7 μυστικά φροντίδας για το γεράνι
Αγαπημένο, διαχρονικό, πολύχρωμο και ανθεκτικό γεράνι, ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια που έχουμε συνδέσει με εικόνες από το καλοκαίρι.
Δεν υπάρχει παραδοσιακή αυλή και βεράντα που να μην διαθέτει γλάστρες με πολύχρωμα γεράνια. Αν και οι περισσότεροι το νομίζουν ελληνικό φυτό, το γεράνι έχει καταγωγή από τις περιοχές της Νότιας Αφρικής.
Τα γεράνια ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης ως τα τέλη του φθινοπώρου και μας χαρίζουν λουλούδια που σχηματίζουν χαρακτηριστικές σφαιρικές ταξιανθίες σε λευκό, ρόδινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μοβ και κίτρινο χρώμα.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μας χαρίζει πολλά όμορφα λουλούδια σε μοναδική ποικιλία χρωμάτων και με μεγάλη διάρκεια ανθοφορίας.
Στην οικογένεια των γερανιών ανήκει επίσης το πελαργόνι που έχει μεγαλύτερα λουλούδια και το μαστιχάκι που είναι ιδανικό λουλούδι για κρεμαστά καλάθια.
Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζονται τα γεράνια για να απολαμβάνουμε πλούσια ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
1. Τι συνθήκες θέλει το γεράνι για να μας δώσει πολλά λουλούδια;
Τα γεράνια ευδοκιμούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόμα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό.
Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες.
Προτιμούν ηλιόλουστα σημεία, με νότιο προσανατολισμό για να μας χαρίσουν έντονη ανθοφορία, ενώ μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε σκιερές και ημισκιέρες θέσεις.
Το γεράνι είναι φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφος. Το μόνο που χρειάζεται είναι προστασία από τους δυνατούς παγετούς, λόγω ευαισθησίας στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Τα γεράνια αποτελούν εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για μπαλκόνι, καθώς μπορούμε να το φυτέψουμε σε γλάστρα και να το τοποθετήσουμε σε σημεία με νότιο, δυτικό και ανατολικό προσαναλισμό, ενώ σε βορινό μπαλκόνι θα χρειαστεί μία σχετική προφύλαξη από την παγωνιά.
Για τη φύτευση σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 20-30 εκατοστών.
2. Κάθε πότε ποτίζουμε τα γεράνια;
Αν και το γεράνι είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό ιδανικό για αμελείς κηπουρούς, χρειάζεται τακτικό πότισμα για να μας δώσει συνεχή ανθοφορία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Για γεράνια που έχουμε φυτέψει στον κήπο, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, και 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.
Τα γεράνια που έχουμε σε γλάστρες, χρειάζονται πότισμα 2 φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και 3 φορές την εβδομάδα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.
Ένας γενικός κανόνας για το πότισμα των γερανιών που έχουμε σε γλάστρα είναι να αφήνουμε το χώμα να ξεραίνεται πριν ποτίσουμε, καθώς και να αδειάζουμε το νερό που περισσεύει στο πιάτο της γλάστρας.
3. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στα γεράνια;
Το γεράνι έχει μικρές ανάγκες σε θρεπικά στοιχεία, ωστόσο η προσθήκη λιπάσματος βοηθάει σημαντικά στο σχηματισμό πλούσιας βλάστησης με πολλά μεγάλα λουλούδια.
Ειδικότερα, για γεράνια που έχουμε φυτέψει στον κήπο, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα σε τρείς φάσεις: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιρού και στις αρχές του φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία του.
Για γεράνια σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά, υγρό ή κρυσταλλικό, σε κάθε περίπτωση υδατοδιαλυτό, και το εφαρμόζουμε με το πότισμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι το τέλος του φθινοπώρου.
4. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε το γεράνι;
Το γεράνι χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουμε πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε το γεράνι είναι στην αρχή της άνοιξης για να ανανεώσουμε τη βλάστησή του.
Κατά το κλάδεμα του γερανιού, είναι σημαντικό αρχικά να αφαιρούμε μερικούς βλαστούς για καλύτερο αερισμό και στη συνέχεια να κλαδεύουμε τους υπόλοιπους στο 1/3 του ύψους τους για να ενισχύσουμε τη δημιουργία νέας βλάστησης.
Καλό είναι να κλαδεύουμε το γεράνι όταν έρθει ο καιρός για μεταφύτευση, πριν το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να έχει καλύτερη ριζοβολία.
5. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του γερανιού;
Ένας ιδιαίτερα πρακτικός και οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γερανιού είναι με τη μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα.
- Συγκεκριμένα, κόβουμε μοσχεύματα μήκους περίπου 10 εκατοστών, από τις κορυφές των βλαστών του γερανιού που δεν έχουν λουλούδια, την περίοδο της άνοιξης ή του καλοκαιριού.
- Αφαιρούμε τα περισσότερα φύλλα ξεκινώντας από τη βάση και τα φυτεύουμε σε μικρές γλάστρες με μίγμα χώματος που περιέχει κοπριά, κομπόστ και περλίτη.
- Όταν τα μοσχεύματα του γερανιού ριζοβολήσουν και φθάσουν σε ύψος περίπου 15 εκατοστών, τα κορφολογούμε, δηλαδή κλαδεύουμε τις κορυφές τους, για να αναπτύξουν πλάγιους βλαστούς.
- Αξίζει να σημειώσουμε πως το γεράνι ριζώνει σχετικά εύκολα και δεν είναι απαραίτητη η χρήση ορμόνης ριζοβολίας κατά τον πολλαπλασιασμό.
Ένας ακόμα πιο απλός τρόπος για να δημουργήσουμε καινούρια γεράνια είναι να βάλουμε τμήματα βλαστών σε νερό για λίγες μέρες μέχρι να σχηματίσουν ρίζες και στη συνέχεια να τα φυτέψουμε απευθείας σε γλάστρα.
6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τα γεράνια;
Το γεράνι είναι γενικότερα ανθεκτικό σε μυκητολογικές ασθένειες και προσβολές από έντομα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία του με προληπτικούς ψεκασμούς.
Για την προστασία του γερανιού από μύκητες που μπορεί να προσβάλλουν το φύλλωμα του σε συνθήκες κακού αερισμού και υγρασίας, όπως η σκωρίαση και η αλτερνάρια, μπορούμε να ψεκάσουμε με βρέξιμο θειάφι που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε με διάλυμα που φτιάχνουμε που φτιάχνουμε στο σπίτι διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε 2 λίτρα νερό.
Για να αντιμετωπίσουμε το έντομο της βαμβακάδας και τον τετράνυχο που προσβάλλουν τα γεράνια μας σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, ψεκάζουμε με θερινό πολτό.
7. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το γεράνι
Είναι σημαντικό να αφαιρούμε συχνά τα ξεραμένα λουλούδια του γερανιού, για όλη τη διάρκεια της ανθοφορίας του, προκειμένου να βοηθήσουμε το γεράνι να παράγει καινούργια άνθη.
Γειά σας. Το γεράνι που έχω σε γλάστρα δεν βγάζει πολλά άνθη και τα φύλλα του πολλά γίνονται λευκά. Είναι σε ήλιο και αργά το μεσημέρι σε ημισκιερο χώρο. Και ένα επίσης μικρό που έχω φτιάξει ασπρίζει και αυτό τα φύλλα του. Τι φταίει; Πότισμα ότι ενδείκνυται. Τι φταίει και ασπρίζουν και δεν ανθεί πολύ; Ευχαριστώ πολύ.
Κλάδεψε το γεράνι και πρόσθεσε λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.
Καλησπέρα σας, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού εύχομαι.
Έχω 3 γεράνια που αντιμετωπίζουν το ιδιο πρόβλημα. Και τα 3 τα μεταφυτευσα τον Ιούνιο σε μεγαλύτερες γλάστρες, χωρίς κάποιο εμφανές πρόβλημα. Ωστόσο από εκεί και έπειτα, εχει αραιώσει το φύλλωμα και στα 3, τα νέα φύλλα που βγαίνουν είναι κίτρινα και παρατήρησα ξερά κλαδιά τα οποία ήταν μαύρα εσωτερικά. Σας ρωτάω υποψιασμένος ότι πρόκειται για τετρανυχο ή κάποια κάμπια. Εξαιτίας όμως της υπερβολικης ζέστης και της εποχής δε γνωρίζω ν τα προτεινόμενα σκευάσματα είναι τα κατάλληλα.
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
Πιθανότατα, είναι προσβολή από κάμπια και πρέπει να ψεκάσεις με σκεύασμα φυσικού πύρεθρου.
Καλησπέρα!
Σας ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας και συγχαρητήρια για την καταπληκτική σελίδα σας!
Πείτε μου,σας παρακαλώ, προληπτικά μπορώ να βάλω στάχτη σε γλάστρες με γεράνια ,για να αντιμετωπίσω κάμπιες ,οι οποίες πέρυσι στη κυριολεξία κατέστρεψαν τα γεράνια μου;
Φέτος ακόμα δεν ήρθαν και τα γερανάκια μου είναι αυστηρά κλαδεμένα..
Καλησπέρα Δώρα. Η στάχτη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών και όχι για την αντιμετώπιση της κάμπιας. Για τις κάμπιες, μπορείς να σκονίσεις τα φυτά με οικολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Καλησπερα ,εχω σε γλαστρα στο μπαλκονι μια μολοχα η οποια εδω και καιρο εχουν αρχισει να ξεραινονται τα φυλλα της, εχουν στριψει προς τα πανω, και στις ακρες τους γινονται καφε … Γενικα ειναι πολυ καχεκτικο. Το βλεπει ηλιος το απογευμα και το ποτιζω συνηθως 3 φορες την εβδομαδα . Πριν απο 2 βδομαδες ειχα βαλει και λιπασμα σε κοκκους , αλλα δεν αλλαξε κατι.
Ευχαριστω εκ των προτερων
Καλησπέρα Μιχαέλα. Βάλε τη γλάστρα με το μολόχα (γεράνι) σε πιο ημισκιερό σημείο και ψέκασε με διάλυμα χαλκού για τόνωση του φυτού.
Σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση !!
Γεια σας! Τα γεράνια μου έχουν σταματήσει να βγάζουν λουλούδια ενώ βγάζουν κανονικά καινούργια φύλλα. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι στα φύλλα τους υπάρχουν τρύπες μικρού μεγέθους και γκρι χρωμα (γύρω από τις τρύπες και στις άκρες κάποιων φύλλων) τι μπορεί να φταίει; Τα βλέπει πρωινός και μεσημεριανός ήλιος!
Καλησπέρα Νεκταρία. Ψέκασε τα γεράνια σου με σκεύασμα χαλκού γιατί πιθανότατα έχουν προσβληθεί από ασθένεια και κάνε πότισμα με υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Ευχαριστω πολύ!! Έχουν ανθίσει πάλι όλα!
Καλησπέρα σας, έχω ένα γεράνι στο μπαλκόνι μου στο οποίο σ ένα άνθος του έχει πολλά μαύρα μικρά έντομα σα ψείρες,έχει και το παχύφυτο μου τέτοια, δε ξέρω τι είναι ,τι να κάνω?
Καλησπέρα Μίνα. Πιθανότατα το γεράνι σου και το παχύφυτο σου έχουν προσβολή από μελίγκρα. Δες το αναλυτικό άρθρο μας για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στα φυτά.
Καλησπέρα και ευχαριστώ για όλα αυτά που έχω μάθει από εσάς.
Φέτος πρώτη φορά, εδώ και 20 ημέρες περίπου, σε αρκετά γεράνια μου, παρατήρησα να μένουν στάσιμα και κάποια φυλλαράκια να δείχνουν πιο στεναχωρημένα.. δεν εντόπισα κάμπιες κλπ στο φύλλωμα και τρύπες στους βλαστούς (πότισμα κλπ προσεκτικό, την Άνοιξη πρόσθεσα στο χώμα και κοπριά -τυποποιημένη-). Αργότερα παρατήρησα ότι οι βλαστοί στην βάση τους (κοντά στο χώμα) να είναι πιο μαλακοί και όχι “σφιχτά” προσαρτημένοι στο χώμα.. Βγάζοντας λοιπόν ένα, εντόπισα τριγύρω στο ριζικό σύστημα και μέσα στους χαμηλούς βλαστούς μικρά άσπρα σκουλήκια, πολλά και πολύ ζωηρά.. με επιμήκη τομή σ’ αυτά τα τμήματα των βλαστών, κοντά στο χώμα δηλαδή, διαπίστωσα πως ήταν εσωτερικά μαλακοί, σάπιοι και βρήκα και εκεί μέσα τα ίδια μικρά άσπρα σκουληκια (πάχος <1mm, μήκος περίπου 5mm). Πρόκειται για τα γνωστά σκουλήκια πεταλούδας(νομίζω ότι τα εν λόγω είναι πράσινα σωστά?) ή κάποιου άλλου εντόμου? Ψέκασα όλα τα υπόλοιπα φυτά μου με βάκιλο και έβαλα τριγλυρω στις ρίζες θειοχάλκινη.. Νιώθω όμως ότι πρέπει να κάνω και κάτι με το χώμα.. αν βάλω σκόνη βάκιλο στο χώμα έχει νόημα? Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να αλλάξω χώμα σε όλα.. Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Αναστασία. Μπορείς να ποτίσεις το χώμα και να ψεκάσεις τους βλαστούς με οικολογικό διάλυμα φυσική πυρεθρίνη για να αντιμετωπίσεις τα σκουλήκια.
Καλημέρα σας
Έχω φυτέψει φέτος γεράνια στο μπαλκόνι μου. Σε ένα από τα φυτά αυτά, ενώ υπάρχει πλούσια ανθοφορία, έχουν αρχίσει και κιτρινίζουν τα φύλλα του κοντά στη βάση του φυτού. Αφαιρώ τα φύλλα που κιτρινίζουν αλλά βλέπω το φυτό να αραιώνει και ανησυχώ. Τα καινούρια φύλλα που βγάζει είναι ζωηρά πράσινα και τα άνθη του με ζωηρό χρώμα. Όμως, στα αλλά γεράνια που έχω δεν κιτρινίζουν τα φύλλα τους με την ίδια συχνότητα. Θα μπορούσα να κάνω κάτι για να μην χάσω το φυτό;
Καλημέρα Τραιανή. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα στα γεράνια και πρόσθεσε υγρό λίπασμα σιδήρου.
Γειά σας έχω 3 Γερανηα σε γλάστρες και σαπίζουν τι να κάνω.
Καλησπέρα Μάνο. Τα γεράνια μπορεί να σαπίζουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος όποτε πρέπει να μειώσει το πότισμα και να κλάδέψεις τα σαπισμένα τμήματα των βλαστών του γερανιού. Πολλές φορές, όμως, τα γεράνια μπορούν να ξεραίνονται λόγω προσβολής των βλαστών από κάμπιες. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σκονίσεις με βάκιλο Θουριγγίας ή να ψεκάσεις με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης.
Καλησπέρα σας,
Κλάδεψα και καθάρισα παλιά γεράνια στον κήπο δραστικά περίπου το Μάρτιο. Πλέον αναπτύσσονται γρήγορα (έβαλα και 2 φορές πλήρες λίπασμα) και φαίνονται υγιή, με καινούριο φύλλωμα να γεννιέται συνεχώς. Παρ’όλα αυτά τα λουλούδια που βγάζουν είναι λίγα. Τί να φταίει; Είναι απλώς σύμπτωμα του δραστικού κλαδέματος ή θέλει και κάτι άλλο; Δευτερεύον θέμα: το φύλλωμα ήταν στα καλύτερά του το Μάιο και τώρα είναι ένα κλικ πιο άτονο το πράσινό του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φαίνεται ασθενικό. Αυτό είναι επειδή τα ζορίζει η ζέστη περισσότερο τώρα (άρα ίσως θέλουν λίγο περισσότερο πότισμα – επί του παρόντος τα ποτίζω περίπου 2 φορές την εβδομάδα, ενώ είναι κυρίως σε ημισκιερές θέσεις).
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Απόστολε. Μείωσε το πότισμα κάθε 4-5 μέρες για να έχουν μεγαλύτερη ανθοφορία τα γεράνια σου.
Καλημερα Κ.Λιονουδακι !! Γιατι στα γερανια υπαρχουν τρυπες στον κορμο και φαινεται οτι αρρωσταίνει?
Καλησπέρα Ιωάννα. Πιθανότατα, το γεράνι έχει προσβολή από κάμπιες που δημιουργούν τρύπες τον κορμό του και στη συνέχεια ξηράνσεις. Φρόντισε να σκονίσεις με βάκιλο Θουρηγγίας για να το αντιμετωπίσεις.
Κ.ΛΙΟΝΟΥΔΑΚΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ .ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΟΨΑ ΣΤΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΡΥΠΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΗΤΑΝ ΜΑΥΡΟ ΣΑΠΙΟ.ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΜΠΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΜΑΤΙΑ.
Πολύ ωραία Ιωάννα. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα λοιπόν και κάνε την εφαρμογή με βάκιλο Θουριγγίας που προτείνουμε.
Καλησπέρα και μπράβο για την βοήθεια και τα μαθήματα που προσφέρετε… Έχω ένα γερανι το φυτεψα φέτος παρόλο που βγάζει Ανθή αν και όχι πολλά δεν έχει μεγάλη βλάστηση έχει μείνει στάσιμο. Τι μπορεί να φταίει?
Καλημέρα Δημήτρη. Πρόσθεσε υδατοδιαλυτό ή υγρό λίπασμα στα γεράνια για να σου δώσουν γρήγορη ανάπτυξη.
Καλημερα και ευχαριστουμε για τα ωραια βιντεο που κανετε! Ηθελα να ρωτησω αν μπορω κατα διαστηματα να ξεπλενω με νερο τα γερανια για να φευγει η σκονη.Μηπως δημιουργησω μυκητες?
Καλησπέρα Ιωάννα. Μπορείς να βρέχεις τα φύλλα των γερανιών κατά το σούρουπο για να φεύγει η σκόνη. Αυτή τη χρονική περίοδο της μέρας, είναι μειωμένος ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.
Μένω δίπλα σε δάσος και αυτή η μικρή πεταλούδα που γεννά αβγά, που καταλήγουν σε κάμπιες πάντα κάνει την εμφάνισή της. Εμένα ο βάκιλος δεν με ωφέλησε κάπου. Οι κάμπιες συνεχίζουν ακάθεκτες να τρώνε όλα τα τρυφερά μέρη κ το φυτό μου μόνο όμορφο δε φαίνεται με όλη αυτήν την άσπρη σκόνη πάνω του. Γεωπόνος μου έδωσε κάποια φάρμακα για διάφορες ασθένειες, μεταξύ άλλων και για την κάμπια, αλλά δεν δεν θυμάμαι τι μου έδωσε για τι.. Τα φάρμακα είναι το Duclor 48 ec, το Sivanto, το Alverde 24 sc και το Scorpion ec. Ποιό απ’τα παραπάνω κάνει για ψέκασμα στη μολόχα;
Καλησπέρα Κωνσταντία. Στα Μυστικά του Κήπου, αναφερόμαστε μόνο σε οικολογικά σκευάσματα για την προστασία των φυτών. Σχετικά με τα χημικά σκευάσματα που αναφέρεις, μπορείς να συμβουλευτείς το γεωπονικό κατάστημα από το οποίο τα έχεις προμηθευτεί.
Καλησπέρα κύριε Λιονουδακη. Για ακόμα μια φορά ελπίζω στα φώτα σας. Κάτι δεν πάει καλά με τα γεράνια μου. Τα έχω σε ημισκιερο μπαλκόνι που τα βλέπει ήλιος το μεσημέρι και το απόγευμα. Ποτίζω με εκχύλισμα φυκιων κάθε είκοσι μέρες, κλάδεμα τα ξερά και πότισμα κάθε τρεις μέρες. Τα γεράνια μου όμως δεν αναπτύσσονται καλά, τα άνθη ξεραινονται και είναι λίγα, τα φύλλα δείχνουν καμμένα ή τρύπια ή έχουν ημιδιαφανα σημεία και γενικά δεν είμαι ευχαριστημένη από την εικόνα τους. Οι γλάστρες κάνουν αποστράγγιση, το χώμα είναι το φυτοχωμα Maxifiori με τύρφη, φυλλοχωμα και περλιτη και το έχω και στα πελαργονια μου χωρίς κανένα θέμα. Παραποτιζω; Τα καίει ο μεσημεριανός ηλιος; Πολύ λίπασμα; Κάμπια και τετρανυχος; Δεν μπορώ να βρω λύση. Επίσης παρατήρησα πως το ένα γεράνι που κλάδεψα, είχε κεντρικό κλαδί κούφιο και σάπιο και κάνα δυο εμφάνισαν λίγο σαπισμα / μαύρισμα σε κάποια κλαδάκια.
Οι φωτογραφίες δεν εμφανίζονται άλλα βρήκα δύο τρεις μεγάλες κάμπιες και εσωτερικό σαπισμα. Βοτρυτης που προφανώς ξεκίνησε με τις κάμπιες. Κόλλησε και ένα πελαργονιο. Κλάδεψα μέχρι να βρω υγιές και ραντισα με βορδιγαλιο. Υπάρχει άλλη λύσης ή προληπτική αντιμετώπιση να μην ξανασυμβεί; Έφταιγε το υπερβολικο πότισμα και η κάμπια; Γιατί το έπαθαν όλα ταυτόχρονα.
Χρησιμοποιησε προληπτικά βάκιλο για τις κάμπιες και μείωσε το πότισμα.
Σας ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά ο Θεός να σας έχει καλά. Για γερανι σε ημισκιερο χώρο που το βλέπει ο μεσημεριανός ηλιος κάθε ποτέ πρέπει να ποτίζω; Μάλλον το παρακανα.
Κάθε 3 μέρες, είναι σίγουρα αρκετό για το πότισμα των γερανιών που βρίσκοναι σε ημισκιερή θέση αυτή την περίοδο.
Καλησπέρα. Όπως έγραψα και παραπάνω, βάλε βάκιλο στα γεράνια σου για την αντιμετώπιση της κάμπιας που τα προσβάλλει. Καθάρισε πρώτα τα ξερά και τα προσβεβλημένα κλαδιά.
Καλησπέρα σας
Έχω ένα γεράνι πολύ ανεπτυγμένο σε μεγάλη γλάστρα . Θα μπορούσα να κόψω ένα κλαδάκι και να το φυτέψω στο χώμα? Θα μπορέσει να αναπτυχθεί κατ αυτόν τον τρόπο και τι πρέπει να προσέξω?
Βεβαίως θα μπορούσες να δημιουργήσεις καινούριο φυτό γεράνι από κλαδάκι που θα κόψεις. Το επόμενο Σάββατο 29-5-19, θα έχουμε ειδικά αναλυτικό άρθρο για τον πολλαπλασιασμό του γερανιού.
Γεια σας,
Στα άνθη μερικών γερανιών όταν ξεραθούν εμφανίεται ένα μακρόστενο εξόγκωμα σαν κλαδάκι . Τι είναι αυτό; Περιέχει καρπούς;
Καλησπέρα Σοφία. Δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς εννοείς. Ίσως θα ήταν καλύτερο να μας στείλεις φωτογραφία στην ειδική στήλη που έχουμε στην ιστοσελίδα μας, τις Ερωτήσεις Κηπουρικής, για να σου απαντήσουμε με βεβαιότητα στο ερώτημα σου.
Γεια σας! Εχω μια ζαρντινιερα πολυ μεγαλη (Μ95χΠ37χΥ37).Σκεφτομαι να φυτεψω γερανια.Ποσα φυτα μπορω να βαλω;Το μεγεθος ειναι καταλληλο;
Καλησπέρα Γιάννα Το μέγεθος είναι κατάλληλο να φυτέψεις μέχρι και 4 γεράνια.
Τώρα (τέλη Μάρτη) είναι αργά για να κλαδέψουμε γεράνια και τριανταφυλλιές;
Επίσης κλαδεύουμε τριανταφυλλιές από τον πρώτο χρόνο αφού τις φυτέψαμε;
Καλησπέρα Σοφία.
Βεβαίως, μπορείς να κάνεις το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς και το κλάδεμα του γερανιού άμεσα. Αν έχεις κάνει φέτος φύτευση τριανταφυλλιάς, αυτή δεν χρειάζεται κλάδεμα.
Καλησπέρα,
Κατοικώ στην κεντρική Ευρώπη και θέλω να βάλω γεράνια στο μπαλκόνι. Ωστόσο, αναρωτιέμαι αν θα αντέξουν τους παγετούς του χειμώνα και αν μπορώ να κάνω κάτι για να τα προστατέψω, για παράδειγμα να τα βάλω μέσα όταν χειμωνιάσει ή να τα καλύψω με κάποιο ύφασμα. Τι λέτε;
Ευχαριστώ πολύ, ΔέσποιναΔ
Καλησπέρα Δέσποινα.
