Πώς φτιάχνουμε σπορείο για καλλιέργεια λαχανικών από σπόρο (+video)

σπορείο λαχανικών

Φυτεύουμε λαχανικά από σπόρο για να διατηρήσουμε αγαπημένες ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών ή να καλλιεργήσουμε ξεχωριστές νέες ποικιλίες και υβρίδια.

Τα περισσότερα λαχανικά αναπαράγονται με σπόρο που παίρνουμε από τα φυτά όταν ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο.

Ανάλογα το είδος της καλλιέργειας και την εποχή, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά από σπόρο στο προστατευμένο περιβάλλον ενός σπορείου και να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους.

Η δημιουργία σπορείου προσφέρει μοναδικές δυνατότητες στην επιλογή σπόρων και παράλληλα μειώνει σημαντικά το κόστος καλλιέργειας ενός λαχανόκηπου.

Επιπλέον, μας δίνει τη χαρά να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια της ζωής ενός φυτού από τον σπόρο μέχρι την συγκομιδή.

Ας δούμε αναλυτικά, πώς φτιάχνουμε ένα σπορείο, τι υλικά χρειαζόμαστε και ποια βήματα ακολουθούμε από τη σπορά και το φύτρωμα των σπόρων μέχρι τη μεταφύτευση των φυτών στον κήπο.

1. Ποιοι σπόροι λαχανικών φυτεύονται σε σπορείο και ποιοι σπέρνονται απευθείας στον κήπο;

Αρκετοί σπόροι χρειάζονται ειδική μεταχείριση για να βλαστήσουν και δε φυτρώνουν εύκολα όταν σπέρνονται απευθείας στον κήπο. Γι’ αυτό τους φυτεύουμε σε σπορείο, όπου μπορούμε να ελέγξουμε τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που επικρατούν.

Η δημιουργία νέων φυτών σε σπορείο βοηθά, επίσης, να κρατάμε τις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των φυτών όταν τα φυτεύουμε στο έδαφος, κάτι που δε μπορούμε να ελέγξουμε όταν σπέρνουμε απευθείας στο έδαφος.

– Σπόροι λαχανικών που φυτεύονται συνήθως σε σπορείο:

Σε ορισμένες καλλιέργειες μπορεί να γίνει απευθείας σπορά στο χώμα του κήπου μας επειδή έχουν εύκολη φυτρωτικότητα ή επειδή αναπτύσσουν γρήγορα ριζικό σύστημα και δημιουργούνται προβλήματα κατά τη μεταφύτευση από το σπορείο.

– Σπόροι λαχανικών που φυτεύονται συνήθως απευθείας στον κήπο:

Διαφήμιση

2. Πότε φτιάχνουμε το σπορείο και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να ετοιμάσουμε τα φυτά;

Για να φτιάξουμε το σπορείο μας την σωστή χρονική στιγμή, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε την κατάλληλη εποχή σποράς και φύτευσης του κάθε λαχανικού.

Ανάλογα με το είδος των φυτών που επιλέγουμε για να φυτέψουμε, ξεκινάμε έγκαιρα τη δημιουργία του σπορείου 1-2 μήνες νωρίτερα για να είναι έτοιμα τα νεαρά φυτά και να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας την κατάλληλη στιγμή.

Οι καλλιέργειες των λαχανικών χωρίζονται σε λαχανικά που φυτεύουμε την εποχή της άνοιξης (καλοκαιρινά λαχανικά) και λαχανικά που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου (χειμερινά λαχανικά).

