10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)
Ορχιδέες, μία μεγάλη και ιδιαίτερα γοητευτική κατηγορία καλλωπιστικών φυτών με μοναδική εξωτική ομορφιά που συναντάμε κυρίως ως φυτά εσωτερικού χώρου σε σπίτια, γραφεία και επαγγελματικούς χώρους.
Οι ορχιδέες ξεχωρίζουν για τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια τους που διατηρούνται ανθισμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα με έντονα χρώματα σε αποχρώσεις του ροζ, μωβ και λευκού.
Η ορχιδέα έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού κι αυτό γιατί διαφέρει από τα περισσότερα φυτά που διατηρούμε μέσα στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, η φροντίδα της είναι σχετικά απλή, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να την περιποιηθούμε σωστά.
Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι περισσότερες ορχιδέες που έχουν τροπική καταγωγή είναι επίφυτα. Δεν μεγαλώνουν δηλαδή στο χώμα, αλλά αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά και απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από την ατμόσφαιρα.
Το πιο σημαντικό στοιχείο στη φροντίδα της ορχιδέας είναι να διατηρούμε τις ρίζες υγιείς, παρέχοντας την κατάλληλη ποσότητα υγρασίας μαζί με επαρκή αερισμό για να μη σαπίσουν.
Ας δούμε αναλυτικά, ποια είναι τα πιο γνωστά είδη ορχιδέας και τι περιποίηση χρειάζονται για να τις απολαμβάνουμε γεμάτες ζωντάνια και πλούσια ανθοφορία για πολλά χρόνια.
1. Ποια είναι τα πιο διάσημα είδη ορχιδέας;
Οι ορχιδέες ανήκουν σε μία μεγάλη οικογένεια φυτών (Orchidaceae), η οποία περιλαμβάνει χιλιάδες είδη και ποικιλίες.
Η μοναδική αρμονία και το ξεχωριστό σχήμα των λουλουδιών της κάνει την ορχιδέα ιδιαίτερα ελκυστική, με πολλούς φανατικούς θαυμαστές να αναζητούν τα πιο σπάνια είδη της σε όλο τον κόσμο.
Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη ορχιδέας είναι η ορχιδέα φαλαίνοψις (Phalaenopsis), η πιο διάσημη ορχιδέα που συναντάμε ως φυτό εσωτερικού χώρου, καθώς και η ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium), η πιο δημοφιλής ορχιδέα για εξωτερικό χώρο.
Εκτός από τις εξωτικές ορχιδέες που βρίσκουμε σε φυτώρια και ανθοπωλεία και προέρχονται τροπικά κλίματα, στη χώρα μας υπάρχουν πολλά είδη από άγριες και αυτοφυείς ορχιδέες οι οποίες αναπτύσσονται στο έδαφος και έχουν πολύ μικρότερα λουλούδια.
- Ορχιδέα φαλαίνοψις (Phalaenopsis): Το πιο διαδεδομένο είδος ορχιδέας για εσωτερικό χώρο είναι η ορχιδέα φαλαίνοψη (Phalaenopsis) που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια της που μπορούν να διατηρούνται ανθισμένα από ένα ως τρεις μήνες. Η ανθοφορία της ορχιδέας φαλαίνοψις ξεκινά στα τέλη του χειμώνα συνεχίζεται μέσα στην άνοιξη και κρατάει συνήθως μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.
- Ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium): Mετά την ορχιδέα φαλαίνοψις, το πιο δημοφιλές είδος ορχιδέας είναι η ορχιδέα σιμπίντιουμ (Cymbidium) που διαθέτει εντυπωσιακή ανθοφορία και είναι κατάλληλη και για εξωτερικό χώρο. Το συγκεκριμένος είδος ορχιδέας αναπτύσσεται στο χώμα και μπορούμε να τη φυτέψουμε στο έδαφος ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Κάθε ανθοφόρος βλαστός της ορχιδέας Cymbidium μπορεί να φέρει μέχρι και 20 μεγάλα λουλούδια. Η ορχιδέα συμπίντιουμ είναι πιο ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, θέλει αρκετό φως και ανάλογα την ποικιλία ανθίζει από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού ή την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.
- Άλλα τροπικά είδη ορχιδέας: Ενδιαφέρουσα ποικιλία ορχιδέας είναι η ποικιλία κατλέια (Cuttleya) που διαθέτει χαρακτηριστικές κηλίδες στα λουλούδια και δίχρωμα άνθη, η ποικιλία λουντίσια (Ludisia) με μικρά άσπρα άνθη που εμφανίζονται φθινόπωρο και χειμώνα, η ποικιλία βάντα (Vanda) με τα μεγάλης διάρκεια αρωματικά λουλούδια, καθώς και η ορχιδέα πανσές ή μιλτόνια (Miltonia) που ανθίζει μέσα στην άνοιξη-καλοκαίρι και το λουλούδι της θυμίζει τον πανσέ. Αρκετά γνωστές ποικιλίες είναι οι ποικιλίες ορχιδέας ονσίδιο (Οncidium) ή οδοντόγλωσσο, η ποικιλία παφιοπέδιλο (Paphiopedilum) και η oρχιδέα δενδρόβιουμ (Dendrobium).
2. Τι συνθήκες χρειάζονται οι ορχιδέες για να διατηρηθούν υγιείς και να μας δώσουν πλούσια ανθοφορία;
Για τις περισσότερες ορχιδέες που διατηρούμε σε εσωτερικό χώρο, όπως η ορχιδέα φαλαίνοψις, προτιμούμε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι χωρίς να έρχεται σε επαφή με το απευθείας έντονο φως του ήλιου. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών.
Φροντίζουμε να τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και από τζάμια. Ιδανικές θερμοκρασίες για να ευδοκιμήσει η ορχιδέα στους εσωτερικούς χώρους είναι μεταξύ 18-27°C.
Για τις ορχιδέες εξωτερικού χώρου, όπως η ορχιδέα σιμπίντιουμ, εξασφαλίζουμε πολύ φωτεινή θέση που δεν τη χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Είναι σημαντικό να τις φυτεύουμε σε προστατευμένες θέσεις από ανέμους και ειδικά από βοριάδες, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν οι ανθοφόροι βλαστοί της.
Για ορχιδέα σιμπίντιουμ που έχουμε σε γλάστρα, προτιμάμε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.
3. Τι γλάστρα χρησιμοποιούμε για την ορχιδέα;
Οι ορχιδέες φυτεύονται σε πήλινες ή πλαστικές γλάστρες. Για τη μεταφύτευση, χρησιμοποιούμε γλάστρες 1-2 νούμερα μεγαλύτερες από τη γλάστρα που ήταν φυτεμένη η ορχιδέα μας και φροντίζουμε να διαθέτει τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να απομακρύνεται το νερό και για να κάνουμε πιο εύκολο το πότισμα της.
Για να έχουμε καλύτερο έλεγχο στη φροντίδα της ορχιδέας που διατηρούμε σε εσωτερικό χώρο, χρησιμοποιούμε ειδικά διάφανα γλαστράκια για ορχιδέες που μας επιτρέπουν να βλέπουμε ότι οι ρίζες διατηρούνται υγιείς και δεν έχουν υπερβολική ποσότητα υγρασίας που μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα.
Επιπρόσθετα, ειδικά όταν η ορχιδέα μας είναι ανθισμένη, μπορούμε να τοποθετήσουμε το γλαστράκι μέσα σε ένα όμορφο διακοσμητικό κασπώ για να έχουμε ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.
4. Τι φυτόχωμα θέλει η ορχιδέα και πότε χρειάζεται μεταφύτευση;
Καθώς η ορχιδέα φαλαίνοψις δεν αναπτύσσεται στο χώμα, για τη φύτευση της χρησιμοποιούμε μίγματα από υλικά που επιτρέπουν τη στήριξη του φυτού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν την κατάλληλη διατήρηση υγρασίας και καλό αερισμό για τις ρίζες.
Σε φυτώρια και σε γεωπονικά καταστήματα, υπάρχουν ειδικές συσκευασίες με φυτόχωμα για ορχιδέες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, οι οποίες περιέχουν υλικά όπως η πευκόφλουδα και οι φλούδες του εξωτερικού περιβλήματος της καρύδας.
Πριν τη μεταφύτευση της ορχιδέας, βγάζουμε το φυτό από τη γλάστρα και αφαιρούμε με τα δάχτυλα μας το υπόστρωμα της πευκόφλουδας από τις ρίζες. Στη συνέχεια κόβουμε τα σαπισμένα ή ξεραμένα τμήματα της ρίζας με ένα ψαλιδάκι, καθώς και τα ξερά φύλλα εφόσον υπάρχουν. Προσθέτουμε καινούριο μίγμα με πευκόφλουδα μέχρι το 1/3 τη γλάστρας, τοποθετούμε την ορχιδέα στη γλάστρα και γεμίζουμε μέχρι πάνω.
Η μεταφύτευση της ορχιδέας πρέπει να γίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια της. Η ορχιδέα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, συνήθως κάθε 2 χρόνια όταν γεμίσουν ασφυκτικά οι ρίζες της και αρχίσουν να εξέρχονται.
5. Πόσο συχνά ποτίζουμε την ορχιδέα και πώς γίνεται το πότισμα;
Πολλοί ποτίζουν την ορχιδέα φαλαίνοψις με ένα μικρό ποτιστήρι ή τη βάζουν για λίγα δευτερόλεπτα κάτω από την βρύση για να απορροφήσει νερό.
Ο πιο αποτελεσματικός και σωστός τρόπος ποτίσματος, είναι να βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με λίγο χλιαρό νερό. Βγάζουμε, λοιπόν, το γλάστρακι από το κασπώ και τοποθετούμε την ορχιδέα μαζί με το γλαστράκι για λίγα λεπτά στη λεκάνη μέχρι να απορροφήσει νερό όλο το υπόστρωμα του φυτού. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε ξανά στο κασπώ.
Το πότισμα της ορχιδέας πρέπει να γίνεται σε σταθερή συχνότητα, ανάλογα την εποχή που βρισκόμαστε και τις θερμοκρασίες που επικρατούν.
Ενδεικτικά, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου ποτίζουμε την ορχιδέα περίπου 1 φορά την εβδομάδα, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε 5 μέρες, ενώ την περίοδο του χειμώνα κάθε 10 μέρες.
Πριν ποτίσουμε την ορχιδέα, ελέγχουμε ότι το υπόστρωμα και οι ρίζες της έχουν στεγνώσει. Αν παρατηρήσουμε ότι έχουν υγρασία δεν ποτίζουμε.
Όταν οι ρίζες της ορχιδέας μας έχουν υγιές πράσινο χρώμα, σημαίνει ότι ποτίζουμε σωστά. Αν έχουν σκούρο χρώμα, σημαίνει ότι έχουν νερό και χρειάζεται προσοχή να μην ποτίζουμε υπερβολικά. Όταν οι ρίζες αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους και να γίνονται γκρι, χρειάζονται περισσότερο νερό.
Επιπλέον, είναι σημαντικό κάθε πρωί να ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
Ο ψεκασμός του φυλλώματος καλό είναι να γίνεται και την περίοδο του χειμώνα που λόγω των συσκευών θέρμανσης, η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι μπορεί να είναι αρκετά ξηρή. Η ορχιδέα ως τροπικό φυτό, απαιτεί περιβάλλον σχετικά υψηλής υγρασίας για να έχει πλούσια ανάπτυξη και καλή ανθοφορία.
6. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην ορχιδέα;
Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται υπερβολικές ποσότητες λιπάσματος. Κατά την περίοδο βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με ειδικό λίπασμα για ορχιδέες.
Κατά την περίοδο ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Αποφεύγουμε τη λίπανση κατά την περίοδο του χειμώνα ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ορχιδέα είναι ευαίσθητη σε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, γι’ αυτό είναι καλό να προτιμάμε ισορροπημένα λιπάσματα με ειδική σύσταση για ορχιδέες.
Για τη λίπανση της ορχιδέας προτιμάμε υγρά λιπάσματα που είναι υδατοδιαλυτά στο νερό. Η εφαρμογή της λίπανσης είναι καλύτερο να γίνεται με αραίωση του υγρού λιπάσματος στη λεκάνη που τοποθετούμε την ορχιδέα όταν την ποτίζουμε.
Υπάρχουν, επίσης, ειδικά λιπάσματα για διαφυλλικό ψεκασμό των φύλλων και των επιφανειακών ριζών της ορχιδέας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
7. Πότε και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της ορχιδέας;
Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε αμέσως μετά την πρώτη ανθοφορία, καθώς η ορχιδέα ανθίζει αρκετές φορές.
Αφού διαπιστώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία της και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο “γόνατο”, δηλαδή τον κόμβο του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και νέοι βλαστοί. Με αυτό τον τρόπο, επιταχύνουμε τη δημιουργία νέας ανθοφορίας.
Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν κλαδεύουμε την ορχιδέα στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, ωστόσο μας χαρίζει μεγαλύτερα λουλούδια και πιο ζωντανά χρώματα.
8. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε στη φροντίδα της ορχιδέας;
Αρκετά συχνά, η ορχιδέα μπορεί να εμφανίσει προβλήματα που σχετίζονται με το υπερβολικό πότισμα, το περιβάλλον που την έχουμε τοποθετήσει, την υγρασία που έχει η ατμόσφαιρα και το φως που δέχεται. Πολλές φορές, κάποια συμπτώματα που παρουσιάζει είναι απολύτως φυσιολογικά για την ανάπτυξη της και δε χρειάζεται να ανησυχούμε.
Παρακάτω παραθέτουμε τα 7 πιο συχνά προβλήματα της ορχιδέας με τα συμπτώματα και τις πιθανές αιτίες που τα προκαλούν για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε εγκαίρως με την κατάλληλη φροντίδα.
– Γιατί η ορχιδέα δεν ανθίζει;
H εμφάνιση των μπουμπουκιών και η ανθοφορία της ορχιδέας ενισχύεται όταν η θερμοκρασία της νύχτας πέφτει 10 βαθμούς σε σχέση με την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της μέρας. Για να μας δώσει λουλούδια η ορχιδέα θα πρέπει να την τοποθετήσουμε σε φωτεινό σημείο. Η προσθήκη υγρού λιπάσματος για ορχιδέες κατά την περίοδο ανάπτυξης βοηθά στην εμφάνιση της ανθοφορίας.
– Γιατί ξεραίνονται τα μπουμπούκια της ορχιδέας;
Η ξήρανση των μπουμπουκιών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα της ορχιδέας που σχετίζεται με το περιβάλλον που την έχουμε τοποθετήσει. Τα μπουμπούκια της ορχιδέας ξεραίνονται και πέφτουν πριν ανοίξουν όταν ο χώρος που βρίσκεται δεν έχει ικανοποιητική υγρασία, κάτι που συμβαίνει αρκετά την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα. Ένας δεύτερος λόγος που ξεραίνονται και πέφτουν τα μπουμπούκια της ορχιδέας το ακανόνιστο ή ανεπαρκές πότισμα.
– Γιατί πέφτουν τα λουλούδια της ορχιδέας;
Τα παλιά λουλούδια της ορχιδέας όταν ωριμάσουν πέφτουν φυσιολογικά, πάντα σταδιακά, ένα-ένα. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούμε τα λουλούδια της ορχιδέας να μαραίνονται και να πέφτουν μαζεμένα. Αυτό, συνήθως προκαλείται από την έντονη αλλαγή των περιβαλλοντικών συνθηκών στο χώρο που αναπτύσσεται η ορχιδέας, δηλαδή σε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, της υγρασίας ή του διαθέσιμου φωτισμού.
– Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της ορχιδέας;
Οι ορχιδέες είναι ευαίσθητες στις περιβαλλοντικές αλλαγές και ειδικότερα στις συνθήκες φωτισμού. Αν οι ορχιδέες προσλαμβάνουν πολύ φωτισμό και απευθείας, τότε κιτρινίζουν τα φύλλα. Αν οι ορχιδέες δεν έχουν αρκετό φωτισμό, τότε τα φύλλα τους αποκτούν σκοτεινές περιοχές. Όταν τα παλιά φύλλα της ορχιδέας κιτρινίζουν, δε θα πρέπει να ανησυχούμε καθώς είναι φυσιολογικό. Αν κιτρινίζουν τα νεότερα φύλλα, ενδεχομένως να είναι και σημάδι υπερβολικού ποτίσματος ή έλλειψης λίπανσης.
– Γιατί σαπίζουν οι ρίζες της ορχιδέας;
Η ορχιδέα αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και είναι ευαίσθητη σε προσβολές από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν σαπίσματα στη ρίζα. Αν παρατηρήσουμε τις ρίζες της ορχιδέας να σαπίζουν, αφαιρούμε εγκαίρως τα ξερά και σαπισμένα μέρη και φυτεύουμε το φυτό σε καινούριο φυτόχωμα.
– Γιατί ζαρώνουν τα φύλλα της ορχιδέας;
Η έλλειψη νερού, ειδικά σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ζαρωμένων φύλλων στην ορχιδέα που μοιάζουν ρυτιδιασμένα. Για να το αντιμετωπίσουμε, ποτίζουμε πιο συχνά και ψεκάζουμε τα φύλλα με νερό για να έχουν περισσότερη υγρασία.
– Γιατί βγαίνουν έξω οι ρίζες της ορχιδέας;
Είναι φυσιολογικό οι ρίζες της ορχιδέας να βγαίνουν έξω, καθώς πρόκεται για εναέριες ρίζες που λειτουργούν βοηθητικά στο φυτό απορροφώντας υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Όταν δούμε πολλές εναέριες ρίζες να αναπτύσσονται και να βγαίνουν έξω από τη γλάστρα, είναι ένα σημάδι πως η ορχιδέα μας χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
9. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας;
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά ορχιδέας εύκολα και οικονομικά, με δύο τρόπους: α) με διαίρεση ριζωμάτων και β) με κέικι (παράφυτα).
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πολλαπλασιασμός της ορχιδέας με σπόρο είναι εξαιρετικά δύσκολος και πραγματοποιείται, κυρίως, σε εργαστήριο. Ας δούμε, αναλυτικά, ποια διαδικασία ακολουθούμε για τον πολλαπλασιασμό της ορχιδέας.
α) Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με διαίρεση ριζωμάτων: Όταν η γλάστρα με την ορχιδέα έχει γεμίσει ασφυκτικά με ριζώματα, τότε μπορούμε να την χωρίσουμε σε 2 ή τρία τμήματα, τα οποία στη συνέχεια φυτεύουμε σε γλαστράκια που έχουμε γεμίσει με κατάλληλο υπόστρωμα για ορχιδέες. Τα τμήματα των ριζωμάτων διαχωρίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε τμήμα να περιέχει ψευδοβολβούς και οφθαλμούς που δίνουν τη νέα βλάστηση. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι νέες ορχιδέες που προκύπτουν με διαίρεση ριζωμάτων, καθυστερούν να δώσουν νέα ανθοφορία.
β) Πολλαπλασιασμός ορχιδέας με κέικι (παρακλάδια): Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της ορχιδέας είναι με παραφυάδες ή παρακλάδια, τα λεγόμενα κέικι, υποτυπώδη μικρά φυτά που αναπτύσσονται πάνω στο ανθικό βλαστό της ορχιδέας. Όταν τα μικρά αυτά φυτά αποκτήσουν ριζίδια μήκους τουλάχιστον 3 εκατοστών μπορούμε να τα απομακρύνουμε από το μητρικό φυτό της ορχιδέας και να τα φυτεύσουμε σε υπόστρωμα πευκόφλουδας για να δημιουργήσουμε σταδιακά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, καινούρια φυτά ορχιδέας.
10. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την ορχιδέα
Η ορχιδέα μπορεί να προσβληθεί από αρκετά έντομα που δημιουργούν προβλήματα στο φύλλωμα, στα μπουμπούκια και στα άνθη της.
Τα πιο συνηθισμένα έντομα που προσβάλλουν τις ορχιδέες είναι τα κοκκοειδή που δημιουργούν βαμβακάδα στα φύλλα, ο θρίπας που εμφανίζεται σαν μικρά μυγάκια και ο τετράνυχος, ένα μικρό αραχνάκι που προσβάλλει το φύλλωμα.
Για την αντιμετώπιση των εντόμων, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά κάθε 2 βδομάδες στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας.
Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού στο περιβάλλον, η ορχιδέα μπορεί να εμφανίσει μαύρα στίγματα στα φύλλα ή σαπίσματα στη ρίζα που οφείλονται σε προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες.
Για να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε με σκεύασμα υγρού χαλκού το φύλλωμα και τις ρίζες της ορχιδέας. Ο υγρός χαλκός είναι βιολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.
Καλησπέρα, έχω μια φαιλένοψις όπου άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα της βάσης από το κέντρο προς τα άκρα του φύλλου. Επίσης ορισμένες ρίζες έχουν αποκτήσει πολύ κίτρινο χρώμα. Έχει τελειώσει την ανθοφορία της και ο ανθοφόρος αρχίζει να ξεραίνεται, οπότε βάζω λίπασμα κάθε 14 μέρες. Τη ποτίζω μια φορά τη βδομάδα. Έχει καλό φωτισμό και δεν είναι απευθείας κάτω από τον ήλιο, αλλά την έχω σε γραφείο κάτω από λάμπα. Τι μπορεί να φταίει; Οι υπόλοιπες ρίζες έχουν φυσιολογικό χρώμα και τα φύλλα είναι σκληρά, ακόμα και τα κίτρινα.
Καθάρισε τα κίτρινα φύλλα και τις κίτρινες ρίζες της ορχιδέας. Καλό είναι να της μεταφέρεις πιο μακριά από τη λάμπα του γραφείου γιατί πιθανότατα μεταφέρεται και θερμότητα. Φρόντισε όταν την ποτίζεις να απομακρύνεις το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα από το κασπό.
Γεια σας και ευχαριστούμε για τις συμβουλές !
Έχουμε μία ορχιδέα που έβγαλε φύλλα επάνω στο βλαστό χωρίς ρίζες
Άρα δεν είναι κέικι ;
Τι να κάνουμε ; Να κόψουμε το σημείο με τα φύλλα από το υπόλοιπο φυτό ή δεν θα δημιουργηθεί νέο φυτό ορχιδέας χωρίς ρίζες ;
Το αρχικό φυτό άρχισε να χαλάει
Ευχαριστούμε και πάλι για τις συμβουλές !!!
Μπορείς να το αποκόψεις και να δοκιμάσεις, αν και έχεις λιγότερες πιθανότητες.
Γεια σας και ευχαριστούμε για τις συμβουλές !
Η ορχιδέα μας έβγαλε φύλλα στο βλαστό χωρίς ριζούλες
Δεν είναι κέικι δηλαδή
Τι πρέπει να κάνουμε γιατί άρχισαν και οι βλαστοί να σκουραίνουν
Τα χωρίζουμε από το υπόλοιπο φυτό και χωρίς ρίζα ή να τα αφήσουμε στο ξερό βλαστό ;
Ευχαριστούμε !
Μπορείς να το αφήσεις να παραμείνει και στη συνέχεια να το αποκόψεις αφού βγάλει ρίζες.
Καλησπέρα, αναφέρετε ότι εκτός από το πότισμα είναι καλό να βρεθούμε τις εναέριες ρίζες και το φύλλωμα για να διατηρηται η υγρασία. Το ψέκασμα αυτό πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση ή την ίδια στιγμή που ποτιζουμε το φυτο;
Μπορεί να γίνεται και κατά το πότισμα ή και συχνότερα.
Γειά σας,
Έχω μία μικρή ορχιδέα εσωτερικού χώρου την οποία αγόρασα πρόσφατα.
Θεωρείτε πως θα μπορούσα να την έχω μόνιμα μέσα σε νερό; Εάν αφαιρέσω όλο τον φλοιό πεύκου που έχει και καθαρίσουν οι ρίζες, μπορεί να “επιβιώσει” μέσα σε γυάλινη γλάστρα με νερό;
Μπορείς να το δοκιμάσεις αλλά θα χρειαστεί να αλλάζεις συχνά το νερό.
Γεια σας!
Αναφέρετε ότι: “Κατά την περίοδο βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με ειδικό λίπασμα για ορχιδέες. Κατά την περίοδο ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα.”
Βρίσκουμε ανθισμένη ορχιδέα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου
Πότε είναι η περίοδος βλάστησης και πότε περίοδος ανθοφορίας ;
Ποιους μήνες ;
Ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σας !!!
Αν και από τα φυτώρια και τα ανθοπωλεία βρίσκουμε ανθισμένες ορχιδέες όλο το χρόνο λόγω καλλιέργειας σε ειδικές συνθήκες στα θερμοκήπια, η περίοδος βλάστησης είναι την άνοιξη και η ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι.
Καλησπέρα, πήρα μία ορχιδέα πριν 1,5 μήνα και ΄τώρα όλα τα λουλούδια της έχουν μαραθεί. Πρέπει να τα κόψω? Και ο ένας βλαστός έχει γίνει καφέ τι πρέπει να κάνω, και πότε να την κλαδέψω για να βγάλει άλλα λουλούδια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Μπορείς να τα αφαιρέσεις και να περιμένεις μήπως κάνει νέα ανθοφορία. Αν καθυστερήσουν να βγουν λουλούδια ή αν έχει καφετιάσει ο βλαστός, μπορείς να κλαδέψεις τον ανθοφόρο βλαστό.
Καλησπέρα! Η δικιά μου ορχιδέα έχει χάσει όλα της τα φύλλα χωρίς όμως να έχει σαπίσει η καρδιά ή ο κορμός της. Μπορώ να τη σώσω;
Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για να αναπτυχθεί το φύλλωμα της.
Αν δε βάλουμε πευκόφλουδα για τη μεταφύτευση της ορχιδέας και βάλουμε κάποιο άλλο χώμα θα την καταστρέψουμε;
Πιθανότατα, θα σαπίσουν οι ρίζες της ορχιδέας αν χρησιμοποιήσεις κλασικό φυτόχωμα.
Τέλειες συμβουλές. Η ορχιδέα μου κάτω από τα φύλλα έχει ένα κωλοΐδές υγρό τί κάνουμε?
Πιθανότατα, οφείλεται σε υπερβολική υγρασία της ορχιδέας.
θα ήθελα να γνώση σας πάνω στο βλαστο μου έβγαλε καινούργιο φυτό = ορχιδέα η ρίζες έχουν γίνει 5 εκατοστά τι κάνω τώρα το κόβω κ το φυτεύω?
Αυτό το ρίζωμα-φυτό ονομάζεται κέικι, και μπορείς να το κόψεις και να το φυτέψεις.
Όταν ποτίζουμε την ορχιδέα από κάτω, πόση ώρα αφήνουμε το γλαστράκι στο νερό;
Αφήνουμε περίπου 10 λεπτά το γλαστράκι της ορχιδέας στο νερό.
Καλημέρα, έχω 3 ορχιδέες στο σαλόνι και ενώ έχουν ανθίσει και τα φύλλα τους δείχνουν σε καλή κατάσταση, κάποια μπουμπούκια ξεραίνονται πριν ανοίξουν και άλλα μισοανοιγμένα. Τι να κάνω;
Εξασφάλισε φωτεινή θέση για τις ορχιδέες, απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Κώστα καλημέρα, είναι ασφαλές να ψεκάζουμε την ορχιδεα με νερό για να δημιουργήσουμε υγρασία ή με ψέκασμα με βιταμινες για ανάπτυξη και ανθοφωρια; δεν δημιουργούνται έτσι ασθένειες; νομίζω πως οι ορχιδεες δεν θελουν βρέξιμο στα φυλλα στην επιφάνεια τους. μπορεις να με βοηθησεις;
Καλημέρα Γιώργο. Οι ορχιδέες θέλουν ψέκασμα στα φύλλα γιατί θέλουν υγρό και δροσερό περιβάλλον και δεν υπάρχει κίνδυνος ασθένειας αρκεί να μην τις βλέπει απευθείας ο ήλιος. Όμως, δεν πρέπει να ψεκάζεις τα άνθη της ορχιδέας καθώς μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.
Γεια σας,
Ενω μ’αρεσει πολυ η ορχιδεα και την εχω παρει αρκετες φορες για δωρο δεν ειχα αποφαφισει ποτε να την παρω για τον εαυτο μου γιατι πιστευα οτι ειναι δυσκολο φυτο.Για πρωτη φορα λοιπον φετος απεκτησα ορχιδεα στη γιορτη της μητερας!Μεχρι πριν λιγες μερες τα “πηγαινα καλα” μαζι της ακολουθωντας τις συμβουλες σας.Ομως αρχισε να χανει τα φυλλα της ενα-ενα και τωρα τα λουλουδια της.Σημερα ανακαλυψα οτι το ενα κλαδι της περιπου 10 εκατοστα απο τη βαση ειναι κουφιο.Τι μπορω να κανω για να τη σωσω?Δε θελω να τη χασω!Μ’αρεσει να περιποιουμαι τα φυτα μου και να βλεπω να αναπτυσσονται.Η χαρα ειναι μεγαληηηη!!!
Σας ευχαριστω εκ των προτερων!
Καλημέρα Πηνελόπη. Αφαίρεσε το κούφιο κλαδί της ορχιδέας και φρόντισε να ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα, αποφεύγοντας το υπερβολικό πότισμα.
Σας ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας!!!
Ελπιζω να προλαβω να τη “σωσω”
Γεια σας .Πήρα χτες μία μικρή ορχιδεα φαλαινοψις σε μία διάφανη γλάστρα και εκτός από ότι παρατήρησα ότι ρίζες είναι ασφυκτικά πιεσμένες παρατήρησα ότι βγαίνουν από τη γλάστρα πολλές εναέριες ρίζες τις οποίες για κάποιο λόγο της έχουνε κόψει. Αυτή τη στιγμή εχει άνθη και δυο-τρία μπουμπούκια τι πρέπει να κάνω να περιμένω πρώτα να τελειώσει η ανθοφορία της ή να τη μεταφυτεύσω τώρα?
Καλησπέρα Μάνο. Καλύτερα να περιμένεις να ολοκληρωθεί η ανθοφορία της ορχιδέας και στη συνέχεια να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Καλησπέρα. Έχω επίσης και λίπασμα για bonsai NPK 4-5-6, και για κάκτους 4-7-7. Κάνει μήπως κάποιο για ορχιδέες;
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Αντώνη. Αν και κυκλοφορούν στο εμπόριο πιο εξειδικευμένα υγρά λιπάσματα για ορχιδέα, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το λίπασμα για μπονσάι 4-5-6 για τις ορχιδέες σου.
Καλησπέρα κύριε Κώστα
Εδώ και 1 μήνα έχω αγοράσει μια όρχιδεεα που δεν τα πάει τόσο καλά άρχισαν να κιτρινίζουν τα μπουμπούκια τα φύλα άρχισαν να πέφτουν και ο κορμός μαύρισε ο ένας ανθοφορος μαύρισε έριξε όλα τα μπουμπούκια δεν την ποτίζω πολύ νόμιζω έχει μικιτολογικη ασθένεια
Καλησπέρα Μαρία. Κλάδεψε τον ανθοφόρο βλαστό, αφαίρεσε ξερές και σαπισμένες ρίζες και εξασφάλισε ότι απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα.
Καλησπέρα! Έχω μια ορχιδέα φαλαινοψις η οποία έχει χάσει όλα τα ανθη και τα μπουμπούκια της και έχω παρατηρήσει πως το ένα κλαράκι περίπου στη μέση έχει αλλάξει χρωμα (καφέ/κίτρινο) και ασπρίζει κοντά στο «γόνατο». Ποτίζω όποτε στεγνώσουν οι ρίζες, περίπου 1 φορά την εβδομάδα και δεν έρχεται σε επαφή με απευθείας ακτίνες ηλίου, αντίθετα θα έλεγα ότι βρίσκεται σε μέτριο έμμεσο φωτισμό.
Καλησπέρα Νεκταρία. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις άμεσα την ορχιδέα σου, τουλάχιστον το κλαδί που έχει αλλάξει χρώμα.
Δυστυχώς η ορχιδέα μου δεν πάει πολύ καλά… έκανα αυτό που μου είπατε, αλλά τώρα έχει αρχίσει να χάνει και τα φύλλα της. Τα φύλλα που έχουν μείνει είναι λυγισμένα προς τα κάτω και έχουν γίνει ημιδιαφανα σε κάποια σημεία. Ο βασικός κορμός της έχει κιτρινίσει και νομίζω αρχίζει να αλλάζει χρωμα και το δεύτερο κλαδάκι της. Είναι κάποια ασθένεια;
Καλησπέρα Νεκταρία. Μπορεί να είναι μυκητολογική ασθένεια λόγω υπερβολικής υγρασίας που κιτρινίζει κορμό και κλαδιά της ορχιδέας.
Γεια σας και ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες! Πήρα μια πολύ όμορφη ροζ ορχιδέα πριν από δύο μήνες και αυτές τις μέρες έπεσαν τα λουλούδια της. Τι κάνω τώρα; Πότε θα ανθίσει ξανά;
Καλησπέρα Γεωργία. Μπορείς να περιμένεις την άνοιξη για να δώσει νέα ανθοφορία. Συμπληρωματικά, στις αρχές της άνοιξης βάλε υγρό λίπασμα για ορχιδέες.
Καλημερα σας. Μου χαρισαν μια ορχιδεα απανθισμενη πριν τρια χρονια. Την περιποιουμαι και βγαζει συνεχεια ωραια πρασινα φυλλα, εχει πρασινες ριζες αλλα… ουτε ενα λουλουδι! Τι μπορω να κανω? Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.
Καλησπέρα Αναστασία. Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για την ορχιδέα χωρίς να την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Καλησπέρα είχα πάρει μια ορχιδέα μετά από λίγο καιρό άρχισαν να παιφτουν τα λουλούδια και να κάνουν κάποιες κιλιδες άσπρες από την υγρασία τα στίρηγματα είχαν γεμίσει με μούχλα τη να κάνω τη φτέει
Οι άσπρες κηλίδες στα φύλλα της ορχιδέας και η μούχλα οφείλεται στην υπερβολική υγρασία πιθανότατα λόγω πολύ συχνού ποτίσματος. Σταμάτησε το πότισμα και άφησε να στεγνώσει το υπόστρωμα της πευκόφλουδας και μετά να ποτίσεις ξανά. Θα ήταν καλό να τις μεταφυτεύσεις σε καινούργιες γλάστρες με καινούρια πευκόφλουδα απαλλαγμένη από ασθένειες.
Έκανα αυτό που μου είπατε και βλέπω βελτίωση έκοψα τους ανθοφορους της ορχιδέες και έκανα τριπες στη γλάστρα έτσι να αερίζεται καλύτερα και την μεταφύτευσα σε λεκα ,ευχαριστώ πολύ για της χρισιμες συμβουλές που μου δόσατε.
Χαιρόμαστε πολύ που σε βοηθήσαμε με τις συμβουλές μας για την φροντίδα της ορχιδέας σου.
Τον τελευταίο κερο έχω σκεφτεί να αγοράσω μια ορχιδέα πια θέση μου προτείνετε θα υπάρξουν παρενέργειες αν τη βάλω κοντά στη λαμπα του δωματίου πότε και πώς θα την πωτίσω τη κασπό χρειαζόμαι και πότε θα την ξεκασω με νερό κάθε δύο εβδομάδες ποτέ θα βάζω στο νερό που την ποτίζω υγρό λίπασμα τη λίπασμα μου προτείνετε.
Με εκτίμηση
Κλέιντι!
Καλησπέρα Κλέιντι.
Η ορχιδέα χρειάζεται θέση φωτεινή που δεν κτυπά απευθείας ο ήλιος κάπως μακριά από τη λάμπα του δωματίου. Πότιζε μία φορά την εβδομάδα όπως περιγράφουμε στο άρθρο μας και επέλεξε υγρό λίπασμα για ορχιδέα που θα προμηθευτείς από τα γεωπονικά καταστήματα.
Καλησπέρα! Έχω πάρει μία ορχιδέα φαλαίνοψις στην οποία τώρα τελευταία αρχίζουν και ζαρώνουν τα φύλλα της και έχει πιάσει λίγο μούχλα στις ρίζες της. Εδώ και τρεις εβδομάδες και ποτίζω με γαλαζόπετρα μία φορά την εβδομάδα. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορέσω να κάνω για να σώσω την ορχιδέα; ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Παναγιώτη. Καλό είναι να την μεταφυτεύσεις σε άλλη γλάστρα χρησιμοποιώντας καινούρια πευκόφλουδα. Παράλληλα φρόντισε να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.
Καλησπέρα σας. Έχω μια ερωτησούλα. Η ορχιδέα μου κάτι έπαθε και έχουν πέσει τα άνθη του και έχουν κιτρινίσει τα κλαδάκια.
Έχω πάρει όλα τα “εργαλεία” από υπόστρωμα, λίπασμα για ορχιδέες, σπρευ που ψεκάζω φύλλα και το υπόστρωμα και φυσικά την ειδική γλάστρα. Τι κάνω λάθος;
Καλησπέρα Αναστασία.
Εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για την γλάστρα της ορχιδέας που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
Φρόντισε να την ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα και έλεγξε αν απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα.
Όταν μεταφυτεύουμε την ορχιδέα βάζουμε μόνο Πευκόφλουδα ή και κάποιο χώμα?
Καλημέρα Μάνο. Για την μεταφύτευση της ορχιδέας, βάζουμε μόνο πευκόφλουδα στη γλάστρα.
Καλησπέρα σας .Αγόρασα χθες μία αρκετά μικρή ορχιδέα φαλαίνοψς και παρατήρησα ότι οι ρίζες της είναι ασφυκτικά πιεσμένες .Επίσης έχουνε βγει αρκετές εναέριες ρίζες που για κάποιον λόγο στο κατάστημα που ήτανε της έχουνε κόψει. Αυτή τη στιγμή εχει λουλούδια και δυο-τρία μπουμπούκια τι πρέπει να κάνω να περιμένω να τελειώσει η ανθοφορία της και να τη μεταφυτέψω μετά ή να το κάνω τώρα?
Καλησπέρα Μάνο. Κάνε την μεταφύτευση της φαλαίνοψις αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία της.
Καλησπέρα έχω μια ορχιδέα phalaenopsis και μου ζαρωσε τα φύλλα της.. είδα ότι μου σάπισε ξαφνικά πολλές ρίζες.. πήρα την καθάρισα της τις έκοψα και έμειναν 4 καλές και οι μικρές πάνω.. επίσης έκοψα και μια εναέρια στην μέση σχεδόν γιατί είχε μείνει μισή στο πάχος.. και την τοποθέτησα σε άλλο επίστρωμα.. θα επανέλθει ή να την κλάψω ?
Καλημέρα Ιωάννα. Η ορχιδέα σου θα επανέλθει σταδιακά. Πρόσεχε το πότισμα να μην είναι υπερβολικό και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ορχιδέες.
Επειδή δεν ξανά είχα ποτέ ορχιδέα σχετικά με το λίπασμα μια φορά ρίχνω; Και πως το χρησιμοποιώ?
Μπορείς να βάλεις λίπασμα στις ορχιδέες την περίοδο της άνοιξης κάθε 2 εβδομάδες με το νερό του ποτίσματος. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διαφυλλικά λιπάσματα ειδικά για ορχιδέα που ψεκάζεις τα φύλλα τους.
ωραια σας ευχαριστω πολυ!!! ελπιζω οτι θα σωθει η ορχιδεα μου..
Καλημέρα σας!
Οι ορχιδέες μού μαραίνονται τα φύλλα τους και κάνουν κηλίδες επάνω. Πώς μπορώ να τις βοηθήσω να ανακάμψουν;
Καλησπέρα. Φρόντισε να έχεις σε φωτεινή θέση τις ορχιδέες, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πότιζε τις κάθε 5 μέρες αυτή την περίοδο που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες και στις αρχές του φθινοπώρου μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες.
Γεια σας. Έχω μια ορχιδεα απο τον Νοέμβριο που την πότιζε κάθε βδομάδα τακτικά. Σταμάτησε να ανθοφορει τον Μάρτιο και απο τότε έβγαζε καινούρια φύλλα. Εδώ και ένα μήνα το ένα πίσω από το άλλο αρχίζουν να κιτρινιζουν και να πέφτουν. Τι να κάνω? Τις αλλαξα πριν από εναμιση μήνα περιβάλλον χωρίς να την χτυπάνε ρεύματα ή ακτίνες αλλά δε ξέρω τι φταίει.
Καλησπέρα Ειρήνη. Μήπως κατά το πότισμα άφηνες νερό στο γλαστράκι με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν τα φύλλα ή είναι σε θέση με ελλιπή φωτισμό.
Καλημέρα σας!Μολις αγόρασα την πρώτη μου ορχιδέα.
Σας Παρακαλώ ,θέλω να μου πείτε,πος να την φροντίσο .
Έχω ένα διαμάντι,με δίπλα ανθοφόρα κλαδιά.
Σας Ευχαριστώ
Καλησπέρα Σίσσυ. Όπως γράφουμε αναλυτικά και στο άρθρο μας είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις μία φωτεινή θέση για την ορχιδέα που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.
Καλημέρα σας. Έχω μια ορχιδέα την οποία την μεταφυτευσω πριν λίγο καιρό σε μεγαλύτερο γλαστρακι. Τώρα βλέπω ότι τα λουλούδια μαραίνονται σιγά σιγά, ένα φύλλο ξεκίνησε να κιτρινίζει από την βάση και οι περισσότερες ρίζες είναι ξερες και έχουν ένα κίτρινο μαύρο χρώμα. Τι μπορεί να φταίει;; μπορώ να την σώσω κάπως;;
Την έχω σε φωτεινό σημείο και την ποτιζω μια φορά την εβδομάδα
Καλησπέρα Μυρτώ. Η ορχιδέα΄μπορεί να ξεραθεί αν την κτυπάνε άμεσα οι ακτίνες του ήλιου ή αν μένει νερό στο κασπό της μετά το πότισμα.
Αν την χτυπάνε ακτίνες, είναι σίγουρα οι πολύ πρωινές που δεν είναι τόσο δυνατές. Γύρω στις 9 η ώρα. Το γλαστρακι, έχει παντού τρυπούλες για να φεύγει το νερό. Παρόλα αυτά, θα αλλάξω δοκιμαστικά τοποθεσία να δω αν θα καλυτερέψει
Καλη επιτυχία Μυρτώ. Ενημέρωσε μας για το αποτέλεσμα με τον ορχιδέα σου.
Καλησπέρα. Μου έριξε η γάτα την ορχιδέα πριν λίγο, η οποία ήταν στο αρχικό μικρό γλαστρακι της, και έφυγε έξω όλη η πευκοφλουδα. Προσπάθησα να ξαναβάλω μέσα όση γινόταν αλλά δεν είναι το ίδιο.. Τι μπορώ να κάνω για να την σωσω; ανθοφορει κιόλας τώρα.
Επίσης, είδα το πρωί ότι ένα από τα καινούρια μικρά φύλλα, ήταν κίτρινο. Δεν την ποτιζω συχνά οπότε υπέθεσα ότι θέλει λιπανση οπότε την έβαλα σε νερό με λιπασμα και δυστυχώς την ξέχασα και την άφησα εκεί για 20 με 25 λεπτά περίπου.. (όλα στραβά πάνε σήμερα) μετά και από το τελευταίο ατύχημα που έπεσε, τι πιθανότητες έχω να μην μου πεθάνει;
Καλησπέρα Κατερίνα. Μην ανησυχείς καθως δεν κινδυνεύει τόσο πολύ η ορχιδέα σου. Έκανες πολυ καλά και έβαλες άμεσα την πευκόφλουδα και έδωσες υδατοδιαλυτό λίπασμα.
Καλησπέρα και πάλι. Δυστυχώς επειδή έχασε αρκετή πευκοφλουδα, το γλαστρακι χάνει ισορροπία και πέφτει συνέχεια. Επίσης παρατήρησα ότι οι αεροριζες έχουν αρχίσει να μαυρίζουν σε κάποια σημεία. Κι ένα πολύ μικρό μπουμπούκι, κιτρινισε. Έχω απελπιστεί και δεν ξέρω τί να κάνω.
Αφαίρεσε τις μαυρισμένες αερόριζες και μεταφύτεψε το σε άλλο γλαστράκι προσθέτοντας πευκόφλουδα για να έχει καλύτερη στήριξη.
Καλησπέρα,
την γιορτή της μητέρας μου έφεραν δώρο μία ορχιδέα η οποία ήταν υγιής και ανθισμένη. Σταδιακά άρχισε να χάνει τα λουλούδια της από τον ένα μίσχο, το οποίο θεώρησα φυσιολογικό, αλλά στην πορεία άρχισαν να κιτρινίζουν τα φύλλα της από τη βάση προς τα έξω και να πέφτουν όχι μόνο αυτά, αλλά και τα φύλλα που φαινόντουσαν εντελώς υγιή (δεν ήταν ούτε αφυδατωμένα με ζάρες κτλ), έσπαγαν από το κέντρο και πέφταν. Κατάλαβα ότι μάλλον έχει σαπίσει αν και το πότισμα που έκανα ήταν ακριβώς όπως και με τις άλλες ορχιδέες που έχω χρόνια -σύμφωνα με τις οδηγίες σας- και δεν είχαν ποτέ κανένα πρόβλημα. Την έβγαλα από το γλαστράκι και είδα ότι έχει σάπιες ρίζες τις οποίες και έκοψα, άνοιξα τρύπες στο γλαστράκι γύρω γύρω και έβαλα νέο πευκόχωμα. Ο ένας της βλαστός φαίνεται αφυδατωμένος και ο άλλος ο οποίος επίσης έχασε τα λουλούδια του σε καλύτερη κατάσταση. Υπάρχει περίπτωση να ζήσει; αυτήν τη στιγμή έχει ελάχιστες υγιής ρίζες και κανένα φύλλο. Πρέπει να κάνω κάτι επιπλέον; (κάπου είδα ότι ψεκάζουν με οξυζενέ τις ρίζες; πρέπει να βάλω λίπασμα;) ή μήπως είναι καταδικασμένη και δεν αξίζει να ασχοληθώ; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων, οι συμβουλές σας μας είναι πολύτιμες!
Καλησπέρα. Αν την διατηρήσεις σε σωστό περιβάλλον, χωρίς υπερβολικό πότισμα, η ορχιδέα σου θα αναπτυχθεί ξανά και θα σου χαρίσει την υπέροχη ανθοφορία της. Δεν χρειάζεται να βάλεις οξυζενέ στις ρίζες. Καλή επιτυχία!
Καλησπέρα. Εχω μια ορχιδέα η οποία είναι σε μικρό γλαστρακι, δεν έχει ακόμα πολλές ρίζες (δηλαδή δεν ασφυκτια το φυτό) παρόλα αυτά κάποιες ρίζες έχουν βγει προς τα πάνω και έξω από το γλαστρακι. Είναι υγιές και έχει άνθη και μπουμπουκακια. Τι να κάνω; να περιμένω να πέσουν και να το κάνω μεταφύτευση ή δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
Επίσης όσον αφορά το πότισμα, το βάζω σε χλιαρό νερό βρύσης για 20 λεπτά περίπου, και μετά το βγάζω και το βάζω πάνω σε μια πετσετουλα για καλή αποστράγγιση. Είναι σωστό αυτό ή η πετσέτα θα τραβήξει όλο το νερό; επίσης το νερό βρύσης είναι καλό ή να πάρω απιονισμενο που χρησιμοποιω και για το σιδέρωμα;
Καλησπέρα Κατερίνα. Μπορείς να περιμένεις να ολοξληρωθεί η ανθοφορία της ορχιδέας και μετά να κάνεις μεταφύτευση. Σχετικά με το πότισμα, είναι εντάξει όπως το εφαρμόζεις. Μπορείς να χρησιμοποιείς νερό της βρύσης εκτός αν έχει πολλά άλατα και θα χρειαστείς απιονισμένο νερό.
Σας ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά και να έχετε καλές δουλειές!
Καλημέρα κι ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες σας,
Εχθές πήρα την πρώτη μου ορχιδέα φαλαινόψις. Παρατήρησα ότι οι ρίζες της είναι αρκετά πυκνές με αποτέλεσμα να βγαίνουν από γλαστράκι, κάποιες είχαν σαπίσει μερικώς, οπότε κι τις κλάδεψα επαρκώς. Η ορχιδέα βρίσκεται σε άνθιση την περίοδο αυτή με αρκετά άνθη και μπουμπούκια, θα ήταν φρόνιμο να την μεταφυτέψω ρισκάροντας να χάσω τους ανθούς ή να περιμένω μέχρι να τελειώσει η ανθοφορία της;
Καλησπέρα Άρη και χαιρόμαστε που ακολουθείς τις συμβουλές μας για την φροντίδα της ορχιδέας. Θα ήταν προτιμότερο να περιμένεις να ολοκληρωθεί η ανθοφορία της ορχιδέας και μετά να την μεταφυτεύσεις.
Καλημέρα σας,
Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είναι φυσιολογικό το ότι έχει δημιουργηθεί πράσινο φύλλωμα πάνω σε ένα από τα κλωνάρια της ορχιδέας…Στην αρχή πίστευα πως άνθιζε ξανά αλλά βλέπω πως με τον καιρό το φύλλωμα αυτό είναι πράσινο και σκληρό όπως τα φύλλα της.
Σας ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα Άσπα. Πρόκειτα για μικρά υποτυπώδη φυτά ορχιδέας που αναπτύσσονται σαν παραφυάδες, τα κέικι και μπορούν να δώσουν καινούρια φυτά αν διαχωριστούν από το αρχικό φυτό.
Καλησπερα σας!!!Εχω μια ορχιδέα ψαλαινοψις η οποία έχει εμφανίσει εδώ και καιρό άσπρα στίγματα σαν αλατα σε όλο το μήκος των φύλλων.Δεν είναι έντονα αλλά δεν φευγουν.Υπαρχει περίπτωση να είναι επειδή τα ψεκαζα αρχικα με νερό βρύσης;Η μπορεί να έχει προσβληθεί από κάποιο μυκητα;Η όψη της βέβαια δε δείχνει να παρουσιάζει κάποιο κακό σημάδι.
Καλησπέρα Γεωργία. Πιθανότατα, είναι από τα άλατα του νερού της βρύσης. Προσπάθισε να την καθαρίσεις με ένα βρεγμένο πανάκι με απεσταγμένο νερό.
Καλημέρα, έχω μια απορία με ένα ξεραμένο κλαδί ορχιδέας. Από τα δύο κλαδιά της ορχιδέας σταδιακά το ένα ξεράθηκε έγινε καφέ και έπεσαν τα άνθη. Έκανα κάτι λάθος; Η θερμοκρασία και το φως είναι όπως πρέπει.
Καλησπέρα Αμαλία. Δες το πότισμα της ορχιδέας μήπως ποτίζεις υπερβολικά ή δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα που την έχεις φυτέψει.
Λατρεύω τις ορχιδέες κάποιες έχουν ξεραθεί οι εξωτερικές ρίζες τους μπορώ να τις καθαρίσω και να τις μεταφυτέψω αυτή την εποχή χωρίς να πάθουν ζημιά ευχαριστω
Καλησπέρα> Μπορείς να αφαιρέσεις τις εξωτερικές ρίζες της ορχιδέας που έχουν σαπίσει ή ξεραθεί και να τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής.. Ποτιζα τις ορχιδέες μου βυθίζοντας το γλαστράκι όπως ακριβώς μας έχετε δείξει αλλά δεν έβλεπα προκοπή.. Φέτος όλο τον χειμώνα λόγω απουσίας μου φρόντιζε ο ο άνδρας μου τα φυτά.. Έριχνε το νερό από πάνω ανά 10 ημέρες, δεν έβγαζε το γλαστράκι από το κασπό με αποτέλεσμα να κολυμπάει κυριολεκτικά το γλαστράκι μέσα σε αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν όμως, αν και οι ορχιδέες θέλουν καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες, οι ορχιδέες που αντίκρυσα να έχουν γίνουν καταπληκτικες με τρομερά ανθη και να αναπτύσσεται συνεχώς..Έχω τώρα λίγο μπερδευτεί γιατί έγινε τυχαία και δεν ξέρω πως να συνεχίσω την φροντίδα τους.. Ο δικός μου τρόπων βάσει των επιστημονικών δεδομένων δεν απέδωσε ενώ όταν κολυμπούσε κυριολεκτικά στο νερό αναπτύχθηκε και έβγαζε ανθη όλο τον χειμώνα.. Με φίλη μου που μίλησα στην Αυστρία μου είπε ότι και οι δικές τις ορχιδέες κολυμπάνε κυριολεκτικά στο νερό.. Έχετε γνώμη πάνω σε αυτό?Εχω μπερδευτεί και οι συμβουλές σας είναι πάντα πολύτιμες.. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων..
Καλησπέρα Νικολέττα. Σχετικά με το αραιότερο πότισμα, πραγματικά την περίοδο του χειμώνα μπορεί να είναι αρκετά αραιό ανά 10 ημέρες καθώς το φυτό μας δεν έχει μεγάλη μεταβολική δραστηριότητα. Βέβαια, μπορούμε να ποτίζουμε αρκετά αραιότερα αφήνοντας το νερό να απορροφηθεί σταδιακά από το φυτό, κάτι που πιθανότατα συνέβη όταν φρόντιζε την ορχιδέα ο άντρας σου. Ίσως έβαζες για λίγο χρονικό διάστημα στ γλαστράκι σε νερό και οι ορχιδέες σου είχαν ανάγκη από ενυδάτωση. Μπορώ επίσης να σου πω πως σε κάποιες περιπτώσεις για κάποιες ποικιλίες ορχιδέας μπορούν να καλλιεργηθούν ορχιδέες σε νερό με κάποια επιτυχία αρκεί να αλλάζει κανείς το νερό.
Γειά σας! Παρατηρώ ότι ενώ άνθισαν όλα τα μπουμπούκια της ορχιδεας μου κ θεωρούσα ότι είναι καλά.. Άρχισαν να μαυρίζουν οι άκρες των φύλλων της. Την πρώτη φορά που έγινε έκοψα την άκρη του του φύλλου. Μετά από 10 μέρες όμως άρχισε να ξαναμαυριζει στο κομμένο σημείο κ σε άκρες άλλων φύλλων επίσης. Ποτιζω σύμφωνα με τις οδηγίες σας. Μήπως είναι άρρωστη κ έχει κάποιο μύκητα η βακτήριο;; τι να κάνω; επιπρόσθετα δίπλα σ αυτή έχω μια δεύτερη ορχιδεα, υπάρχει περίπτωση να κόλλησε κ η άλλη; μήπως στην υγιή πρέπει να ξεκινήσω ψεκασμό με πράσινο σαπούνι προληπτικά;
Καλησπέρα Φωτεινή.
Φρόντισε να έχεις την ορχιδέα σε φωτεινό μέρος, και να δεις κατά το πότισμα μήπως δεν στραγγίζει καλά η γλάστρα. Μπορείς να ψεκάσεις με υγρό διάλυμα χαλκού για να αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα στις άκρες των φύλλων.
ΜΕΤΙ ΝΕΡΟ ΝΑΠΟΤΙΖΟ ΤΙΝ ορχιδέα
Καλησπέρα Ηλία. Πότιζε την ορχιδέα με νερό με μικρή περιεκτικότητα σε άλατα. Ιδανικό είναι το βρόχινο νερό όταν μπορείς να το αποθηκεύεις.
Καλησπέρα σας κ.Λιονουδάκη.
Πρώτα από όλα σας ευχαριστούμε για τις υπέροχες συμβουλές σας!
Έχω μία ερώτηση. Μας είχαν φέρει μία ορχιδέα και τώρα, που πήγαμε να την μεταφυτεύσουμε, ανακαλύψαμε ότι έχει ένα σφουγγάρι (ανθοπωλείου) σφηνομένο στο κέντρο της κάτω από τα κλαράκια της, ανάμεσα στις ρίζες. Κάποιες ρίζες έχουν περάσει μέσα από το σφουγγάρι. Τί να κάνουμε; Να το βγάλουμε κι ας καταστραφούν κάποιες ρίζες ή είναι εντάξει να το αφήσουμε εκεί;
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα Ρένια. Μπορείς να αφήσεις το σφουγγαράκι κατά την μεταφύτευση της ορχιδέας και θα αναπτυχθούν οι ρίζες της μαζί με την πευκόφλουδα που είναι το κατάλληλο υπόστρωμα για μεταφύτευση.
Τέλεια! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συμβουλή και τον χρόνο σας. Να είστε καλά!
Καλησπέρα σας και συγγνώμη για την ενόχληση, έχετε πολύ ενδιαφέροντα και κατατοπίστηκα βίντεο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα φυτά τις ορχιδέες. Για ποιο λόγο μπορεί το χώμα ή η βάση του φυτού να βγάζει άσπρο χνούδι; Μήπως έχει κάποιο μύκητα η βακτήριο το οποίο θα το μαράνει; Αυτό το χνούδι βγήκε μετά από πότισμα. Πάτησα και τις 3 ορχιδέες που έχω αλλά οι άλλες 2 δεν μου έχουν κάτι παρόμοιο. Γνωρίζω κάποια λίγες πληροφορίες για τον καλόπιστο του συγκεκριμένου φυτού αλλά κάτι παρόμοιο δεν έχω ξανά δει. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας , με εκτίμηση, Γιώργος.
Καλησπέρ Γιώργο. Το άσπρο χνουδι πιθανότατα πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια και οφείλεται σε υπερβολική υγρασία στο υπόστρωμα και σχετική ζέστη στον περιβάλλοντα χώρου. Καλύτερα να μεταφυτεύσεις τις ορχιδέες σε καινούριο χώμα και να προσέξεις το πότισμα επόμενα στάδια.
Καλησπερα σας παρακαλω πεστε μου τι να κανω πως μπορω να σωσω τις ορχιδεες μου καταστραφηκαν απο το κρυο
Καλησπέρα Νίκη. Μπορείς να τις κλάδέψεις όπως περιγράφουμε στο άρθρο μας για να της δώσεις νεά βλάστηση και ανθοφορία. Φρόντισε να τις έχεις σε προφυλαγμένη θέση από την παγωνιά.
Γειά σας…. Έχω και γω μια ορχιδεα που Πο λάθος δικό μου πέσαν όλα τα Ανθή της… Το είχα ποτησει και άφησα το νερό μέσα…. Μετα από κάνα μήνα τώρα. Ου πεσα λν και τα φύλλα ενώ ήταν πράσινα… Γιατί έγινε αυτό… Θα ξαναβγάλει?? Έχει καλές ρίζες πράσινες… Επίσης τα 2 κλαδάκια που είχε και βγάζε τα Ανθή τα έκοψα από πλ χαμηλά εκεί που ήταν τα φίλα…. Δν ήξερα ότι ήθελε λίγο… Σώζεται τπτ?
