Πολλαπλασιασμός πικροδάφνης, πώς δημιουργούμε νέα φυτά
Η πικροδάφνη είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους με πλούσια πλούσια ανθοφορία που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
Με εντυπωσιακά ροζ, μωβ και άσπρα λουλούδια που ανθίζουν από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, η πικροδάφνη είναι ιδανική για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε διαχωριστικά δρόμων και σε πεζοδρόμια.
Κι επειδή η πικροδάφνη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά για δημιουργία φράχτη, θα χρειαστεί να φυτέψουμε αρκετά φυτά πικροδάφνης για να πετύχουμε το πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Στα φυτώρια βρίσκουμε φυτά πικροδάφνης σε διάφορες τιμές, ανάλογα με την ποικιλία πικροδάφνης που επιλέγουμε, την ανάπτυξη του φυλλώματος και το μέγεθος της γλάστρας στην οποία έχει φυτευτεί.
Μπορούμε, βέβαια, να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά πικροδάφνης ελαχιστοποιώντας το κόστος και απολαμβάνοντας τη διαδικασία της ανάπτυξης ενός φυτού από την αρχή.
Ας δούμε αναλυτικά ποια πλεονεκτήματα παρουσιάζει κάθε μέθοδος πολλαπλασιασμού και ποια διαδικασία ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε τα νέα φυτά πικροδάφνης που θα φυτέψουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι μας.
Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά πικροδάφνης;
Ο πολλαπλασιασμός της πικροδάφνης γίνεται με δύο τρόπους: α) με σπόρο και β) με μοσχεύματα.
α) Πολλαπλασιασμός πικροδάφνης με σπόρο
Οι πικροδάφνες παράγουν μεγάλο αριθμό σπόρων που μπορούμε να τους συλλέξουμε την εποχή του φθινοπώρου και να χρησιμοποιηθούν για τον πολλαπλασιασμό της. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δημιουργία φυτών πικροδάφνης από σπόρο παίρνει σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα φυτά που θα προκύψουν από τους σπόρους της πικροδάφνης αν και θα μοιάζουν με τα αρχικά φυτά, ίσως παρουσιάσουν κάποια διαφορά σε κάποια χαρακτηριστικά όπως το χρώμα των λουλουδιών.
Κατάλληλη επιλογή για να φυτέψουμε τους σπόρους της πικροδάφνης είναι μέσα στην άνοιξη όταν η θερμοκρασία είναι σταθερά γύρω στους 20°C. Φυτεύουμε τους σπόρους σε μικρά γλαστράκια φυτωρίου, τα οποία τοποθετούμε σε ηλιοφανές σημείο και ποτίζουμε τακτικά με ένα ψεκαστηράκι για να διατηρούμε μία σχετική υγρασία στο χώμα. Με αυτές τις συνθήκες, ο σπόρος της πικροδάφνης μπορεί να βλαστήσει σε διάστημα 1-2 μηνών. Στις αρχές του φθινοπώρου, όταν τα μικρά φυτά πικροδάφνης που έχουμε δημιουργήσει φτάσουν σε ύψος 10-15 εκατοστών, μπορούν να μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερη γλάστρα φυτωρίου χρησιμοποιώντας εμπλουτισμένο φυτόχωμα. Στις αρχές της επόμενης άνοιξης, τα φυτά μας είναι έτοιμα για να μεταφυτευτούν στην οριστική τους θέση.
β) Πολλαπλασιασμός της πικροδάφνης με μοσχεύματα
Ο πολλαπλασιασμός της πικροδάφνης στα επαγγελματικά φυτώρια γίνεται κυρίως με μοσχεύματα. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι αρκετά πιο γρήγορη και μας δίνει φυτά όμοια με το μητρικό φυτό απ’ όπου πήραμε το μόσχευμα (βλαστό). Επιπλέον, ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα μπορεί να πραγματοποιηθεί καθόλη τη διάρκεια του έτους, αρκεί να πάρουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους περίπου 15-20 εκατοστών από την τρυφερή κορυφαία βλάστηση του φυτού που δεν έχει παρουσιάσει ανθοφορία. Την περίοδο του φθινοπώρου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ημιξυλώδη μοσχεύματα για τον πολλαπλασιασμό, δηλαδή ετήσια βλάστηση που έχει μερικών ξυλοποιηθεί.
Φυτεύουμε τα μοσχεύματα της πικροδάφνης σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά μήκος του βλαστού, αρχίζοντας από τη βάση του μοσχεύματος. Πριν την φύτευση, στην βάση της τομής των μοσχευμάτων της πικροδάφνης καλό είναι να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στον πολλαπλασιασμό. Για την φύτευση των μοσχευμάτων της πικροδάφνης, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα που να περιέχει αρκετό περλίτη για καλύτερο αερισμό και συγκράτηση υγρασίας. Αφού γίνει η φύτευση, διατηρούμε τη γλάστρα σε δροσερό μέρος για 6-8 εβδομάδες μέχρι να ριζώσουν τα μοσχεύματα στην γλάστρα. Στη συνέχεια, μπορούμε να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα ή να φυτέψουμε την πικροδάφνη απευθείας στον κήπο.
Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της πικροδάφνης
Στον πολλαπλασιασμό της πικροδάφνης με μοσχεύματα, υπάρχει ένας τρόπος για να επιταχύνουμε τη δημιουργία νέων φυτών. Για να το πετύχουμε, καλύπτουμε το φυτό της πικροδάφνης με διαφανές νάυλον και το στερεώνουμε με 3-4 ξυλάκια, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το φύλλωμα του φυτού. Με αυτό τον τρόπο το ριζικό σύστημα του φυτού αναπτύσσεται πιο γρήγορα, καθώς δημιουργούμε συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας παρόμοιες με αυτές ενός θερμοκηπίου.
Σχόλια (0)