Τα γεράνια αντέχουν αρκετά σε παγωμένες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα για να τα καλύψεις την περίοδο του χειμώνα όταν έχει χιόνι καθώς και να τα ποτίζεις με εκχύλισμα φυκιών για περισσότερη αντοχή στο ψύχος. Δες αναλυτικές πληροφορίες για την πραστασία φυτών από τον παγετό στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Γεια σας.
Καταρχήν θέλω να σας δώσω πολλά συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Την έχω τοποθετήσει στα αγαπημένα και μέσα από όλα αυτά που μας γράφετε αλλά και από τα σχόλια έχω μάθει αρκετά που αγνοούσα για τα φυτά αλλά και έχω βρει λύσεις σε θέματα που με απασχολούσαν.
Ωστόσο νομίζω έχω ένα θέμα που δυσκολεύομαι να λύσω.
Μένω ακριβώς μπροστά σε παρκάκι με πολλά δέντρα και αρκετά περιστέρια συνέχεια πετούν. Μέχρι εδώ όλα καλά και όμορφα. Αλλά επανειλημμένως έχω δει περιστέρια και στο μπαλκόνι να κάθονται στο κάγκελο του μπαλκονιού ή και στις κρεμαστές γλάστρες.
Εν τω μεταξύ τα φύλλα στα γεράνια έχουν τρύπες και επίσης κιτρινίζουν. Ακόμα και τα καινούργια βλαστάρια δεν έχουν δύναμη και ζωντάνια αλλά και αυτά σύντομα κιτρινίζουν και ξεραίνονται περιμετρικά. Με δυσκολία θα δώσουν άνθος που κι αυτό θα είναι κάπως καχεκτικό.
Αυτό μου συμβαίνει μόνο στα γεράνια. Έχω βασιλικό και έχει γίνει δέντρο σχεδόν όπως και ο διοσμος.
Πιστεύετε πως μπορεί τα περιστέρια να κάνουν τέτοια ζημιά ή είναι κάποια ασθένεια του φυτού που εξαπλώνεται και στα υπόλοιπα;
Σας ευχαριστώ πολύ.
Καλησπέρα Γιάννη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα περιστέρια μάλλον δεν φταίνε για την κατάσταση των γερανιών σου. Πιθανότατα έχουν κάμπιες που τρυπούν τα φύλλα και καλό είναι να τα σκονίσεις με βάκιλο Θουριγγίας για τις αντιμετωπίσεις. Επίσης, ίσως το γεράνι σου έχει προσβληθεί από τετράνυχο και κιτρινίζουν και ξεραίνονται τα φύλλα. Δες το σχετικά μας άρθρο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου. Τέλος καλό θα ήταν να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να βοηθήσεις την ανθοφορία τους.
Σας ευχαριστώ για την απάντηση σας.
Να είστε πάντα καλά
Γεια σας. Αυτό είναι το τέλειο άρθρο για τα γεράνια. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι κι εγώ, που δεν το καταλαβαίνω. Τα γεράνια μου ξεράθηκαν αλλά όχι εντελώς. Από τη μία βγάζουν καινούρια φυλλαράκια, πράσινα-πράσινα, από την άλλη τα ένθη ξεράθηκαν και μερικά φύλλα δείχνουν μαραμένα. Το ένα από τα δύο γεράνια, που είναι περισσότερο στη σκιά (μένω σε ρετιρέ), πέταξε δειλά-δειλά κι ένα λουλούδι, πολύ μικρό. Το χειμώνα ήταν σε καλή κατάσταση, μήπως τα πειράζει η ζέστη ή τα παραποτίζω;
Καλημέρα Μάρθα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Σχετικά με το ερώτημα σου για τα γεράνια, ίσως τα παραποτίζεις. Τα γεράνια αντέχουν και σε ηλιοφανείς θέσεις αλλά και σε σκιερές, μόνο που θα πρέπει να τα ποτίζεις με διαφορετική συχνότητα. Καλό είναι πάντως, να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα, να καθαρίζεις τα ξερά κλαδιά και άνθη και να προθέσεις λίπασμα ανθοφορίας . Τέλος, αν τα γεράνια σου είναι πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, ίσως χρειάζονται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για αν έχουν καλύτερη ανάπτυξη.
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και σαφή απάντηση. Θα αφοσιωθώ στα γεράνια μου το ΣΚ που έρχεται. Καλό καλοκαιρι!
Καλό καλοκαίρι και σε σένα Μάρθα!
Γεια σας! Έχω φυτέψει βαμβακουλες σε ζαρντινιέρα σε μπαλκόνι που έχει όλη μέρα ήλιο αλλά μου ξεραθηκαν οι περισσότερες. Δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει. Το μπαλκόνι είναι ανατολικό, χωρίς τέντες. Έχετε καμία ιδέα σχετικά με το τι μπορεί να κάνω λάθος?
Γεια σου Αναστασία.
Η βαμβακούλα ή μαστιχάκι, το κρεμοκλαδές είδος γερανιού, θέλει ηλιοφανείς ή ημισκιερές θέσεις στο μπαλκόνι για να ευδοκιμήσει. Υπάρχει πιθανότητα προσβολής από τετράνυχο γιαυτό καλό είναι να ελέγξεις αν υπάρχει ιστός από αράχνη. Επίσης, δες μήπως ποτίζεις υπερβολικά ή μήπως δεν στραγγίζει καλά ή γλάστρα. Η προσθήκη υγρού λιπάσματος στο μαστιχάκι μα φορά το μήνα θα βοηθήσει την ανάπτυξη του. Δες πεισσότερες συμβουλες για τη φροντίδα του μαστιχακιού, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Απίστευτο! Κοίταξα για ιστούς προσεκτικά και είναι γεμάτα δυστυχώς. Τα σέβη μου για την άμεση και ακριβεστατη απάντηση. Είδα ότι έχετε σχετικό βίντεο οπότε θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας. Ελπίζω να σώζονται όσες ζουν ακόμα…
Σε ευχαριστούμε πολύ Αναστασία για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που είμαστε χρήσιμοι για τις απορίες σας, σε όλους εσάς τους ερασιτέχνες κηπουρούς που αγαπάτε τον κήπο και τα λουλούδια.
Γεια σας!! το γεράνι μου έχει αρχίσει καιβγάζει άνθη αλλά τα φυλλα του από πράσινα έχουν γίνει κόκκινα… Είναι φυσιολογικό?όπως καταλάβατε δεν ξέρω και πολλά… Ευχαριστώ για το χρόνο σας
Γεια σου Δημήτρη. Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία, ακόμη κι αν μείνουν απότιστα για μέρες αλλά απαιτούν προστασία από τους δυνατούς παγετούς. Συγκεκριμένα, την περίοδο του χειμώνα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, είναι φυσιολογικό τα φύλλα του γερανιού να χάνουν το πράσινο χρώμα και να αποκτούν ένα κοκκινωπό. Τώρα, την άνοιξη χρησιμοποιούμε υγρό λίπασμα για να ενισχύσουμε το πράσινο φύλλωμα και την ανθοφορία του γερανιού κάθε 20-30 ημέρες. Επίσης, καλό είναι να κλαδεύεις το γεράνι αυστηρά κάθε χρόνο στην αρχή της άνοιξης για να ανανεωθεί και να δημιουργήσει νέα βλάστηση. Οι βλαστοί του γερανιού πρέπει να κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους, καθώς και να αραιώνονται μερικοί για καλύτερο αερισμό.
Καλησπέρα!! Θα ήθελα την βοήθεια σας. Το γεράνι μου ενώ δείχνει μια χαρά, πράσινα φύλλα ζωηρά με αρκετά μπουμπούκια κάθε τόσο. Του βάζω λίπασμα για ανθοφορία δύο φορές το μήνα. Παρ όλα αυτά τα άνθη του όλα ξεραίνονται πολύ γρήγορα δλδ δεν αντέχουν πάνω από μια βδομάδα με δέκα μέρες από τη στιγμή που θα ανοίξουν. Ενώ κάθε τόσο βγάζει καινούργια μπουμπούκια. Όλα ξεραίνονται γρήγορα. Το υγρό λίπασμα ανθοφορίας άρχισα να το βάζω τους τελευταίους δύο μήνες για να το βοηθήσω να μην ξεραίνονται αλλά και πάλι συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Επιπλέον το έχω σε γλάστρα στο μπαλκόνι με βορειοανατολικό προσανατολισμό και δεν τον χτυπάει απ’ ευθείας ήλιος . Τι μπορεί να κάνω λάθος?
Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα για να διαρκέσει περισσότερο η ανθοφορία στο γεράνι.