Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του αβοκάντο

Κλάδεμα αβοκάντο

Το κλάδεμα είναι μία πολύ σημαντική φροντίδα στην καλλιέργεια του αβοκάντο για να έχουμε πλούσια παραγωγή κάθε χρόνο, καθώς και για να μαζεύουμε πιο εύκολα τους καρπούς.

Τα δέντρα αβοκάντο που δεν κλαδεύονται, αποκτούν μεγάλη ανάπτυξη σε ύψος. Αυτό δημιουργεί δυσκολίες για την συλλογή των καρπών και κατά συνέπεια η συγκομιδή έχει μεγάλύτερο οικονομικό κόστος για τους καλλιεργητές αβοκάντο.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στην κατάλληλη εποχή κλαδέματος του αβοκάντο, ποια εργαλεία χρειαζόμαστε, τι κλάδεμα θέλουν τα νεαρά δέντρα καθώς και αναλυτικές συμβουλές για το κλάδεμα των ενήλικων αβοκάντο για να έχουμε μία καλή παραγωγή.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τα αβοκάντο;

Τα δέντρα αβοκάντο χρειάζονται μέτριο κλάδεμα κάθε χρόνο. Έχει παρατηρηθεί ότι ένα μέτριο κλάδεμα στις περισσότερες ποικιλίες αβοκάντο δεν έχει σημαντική επίδραση στην ποσότητα της παραγωγής και στο μέγεθος των καρπών.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του αβοκάντο είναι την περίοδο της άνοιξης, μετά το τέλος της συγκομιδής, και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα.

2. Τι εργαλεία και υλικά χρειαζόμαστε για το κλάδεμα του αβοκάντο;

Για το κλάδεμα του αβοκάντο χρησιμοποιούμε τα βασικά εργαλεία κλαδέματος, όπως ξυλοκοπτικό μηχάνημα, πριόνι, κλαδευτήρι, καθώς και ειδικά γάντια για προστασία.

Απαραίτητο για το κλάδεμα του αβοκάντο είναι και ένα κονταροψάλιδο για να μπορέσουμε να κόψουμε βλαστούς που φεύγουν ψηλά και να χαμηλώσουμε το ύψος των δέντρων.

Χρειαζόμαστε επίσης κάποιο σκεύασμα χαλκού, καθώς και ψεκαστήρα για ψεκασμό του φυλλώματος μετά το κλάδεμα, για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Τέλος, για απολύμανση από ασθένειες, προμηθευόμαστε πάστα κλαδέματος για να κάνουμε επάλειψη στις τομές σε μεγάλα κλαδιά, με ένα πινέλο ή μία σπάτουλα.

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

3. Τι κλάδεμα θέλουν τα νεαρά δέντρα αβοκάντο;

Αρκετοί καλλιεργητές συνηθίζουν να μην κλαδεύουν τα 2 πρώτα χρόνια τα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο για να μην σοκαριστούν και τα αφήνουν να πάρουν το φυσικό τους σχήμα προτού ξεκινήσουν το κλάδεμα διαμόρφωσης.

Είναι καλό να κλαδεύουμε τα νεαρά αβοκάντο με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαμορφώσουμε ένα χαμηλό κυπελλοειδές σχήμα διατηρώντας ένα κεντρικό κορμό σε ύψος 70-80 εκατοστών και 3-4 κεντρικούς βραχίονες.

Κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων αβοκάντο, είναι απαραίτητο να κάνουμε κορφολόγημα στους όρθιους βλαστούς. Με το κορφολόγημα περιορίζουμε το ύψος των νεαρών δενδρυλλίων και ενθαρρύνουμε την πλάγια βλάστηση, ώστε να αναπτυχθεί πιο ισορροπημένα.

4. Πώς κλαδεύουμε τα μεγάλα δέντρα αβοκάντο;

Το κλάδεμα του αβοκάντο έχει σαν βασικό στόχο τον περιορισμό της βλάστησης του δέντρου σε ύψος και σε πλάτος για την διευκόλυνση των καλλιεργητικών εργασιών και ιδιαίτερα της συγκομιδής. Επιπλέον, με το κλάδεμα δημιουργούμε συνθήκες καλού φωτισμού και αερισμού σε όλη την επιφάνεια των δέντρων.

Κλαδεύοντας μέτρια το αβοκάντο κάθε χρόνο, διατηρούμε τα δέντρα σε καλή κατάσταση, αποφεύγουμε τη φυλλόπτωση και μειώνουμε την παρενιαυτοφορία του αβοκάντο, δηλαδή το φαινόμενο που μια χρονιά μεγάλης παραγωγής καρπών αβοκάντο ακολουθείται από μία χρονιά μειωμένης καρποφορίας.

Όταν κλαδεύουμε τα αβοκάντο, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε κλαδί που κόβουμε συνεισφέρει στους βασικούς στόχους του κλαδέματος. Όταν κάνουμε έντονο κλάδεμα στο αβοκάντο, ευνοούμε τη δημιουργία βλάστησης από το δέντρο και μειώνουμε αρκετά την παραγωγή καρπών.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η βλάστηση του φυλλώματος του αβοκάντο μετά το κλάδεμα είναι αρκετά πιο γρήγορη με σχέση με τα εσπεριδοειδή δέντρα.

5. Τι προσέχουμε όταν κλαδεύουμε ένα δέντρο αβοκάντο;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να κλαδέψουμε ένα αβοκάντο και κάθε δέντρο χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να κλαδεύουμε χοντρά κλαδιά, λεπτούς βλαστούς καθώς και ανθισμένους βλαστούς.

Έχοντας υπόψη μας τις γενικές αρχές και στόχους του κλαδέματος του αβοκάντο, παρακάτω αναφέρουμε μερικές βασικές πρακτικές συμβουλές για να κάνουμε το κατάλληλο κλάδεμα σε κάθε δέντρο.

  • Κλαδεύουμε βλαστούς που αναπτύσσονται χαμηλά προς το έδαφος, καθώς εμποδίζουν την πρόσβαση στα δέντρα του αβοκάντο.
  • Κάνουμε κλάδεμα σε βλαστούς που εμποδίζουν την είσοδο του φωτός στο εσωτερικό του φυλλώματος του δέντρου του αβοκάντο.
  • Αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς του δέντρου, καθώς και βλαστούς που μπλέκονται στο εσωτερικό του φυλλώματος
  • Διατηρούμε σε χαμηλότερο ύψος αβοκάντο που καλλιεργούνται σε πλαγιές από ότι αυτά που καλλιεργούνται σε επίπεδο έδαφος.
  • Διατηρούμε ένα κωνικό ή πυραμιδοειδές σχήμα του φυλλώματος με το κλάδεμα, καθώς εξασφαλίζει καλύτερη είσοδο του φωτός και μειώνει τις μη παραγωγικές περιοχές του φυλλώματος του δέντρου.
  • Εξασφαλίζουμε σχετική συμμετρία των βλαστών κατά το κλάδεμα, ώστε να μπορεί να αντέξει το δέντρο το φορτίο της παραγωγής ειδικά σε χρονιές μεγάλης καρποφορίας.
  • Αραιώνουμε τους καρπούς σε μικρόκαρπες ποικιλίες αβοκάντο, όταν έχουν πολύ μεγάλο φορτίο καθώς έτσι εμποδίζουμε το σπάσιμο κλαδιών και μειώνουμε την εξάντληση του δέντρου.
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)
11 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

6. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα του αβοκάντο

Αν κάνουμε έντονο κλάδεμα αναγέννησης σε γερασμένα δέντρα αβοκάντο διατηρώντας μόνο τον κεντρικό κορμό και τους κεντρικούς βραχίονες του, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε μηδενική παραγωγή.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *