Κολεός, το ωραίο φύλλο του κήπου
Το ωραίο φύλλο, γνωστό και ως κολεός, είναι ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό φυτό με καταγωγή από την τροπική Ασία που το θυμόμαστε παραδοσιακά να διακοσμεί τις αυλές και τους κήπους των γιαγιάδων μας.
Ο κολεός διαθέτει εντυπωσιακά χρώματα και σχηματίζει μοναδικούς συνδυασμούς αποχρώσεων στα φύλλα του που αποτελούν και χαρακτηριστικό της ονομασίας που έχει επικρατήσει ως ωραίο φύλλο.
Χαμηλής ανάπτυξης θαμνώδες φυτό που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά, ο κολεός εμφανίζει μικρά λουλούδια που δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία και επισκιάζονται από τη ζωντάνια και τα χρώματα των φύλλων του.
Φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες στην αυλή και το μπαλκόνι, καθώς και σε μικρά παρτέρια στον κήπο όπου μας χαρίζει εξωτική ομορφιά. Συνήθως, το ωραίο φύλλο φυτεύεται ως ετήσιο φυτό, σε περιοχές ωστόσο με ζεστούς χειμώνες, όπως στη νότια Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει για 2-3 χρόνια.
Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα του ωραίου φύλλου και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και τις έντονες αποχρώσεις στα φύλλα του για αρκετό διάστημα.
1. Τι συνθήκες χρειάζεται το ωραίο φύλλο για να ευδοκιμήσει;
Ο κολεός αναπτύσσεται καλύτερα σε σκιερές θέσεις ή έστω ημισκιερές στον κήπο μας και δεν του αρέσει ο καυτός ήλιος του μεσημεριού που ξεθωριάζει το χρώμα των φύλλων του, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για να φυτέψουμε το ωραίο φύλλο σε γλάστρα, επιλέγουμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση. Φυτεύουμε το ωραίο φύλλο σε γλάστρα που διαθέτει τρύπα στη βάση της για να απομακρύνεται το περιττό νερό και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών για να βοηθήσουμε στην καλύτερη αποστράγγιση, καθώς σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας οι ρίζες του ωραίου φύλλου μπορούν να σαπίσουν.
Το ωραίο φύλλο όταν φυτευτεί στον κήπο χρειάζεται μέσης σύστασης έδαφος με αφράτο χώμα και όχι ασβεστούχο. Είναι πολύ ευαίσθητο στο κρύο και στους ψυχρούς ανέμους, γι’ αυτό φροντίζουμε να του εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση κατά την περίοδο του χειμώνα.
2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το ωραίο φύλλο;
Το ωραίο φύλλο θέλει προσεκτικό πότισμα για να έχει πλούσια ανάπτυξη και έντονα χρώματα στο φύλλωμα του. Ποτίζουμε μόνο όταν το χώμα του στεγνώνει, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει μάρανση των φύλλων του. Επίσης, αποφεύγουμε να βρέχουμε το φύλλωμα του κατά το πότισμα για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.
Σχετικά με τη λίπανη του ωραίου φύλλου, καλό είναι να προσθέτουμε υγρό πλήρες λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε δυο βδομάδες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.
3. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το ωραίο φύλλο;
Αν και πολλοί πιστεύουν ότι λόγω της χαμηλής ανάπτυξης του ωραίου φύλλου, δεν χρειάζεται κλάδεμα, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Είναι σημαντικό να κορφολογούμε συχνά το ωραίο φύλλο για να διατηρήσουμε το σχήμα του συμπαγές και να τονώσουμε την βλάστηση του.
Επίσης, είναι απαραίτητο να αφαιρούμε τα μικρά λουλούδια του που δεν έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία μόλις εμφανιστούν, για να διατηρήσει την ανάπτυξη του και την ένταση των χρωμάτων στα φύλλα του. Αν δεν αφαιρέσουμε τα λουλόυδια του έγκαιρα, το ωραίο φύλλο θα χάσει τη ζωτικότητα του και δε θα βγάλει καινούρια φύλλα.
4. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά ωραίου φύλλου;
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ωραίου φύλλου, μπορούμε να το κάνουμε αρκετά εύκολα με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα, καθώς και με σπόρο. Φυτεύουμε σπόρο του ωραίου φύλλου, σε βάθος περίπου 1 εκατοστού στις αρχές της άνοιξης σε γλάστρες ή σε μικρά παρτέρια και περιμένουμε περίπου 7-10 μέρες για να φυτρώσει.
Εναλλακτικά, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το ωραίο φύλλο κόβοντας τμήματα βλαστών από τα οποία αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων ξεκινώντας από τη βάση, τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλάστρα με αφράτο φυτόχωμα. Για ευκολία, μπορούμε απλά να κόψουμε ένα κλαδάκι από το ωραίο φύλλο, να το τοποθετούμε σε νερό μέχρι να βγάλει ρίζες και στη συνέχεια να το φυτέψουμε σε γλάστρα.
View this post on Instagram
5. Κι ένα μυστικό για το ωραίο φύλλο
Η ένταση του χρώματος στο ωραίο φύλλο σχετίζεται με το ηλιακό φως. Αν το φυτό δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, το χρώμα του θα ξεθωριάσει σημαντικά, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και εγκαύματα στα φύλλα. Tην άνοιξη και το φθινόπωρο, όπου οι μέρες είναι μικρότερες, τα χρώματα το ωραίου φύλλου είναι πολύ πιο έντονα και ζωηρά.
Καλησπέρα σας,
Το ωραιοφυλλο μου εχει μεγαλωσει πάρα πολύ στην γλάστρα του. Πρέπει να το μεταφυτεύσω; Και αν ναι τι να προσέξω;
Ευχαριστω 🙂
Βεβαίως να το μεταφυτέψεις σε μεγαλύτερη γλάστρα και πρόσεξε μετά τη μεταφύτευση για λίγες ημέρες, να διατηρήσεις το φυτό σε σχετικά σκιερό σημείο.
Καλημέρα σας. Μου έφεραν ένα ωραίο φύλλο δώρο και το έχω στο μπαλκόνι μου. Δεν έχω φωτεινό μπαλκόνι,γενικά δεν το βλέπει καθόλου ήλιος ☀️. Ενώ το ποτίζω όπως πρέπει , τα φύλλα του δείχνουν αδύναμα. Δεν είναι ζωηρά όπως ενός υγιούς φυτού. Μήπως να το βάλω μέσα στο σπίτι; Επίσης δεν έχω καθόλου φωτεινό σπίτι…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Θέλει φωτεινό σημείο στο μπαλκόνι και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για τη βοήθεια. Εγω το βάζω το μόσχευμα σε ποτίρι με νερό και ξεκινάει άμεσα να βγαζει ρίζες οι οποίες ωστόσο μετά απο 2-3 μέρες μαυρίζουν. Το βάζω στη γλάστρα και μαρένεται. Τι κάνω λάθος; Ίσως πρέπει με το που ξεκινήσουν να βγαίνουν να το βάλω σε γλάστρα;
Αρχικά, πρέπει να αλλάζεις συχνά το νερό και να το μεταφυτεύεις μόλις αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα.
Καλήμερα σας. Έχω κ εγώ το υπέροχο αυτό φυτό. Το έχω σε γλάστρα. Το έφερα μέσα σε φωτεινό δωμάτιο το ποτίζω αραιά όπως είχα διαβάσει, κόβω τα άνθη του αλλά αυτό πάει να χαλάσει. Ξερενονται τα καινούρια φύλλα που βγαίνουν από κάτω κ τα παλιά που έχει πάνω είναι πολύ μεγάλα κ μοιάζουν μαραμένα. Είναι μαραζωμενα σαν να θέλουν πότισμα. Έχει χάσει την ομορφιά του. Τι πρέπει να κάνω;;; Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Ελένη. Απέφυγε να έχεις το ωραίο φύλλο κοντά σε καλοριφέρ και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.
Καλημέρα? ευχαριστώ πάρα πολύ Κ. Κώστα. Ναι πραγματικά κάποιες ώρες είναι εκτεθειμένο σε θερμό αέρα. Σας ευχαριστώ πολύ.??
Το ωραιόφυλλο μου εξακολουθεί να είναι ωραιο. ΌΜως άρχισαν να πέφτουν τα φύλλα του. Η θερμοκρασία βέβαια έχει χαμηλώσει και το μπαλκόνι μου είναι στο κέντρο της Αθήνας ανατολικό. Έχω κατεβάσει και την τέντα μου από τότε που άρχισε το κρύο, για να το προστατέψω, αλλά ίσως έτσι έκοψα το φως. Τι λέτε;Κι αν θέλω να το προστατέψω από το κρύο , σε ακόμα χαμηλότερες θερμοκρασίες από τώρα (βράδυ 6, 8, και και κατά τη διάρκεια της ημέρας 12-16 βαθμούς) τι να κάνω;
Έγραψα λίγο βιαστικά και με αγωνία για το ωραιόφυλλό μου και δεν είχα προσέξει καλά τα άλλα σχόλια και τις παραπομπές σας. Ευχαριστώ. Βεβαίως καλοδεχούμενο και ό, τι άλλο έχετε να μου πείτε σχετικά.
Καλησπέρα.
Μπορείς να προφυλάξεις το ωραίο φύλλο από την παγωνιά, χρησιμοποιώντας αντιπαγετικό ύφασμα ή ειδικό δίχτυ προστασίας. Μπορείς επίσης να το βάλεις σε εσωτερικό χώρο σε φωτεινό μέρος, μέσα στο σπίτι. Δες και το άρθρο μας για την προστασία από το κρύο και την παγωνιά.
καλησπερα σας..εδω και μερες παρατηρησα καποια εντομα στης ριζες του και μαραθηκαν τα φυλλα του αποτομα!!δεν ξερω τι να κανω??σας παρακαλω πειτε μου
Καλησπέρα Στυλιανή-Ειρήνη. Καλό θα ήταν να κάνεις μεταφύτευση του κολεού (ωραίου φύλλου) σε άλλη γλάστρα και να βάλεις καινούριο φυτόχωμα.
καλησπέρα. Εχω ωραιοφυλλα στο μπαλκονι και τωρα εχουν φυλλοπτωση. Είναι φυσιολογικό επίσης χρειαζεται να τα σκεπασω? θερμοκρασια τωρα γυρω στους 9βαθμους
Καλησπέρα Δέσποινα. Το ωραίο φύλλο είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στους βοριάδες και προκαλείται φυλλόπτωση και μάρανση φύλλων. Καλό είναι να το μεταφέρεις σε μια προστατευμένη θέση ή να το καλύψεις με ειδικό ύφασμα αντιπαγετικής προστασίας. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την προστασία φυτών από κρύο, χιόνι και παγετό στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα, αυτήν τη περίοδο τα ωραιοφυλλα μου έχουν μια συνεχή φυλλοπτωση, αφού πρώτα ασπρισουν τα φυλλα τους. νερό βάζω μια φορά τη βδομάδα και έχουν ηλιοφάνεια μονο κατά τις μεσημεριανές ώρες. Το βράδυ τα εχω σε εσωτερικό χώρο για να μη τα επηρεάζει το κρύο. Τέλος έχω παρατηρήσει ότι υπάρχουν κάτι μυγακια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Καλησπέρα Ευτύχη. Πραγματικά τα ωραία φύλλα υποφέρουν όταν χαμηλώνουν οι θερμοκρασίες. Πότιζε τα λίγο συχνότερα κάθε 4-5 μέρες. Φρόντισε να μην βρέχεις το φύλλωμα τους και να τα διατηρείς σε ηλιοφανές σημείο. Ψέκασε με διάλυμα σαπώνων αλάτων καλίου για να αντιμετωπίσεις τα έντομα που το έχουν προσβάλλει.
Κώστα, παρατήρησα ότι τα φύλλα τους είναι συνεχώς με τρύπες, σαν να είναι φαγωμένα. Έλεγξα για κάμπιες αλλα δε βρήκα. Παράλληλα το πάτωμα είναι γεμάτο μαυράκια γύρω από το φυτό. Να δοκιμάσω βάκιλο θουριγγίας?
Καλημέρα Ευτύχη. Σκόνισε το ωραίο φύλλο με βάκιλο Θουριγγίας προληπτικά για την αντιμετώπιση της κάμπιας. Παρατήρησε μετά από 4-5 μέρες αν έχεις νέα φαγώματα στο φύλλο.