Βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα;
Υπάρχουν λιπάσματα που βοηθούν τα φυτά όταν επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και κάποια άλλα που δημιουργούν προβλήματα.
Την περίοδο του καλοκαιριού, τα φυτά που έχουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι υποφέρουν από την ξηρασία και τον καύσωνα.
Η υψηλή θερμοκρασία και η έντονη ηλιοφάνεια δυσκολεύουν τις βασικές λειτουργίες των φυτών όπως την αναπνοή, τη διαπνοή και τη φωτοσύνθεση.
Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τα λουλούδια και τα φυτά που έχουμε στο μπαλκόνι και τη βεράντα, καθώς η θερμοκρασία στις γλάστρες ανεβαίνει πιο εύκολα και η υγρασία τους μειώνεται γρήγορα.
Το ίδιο ισχύει για νεαρά φυτά που δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν δυνατό ριζικό σύστημα που θα τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν.
1. Κάνει να βάζουμε λίπασμα στα φυτά όταν έχει καύσωνα το καλοκαίρι;
Σίγουρα έχουμε ακούσει ότι δεν είναι καλό να προσθέτουμε λίπασμα σε συνθήκες καύσωνα, ωστόσο πρόκειται για μία γενίκευση που δεν ισχύει απόλυτα.
Για να το διευκρινίσουμε, κάποια λιπάσματα δεν επιτρέπονται στα φυτά σε συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, ενώ κάποια άλλα μπορούν να προστεθούν καθώς βοηθούν τα φυτά να ανταπεξέλθουν στις δυσμενείς συνθήκες του καύσωνα.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά ποια λιπάσματα αποφεύγουμε σε συνθήκες καύσωνα και ποια λιπάσματα βοηθάνε τα φυτά να διατηρηθούν όμορφα και υγιή μέσα στο καλοκαίρι.
2. Ποια λιπάσματα δεν βάζουμε σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα;
Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών αποφεύγουμε την προσθήκη λιπασμάτων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και ειδικότερα τα αμμωνιακά λιπάσματα και την ουρία.
Η προσθήκη αζώτου σε συνθήκες καύσωνα μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην βλάστηση, την ανθοφορία και την καρποφορία των φυτών.
Η αποφυγή λιπασμάτων που περιέχουν άζωτο περιλαμβάνει τόσο την προσθήκη λίπανσης μέσω του εδάφους και των ριζών, όσο και μέσω του φυλλώματος με την χρήση αντίστοιχων διαφυλλικών λιπασμάτων.
Επίσης, η προσθήκη αζώτου στα φυτά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, κάνει φυτά ευάλωτα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε προσβολές από ασθένειες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνδυασμός μεγάλης ζέστης και λιπασμάτων αζώτου μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες και να επιφέρει ακόμα και την ολοσχερή ξήρανση των φυτών.
3. Ποια λιπάσματα είναι κατάλληλα για τα φυτά σε περίοδο καύσωνα;
Την περίοδο του καύσωνα μπορούμε να ρίχνουμε συγκεκριμένα λιπάσματα που βοηθούν τα φυτά να ανταπεξέρθουν στις συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών και της ξηρασίας.
Τα συγκεκριμένα λιπάσματα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όταν εφαρμόζονται προληπτικά λίγο πριν την έναρξη της περιόδου του καύσωνα και συνεχίζονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
Η ομάδα των λιπασμάτων που προτείνουμε για τα φυτά την περίοδο του καύσωνα περιλαμβάνει:
α) Λίπασμα φυκιών
Σε συνθήκες ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, ποτίζουμε ή ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό εκχύλισμα από φύκια για να τα τονώσουμε μέσα στο καλοκαίρι.
Το λίπασμα φυκιών βοηθά σημαντικά την αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών σε συνθήκες υπερβολικής ζέστης λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχει.
β) Λίπασμα πυριτίου
O ψεκασμός με διαφυλλικό λίπασμα πυριτίου δίνει στα φυτά σημαντική προστασία από δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες όπως υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνα και ζεστούς ανέμους.
Επιπλέον, η εφαρμογή λιπάσματος πυριτίου στα φυτά ενισχύει την αντοχή σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες, ενώ παράλληλα βελτιώνει και την ποιότητα των καρπών.
γ) Λίπασμα καλίου
To κάλιο συμμετέχει στη ρύθμιση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης και στην καλύτερη εξοικονόμηση νερού των φυτών ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες ξηρασίας και δυνατών ζεστών ανέμων.
Η προσθήκη λιπάσματος καλίου ενισχύει την ανθεκτικότητα των φυτών σε συνθήκες καύσωνα και παράλληλα συντελεί στο σχηματισμό νόστιμων και ζουμερών καρπών.
4. Κι ένα μυστικό για την εφαρμογή λιπασμάτων στον καύσωνα
Ο ψεκασμός των φυτών με διαφυλλικά λιπάσματα φυκιών, πυριτίου και καλίου την περίοδο του καύσωνα, θα πρέπει να γίνεται κατά το σούρουπο, για να αποφύγουμε την εγκαυμάτων στα φύλλα των πιο ευαίσθητων φυτών.
Καλημέρα.. θα ήθελα μιά διευκρίνηση για το λιπασμα που κάνουμε με την τσουκνίδα .. σε ενα βαρέλι βαζουμε φρεσκη τσουκνιδα μεχρι τη μεση περίπου και γεμίζουμε με νερο.. το αφήνουμε δυο εβδομάδες να βρασει και μετά το χρησιμοποιοούμε είτε για ράντισμα είτε για λιπανση. Το λίπασμα πού προκύπτει είναι καταλληλο για τίς ελιές- δέντρα 50 ετών??? αλλά και για τα ζαρζαβατικά??- ντομάτες-πιπεριές-μελιτζάνες-μπρόκολα??
Βεβαίως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το λίπασμα της τσουκνίδας για τις ελιές και για τα κηπευτικά σου.