  • Δημιουργία σπορείου για ανοιξιάτικη φύτευση λαχανικών: Αν θέλουμε για παράδειγμα να φυτέψουμε τα νεαρά φυτά λαχανικών μέσα στον Απρίλιο στον κήπο μας, πρέπει ήδη από τον Φεβρουάριο να ετοιμάσουμε το σπορείο και να φυτέψουμε τους σπόρους. Η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
  • Δημιουργία σπορείου για φθινοπωρινή φύτευση λαχανικών: Όταν θέλουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά το φθινόπωρο, θα πρέπει να μεταφυτέψουμε τα σπορόφυτα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίζουμε να ετοιμάσουμε το σπορείο μας και να φυτέψουμε τους σπόρους των λαχανικών, την περίοδο Ιουλίου-Aυγούστου.
Ημερολόγιο σποράς, φύτευσης και συγκομιδής λαχανικών
Ημερολόγιο σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για κάθε λαχανικό

3. Πώς γίνεται η φύτευση των σπόρων;

Για τη φύτευση των σπόρων, χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς, κυπελάκια σπορείου και γλαστράκια που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή σε ανακυκλωσιμα υλικά που έχουμε διαθέσιμα στο σπίτι και να σπείρουμε σε αυτά.

  • Πλαστικά κυπελάκια φυτωρίου: Τα κλασικά πλαστικά κυπελάκια φυτωρίου που συνοδεύονται από βάσεις ή οι πλαστικοί δίσκοι σποράς είναι αρκετά διαδεδομένα καθώς είναι ελαφριά και αρκετά οικονομικά. Επίσης, μπορούμε να βρούμε δίσκους διαφόρων μεγεθών στο εμπόριο όπως 20 θέσεων, 54 θέσεων, 72 θέσεων, 96 θέσεων, 128 ή 144 θέσεων.
  • Eιδικούς δίσκους από φελιζόλ: Υπάρχουν ειδικοί δίσκοι από φελιζόλ που είναι επίσης αρκετά ελαφρείς και οικονομικοί, με διαφορετικό αριθμό θέσεων φύτευσης. Επίσης, οι δίσκοι από φελιζόλ έχουν το πλεονέκτημα της επαναχρησιμοποίησης κάτι που μειώνει σημαντικά και το κόστος του σπορείου μας.
  • Γλαστράκια από κοκοφοίνικα: Τα κυπελάκια από κοκοφοίνικα έχουν αρκετά πλεονεκτήματα καθώς όχι μόνο αποτελούνται από οικολογικό υλικό, βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη της ρίζας και φυτεύονται στο έδαφος μαζί με το φυτό. Βέβαια, έχουν υψηλότερη τιμή αγοράς, κάτι που αυξάνει το κόστος του σπορείου μας.
  • Ανακυκλωμένα υλικά: Μπορούμε να ανακυκλώσουμε διάφορα υλικά που έχουμε διαθέσιμα για να φυτέψουμε τους σπόρους λαχανικών όπως πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης, πλαστικά μπουκάλια και μεταλλικές κονσέρβες, ώστε να μειώσουμε έτσι το κόστος δημιουργίας σπορείου, πέραν του περιβαλλοντικού οφέλους.

4. Tι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση του σπορείου;

Για να βλαστήσουν οι σπόροι και να μεγαλώσουν, χρειαζόμαστε το κατάλληλο υπόστρωμα φύτευσης που να εξασφαλίζει γρήγορο φύτρωμα του σπόρου και ζωηρή ανάπτυξη υγιών φυτών.

Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για σπορείο που να διαθέτει επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως καλό αερισμό, συγκράτηση υγρασίας και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για ριζοβολίας και ανάπτυξη.

Αν θέλουμε να σπείρουμε μεγάλο αριθμό φυτών και να μειώσουμε το κόστος της δημιουργίας σπορείου, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας υπόστρωμα φύτευσης ανακατεύοντας τύρφη, κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 3:1:1.

5. Τι σπόρους επιλέγουμε για να φυτέψουμε στον κήπο μας;

Η δημιουργία σπορείου μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε σπόρους της αρεσκείας μας.

Επιλέγουμε ποικιλίες που διαθέτουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε, ώστε στη συνέχεια να τους διατηρούμε κάθε χρονιά. Προτιμούμε σπόρους από καλές και αποδοτικές ποικιλίες που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.

Μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών που παράγουν νόστιμους καρπούς ή νέες ποικιλίες που διαθέτουν επιθυμητά χαρακτηριστικά και τις οποίες προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Πολλαπλασιασμός με σπόρο
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με σπόρους

6. Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για τη βλάστηση των σπόρων στο σπορείο μας;

Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20-25°C και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι.

Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα νεαρά σπορόφυτα να έχουν έκθεση στον ήλιο, αποφεύγοντας όμως την έντονη ηλιοφάνεια του μεσημεριού.

Κατά το στάδιο της βλάστησης, το σπορείο θα πρέπει να εξασφαλίζει και καλό αερισμό των φυτών για να μην αναπτυχθούν ασθένειες που προσβάλλουν τα νεαρά φυτά. Είτε έχουμε ένα μικρό σπορείο που χωράει λίγα νεαρά φυτά, είτε ένα μικρό θερμοκήπιο, είναι απαραίτητο να υπάρχουν έστω μικρά ανοιχτά μέρη για να επιτυγχάνεται ο απαραίτητος αερισμός.

Τέλος, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την αντιπαγετική προστασία των φυτών του σπορείου για τις κρύες νύχτες καθώς και την ηλιοπροστασία του τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού όταν ετοιμάζουμε τα φυτά φθινοπωρινής φύτευσης.

7. Ποια είναι τα βασικά βήματα για να φυτέψουμε τους σπόρους;

Για να φυτέψουμε τους σπόρους των λαχανικών και να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο ακολουθούμε τα παρακάτω βασικά βήματα:

  • Eξασφαλίζουμε ότι τα κυπελλάκια φυτωρίου ή τα ποτηράκια που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν τρύπα αποστράγγισης στη βάση τους για να φεύγει το νερό.
  • Γεμίζουμε τα γλαστράκια με χώμα αφήνοντας περιθώριο 1-2 εκατοστό από την κορυφή ανάλογα τον σπόρο που φυτεύουμ
  • Τοποθετούμε τον σπόρο πάνω στο χώμα με μία λαβίδα ή με τα δάχτυλα του χεριού μας. 
  • Συμπληρώνουμε χώμα, με νέα στρώση φυτοχώματος ώστε το βάθος φύτευσης του σπόρου να είναι διπλάσιο από τη διάμετρο του.
  • Σκεπάζουμε τα γλαστράκια με ένα διάφανο υλικό ή τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μικρό θερμοκήπιο καθώς για να βλαστήσουν οι σπόροι, χρειάζονται συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας.
  • Διατηρούμε το σπορείο σε φωτεινό σημείο και σε θερμοκρασία περίπου 20οC, για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι.
  • Ποτίζουμε απαλά κάθε 2 μέρες με ένα ψεκαστηράκι καθώς εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.

8. Πόσο χρόνο θέλουν οι σπόροι των κηπευτικών για να φυτρώσουν;

Κατά τη φύτευση του σπορείου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι ορισμένοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους.

Για παράδειγμα, στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κηπευτικών, ο σπόρος της ντομάτας ή της πιπεριάς φυτρώνει αργότερα από τον σπόρο του κολοκυθιού και του αγγουριού.

Αντίστοιχα, στα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, ο σπόρος του μαρουλιού φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα από το σπόρο του λάχανου και του κουνουπιδιού.

σποροι λαχανικων φυτρωμα
Σε πόσες μέρες φυτρώνουν οι σπόροι των λαχανικών

9. Τι συμβαίνει όταν δε φυτρώνουν οι σπόροι, αργούν να φυτρώσουν ή έχουν μικρό ποσοστό επιτυχίας στο φύτρωμα;

Η βλάστηση και το “ξύπνημα” των σπόρων από τον λήθαργο είναι μία πολύπλοκη φυσική διεργασία που απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας για κάθε σπόρο.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στο φύτρωμα των σπόρων σχετίζονται με το πότισμα του σπορείου, τη θερμοκρασία που επικρατεί κατά την σπορά, την ικανότητα απορρόφησης οξυγόνου, καθώς επίσης την αποθήκευση και την ηλικία του σπόρου.

Γιατί δε φυτρώνουν οι σπόροι;
Γιατί δε φυτρώνουν οι σπόροι;

10. Πότε είναι έτοιμα τα φυτά για να μεταφυτευθούν από το σπορείο στον κήπο;

Τα νεαρά φυτά λαχανικών του σπορείου μας είναι έτοιμα για μεταφύτευση στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας όταν έχουν σχηματίσει 3-4 φύλλα και ικανοποιητικό ριζικό σύστημα.

Ανάλογα τις συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού που επικρατούν στο σπορείο μας που καθορίζουν το ρυθμό ανάπτυξης των νεαρών κηπευτικών, συνήθως μεταφυτεύουμε 6-10 εβδομάδες μετά την φύτευση των σπόρων.

11. Kι ένα τελευταίο μυστικό για την δημιουργία σπορείου

Αν τα νεαρά φυτά του σπορείου έχουν λεπτό βλαστό και κίτρινα φύλλα, αυτό σημαίνει έχουν ανάγκη από περισσότερο φως για να δυναμώσουν. Aν διατηρούμε τα φυτά μέσα σε σκοτεινό χώρο ενός δωματίου ή μιας αποθήκης, πρέπει άμεσα να τα βγάλουμε σε πιο ηλιόλουστη θέση.

Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;
Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (44)

  1. Δημήτρης Μπαρτζος
    22/08/2024

    Θυμάμαι την μητέρα μου, που ήταν γεωργός οτι εκει που έβαζε σπόρους σκεπαζε το τόπο με ρούχα ήταν σωστό;και αν ναι πόσες μέρες θα πρέπει να είναι σκεπασμενα;το νερό πρέπει να το ψεκαζω πανω από τα ρούχα ή πρέπει να τα βγάζω; ευχαριστώ πολύ!

    • Μπορείς να ψεκάζεις με νερό πάνω από τα ρούχα, αρκεί να διαπερνά η υγρασία και στο χώμα που έχουν φυτευτεί οι σπόροι.

  2. ΦΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
    02/06/2024

    Καλημερα Κωστα,πηρα προχθες απο φυτωριο ντοματες που εχουν πολυ χονδρο βλαστο και ψημενο .Επισης το υψος τους ηταν γυρω στα 30 με σαραντα εκατοστα.πολυ ωραια φυτα.Γιατι οταν φτιαχνω σπορειο δεν βγαινουν τα φυτα με τοσο δυνατο βλαστο?εβγαλα φετος ντοματες απο σπορειο και αναπτυσονται στην γλαστρα πλεον αλλα οχι σαν κι αυτες που πηρα.Υπαρχει καποιο μυστικο που δεν κανουμε εμεις οι ερασιτεχνες?

    • Στα φυτώρια, χρησιμοποιούν ειδικά λιπάσματα σε συνδυασμό με κατάλληλο φωτισμό ώστε τα νεαρά φυτά να έχουν δυνατό κορμό και καλή ριζοβολία.

  3. Θέμος
    21/06/2023

    Καλημέρα. Θα ήθελα να σας επισημάνω τις απορίες μου για τα κυπελλάκια από κοκοφοίνικα. Πρέπει να ανοίξουμε τρύπες στο κυπελλάκι όταν καλλιεργούμε ένα λαχανικό στο σπορείο; Αν έρθει η περίοδος της μεταφύτευσης θα πρέπει να βγάλουμε το φυτό μέσα από το κυπελλάκι ή να φυτέψουμε στο έδαφος το κυπελλάκι μαζί με το φυτό και θα αποσυντεθεί το κυπελλάκι.

    • Σταδιακά θα αποσυντεθεί το κυπελάκι, αν και για ασφάλεια μπορείς να ανοίγεις από την βάση του για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό του σύστημα, κάτι που είναι πιο επιβεβλημένο για τα κολοκυνθοειδή, δηλαδή για την καλλιέργεια κολοκυθιού, την καλλιέργεια αγγουριού, πεπονιού και καρπουζιού.

      • Θέμος
        22/06/2023

        Ευχαριστώ. Πρέπει να ανοίγουμε τρύπες στον κοκοφοίνικα για να απομακρύνεται το νερό ή δεν χρειάζεται;

  4. Θέμος
    14/06/2023

    Καλημέρα σας.
    Αφού φτιάξουμε το σπορείο μπορούμε να ανοίγουμε για λίγο το διάφανο υλικό για λίγες ώρες; Και πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε αυτό;

    • Καλό είναι να ανοίγουμε το διάφανο υλικό του σπορείου, δύο φορές την ημέρα, για να έχει καλύτερο αερισμό.

      • Θέμος
        17/06/2023

        Και πότε είναι καλύτερα να το σπορείο ανοίγουμε δύο φορές την ημέρα; Το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα ή το βράδυ;

  5. Βασιλης Αλεξανδρατος
    14/05/2022

    Κωστα καλησπερα.

    Αγορασα 4 σποροφυτα (τοματας, πιπεριας, αγγουρι και καρπουζι)
    και τα φυτευσα σε μεγαλες ζαρντινιέρες πριν 3 μερες, ενω η πιπερια και η αγγουρια φαινονται οκ με τα φυλλωμα να αναπτύσσεται κανονικα, η τοματια φαινεται σαν να ειναι απότιστη με τα φυλλα προς τα κατω σαν μαραμένα (ειναι αναρριχωμένη και υποστυλωμένη), ενω η καρπουζια παρουσιαζει το ιδιο αλλα και το εξής φαινομενο, οι βλαστοι των φυλλων λεπταίνουν σε σημειο να κοντεύουν να κοπουν. Τι δεν εκατσε καλα σε τοματια και καρπουζια; Να πω οτι και στα 4 φυτα εβαλα φυτοχωμα λαχανικων, βιολογικο λιπασμα για κηπευτικά και την 2η μερα που ειδα το φαινομενο που σου περιέγραψα πότισα και με λιπασμα φυκιων.

    Σε ευχαριστω!

    • Καλησπέρα Βασίλη. Πιθανότατα λόγω έντονης ηλιοφάνειας δυσκολεύτηκαν τα φυτά λαχανικών ή μπορεί να είχαν ήδη προσβληθεί από κάποια ασθένεια.

  6. Τόλης
    03/05/2022

    Καλήσπερα σας και συγχαρητήρια για τις γνώσεις σας θα ήθελα την βοήθεια σας σε κάτι. αποφασισα να κάνω κάνω πρώτη σπορειο πιπεριάς Φλωρίνης 1000 φυτά για να ρίξω το κοστολογιο της καλλιέργειας. τα φυτά μου φύτρωσαν κανονικά αφού τα είχα σε εσωτερικό χώρο με σομπα. στην συνέχεια τα έβγαλα έξω σε τολ χαμηλής κάλυψης. ειναι στο στάδιο δύο φύλλων. το πρωί τα ανοίγω και το βράδυ ξανάβαζω τα ναυλον. ομως έχω κάποιο προβλημα. ο βλαστός των φυτών λεπταίνει στο σημείο που βγαίνει από την επιφάνεια της τύρφης και μετά από λίγες μέρες πέφτουν και ξεραίνονται. ειμαι σχεδόν σίγουρος ότι οφείλεται στην υγρασία αλλά δεν έχω την επιλογή να αραιωσω τα ποτίσματα μιας και η υγρασία όταν έχει ζεστη εξατμίζεται σε λίγες ώρες. εκανα μια εφαρμογή με χημικά σκευασματα πιστεύοντας ότι τα φυτά ‘βραζουν’ ρωτοντας και τον γεωπόνο που συνεργάζομαι. ποια η γνώμη σας;

    • Καλησπέρα Τόλη. Πιθανότατα, οφείλεται και στο μίγμα χώματος που χρησιμοποίησες. Θα μπορούσες να προσθέσεις και περλίτη και βερμικουλίτη για να συγκρατείται καλύτερα η υγρασία.

  7. Ευτυχία
    14/03/2022

    Καλησπέρα και ευχαριστούμε πολύ για το μοίρασμα των γνώσεων!
    Σχετικά με το χω΄μα, αν δεν έχουμε ειδικό χώμα για σπορείο, ούτε το μίξ για να το φτιάξουμε μόνοι μας με τις παραπάνω αναλογίες. Γίνεται να χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα με ένδειξη για λαχανικά ή χρειάζεται οπωσδήποτε το καταλλήλο χώμα;
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Ευτυχία. Μπορείς να δοκιμάσεις και να χρησιμοποιήσεις το χώμα λαχανικών για σπορείο αν και με το ειδικό φυτόχωμα για σπορείο μπορεί να έχουμε καλύτερη φυτρωτικότητα.

  8. Χριστίνα
    15/02/2022

    Καλησπέρα. Πριν από 2 εβδομάδες φύτεψα σπόρια από ντομάτα σε μια γλάστρα την οποία σκεπασα με μια σακούλα για να κρατάει θερμοκρασία και να αναπτύσσονται πιο γρήγορα τα φυτά. Δηλαδή σαν θερμοκήπιο. Τέλος πάντων να μην τα πολυλογώ οι ντοματιες έφτασαν περίπου 10-15 εκ. και κάτι τις επηρέασε στον κορμό και τις έκοβε.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε τι μπορεί να το δημιουργεί αυτό και πως μπορω να το σταματήσω

    • Καλησπέρα Χριστίνα. Μπορεί να είναι έντομο εδάφους από το χώμα που τις έκοβε. Μπορείς να σκονίσεις το χώμα βιολογικό εντομοκτόνο σε σκόνη ή να δοκιμάσεις σπιτικό υλικό όπως κανέλα τριμμένη.

  9. Βαγγέλης
    19/10/2021

    Ερώτηση: μία κρανιά θάμνος μπαίνει στη φάση που πέφτουν τα φύλλα (φουσκώνουν τα μάτια των λουλουδιών και της νέας βλάστησης) και είδα αρκετά κράνα της προηγούμενης άνθισης που έχουν ξεραθεί, μέσα υπάρχουν σπόροι που μοιάζουν με τα κουκούτσια των αχλαδιών, λίγο πιο μεγάλοι και καστανού χρώματος. Υπάρχει περίπτωση να βλαστήσουν αν τους σπείρω; Θέλουν κάποια περίοδο ψύχους (στη συντήρηση του ψυγείου);

    • Καλησπέρα Βαγγέλη. Φύτεψε τους σπόρους κράνας στις αρχές της άνοιξης αφού πρώτα τους βάλεις 2-3 μέρες στο νερό. Στη συνέχεια, ξύσε ελαφρά το σπόρο εξωτερικά να αφαιρεθεί το περίβλημα του σπόρου έτσι ώστε να φυτρώσει πιο γρήγορα.

  10. Ζώης
    10/12/2020

    Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολυ για όλες τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις που έχετε κάνει.

    Ενδιαφέρομαι να φτιάξω σπορείο και έχω πάρει 2 μικρά θερμοκήπεια. Οσο αναφορά την σπορά κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που επικρατούν σχετικά χαμηλές θερμοκρασιές θα πρέπει να τοποθετήσω λαμπτήρες ανάπτυξης μέσα στα θερμοκήπεια και αν ναι πόσες ώρες θα πρέπει να λειτουργούν για να μπορέσουν να φυτρώσουν οι σπόροι; Και κατά τις νυχτερινές ώρες θα πρέπει να καλύπτω τα θερμοκήπια με κάποιο αντιπαγετικό πανί για προστασία;

    • Καλησπέρα Ζώη. Δεν χρειάζεται να πάρεις λαμπτήρες ανάπτυξης απαραίτητα για τα μικρά θερμοκήπια. Η κάλυψη με αντιπαγετικό πανί θα βοηθήσει να καλύψεις τα θερμοκήπια τις νυχτερινές ώρες

    • Δημήτρης
      24/01/2021

      Γεια σας.
      Σας παρακολουθώ εδώ και δυο χρόνια είμαι 12 χρονών και μου αρέσει πολυ να φυτεύω φρουτα και κυρίως λαχανικά. Αν και είμαι μικρός περσυ κατάφερα και συνέλεξα καρπους όπως κολοκύθια, αγγούρια, καρπουζια και το φθινόπωρο καροτα. Ομως όλα αυτά τα είχα κάνει σε ένα μικρό σπορείο. Θα ήθελα αν μπορουσατε να μου πειτε τι είναι καλυτερο. Καλυτερο είναι να φυτευουμε τα φυτά κατευθείαν στο χώμα ή στο σπορείο; Κατά τη γνώμη μου πιστευω πως θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για το φυτό και μάλλον στρεσάρεται.

      • Καλησπέρα Δημήτρη.
        Χαιρόμαστε πολύ που παρακολουθείς τα Μυστικά του Κήπου για να καλλιεργείς τον κήπο σου και τα λαχανικά σου. Σχετικά με το ερώτημα σου, κάποια φυτά είναι καλύτερα να τα φυτεύουμε απευθείας στον κήπο για να μην υπάρχει το στρες μεταφύτευσης όπως για παράδειγμα τα φασόλια, η μπάμια και το καλαμπόκι ενώ για κάποια άλλα όπως η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα είναι καλύτερα σε σπορείο είτε γιατί οι σπόροι είναι δυσκολότερο να φυτρώσουν απευθείας στο χώμα είτε γιατί φυτεύοντας τους στα τέλη του χειμώνα, μπορούμε να τους μεταφυτέψουμε στις αρχές της άνοιξης στον κήπο μας και να έχουμε νωρίτερα συγκομιδή.

  11. Παναγιωτης Γ. Ρουσοπουλος
    28/11/2020

    Εξαιρετικη Δουλειά! Μπραβο σας!
    Θα ηθελα να ρωτήσω τα σποροφυτα μια-δυο βδομάδες πριν τη μεταφυτευση, μηπως πρεπει να ψεκάζονται προληπτικά με καποιο βιολκογικό προστατευτικό ή αμέσως κατα τη φυτευση σε εξωτερικά παρτέρια?
    Ευχαριστω!

    • Καλησπέρα Παναγιώτη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα μπορούσες να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού τα σπορόφυτα για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες αν και είναι καθηλωτικά στα φυτά ή διαφορετικά 10 μέρες μετά την μεταφύτευση. Κατά την μεταφύτευση μπορείς να κάνεις πότισμα με υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην ανάπτυξη της ρίζας.

  12. Χαράλαμπος
    24/08/2020

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τα άρθρα σας!
    Στα σπορεία που σημιουργώ έχω το εξής πρόβλημα: Ο κορμός των φυτών που δημιουργούνται είναι πολύ μαλακός, με αποτέλεσμα όταν πάρουν λίγο ύψος να λυγίσουν και να πέσουν κάτω. Συμβαίνει πολύ συχνά. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλημέρα Χαράλαμπε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω υπερβολικού ποτίσματος και ελλιπή φωτισμού. Επίσης, φρόντισε το φυτόχωμα που χρησιμοποιείς για σπορείο να είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

  13. Γιάννα
    03/06/2020

    Γεια σας! Έχω ένα παρτέρι στο σπιτι μου το οποίο είναι χτισμένο σε βράχο, σε νησί με αέρα. Επειδή δεν μπορώ να φυτέψω φυτά λόγω του οτι δεν υπάρχει προσβασιμότητα, τι σπόρο μπορώ να ρίξω να φυτρώσει φυσικά κάποιο φυτό; Ευχαριστώ πολυ!

  14. Κώστας
    02/05/2020

    Με την ευκαιρία της ερώτησης, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παρέχετε με απλό και συνεκτικό τρόπο, στις οποίες ανατρέχω και συνήθως βρίσκω τη λύση στις κατά καιρούς απορίες μου.

    Κάποιες ερωτήσεις :,

    – Έχω κρατήσει από πέρσι σπόρους από ντοματάκι βελανίδι για να φυτέψω φέτος, αλλά δεν ξέρω αν το φυτό ήταν υβρίδιο ή όχι. Αν είναι σπόρια από υβρίδιο, θα δώσουν κανονικό φυτό; Αν ναι, τότε θα καρπίσει φυσιολογικά;

    – Υπάρχει κάποια ποικιλία ντομάτας που να είναι πραγματικά ανθεκτική και παραγωγική;

    • Καλησπέρα κώστα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα, το βελανίδι σου ακόμη και υβρίδιο να είναι ίσως κάνει καρπούς απλά δεν θα έιναι ίδιο με τον καρπό που πήρες την πρώτη χρονιά. Υπάρχουν αρκετές ανθεκτικές ποικιλίες και παραγωγικές ανάλογα την περιοχή και τον τρόπο καλλιέργειας. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την καλλιέργεια της ντομάτας.

  15. Σποστολης
    19/04/2020

    Γεια σας κύριε Λιονουδακη.Ποσες μέρες χρειάζονται να φυτρώσουν οι σπόροι ντομάτας και αγγουριού;Σας ευχαριστώ!

  16. Orestis
    20/10/2019

    Καλημέρα.Πόσες περίπου εβδομάδες πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγουν τα σπορόφυτα ?

  17. Γιώργος
    20/03/2019

    Καλημέρα Κώστα, για να πετύχουμε τη σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C, χρειάζεται να έχουμε το σπορείο μας σε εσωτερικό χώρο απαραίτητα, ή μπορεί να βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού, όπου το βράδυ φυσικά η θερμοκρασία πέφτει αρκετά;

    Συγχαρητήρια για την ποιοτική σου δουλειά!

    • Καλημέρα Γιώργο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία και καλύτερα να το έχεις σε εσωτερικό χώρο τουλάχιστον μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι γιατί οι διαφορές θερμοκρασίας μέρας νύχτας ειδικά την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου που κάνουμε τις πρώτες σπορές είναι πολύ μεγάλες.

  18. Γιάννης
    01/03/2019

    Γειά σας! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το φυτοχωμα που προτείνετε κάνει για όλα τα είδη φυτών. Γιατί γνωρίζω ότι το κάθε φυτό μεγαλώνει σε συγκεκριμένο ph χώματος. Και από ότι είδα δεν κάνατε καμία αναφορά στο ph… Είναι ημιτελές το άρθρο; ή θεωρείται περιττό το ph σε αυτό το αρχικό στάδιο των φυτών; ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την θεματολογία σας!

    • Καλησπέρα Γιάννη.
      Πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου για το pH του φυτοχώματος. Καταρχήν, όπως αναφέρουμε στο αναλυτικό μας άρθρο “Πως επιλέγουμε φυτόχωμα“, το φυτόχωμα που χρησιμοποιείται για σπορείο κηπευτικών θα πρέπει να έχει σχετικά χαμηλό pH (5-5,5), ώστε να μην αναπτύσσονται ασθένειες στα σπορόφυτα. Σε αυτό το εύρος pH βρίσκεται το μίγμα φυτοχώματος που προτείνουμε στο παρόν άρθρο. Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι το φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, η αζαλέα και τα ροδόδενδρα έχει χαμηλότερο pH (4,5-5) ενώ τα φυτόχώματα γενικής χρήσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν συνήθως υψηλότερο pH (6-6,5).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *