Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός στα κωνοφόρα δέντρα
Πώς φτιάχνουμε καινούρια φυτά πεύκου, κυπαρισσιού, τούγιας και έλατου για να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι και την αυλή μας;
Tα κωνοφόρα είναι μία μεγάλη οικογένεια φυτών, κυρίως αειθαλών, που περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη δέντρων και θάμνων.
Στα πιο γνωστά κωνοφόρα δέντρα συμπεριλαμβάνεται το κυπαρίσσι, το πεύκο, το έλατο, η τούγια, ο γιουνίπερος, η πικέα, ο κέδρος και η αροκάρια.
Τα συγκεκριμένα δέντρα εκτός ότι τα συναντάμε εκτεταμένα σε δάση, διαθέτουν σημαντική καλλωπιστική αξία και φυτεύονται σε κήπους, σε πλατείες και σε πάρκα.
Τα κωνοφόρα δέντρα επιλέγονται για φύτευση ως μεμονωμένα φυτά, καθώς επίσης ως φυτά για δημιουργία φράχτη και για δεντροστοιχίες σε δρόμους.
Ας δούμε αναλυτικά ποια εποχή και με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός των κωνοφόρων για να γεμίσουμε με τα αγαπημένα μας δέντρα τον κήπο, την αυλή και το μπαλκόνι μας.
Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός των κωνοφόρων;
Τo κυπαρίσσι, το λέιλαντ (Leyland), το λεμονοκυπάρισσο και η τούγια είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή κωνοφόρα δέντρα που συναντάμε σε κήπους και σε γλάστρες.
Αρκετά ανεπτυγμένα κωνοφόρα δέντρα τα προμηθευόμαστε από φυτώρια, ωστόσο μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά για να τα δούμε να μεγαλώνουν από την αρχή και να μειώσουμε σημαντικά το κόστος.
Βασική παράμετρος είναι η εποχή που πραγματοποιούμε τον πολλαπλασιασμό των κωνοφόρων δέντρων και η διαδικασία που ακολουθούμε για την επιτυχία του πολλαπλασιασμού.
Για να πολλαπλασιάσουμε ένα κωνοφόρο δέντρο, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποί: α) κόβοντας μικρά κλαδιά (πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα) ή β) φυτεύοντας σπόρους.
α) Πολλαπλασιασμός κωνοφόρων δέντρων με μοσχεύματα
O πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα είναι η πιο απλή και αποτελεσματική μέθοδος για να φτιάξουμε καινούρια φυτά κωνοφόρων.
Κατάλληλη εποχή για να γίνει ο πολλαπλασιασμό των κωνοφόρων δέντρων με μοσχεύματα είναι στις αρχές και στα μέσα φθινοπώρου, ακολουθώντας τα εξής βήματα:
- Παίρνουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 10-15 εκατοστών από δυνατούς και υγιείς βλαστούς από την κορυφή των φυτών.
- Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων του μοσχεύματος ξεκινώντας από τη βάση του βλαστού και στη συνέχεια προσθέτουμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος.
- Τοποθετούμε το μόσχευμα σε γλαστράκι φυτωρίου το οποίο έχουμε γεμίσει με μίγμα που περιέχει τύρφη και άμμο σε αναλογία 1:1.
- Αφού ποτίσουμε το μόσχευμα του κωνοφόρου δέντρου, καλύπτουμε το γλαστράκι με νάιλον διαφανής σακούλα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική σχετική υγρασία.
- Διατηρούμε το γλαστράκι σε δροσερό φωτεινό μέρος που δεν το χτυπά η άμεση ηλιακή ακτινοβολία και είναι προστατευμένο από δυνατούς ανέμους.
- Μετά από περίοδο τριών μηνών, το καινούριο κωνοφόρο φυτό θα έχει αναπτύξει ικανοποιητικό ριζικό σύστημα και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο.
β) Πολλαπλασιασμός κωνοφόρων δέντρων με σπόρο
Ο πολλαπλασιασμός των κωνοφόρων δέντρων με σπόρο είναι αρκετά δύσκολος, καθώς απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία για να καταφέρουμε να βλαστήσουν οι σπόροι.
Αν θέλουμε δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κωνοφόρων από σπόρο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά ακολουθούμε την εξής διαδικασία:
- Την εποχή του φθινοπώρου, μαζεύουμε σπόρους από τους ώριμους καρπούς των κωνοφόρων δέντρων.
- Βάζουμε τους σπόρους σε νερό για 24 ώρες, προκειμένου να σπάσουμε τον λήθαργο.
- Aφού στεγνώσουν, τοποθετούμε του σπόρους στο ψυγείο για 2-3 μήνες σε μίγμα τύρφης και άμμου.
- Στις αρχές της άνοιξης, φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος περίπου 5 εκατοστών, σε γλάστρες φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με μίγμα τύρφης και άμμου ή μίγμα τύρφης και περλίτη σε αναλογία 1:1.
- Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον με σχετική υγρασία.
- Μετά από μερικές βδομάδες, οι σπόροι των κωνοφόρων δέντρων θα βλαστήσουν.
- Θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, ώστε τα καινούρια φυτά κωνοφόρων δέντρων να ριζώσουν και αναπτυχθούν ικανοποιητικά.
- Αφού μεγαλώσουν αρκετά, μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να τα φυτέψουμε στον κήπο μας.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό των κωνοφόρων
Σε φυτώρια, γίνεται πολλαπλασιασμός των κωνοφόρων δέντρων με τη μέθοδο του εμβολιασμού σε κατάλληλες ανθεκτικές ποικιλίες υποκειμένων κωνοφόρων δέντρων.
μπορουμε και αλες εποχες οπος τελι φθινο πορου η πολι αρχες ανιξις και χιμονα
Μπορείς να δοκιμάσεις αλλά είναι λιγότερες οι πιθανότητες επιτυχίας.