5 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας (+video)
Όλοι λατρεύουμε τη λεβάντα για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της και τις μοναδικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες.
Αρωματικό φυτό που φυτρώνει στις παραμεσόγειες περιοχές, τη δυτική Ασία και την Ινδία, η λεβάντα διαθέτει βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση, με χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα ή λογχειδή φύλλα και αρωματικά μωβ άνθη.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λεβάντας με πιο δημοφιλείς τη στενόφυλλη, την οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), την πλατύφυλλη και την ισπανική λεβάντα.
Η λεβάντα είναι ιδανικό φυτό για βραχόκηπους, για χαμηλές μπορντούρες, καθώς είναι από τα ψηλότερα αρωματικά φυτά που φθάνουν το ένα μέτρο.
Πάντως, όπως τα περισσότερα αρωματικά φυτά, η λεβάντα μπορεί να φυτευτεί στον κήπο μας αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.
1. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η λεβάντα;
Η λεβάντα στη φύση αυτοφύεται σε εδάφη φτωχά, βραχώδη και ξηρά, ενώ τα περισσότερα είδη της αντέχουν στα ασβεστώδη εδάφη.
Δεν αναπτύσσεται καλά σε υγρά και βαριά εδάφη καθώς παρουσιάζει σαπίσματα στις ρίζες. Γι’ αυτό το χώμα της πρέπει να εμπλουτίζεται με άμμο και χαλίκι ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός και αποστράγγιση.
Η λεβάντα αναζητεί ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερά σημεία. Είναι ανθεκτική στο ζεστό ξηροθερμικό περιβάλλον του καλοκαιριού και αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα.
Αν φυτέψουμε τη λεβάντα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, θα επιλέξουμε ηλιοφανή σημεία με νότια ή ανατολική έκθεση για να ευδοκιμήσει.
Επίσης, είναι σημαντικό να φυτέψουμε τη λεβάντα σε γλάστρες διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστά καθώς πααρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η λεβάντα;
Η λεβάντα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το πότισμα, ούτε ως προς την λίπανση.
Μετά τη μεταφύτευση της λεβάντας, στον πρώτο χρόνο ζωής της, θέλει σταθερά συχνά ποτίσματα για να ριζώσει καλύτερα στο έδαφος.
Αφού αναπτυχθεί περισσότερο, η λεβάντα χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα, ενώ η υπερβολική υγρασία μπορεί να δημιουργήσει ξηράνσεις και σαπίσματα στα φύλλα.
Σχετικά με τη λίπανση της λεβάντας, η ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριάς κατά τη μεταφύτευση στο έδαφος είναι πολύ χρήσιμη για την ανάπτυξη του φυτού.
Συμπληρωματικά, η προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, κάθε χρόνο, συντελεί στην καλή ανάπτυξη του φυτού και στην πλούσια ανθοφορία.
3. Πώς κλαδεύεται η λεβάντα και πώς πολλαπλασιάζεται;
Τα πρώτα τρία χρόνια μετά τη φύτευσή της λεβάντας, θα χρειαστεί να την κλαδέψουμε ελαφρά την περίοδο του φθινοπώρου για να αποκτήσει σχήμα το φυτό μας. Στον τέταρτο χρόνο, αφού έχει διαμορφωθεί το σχήμα του φυτού, κάνουμε ένα αυστηρό κλάδεμα, αρχές άνοιξης, από πολύ χαμηλά, έτσι ώστε να αναβλαστάνει το φυτό και να πάρει δύναμη να ξαναπετάξει άνθη.
Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της λεβάντας, γίνεται με διαίρεση του φυτού, με μοσχεύματα και με σπόρο. Η λεβάντα πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα μαλακού ξύλου την άνοιξη, καθώς και με ξυλοποιημένα μοσχεύματα το φθινόπωρο, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας. Η λεβάντα πολλαπλασιάζεται και με σπόρο αν και φυτρώνει πιο δύσκολα.
4. Ποιες χρήσεις έχει η λεβάντα;
Εκτός από την κηποτεχνία, η λεβάντα χρησιμοποιείται ευρύτατα στην φαρμακευτική βιομηχανία και στην παρασκευή καλλυντικών. Η ονομασία της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα «lavare», που σημαίνει «πλένω», καθώς οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα μωβ άνθη της λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. Επίσης, το αιθέριο λεβάντας χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό για την επούλωση πληγών, εκδορών και εγκαυμάτων.
Το αιθέριο έλαιο από τα άνθη της λεβάντας έχει εντομοδιωκτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την παρασκευή φυσικών εντομοκτόνων. Γι’ αυτό, άλλωστε φυλάσσουμε στις ντουλάπες άνθη λεβάντας, για να προστατεύσουμε τα ρούχα από το σκώρο και παράλληλα να τα αρωματίσουμε.
5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη λεβάντα
Από τα άνθη της λεβάντας, εκχυλίζεται ένα από τα πιο δημοφιλή αιθέρια έλαια που κυκλοφορούν στην αγορά. Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας χρησιμοποιείται για χαλάρωση, ηρεμία και καταπολέμηση της αϋπνίας. Πάντως, αν δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε αιθέριο έλαιο από τα άνθη της λεβάντας, αρκεί να τοποθετήσουμε λίγα λουλούδια κάτω από το μαξιλάρι μας, για να μας χαρίσουν ένα ευχάριστο ύπνο.
Καλημέρα, έχω μία λεβάντα σε γλάστρα και τα άνθη της έχουν αρχίσει να μαραίνονται πρέπει να τα κόψω για να βγάλει άλλα;
Καλησπέρα Κική. Αν αφαιρέσεις τα ξερά λουλούδια, βοηθάς το φυτό για να βγάλει κι άλλα λουλούδια πιο γρήγορα.
Καλησπέρα,
Εχω εδώ και 2 χρονια μια λεβάντα σε γλαστρα μεγάλη και εδω και ενα μηνα αρχισαν σιγα σιγά να μαυριζουν τα φυλλα της και εγιναν ξερα και μαδισαν… Της κλαδεψα ολα τα ξερα φυλλα και γενικα την ποτιζω πολυ αραιά (καθε 4 μερες τώρα που ειναι καλοκαίρι) τι να κάνω για να παρει τα πάνω της γιατί μόνο 5 κλαδια εχουν μεινει χωρίς ίχνος φυλλου πάνω τους!!!
Καλησπέρα Μαίρη. Μπορείς να προσθέσεις στη λεβάντα υγρό λίπασμα κατάλληλο για αρωματικά φυτά.
Καλημέρα αγόρασα πρόσφατα μια λεβάντα και την φύτεψαν στο μπαλκόνι που έχει αρκετό ήλιο είναι αρκετά καλή αλλά τα άνθη δεν είναι αυτό το μωβ χρώμα μήπως πρέπει κάτι να κάνω; ευχαριστώ
Καλησπέρα Κατερίνα. Αν και το χρώμα των λουλουδιών, οφείλεται και στην ποικιλία της λεβάντας θα σου πρότεινα να προσθέσεις συμπληρωματικά και βιολογικό λίπασμα καθώς και να αποφεύγεις το υπερβολικό πότισμα.
Καλησπέρα σας κ. Κωστα,
Έχω παρατηρήσει πως η λεβάντα μου πλέον έχει χάσει το άρωμα της και τα κλαδιά της έχουν αρχίσει να γίνονται καφέ από πράσινα. Είναι φυσιολογικό αυτό λόγω φθινοπωρου ή πρέπει να της βάλω λίπασμα? Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Ευαγγελία. Εξασφάλισε ηλιόλουστο μέρος για την λεβάντα και πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά γιατί σε αυτό μπορεί να οφείλεται το καφέτιασμα των κλαδιών. Μπορείς να κλαδέψεις την λεβάντα για να αναβλαστήσει και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση.
Καλησπερα αγορασα λεβαντα πτερωτη σε γλαστρα.μπορω να την μεταφυτευσω στο εδαφος αυτη την εποχη?
Καλησπέρα Στέλλα. Φρόντισε να κάνεις την μεταφύτευση της λεβάντας κατά το σούρουπο και να κάνεις και ένα καλό πότισμα.
Καλησπέρα. Έχουμε τοποθετήσει στο μπαλκόνι σε χτιστές ζαρντινιέρες δέκα ρίζες λεβάντας. Έχουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος. Κάθε πότε πρέπει και για πόσο να ποτίζονται; Μερικές λεβάντες ξεραίνονται από κάτω προς τα πάνω. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Ευχαριστούμε πολύ.
Καλησπέρα Μίνα. Θα πρέπει να ποτίσεις 2 φορές την εβδομάδα 1-2 λίτρα την κάθε λεβάντα. Βέβαια φρόντισε να στραγγίζουν οι κτιστές ζαρντινιέρες για να απομακρύνεται το νερό.
Καλησπέρα, γιατί η λεβάντα κάτω χαμηλά στην ρίζα είναι λίγο ξερή σαν ξύλο; Είναι φυσιολογικό; Σας ευχαριστώ.
Καλησπέρα Αντώνη. Αυτό πουπαρατηρείς είναι φυσιολογικό, χαμηλά στη ρίζα, οι βλαστοί της να φαίνονται πιο ξυλώδεις.
Καλησπέρα, πρόσφατα αγόρασα ισπανική λεβάντα και την μεταφύτευψα σε γλάστρα στο μπαλκόνι με πρωινη έκθεση στον ήλιο. Ποτιζω 1 φορά την βδομάδα, και χώμα κανονικό με λίγο κομπόστ. Ωστόσο η λεβάντα φαίνεται μαραμένη εδώ και μέρες, αρχικά έπεφτε μόνο το πρωί, αλλα τώρα είναι συνεχώς έτσι, σαν να μαράθηκε αλλα δεν ξηράθηκε. Επίσης έσπασα λίγο την μπάλα με το χώμα πριν την μεταφυτεψω, τι πάει λάθος; Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Μάριε. Σε αυτή την φάση και λόγω υψηλών θερμοκρασιών πότιζε τη λεβάντα 2 φορές την εβδομάδα γιατί διαφορετικά θα ζοριστεί και θα μαραίνεται το φύλλωμα της.
Καλημερα πως μπορω να φυτεψω σπορους λεβαντας στον κηπο?μπορω να τους φυτεψω αυτη την εποχη?
Καλησπέρα Στέλλα. Βεβάιως μπορείς να φτιάξεις σπορείο με σπόρους λεβάντας αυτή την εποχή. Δες αναλυτικές συμβουλές για τη δημιουργία σπορείου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα.Εχω εδώ και ένα χρόνο φυτεύσει σε γλάστρα ε να φυτό λεβάντας λογχοειδή η ανάπτυξη του καλή αλλά γιατί δεν έχει ανθίσει ακόμη κάνω κάτι λάθος;
Καλησπέρα Ιωάννη. Φρόντισε να είναι σε ηλιοφανή θέση η λεβάντα και πότιζε μόνο όταν στεγνώνει η γλάστρα. Σταδιακά, στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού θα εμφανίσει την ανθοφορία της.