Πυράκανθος, ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος με αγκάθια
Πυράκανθος, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που ξεχωρίζει την εποχή του χειμώνα με τους μικρούς καρπούς που εμφανίζονται ανάμεσα από το πυκνό φύλλωμα του.
Ο πυράκανθος (Pyracantha coccinea) είναι ένας αειθαλής αγκαθωτός θάμνος με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 3-5 μέτρων και διατηρεί τα μικρά στενόμακρα φύλλα του την περίοδο του χειμώνα.
Η ονομασία του πυράκανθου υποδηλώνει την ύπαρξη αγκαθιών και το χρώμα των καρπών του, ακόμα και στο εξωτερικό, όπου η ονομασία του πυράκανθος είναι αντίστοιχα “firethorn”. Οι καρποί του πυράκανθου, ανάλογα την ποικιλία, έχουν χρώμα κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο.
Εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για τη δημιουργία πυκνού φράκτη, ο πυράκανθος επιλέγεται επίσης για μεμονωμένη φύτευση σε κήπους και σε πάρκα.
Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τον πυράκανθο σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε αυλές και μπαλκόνια, λόγω των αγκαθιών του, ειδικά αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι μας.
Τα κλαδιά του πυράκανθου με τους εντυπωσιακούς καρπούς, αξιοποιούνται ως χριστουγεννιάτικα φυτά για στολισμό κατά την εορταστική περίοδο.
Ας δούμε αναλυτικά, τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση και τη φροντίδα του πυράκανθου για να τον διατηρήσουμε ζωηρό και να εξασφαλίζουμε πλούσια βλάστηση όλο τον χρόνο.
1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται ο πυράκανθος;
Ο πυράκανθος αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστα σημεία που διαθέτουν αρκετές ώρες ηλιοφάνειας καθημερινά. Eίναι ιδιαίτερα ανθεκτικός τόσο στις παγωνιές του χειμώνα ακόμα και στο χιόνι, αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα.
Μπορούμε να φυτέψουμε πυράκανθους σε όλους τους τύπους των εδαφών, ακόμα και σε φτωχά ασβεστώδη εδάφη, αρκεί να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στις ρίζες του πυράκανθου και το φυτό να ξεραθεί.
Για να δημιουργήσουμε ένα πυκνό φράκτη με πυράκανθους, οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι 50-60 εκατοστά μεταξύ των φυτών. Κατάλληλη εποχή φύτευσης για τον πυράκανθο είναι μέσα στο φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης.
2. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα ο πυράκανθος;
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, τα πρώτα δύο χρόνια μετά τη μεταφύτευση, ο πυράκανθος χρειάζεται τακτικό πότισμα, ειδικά όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Ποτίζουμε περίπου δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και τρεις φορές την εβδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού.
Αφού μεγαλώσουν οι πυράκανθοι και ριζώσουν καλά στον κήπο μας δε χρειάζονται πότισμα την εποχή της άνοιξης και του φθινόπωρου παρά μόνο την ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Για φυτά πυράκανθου που έχουμε σε γλάστρα, θα χρειαστούν πότισμα, αραιό μεν αλλά τακτικό για όλη την περίοδο του χρόνου.
3. Τι λίπασμα βάζουμε στον πυράκανθο;
Για να ενισχύσουμε την πλούσια ανάπτυξη του πυράκανθου, κατά τα πρώτα δύο χρόνια ανάπτυξης του πυράκανθου, βάζουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα πλούσιο άζωτο, φώσφορο και κάλιο, τρεις φορές το χρόνο: στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.
Για φυτά πυράκανθου που έχουν αρκετή ανάπτυξη, αρκεί η εφαρμογή λιπάσματος μία φορά το χρόνο, μέσα στην άνοιξη.
4. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον πυράκανθο;
O πυράκανθος είναι ανθεκτικό φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες.
Σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού, ο πυράκανθος μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας. Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας σε φυτά πυράκανθου, μπορούμε να ψεκάσουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο θερινός πολτός, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη.
5. Πώς κλαδεύεται ο πυράκανθος;
Ο πυράκανθος χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, για να αφαιρέσουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς, καθώς και κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους στο εσωτερικό του φυλλώματος.
Κατά το κλάδεμα του πυράκανθου, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, ότι ο πυράκανθος καρποφορεί και εμφανίζει τους μικρούς καρπούς του σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς.
Για φυτά πυράκανθου που έχουμε φυτέψει πρόσφατα για να τα διαμορφώσουμε σε φράκτη, τα πρώτα δύο χρόνια, κλαδεύουμε τους βλαστούς που αναπτύσσονται κατακόρυφα προς τα πάνω. Περιορίζοντας το ύψος των βλαστών, ενθαρρύνουμε την πλευρική βλάστηση του φυτού για να αποκτήσουμε γρήγορα ένα πυκνό φράκτη από φυτά πυράκανθου.
6. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του πυράκανθου;
Ο πυράκανθος μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ωστόσο οι σπόροι του πυράκανθου καθυστερούν πολύ να βλαστήσουν και έχουμε αργή ανάπτυξη του φυτού.
Ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά πυράκανθου, είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα:
- Στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, κόβουμε καλά ανεπτυγμένους βλαστούς πυράκανθου, μήκους περίπου 15 εκατοστών.
- Χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη τομή της βάσης του μοσχεύματος για να βοηθήσουμε το κλαδάκι να ριζώσει και εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.
- Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες και τις τοποθετούμε σε μέρος που έχει αρκετή υγρασία μέχρι να αναπτύξουν ριζικό σύστημα.
7. Κι ένα μυστικό για τον πυράκανθο
Η φύτευση πυράκανθων βοηθά για να εξασφαλίσουμε ένα όμορφο οικολογικό και φυσικό κήπο που το επισκέπτονται μέλισσες και πουλιά. Οι μέλισσες εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης κατά την περίοδο της ανθοφορίας του πυράκανθου ενώ οι καρποί του αποτελούν μία ιδιαίτερα ελκυστική τροφή για τα πουλιά την περίοδο του χειμώνα, σε μία χρονική περίοδο που δεν υπάρχουν πολλά είδη καρπών για να φάνε.
Σχόλια (0)