ποικιλιες αυτές;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλησπέρα Στάθη. Μπορείς να φυτέψεις τις πιπεριές σου καθώς δεν έχουμε μεγάλο ποσοστό σταυρεπικονίασης ώστε να επηρεαστούν οι ποικιλίες πιπεριάς που θα φυτέψεις από σπόρο.

    • Σεραφείμ
      02/06/2021

      Έχει σπείρει Καρολίνα Ρίπερ , πατριώτη?
      Είσαι κι εσύ “άρρωστος”

  14. δαμιανος
    27/04/2020

    για να αποφυγουμε την ξηρη κορυφη μπορουμε να χρησημοποιησουμε φωσφορικο ασβεστη;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *