Βίγκα, η δαφνούλα της Μαδαγασκάρης
Η δαφνούλα, γνωστή και ως βίγκα της Μαδαγασκάρης, ετήσια βίγκα ή σφακάκι, είναι ένα αγαπημένο ετήσιο ανθόφυτο με όμορφα γυαλιστερά φύλλα και άνθη σε εντυπωσιακά χρώματα, ροζ, μωβ, κόκκινο, αλλά και άσπρο.
Έχει πλούσια χαμηλή βλάστηση με ύψος 20 εως 50 εκατοστά και χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου.
Η δαφνούλα αποτελεί δημοφιλή επιλογή των κηποτεχνών για φυτεύσεις σε παρτέρια, αλλά και από ερασιτέχνες για φύτευση σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
1. Τι συνθήκες χρειάζεται η δαφνούλα για να αναπτυχθεί;
Η δαφνούλα φυτεύεται στους κήπους σε ηλιόλουστα σημεία, αφού είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό την φυτεύουμε στα μέσα την άνοιξης, όταν περάσουν τα κρύα του χειμώνα.
Προτιμούμε αμμοπηλώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση για να εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία της δαφνούλας.
Επίσης, η δαφνούλα αναπτύσσεται καλύτερα σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία και γι’ αυτό κατά την φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε στο έδαφος, κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά.
Αν φυτευτεί σε γλάστρα, η δαφνούλα θέλει φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.
2. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η δαφνούλα;
Η δαφνούλα θέλει συχνό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, προσέχοντας να μην βρέχονται τα φύλλα και τα άνθη, καθώς παθαίνουν ηλιεγκαύματα ή σαπίζουν.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δαφνούλα είναι ένα φυτό που σπάνια προσβάλεται από έντομα.
Αρκεί να της παρέχουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα, κάθε δυο βδομάδες, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.
3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η δαφνούλα;
H δαφνούλα δεν χρειάζεται κλάδεμα, δεν χρειάζεται καθόλου κορφολόγημα των βλαστών της, ούτε να αφαιρέσουμε τα ξεραμένα άνθη για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία.
Ο πολλαπλασιασμός της δαφνούλας γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο.
4. Κι ένα μυστικό για τη δαφνούλα
Η δαφνούλα αναφέρεται ως βίγκα η ετήσια (Cantharanthus rosea) για να τη διαχωρίσουμε από την κρεμαστή βίγκα (Vinca minor), ένα ποώδες, πολυετές, αειθαλές φυτό με μακριούς, λεπτούς βλαστούς και έντονα γαλάζια-μπλε άνθη, ιδανικό για κρεμαστές ζαρντινιέρες.
Γεια σας κ ευχαριστώ για τις ωραίες συμβουλές που διαβάζω.. Τι λίπασμα να πάρω για ανθοφόρα;
Καλύτερα να επιλέγεις υγρό λίπασμα για ανθοφορία και να προσθέτεις κάθε 2 εβδομάδες στα φυτά σου.
Γεια σας. Αν φυτέψουμε τη Δαφνούλα σε παρτέρι pot in pot πόσο συχνά θέλει πότισμα;
Θα χρειαστεί πότισμα κάθε 2 μέρες, ανάλογα βέβαια και τις καιρικές συνθήκες.
γεια σας εχω ψυχωση με τη δαφνουλα μαγαδασκαρης μια ερωτηση οταν κιτρινιζουν τα φυλλα που οφειλεται σε λαθος ποτισμα η κατι αλλο? ευχαριστω
Το κίτρινισμα στη δαφνούλα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε έλλειψη λιπάσματος.
Διαβασα προσεκτικά τις πληροφορίες που δίνετε για τη δαφνουλα, αλλα δεν έχετε κανενα σχόλιο για ασθενείς η απο τι προσβάλλονται. Η δαφνουλα μας ενώ μεχρι πριν μια βδομαδα πήγαινε μια χαρα, εχει τέσσερις μερες που κάποια φύλα της ειναι σαν μαραμένα κ τα καλα φυλα της έχουν στο επάνω μέρος κ μονο κατι σαν σκόνη σαν βρώμικη σκόνη. Απο τι να εχει προσβληθεί?
Σας ευχαριστω εκ των προτερων
Καλησπέρα Κική. Η δαφνούλα μπορεί να προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια και να παρουσιάσει μάρανση στα φύλλα. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με σκεύασμα χαλκού το φύλλωμα της. Βέβαια, αντίστοιχο σύμπτωμα μπορεί να εμφανίσει όταν εκτεθεί σε δυνατή χειμωνιάτικη παγωνιά.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΓΛΑΣΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΦΥΤΕΜΕΝΗ ΔΑΦΝΟΥΛΑ ΒΓΗΚΑΝΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΚΙ ΑΛΛΕς ΠΡΟΦΑΝΩς ΑΠΟ ΣΠΟΡΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΙΔΙΑ ΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ.ΤΙ ΤΙς ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΧΕΙΜΒΝΑς? ΤΙς ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΩ? ΚΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΩΡΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΟΡΟ ΤΟΥς ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΥΤΕΨΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑ?….ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
Καλημέρα Σοφία. Μπορείς να τις μεταφυτεύσεις άμεσα τις δαφνούλας καθώς θα προλάβουν να ριζώσουν πριν ξεκινήσει ο χειμώνας. Σχετικά με το σπόρο της δαφνούλας, μπορείς να συλλέξεις τους σπόρους για να τους φυτέψεις σε σπορείο στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.
Γεια σας! Εχω διαβασει πως η βιγκα ειναι πολυετες αλλα λογω της παγωνιας που δεν αντεχει, χρησιμοποιειται σαν εποχιακο. Ειναι αληθεια? Και αν ισχύει, πρεπει να κλαδευτει? Και πως μπορουμε να την προστατεψουμε απο το κρυο?
Σας ευχαριστω πολυ!!
H βίγκα ή δαφνούλα (Cantharanthus roseus) είναι πολυετές φυτό στην πατρίδα του την Μαδαγασκάρη αλλά στην χώρα μας είναι αρκετά δύσκολο να επιβιώσει. Δοκίμασε το χειμώνα να χρησιμοποιήσεις ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα για φυτά μήπως καταφέρει να επιβιώσει το χειμώνα.
Καλησπέρα σας,
Έχω μεταφυτέψει βίγκες σε ζαρντινιέρες όμως μετά από 2 μέρες 2 από αυτές μαράθηκαν ενώ ήταν ποτισμένες. Η μία από αυτές έχει μαραγκιάσει τόσο πολύ που είναι έτοιμη να ξεραθεί. Που μπορεί να οφείλεται;
Καλησπέρα Θάνο. Πιθανότατα, δυσκολεύτηκαν λόγω μεταφύτευσης οι βίγκες ειδικά αν είχαν έκθεση σε έντονη ηλιοφάνεια.
Καλησπέρα! Έχω σ’ένα παρτέρι στον κήπο μου τη Vinca Minor και είναι γεμάτη μωβ λουλούδια όλο τον χρόνο σχεδόν αλλά είναι περιορισμένη στο παρτέρι που είναι φυτεμένη. Ήθελα να μάθω αν μπορώ να μεταφυτέψω 2-3 από τις εκατοντάδες που έχουν φυτρώσει για να την πολλαπλασιάσω και να την μεταφέρω και σε άλλα μέρη του κήπου. Διαφορετικά σπόρους πότε και πώς θα πρέπει να τους συλλέξω;
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Βαγγέλη. Μπορείς να μεταφυτέψεις φυτά βίγκας αυτή την εποχή προσέχοντας να σκάψεις και να μεταφέρεις και μπάλα χώματος μαζί με το ριζικό σύστημα του φυτού. Καλό είναι την μεταφύτευση να την κάνεις βραδάκι για να μην στρεσαριστούν τα φυτά λόγω ηλιοφάνειας του μεσημεριού. Επίσης θα χρειαστεί και άφθονο πότισμα κατά την μεταφύτευση.
Γεια σας και πάλι,
Στην συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης θα ήθελα να ρωτήσω, πόσα περίπου φυτά μπορώ να αφήσω στο κάθε κυπελλάκι;
Καλησπέρα, Θάνο. Θα μπορούσεις να αφήσεις 2-3 φυτά βίγκας σε κάθε κυπελλάκι.
Γεια σας,
Πότε περίπου μπορώ να αραιώσω τις βίγκες και ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω;
Καλησπέρα Θάνο. Μπορείς να αραιώσειες τις βίγκες άμεσα προσπαθώντας να μην δημιουργήσεις πρόβλημα στα φυτά που θα παραμείνουν φυτεμένα.
Καλησπέρα σας,
Πλησιάζει η άνοιξη, βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες του χειμώνα και έχουμε ξεκινήσει τις προετοιμασίες του κήπου, για να τον απολαύσουμε τους ανοιξιάτικους μήνες με πλούσια ανθοφορία.
Έτσι λοιπόν, έσπειρα βίγκες σε πλαστικά κυπελλάκια, αλλά έβαλα αρκετούς σπόρους στο χώμα και τα πολλά, μικρά φυτά, φύτρωσαν πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Θα τα πάνε καλά ή θα έχουν αργότερα πρόβλημα με την ανάπτυξη τους; Θα χρειαστούν αραίωμα ή θα τα καταφέρουν;
Καλησπέρα Θάνο και είναι πολύ καλό που έφτιαξες σπορείο. Είναι προτιμότερο να αραιώσεις τα φυτά γιατί διαφορετικά θα μπλεχτούν οι ρίζες τους και θα έχουν προβληματική ανάπτυξη.
ΠΟΤΕ ΣΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΑΦΝΟΥΛΑ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Καλησπέρα Μαριλού. Μπορείς να το σπείρεις στα τέλη του χειμώνα σε ειδικό σπορείο. Διαφορετικά, αν σπείρεις κατευθείαν στο χώμα, θα πρέπει να σπείρεις στα μέσα του Απριλίου.