Αμπέλια, ένα ανθεκτικό φυτό με όμορφα λουλούδια
Η αμπέλια είναι ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα και πολλά λευκά ροζ λουλούδια σε σχήμα μικρής καμπάνας.
Γνωστή και ως αμπέλια η μεγανθής (Abelia grandiflora), η αμπέλια είναι ένα αειθαλές φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη τα 2 μέτρα και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο.
Διαθέτει μικρά σκούρα φύλλα, ευλύγιστα κλαδιά και υπέροχα λουλούδια με ένα απαλό άρωμα που γίνεται πιο έντονο κατά το σούρουπο.
Κατά την περίοδο του φθινοπώρου, τα φύλλα της αμπέλιας παίρνουν ένα χαρακτηριστικό απαλό μπρούτζινο χρώμα.
Η αμπέλια θεωρείται φυτό που προσελκύει πεταλούδες στον κήπο με την πλούσια ανθοφορία της. Επιπλέον, αποτελεί κατάλληλο φυτό για φράκτη και μπορεί να φυτευτεί σε παρτέρια στον κήπο, καθώς επίσης σε γλάστρες στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι.
Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η αμπέλια για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία και ζωηρή βλάστηση.
1. Τι συνθήκες χρειάζεται η αμπέλια για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πολλά λουλούδια;
Η αμπέλια αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστά μέρη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να έχει πλούσια βλάστηση και έντονη ανθοφορία.
Θεωρείται ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα.
Αν και μπορεί να φυτευτεί σε διάφορους τύπους εδαφών, η αμπέλια αναπτύσσεται καλύτερα σε αφράτα όξινα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.
2. Πώς φυτεύουμε την αμπέλια σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Για τη φύτευση της αμπέλιας σε γλάστρα, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή ανατολικό προσανατολισμό που εξασφαλίζουν επαρκή ηλιοφάνεια.
Επιλέγουμε γλάστρα σχετικά μεγάλου μεγέθους, με πλάτος και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών που επιτρέπει να αναπτυχθεί ικανοποιητικά το ριζικό σύστημα της αμπέλια.
Η αμπέλια είναι ιδανικό φυτό για ζαρντινιέρα, καθώς μπορούμε να φυτέψουμε 2 φυτά σε μία μακρόστενη ζαρντινιέρα μήκους 1 μέτρου, πλάτους και βάθους 30 εκατοστών, δημιουργώντας έναν όμορφο φράχτη στην αυλή, τη βεράντα και το μπαλκόνι.
Για να γεμίσουμε τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες, επιλέγουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα, κατάλληλο για οξύφιλα φυτά και τοποθετούμε στη βάση μία στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα.
3. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η αμπέλια;
Η αμπέλια έχει αρκετές απαιτήσεις σε νερό για να εμφανίσει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία του φυτού.
Ποτίζουμε δύο φορές την εβδομάδα την αμπέλια την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 2 μέρες.
4. Κάθε πότε θέλει λίπασμα η αμπέλια;
Η αμπέλια έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία στις αμπέλιες του κήπου μας, αρκεί να βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στην αρχή της άνοιξης και στην αρχή του φθινοπώρου.
Για φυτά αμπέλιας που έχουν φυτευτεί σε γλάστρα, προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα, κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά, μία φορά τον μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου.
5. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την αμπέλια;
Η αμπέλια θεωρείται αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία, καθώς δεν παρουσιάζει συχνά προσβολές από ασθένειες και έντομα.
Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας που μπορεί να εμφανιστεί στο φύλλωμα της αμπέλιας, ψεκάζουμε με βιολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με υλικά που έχουμε στο σπίτι, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.
6. Πώς γίνεται το κλάδεμα της αμπέλιας;
Η αμπέλια κλαδεύεται ελαφρά κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, για να αφαιρέσουμε ξερούς βλαστούς και για να διατηρήσουμε το κυπελλοειδές σχήμα του φυτού.
Κάθε 3-4 χρόνια, μπορούμε να κάνουμε ένα πιο έντονο κλάδεμα ανανέωσης του φυτού της αμπέλιας κλαδεύοντας από χαμηλά, ώστε να αναπτυχθεί νέο φύλλωμα και να διατηρηθεί συμπαγές το σχήμα του φυτού.
7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αμπέλιας;
Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αμπέλιας, είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα:
- Μέσα στην άνοιξη ή στις αρχές φθινοπώρου, κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 10-15 εκατοστών από κλαδιά που δεν έχουν ανθοφορία.
- Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του μοσχεύματος.
- Φυτεύουμε τα μοσχεύματα αμπέλιας σε γλαστράκια φυτωρίου χρησιμοποιώντας μίγμα με τύρφη, άμμο και περλίτη σε αναλογία 1:1:1
- Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσουν.
- Μετά από περίπου 10 εβδομάδες, τα καινούρια φυτά αμπέλιας θα είναι έτοιμα για να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση στον κήπο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η χρήση ορμόνης ριζοβολίας στην βάση του μοσχεύματος, πριν τη φύτευση, βελτιώνει σημαντικά τη ριζοβολία και εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιτυχία στον πολλαπλασιασμό της αμπέλιας.
8. Κι ένα μυστικό για την αμπέλια
Η αμπέλια εκτός από κατάλληλο φυτό για φράχτη, μπορεί να φυτευτεί και σε επικλινή σημεία στον κήπο μας καθώς λόγω του ανεπτυγμένου ριζικού συστήματος συγκρατεί το χώμα και εμποδίζει τη διάβρωση του εδάφους.
Σχόλια (0)