Γιατί στρίβουν τα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε

Στριψιμο φυλλων καρουλιασμα

Τι προκαλεί το στρίψιμο στα φύλλα και τι σημαίνει για την υγεία των φυτών μας;

Όταν τα φύλλα των φυτών συστρέφονται, κατσαρώνουν και καρουλιάζουν μας δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που αναπτύσσονται.

Συχνά παρατηρούμε τα φύλλα της λεμονιάς να κατσαρώνουν, καθώς επίσης συναντάμε καρούλιασμα στα φύλλα της ντομάτας.

Η συστροφή των φύλλων εμφανίζεται σε πολλά ακόμα φυτά που έχουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι και σε διάφορες καλλιέργειες του κήπου.

Ενδεχομένως, έχουμε παρατηρήσει τα φύλλα να στρίβουν σε καλλωπιστικά φυτά όπως η τριανταφυλλιά, το χρυσάνθεμο και το γιασεμί, σε αρωματικά φυτά όπως ο δυόσμος, η μέντα και το φασκόμηλο, σε λαχανικά όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια του αγγουριού και την καλλιέργεια της πιπεριάς, ακόμα και σε καρποφόρα δέντρα όπως στην καλλιέργεια της λεμονιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς και την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς.

Όπως συμβαίνει όταν εμφανίζονται κίτρινα φύλλα στα φυτά ή τρύπες στα φύλλα των φυτών, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά τα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας, για να εντοπίσουμε έγκαιρα το στρίψιμο των φύλλων και να αντιμετωπίσουμε την αιτία που το προκαλεί.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά γιατί στρίβουν και κατσαρώνουν τα φύλλα των φυτών, πώς το αναγνωρίζουμε έγκαιρα, καθώς επίσης οικολογικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να προστατέψουμε τα φυτά μας.

Διαφήμιση

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν στρίψιμο στα φύλλα των φυτών και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Το στρίψιμο των φύλλων οφείλεται σε 3 βασικές αιτίες που είναι: α) η προσβολή από έντομα, β) η προσβολή από τετράνυχο και γ) το ανεπαρκές πότισμα.

Ας δούμε αναλυτικά τι συμπτώματα εμφανίζουν τα φυτά και πώς μπορούμε τα προστατέψουμε ανά περίπτωση.

1. Τα φύλλα στρίβουν λόγω προσβολής από έντομα, όπως η μελίγκρα και ο φυλλοκνίστης

Στα περισσότερα φυτά, τα φύλλα καρουλιάζουν από την παρουσία αφίδων.

Οι αφίδες, η γνωστή μας μελίγκρα, δημιουργούν σημαντικές ζημιές αναπτύσσοντας μεγάλους πληθυσμούς εντόμων που απομυζούν τους χυμούς των φυτών. Πολύ συχνά, η μελίγκρα δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων, τα οποία στρίβουν και συστρέφονται παίρνοντας μια χαρακτηριστική μορφή καρουλιάσματος.

Καρουλιασμα φυλλων μελιγκρα
Καρούλιασμα στα φύλλα από μελίγκρα

Στα εσπεριδοειδή δέντρα, εκτός από τη μελίγκρα, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ο φυλλοκνίστης που δημιουργεί παραμορφώσεις των νεαρών βλαστών και των φύλλων, τα οποία στρίβουν και κατσαρώνουν. Μία βασική διαφορά σε σχέση με την μελίγκρα είναι ότι στις περιπτώσεις προσβολής από φυλλοκνίστη παρατηρούμε κάποιες στοές στα φύλλα που μοιάζουν με φιδάκι.

φυλλοκνιστης εσπεριδοειδων
Φυλλοκνίστης εσπεριδοειδών: Κατσαρά φύλλα και στοές που μοιάζουν με φιδάκι
  • Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα που στρίβουν τα φύλλα των φυτών

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής από μελίγκρα και φυλλοκνίστη, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και η φυσική πυρεθρίνη για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα και τα προστατέψουμε τα φύλλα των φυτών μας.

Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα που στρίβουν τα φύλλα των φυτών όπως η μελίγκρα και ο φυλλοκνίστης σε προληπτικό επίπεδο, φτιάχνουμε μία αυτοσχέδια συνταγή διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε τα φυτά μας προληπτικά κάθε 2 βδομάδες, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.

Υπενθύμιση

Πριν χρησιμοποιήσουμε κάποιο αυτοσχέδιο σκεύασμα σε όλα τα φυτά του κήπου, ψεκάζουμε πρώτα δοκιμαστικά σε ένα φυτό, περιμένουμε 24 ώρες για να σιγουρευτούμε ότι δεν προκαλείται κάποιο πρόβλημα και στη συνέχεια συνεχίζουμε με ασφάλεια την εφαρμογή στα υπόλοιπα φυτά του κήπου.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

2. Τα φύλλα στρίβουν λόγω προσβολής από τετράνυχο

Ο τετράνυχος μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού.

Σε έντονη προσβολή από τετράνυχο, παρατηρούμε τα φύλλα των φυτών να καρουλιάζουν και να ξεραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο και να τα έχει κάψει.

Για την καταπολέμηση του τετράνυχου, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τις ρίζες των φυτών και στο φύλλωμα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι πάνω στα φύλλα των φυτών για να τα προστατεύσουμε από τετράνυχο.

Εκτός από το θειάφι, για την αντιμετώπιση του τετράνυχου μπορούμε να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με άλατα καλίου και θερινό πολτό, δύο βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο

3. Τα φύλλα στρίβουν όταν τα φυτά μείνουν απότιστα

Όταν τα φυτά μένουν απότιστα ή έχουμε ανεπαρκές πότισμα, ειδικά σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και έντονου καύσωνα, εμφανίζεται στρίψιμο των φύλλων.

Τα φύλλα διπλώνουν και συστρέφονται, καθώς τα φυτά προσπαθούν να περιορίσουν την επιφάνεια διαπνοής και το νερό που χάνουν μέσω των φύλλων.

Στριψιμο φυλλων ντοματας
Στρίψιμο φύλλων ντοματιάς που έχει μείνει απότιστη
  • Πώς ποτίζουμε τα φυτά για να μην στρίβουν τα φύλλα τους;

Για να αποφύγουμε το στρίψιμο των φύλλων και άλλα προβλήματα που οφείλονται στο ανεπαρκές πότισμα, φροντίζουμε να ποτίζουμε στη σωστή συχνότητα και με την κατάλληλη ποσότητα νερού.

H συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης, ο τύπος του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν ανά περίοδο.

Αξίζει να προσέξουμε τις παρακάτω συμβουλές για το σωστό πότισμα των φυτών:

  • Τα φυτά που διατηρούμε σε γλάστρα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό συγκριτικά με το ίδιο φυτό που όταν βρίσκεται φυτεμένο στο έδαφος.
  • Τα αμμώδη στραγγερά εδάφη συγκρατούν λιγότερο νερό και χρειάζονται πότισμα με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Το καλοκαίρι, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, τα φυτά έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό σε σχέση με την περίοδο του άνοιξης, του φθινοπώρου και του χειμώνα.
  • Όταν επικρατούν άνεμοι, το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα και απαιτείται πότισμα σε πιο τακτά διαστήματα.
Σωστό πότισμα
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

Κι ένα μυστικό για το στρίψιμο των φύλλων στα φυτά

Μία ακόμη κατηγορία που παρουσιάζει παραμορφώσεις και στριψίματα στα φύλλα των φυτών είναι διάφορες ιώσεις που προσβάλλουν καλλωπιστικά φυτά και λαχανικά. Στην περίπτωση των ιώσεων, τα φυτά δε μπορούν να θεραπευτούν και είμαστε αναγκασμένοι να τα ξεριζώσουμε και να τα απομακρύνουμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

  1. Μουσταφά
    12/12/2024

    Σας ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας. Παρ’όλες τις προσπάθειες που έχω καταβάλλει (κλαδέματα, ψεκασμοι κλπ.) έχω χάσει πολ΄΄λά δέντρα αχλαδιάς απο το Βακτηριακό Κάψιμο. Δεν βάζουμε κάτω συνεχίζουμε με τις χρήσιμες συμβουλές σας… Καλή Συν΄έχεια…

  2. ΟΛΓΑ ΜΟΥΓΓΟΛΙΑ
    22/08/2023

    Ευχαριστουμε για τις χρησιμες συμβουλες σας!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *