7 φυτά εσωτερικού χώρου που θέλουν ελάχιστο πότισμα
Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται τακτικό πότισμα και φροντίδα για να διατηρηθούν υγιή με καταπράσινο φύλλωμα.
Το πότισμα αποτελεί την πιο συχνή αιτία που τα φυτά εσωτερικού χώρου χάνουν τη ζωντάνια τους, καθώς τόσο το ελλιπές όσο και το υπερβολικό πότισμα μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξή τους.
Ένας πρακτικός τρόπος για να διατηρούμε τα φυτά σε άριστη κατάσταση στο σαλόνι ή στο γραφείο μας είναι να επιλέξουμε φυτά εσωτερικού χώρου που θέλουν αραιό πότισμα.
Τα συγκεκριμένα φυτά έχουν μικρότερες ανάγκες σε νερό, είναι πιο ανθεκτικά και μας επιτρέπουν να τα απολαμβάνουμε ξένοιαστα ακόμα κι αν ξεχνάμε καμιά φορά να τα ποτίσουμε.
Ας δούμε, λοιπόν, ποια φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται ελάχιστο πότισμα για να διακοσμήσουμε τον χώρο μας και τα απολαμβάνουμε ζωηρά και καταπράσινα όλο τον χρόνο.
Φυτά εσωτερικού χώρου που δε χρειάζονται συχνό πότισμα
Όλα τα φυτά χρειάζονται την απαραίτητη περιποίηση για να διατηρούνται υγιή. Το νερό μαζί με το φως είναι τα δύο απαραίτητα στοιχεία για να αναπτυχθούν και να διατηρηθούν στην καλύτερη κατάσταση.
Όταν τα φυτά δεν ποτίζονται σωστά, χάνουν το πράσινο χρώμα των φύλλων τους και σταδιακά μειώνεται η βλάστηση τους.
Είναι σημαντικό να φυτεύουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου σε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση, ώστε να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες τους λόγω υπερβολικής υγρασίας.
Επιλέγουμε φυτά που θέλουν λίγο πότισμα, ιδανικά αμελείς κηπουρούς ή για τους πρωτάρηδες της κηπουρικής που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην φροντίδα των φυτών, καθώς επίσης για επαγγελματικούς χώρους και γραφεία που η περιποίηση των φυτών δεν αποτελεί προτεραιότητα.
1. Ζαμιοκούλκας
Ο ζαμιοκούλκας έχει έλαχιστες απαιτήσεις σε φροντίδα και χρειάζεται να τον ποτίζουμε μία φορά τον μήνα. Επιπλέον ανήκει στα φυτά εσωτερικού χώρου που αντέχουν σε χαμηλό φωτισμό, γεγονός που μαζί με το πότισμα τον κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή για όσους θέλουν ένα ανθεκτικό φυτό που επιβιώνει χωρίς ιδιαίτερη περιποίηση. Ο ζαμιοκούλκας διαθέτει ορθόκλαδη ανάπτυξη και εντυπωσιακά μακριά γυαλιστερά καταπράσινα φύλλα. Χαρακτηρίζεται από αργό ρυθμό ανάπτυξης και φτάνει σε ύψος 60-80 εκατοστών.
2. Σανσεβιέρια
Συνεχίζουμε τον κατάλογο των φυτών που θέλουν αραιό πότισμα με τη σανσεβιέρια ή σανσιβέρια, γνωστό και ως το “φυτό φίδι” ή “γλώσσα της πεθεράς”. Η σανσιβέρια διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα μυτερά φύλλα που αναπτύσσονται προς τα πάνω και χρειάζεται πότισμα κάθε 2-3 εβδομάδες. Χαρακτηρίζεται από γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης με στενόμακρα φύλλα που έχουν σαρκώδη υφή και την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό. Τα φύλλα της σανσιβέριας μπορούν να φτάσουν σε ύψος ενός μέτρου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα στον χώρο που την τοποθετούμε.
3. Δράκαινα
Η δράκαινα είναι ένα ακόμα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου, το οποίο ποτίζουμε σε αραιή συχνότητα, κάθε 2 εβδομάδες το χειμώνα και μία φορά την βδομάδα το καλοκαίρι. Η δράκαινα διαθέτει ένα κεντρικό κορμό που μπορεί να φτάσει σε ύψος 1-2 μέτρων με πανέμορφα λογχοειδή φύλλα της. Ανάλογα με το είδος δράκαινας, τα φύλλα διαθέτουν διαφορετικό διαφορετικό χρώμα και υφή. Τα πιο γνωστά είδη δράκαινας είναι η μαρτζινάτα (Dracaena Marginata) με πυκνή βλάστηση και λεπτό φύλλωμα, καθώς η δράκαινα φράγκρανς (Dracaena fragrans) με πλατιά φύλλα και η ποικιλία “λέμον λάιμ” (Lemon Lime) με τα κιτρινοπράσινα φύλλα.
4. Πόθος
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ο πόθος που μπορεί να μείνει απότιστος για 2-3 εβδομάδες. Ο πόθος έχει την ικανότητα να αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του και διαθέτει πλαγιόκλαδη βλάστηση και όμορφα φύλλα σε σχήμα καρδιάς. Φυτεύεται σε κρεμαστά καλάθια ή σε γλάστρες που τοποθετούμε σε ράφια, αφήνοντας να αναπτυχθεί το φύλλωμα του προς τα κάτω και να στολίσει τον χώρο μας.
5. Κισσός
Από τη λίστα με τα φυτά εσωτερικού χώρου που χρειάζονται ελάχιστο πότισμα δε θα μπορούσε να λείπει ο κισσός, το γνωστό αναρριχώμενο φυτό που ευδοκιμεί τόσο σε εσωτερικό χώρο όσο και σε εξωτερικό χώρο. Ο κισσός χρειάζεται πότισμα κάθε 1-2 εβδομάδες. Διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εντυπωσιάζει με το πρασινωπό ή πρασινοκίτρινο φύλλωμα που αποτελείται από τρίλοβα ή πεντάλοβα φύλλα. Λόγω του πυκνού φυλλώματος που διαθέτει, ο κισσός μπορεί να δημιουργήσει ένα πράσινο φυσικό τείχος που εξασφαλίζει μερική ηχομόνωση σε εσωτερικούς χώρους.
6. Αλόη
Αραιό πότισμα χρειάζεται και η αλόη, το διάσημο παχύφυτο, με την εξωτική ομορφιά και τις πολύτιμες θεραπευτικές ιδιότητες που μπορεί να διατηρηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι. Ποτίζουμε την αλόη συνήθως μία φορά την βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου ενώ το χειμώνα το πότισμα γίνεται αραιότερο. Όπως ισχύει με τα περισσότερα παχύφυτα, η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες και να καταστραφεί το φυτό της αλόης.
7. Κρασούλα
Και για το τέλος της λίστας, των ανθεκτικών φυτών που θέλουν ελάχιστο πότισμα η κρασούλα, το υπέροχο παχύφυτο που διατηρείται και ως φυτό εσωτερικού χώρου. H ανθεκτικότητα της κρασούλας στην έλλειψη νερού συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό. Όπως και με την αλόη, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπίσματος της ρίζας της κρασούλας, καθώς και έντονη φυλλόπτωση.
Κι ένα μυστικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου
Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι πρωτότυπο και εντυπωσιακό, μπορούμε να επιλέξουμε φυτά εσωτερικού χώρου που διατηρούνται σε νερό για να βγάλουν ρίζες και να αναπτυχθούν σε ένα βάζο, χωρίς χώμα. Ο πόθος, το λάκι μπαμπού, το σπαθίφυλλο και το συγκόνιο είναι ορισμένα από τα φυτά που μπορούμε να διατηρήσουμε σε νερό. Εκτός από πολύ όμορφα για την διακόσμηση, η φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου σε νερό είναι και εξαιρετικά εύκολη, καθώς απαιτεί την ελάχιστη περιποίηση.
Σχόλια (0)