Βρακτεάνθη, ένα φυτό με λουλούδια σαν αποξηραμένα
Η βρακτεάνθη είναι ένα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό με χαρακτηριστικά λουλούδια που μοιάζουν αποξηραμένα.
Η βρακτεάνθη (Xerochrysum bracteatum) κατάγεται από την Αυστραλία και ανήκει στην ίδια οικογένεια με άλλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας όπως το αργυράνθεμο, η διμορφοθήκη, η γκαζάνια, η καλέντουλα και η μπέλλα.
Είναι ετήσιο ή διετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη φυλλώματος που φτάνει σε ύψος από μισό ως ένα μέτρο και εμφανίζει πλούσια ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.
Τα άνθη της βρακτεάνθης έχουν υφή σαν χάρτινα και αποτελούν ιδανικά λουλούδια για στολισμό σε βάζο.
Χαρακτηρίζονται ως “αιώνια”, καθώς μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα για πολλούς μήνες και τα συναντάμε σε πολλά εντυπωσιακά χρώματα όπως κίτρινο, κόκκινο, ροζ, μωβ, άσπρο και πορτοκαλί.
Η βρακτεάνθη είναι κατάλληλη για φύτευση σε κήπο, όπως επίσης στη βεράντα, την αυλή και το μπαλκόνι, χαρίζοντας μοναδική ομορφιά με τα υπέροχα λουλούδια της.
Ας δούμε τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της βρακτεάνθης, ώστε να τη διατηρήσουμε υγιή και να απολαμβάνουμε τα πανέμορφα λουλούδια της στον κήπο και σε γλάστρα.
1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται και ανθίζει η βρακτεάνθη;
Η βρακτεάνθη είναι φυτό που αντέχει σε ξηροθερμικές συνθήκες και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ωστόσο είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα.
Επιλέγουμε ηλιόλουστα σημεία για τη φύτευση της βρακτεάνθης, καθώς σε σκιερά σημεία έχει μικρότερη ανάπτυξη και ελάχιστη ανθοφορία.
Είναι σημαντικό να φυτεύουμε την βρακτεάνθη σε σχετικά αφράτα ελαφριά εδάφη που στραγγίζουν καλά το νερό, καθώς το ριζικό της σύστημα μπορεί να σαπίσει σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας.
2. Πώς φυτεύουμε τη βρακτεάνθη σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
Για τη φύτευση της βρακτεάνθης στο μπαλκόνι επιλέγουμε γλάστρα μεσαίου μεγέθους, διαμέτρου 20-25 εκατοστών, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη του φυλλώματος και των λουλουδιών.
Γεμίζουμε τη γλάστρα με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη και προσθέτουμε και μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού που περισσεύει από το πότισμα.
3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η βρακτεάνθη;
Η βρακτεάνθη είναι ανθεκτικό φυτό στη ξηρασία και αναπτύσσεται ομαλά χωρίς να έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα.
Ποτίζουμε συνήθως μία φορά την εβδομάδα τα φυτά βρακτεάνθης την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.
Σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε την υπερβολική υγρασία στο ριζικό σύστημα της βρακτεάνθης και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόνο όταν έχει στεγνώσει το χώμα.
4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη βρακτεάνθη;
Η βρακτεάνθη έχει μέτριες απαιτήσεις σε λίπασμα και δεν χρειάζεται προσθήκη υπερβολικής ποσότητας λιπάσματος και ιδιαίτερα λιπάσματος αζώτου.
Συγκεκριμένα, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας στη βρακτεάνθη μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την εμφάνιση πολλών λουλουδιών.
5. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την βρακτεάνθη;
H βρακτεάνθη είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό όσον αφορά τις προσβολές από ασθένειες και έντομα, οπότε δεν χρειάζεται συνήθως προληπτικά κάποια φροντίδα προστασίας.
Αν παρατηρήσουμε πάντως ασπρίσματα στα φύλλα λόγω προσβολής από ωίδιο, θα χρειαστεί να ψεκάσουμε το φύλλωμα με βρέξιμο θειάφι, ένα βιολογικό σκεύασμα που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα.
6. Χρειάζεται κλάδεμα η βρακτεάνθη;
Η βρακτεάνθη δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα κλαδέματος παρά μόνο απομάκρυνση ξεραμένων ή κιτρινισμένων φύλλων και βλαστών με ένα ειδικό ψαλίδι κλαδέματος.
7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της βρακτεάνθης;
Η βρακτεάνθη πολλαπλασιάζεται με σπόρους που φυτεύουμε τέλη χειμώνα ή αρχές άνοιξης σε σπορείο ώστε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βρακτεάνθης που θα μεταφυτεύσουμε στον κήπο και στις γλάστρες μας.
Μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά βρακτεάνθης και με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα παίρνοντας τμήματα βλαστών μήκους που δεν έχουν λουλούδια και φυτευτούν σε γλάστρες φυτωρίου.
8. Κι ένα μυστικό για τη βρακτεάνθη
Η βρακτεάνθη ανήκει στα φυτά που προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και πουλιά στον κήπο μας, δημιουργώντας μία μοναδική αίσθηση στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.
Σχόλια (0)