Πότε φυτεύονται τα μαρούλια;
Ποια είναι κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια του μαρουλιού; Μπορούμε να έχουμε μαρούλια από τον κήπο μας όλο τον χρόνο;
Το μαρούλι είναι ένα απαραίτητο λαχανικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες για να απολαμβάνουμε τη μοναδική γεύση που χαρίζουν τα ολόφρεσκα τρυφερά φύλλα του.
Επιπλέον, πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα λαχανικά για αρχάριους και ίσως το καλύτερο ξεκίνημα για νέους καλλιεργητές, καθώς μας δίνει πλούσια παραγωγή χωρίς πολλές απαιτήσεις σε φροντίδα.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαρουλιού για να επιλέξουμε ανάλογα τις προτιμήσεις μας, λαμβάνοντας υπόψη και την εποχή που φυτεύουμε στον λαχανόκηπο ή σε γλάστρα.
Ας δούμε αναλυτικά πότε φυτεύουμε μαρούλια μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση, ώστε να απολαμβάνουμε τα πιο νόστιμα μαρούλια από τον κήπο μας.
1. Ποια εποχή φυτεύουμε μαρούλια;
To μαρούλι θεωρείται φυτό ψυχρής εποχής και χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να αναπτύξει ικανοποιητική βλάστηση και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα.
Σε γενικές γραμμές, για τις πιο κλασικές ποικιλίες μαρουλιού, η καλύτερη εποχή φύτευσης είναι η περίοδος της άνοιξης και του φθινοπώρου.
Από κει και πέρα, υπάρχουν ποικιλίες μαρουλιού που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες μαρουλιού μπορούν να φυτευτούν την περίοδο του καλοκαιριού καθώς είναι πιο ανθεκτικές στο ξεβλάστωμα, δηλαδή στην εμφάνιση του ανθοφόρου βλαστού του μαρουλιού που σημαίνει το τέλος της καλλιέργειας.
Αντίστοιχα, υπάρχουν ποικιλίες μαρουλιού που εμφανίζουν σχετική αντοχή στην παγωνιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν δηλαδή να φυτευτούν τον χειμώνα, ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας μας.
2. Μπορούμε να έχουμε φρέσκα μαρούλια όλο το χρόνο;
Με τον κατάλληλο προγραμματισμό φύτευσης, μπορούμε να συγκομίζουμε μαρούλια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Φυτεύουμε διαδοχικά μικρές ποσότητες φυτών μαρουλιού, κάθε 2-3 εβδομάδες ώστε να έχουν αντίστοιχες διαδοχικές συγκομιδές μετά από 2 μήνες και να μην ξεμένουμε από μαρούλια.
Φροντίζουμε να κάνουμε προσεκτική επιλογή των ποικιλιών μαρουλιού, ανάλογα την εποχή καλλιέργειας και ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα και την περίοδο του καλοκαιριού.
Κι έχουμε πολλές επιλογές με μαρούλια πράσινα ή κόκκινα, σγουρά, ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες για σαλάτα, καθώς επίσης βελτιωμένες σύγχρονες ποικιλίες από το εξωτερικό.
3. Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τα μαρούλια;
Αξίζει να αναφέρουμε ότι φύτευση μαρουλιού με σπόρο καθυστερεί αρκετά.
Για το λόγο αυτό, είναι πιο πρακτικό να φυτέψουμε έτοιμα φυτά μαρουλιού που προμηθευόμαστε από φυτώρια.
Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα μαρούλια στον κήπο είναι 30 εκατοστά μεταξύ των φυτών μαρουλιού και περίπου 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Δε συστήνουμε να γίνεται πυκνότερη φύτευση, καθώς μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα λόγω κακού αερισμού των φυτών και ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο περονόσπορος.
4. Πώς βελτιώνουμε το χώμα για τη φύτευση του μαρουλιού;
Το φύτεμα του μαρουλιού γίνεται σε γόνιμο και δροσερό έδαφος με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.
Για τη βελτίωση του χώματος και τον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά προσθέτουμε κοπριά, τύρφη, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα.
Αν ο κήπος μας έχει πολύ ακατάλληλο χώμα, αργιλώδες ή ασβεστώδες, που μαζεύει νερό, μπορούμε να φυτέψουμε σε υπερυψωμένα παρτέρια, προσθέτοντας χώμα κατάλληλο για κηπευτικές καλλιέργειες.
5. Πώς φυτεύουμε μαρούλι σε γλάστρα και ζαρντινιέρα;
Αν δε διαθέτουμε κήπο, μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε μαρούλια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.
Προτιμάμε σημεία με δυτική ή ανατολική έκθεση για να αποφύγουμε την έντονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς βοριάδες.
Για τη φύτευση του μαρουλιού, επιλέγουμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, σχετικά ρηχές, ύψους 20-25 εκατοστών, καθώς το μαρούλι διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν προχωρά σε βάθος.
Επιλέγουμε φυτόχωμα κατάλληλο για κηπευτικά και εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για να γεμίζουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες που θα φυτέψουμε τα μαρούλια.
Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας μίγμα φύτευσης, χρησιμοποιώντας τύρφη, κοπριά και περλίτη σε αναλογία 2:1:1.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τοποθετούμε χαλίκια στην βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση, δηλαδή για να απομακρύνεται ευκολότερα το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα.
6. Ποια λαχανικά φυτεύουμε μαζί με το μαρούλι;
Αν διαθέτουμε περιορισμένο χώρο στον κήπο μας ή το μπαλκόνι μας, τo μαρούλι μπορεί να δώσει εξαιρετική παραγωγή και όταν φυτεύεται μαζί με άλλα κηπευτικά.
Η συγκαλλιέργεια των λαχανικών είναι ένας οικολογικός τρόπος καλλιέργειας, όπου εξοικονομούμε χώρο, λίπασμα και νερό ενώ τα φυτά μας αλληλοβοηθιούνται και αναπτύσσονται καλύτερα.
Η καλλιέργεια του μαρουλιού αναπτύσσεται εξαιρετικά όταν φυτεύεται μαζί με την καλλιέργεια τπθ λάχανου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού, την καλλιέργεια του καρότου, την καλλιέργεια του παντζαριού, την καλλιέργεια του κρεμμυδιού, την καλλιέργεια του σκόρδου, την καλλιέργεια του πράσου, την καλλιέργεια του αγγουριού, την καλλιέργεια του φασολιού και την καλλιέργεια της φραούλας.
7. Κι ένα μυστικό για τη φύτευση του μαρουλιού
Για τις καλοκαιρινές φυτεύσεις μαρουλιού θα βοηθήσει η προσθήκη δίχτυ σκίασης πάνω από τα φυτά, ενώ για τις χειμωνιάτικες φυτεύσεις η τοποθέτηση ειδικού αντιπαγετικού νάιλον ή υφάσματος.
Σε ποσες μερες φυτρωνει το μαρουλι
O σπόρος του μαρουλιού φυτρώνει σε 7-10 μέρες σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασία γύρω στους 20οC.
Φύτεψα μαρούλια την προηγούμενη εβδομάδα. Μόνο το καλοκαίρι δεν έχω, ίσως επειδή υπάρχουν τόσα άλλα λαχανικά που το αφήνω.