Καλησπέρα Γιώργο. Η ορχιδέα σου θα αναβλάστήσει σταδιακά και θα βγάλει και νέο ανθοφόρο βλαστό αλλά θα καθυστερήσει επειδή το έκοψες πολύ χαμηλά. Πρέπει να προσέχουμε και να μην αφήνεις νερό μέσα στο κασπό όταν ποτίζεις.
θα χρειαστε πλ καιρο να βγαλει παλι φυλλα και ανθος??ποτε θα πρεπει να του αλλαξω γλαστακι??την εχω απο τον οκτωμβριο..
Θα χρειαστεί 1 μήνας για να βγάλει φύλλα η ορχιδέα και αρκετούς μήνες για να βγάλει λουλούδια. Γλαστράκι δεν χρειάζεται να αλλάξεις για 1 χρονιά τουλάχιστον.
μου χαρισαν μια ορχιδεα σε γυαλινη γλαστρα χωρις τρυπες κατω και μου ειπαν να την ποτιζω με μισο ποτηρακι κρασιου την εβδομαδα…..
Εχει αρχισει και μαραινονται τα ανθη της τι να κανω για να μην ξεραθει τελειως; το σπιτι ειναι ζεστό απο καλοριφερ. να ραντισω τα φυλλα; να λιπανω;
Καλησπλερα Katherine. Μεταφύτευσε την ορχιδέα σε γλαστράκι με τρύπες για να στραγγίζει το νερό και φρόντισε να την έχεις σε μέρος μακρια από θερμαντικά σώματα.
Καλησπέρα και ευχαριστώ για το τόσο χρήσιμο σάιτ σας. Εχω 2 ορχιδέες και εχουν απανθίσει εδω και 6 μηνες. Ο βλαστος κόπηκε στο δεύτερο μάτι αλλά παραμένει χωρις αναπτυξη. Ρίχνω το καλοκαιρι λιπασμα κάθε 15 και απο δεκεμβριο μια φορά το μήνα. Κανονικα ποτε πρέπει να αναπτυχθει ο βλαστος και να ανθίσει?
Καλησπέρα, την άνοιξη θα πρέπει να αναπτυχθούν οι βλαστοί και σταδιακά να εμφανιστεί η ανθοφορία αρκεί η ορχιδέα να είναι σε φωτεινό μέρος και να ακολουθούμε τη σωστή φροντίδα που προτείνουμε στο άρθρο μας.
Καλησπέρα σας, πριν περίπου ένα μήνα μου έκαναν δώρο μια ορχιδεα με αρκετά άνθη, και εξω απο τι γλαστρακι εχει δυο ριζες που εξεχουν γκρι. Πειράζει κάτι αυτό?
Επίσης απο το ανθοπωλειο τους είπαν να την ποτιζω μια φορα την εβδομάδα βυθιζοντας την σε νερό για περίπου τρεις ώρες και αν ειναι ακόμη οι ρίζες γκρι να αφήνω για μια ακόμη ώρα.. Από τότε την πότισα περίπου δυο φορές μόνο που την δεύτερη φορά πέρασε παραπάνω απο μια βδομάδα γιατί ειχα δει οτι οι ρίζες ήταν ακόμη πράσινες.. Πριν λίγες μέρες τα δύο κατω της φύλλα κιτρινισαν κ έπεσαν, υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό? Ακομη παρατηρώ οτι τα άνθη της μαραζωνουν και κάθε μέρα πέφτουν κάποια, αν και έχει δύο μικρά στελέχη που μάλλον θα βγάλουν λουλούδια.. Τι μπορώ να κάνω γι αυτό? Είναι φυσιολογικό?
Καλησπέρα Ειρήνη. Εϊναι φυσιολογικό να πέφτουν τα άνθη μετά από κάποιο διάστημα. Πάντως την περίοδο του χειμώνα μπορείς να ποτίζεις πιο αραιά κάθε 10 μέρες και να βάζεις το κασπό σε νερό για μία ώρα. Το κιτρίνισμα των φύλλων πιθανότατα οφείλεται σε υπερβολική υγρασία.
Για την υγρασία που λέτε και κιτρινισαν τα δύο φύλλα μπορώ να κάνω κάτι? Πάντως τα άνθη της έπεσαν σχεδόν όλα μόνο δυο έμειναν.. Θα χρειαστεί κάποιο λίπασμα τώρα το χειμώνα? Ναι το πότισμα τώρα το κανω κάθε 10μερες.
Για την υγρασία, να φροντίζουμε να στραγγίζει το νερό μετά το πότισμα. Την περίοδο του χειμώνα δεν απαιτείται λίπανση.
Έχω μια ορχιδέα μέσα σε μικρή πλαστικια γλαστρούλα και την οποία τοποθετώ μέσα σε κασπό. Θέλω να της κάνω μεταφύτευση. Για τη μεταφύτευση να χρησιμοποιήσω πάλι πλαστικό γλαστρακι για να βάλω το φυτό; Αν ναι, θα βρω πλαστικό σε γεωπονικό κατάστημα; αν δε βρω;
Καλησπέρα Βιβή. Ψάξε για μεγαλύτερο πλαστικό γλαστράκι και λογικά θα βρεις.
Μια ορχιδεεα μου ,ενώ έχει γερές πράσινες ρίζες,μέσα στο χώμα της,αυτες που είναι έξω,ακριβώς στον κορμο του φυτού,μαυρίζουν και καταστρέφονται.και σιγά σιγά μαυρίζει και ο κορμός.πως να σας στείλω φωτογραφίες δεν ξέρω αν μου πείτε πως θα σας στείλω να την δείτε.ετσι,καταστραφηκαν παλια και άλλες.δε θέλω να τη χασω
Καλησπέρα Στέλλα. Πιθανότατα, οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα της ορχιδέας ή κακό αερισμό στο σημείο που την έχεις. Αφαίρεσε με ένα κλαδευτήρι τα τμήματα των ξεραμένων και σαπισμένων ρίζών.
Καλημέρα σας, σήμερα το πρωί μου χαρίστηκε μια ορχιδέα κατά την οποία τα άνθη της έχουν πέσει αλλά τα φύλα της ήταν σάπια από την βάση και έπεσαν, παρόλα αυτά οι ρίζες δείχνουν υγιής. Αυτή τη στιγμή το φυτό εχει μόνο τους κορμούς και θα έλεγα καλή κατάσταση ριζών. Θα καταφέρει να επιβιώσει?
Καλησπέρα Ανδρομάχη. Η ορχιδέα σου θα αναβλαστήσει αρκεί να κλαδέψεις το βλαστό της, να την έχεις σε φωτεινο μέρος που δεν την κτυπούν απευθείας ακτίνες του ήλιου και να την οτίζεις μία φορά τη βδομάδα.
Καλημέρα,
έχω μια ορχιδέα από το Μάρτη και εδώ και λίγες μέρες, ‘ενα από τα τρία “κλωνάρια” της έχει αρχίσει να ξεραίνεται από πάνω προς τα κάτω και έχει χάσει τα λουλούδια του. Τα άλλα δυο κλωνάρια έιναι φυσιολογικά με λουλούδια, αν και τα λουλούδια δεν είναι τόσο φρέσκα όσο στην αρχή, και τα φύλλα επίσης έιναι κανονικά.
Είναι φυσιολογικό αυτό; Τι μπορώ να κάνω;
Καταρχήν κλάδεψε το ξεραμένο κομμάτι της ορχιδέας και πρόσεξε μηπως ποτίζεις υπερβολικά.
Ευχαριστώ,
ποτίζω 1 φορά την εβδομάδα σε λεκάνη με νερό για 20 λεπτά.
Μου φαίνεται αρκετά σωστό το πότισμα αν και την εποχή του καλοκαιριού που ζεσταίνει ο καιρός μπορείς να ποτίζεις κάθε 5 μέρες.
Καλησπέρα Σοφία. Τα λουλούδια ρης ορχιδέας είναι φυσιολογικό σταδιακά να χάνουν την φρεσκάδα τους. Αυτό το κλαδάκι που έχει αρχίει να ξεραίνεται μπορείς να το κλαδέψεις από το δεύτερο γόνατο (μικρή προεξοχή-υπερπλασία του βλαστύ) για να αναβλαστήσει και να σου δώσει νέα πλούσια ανθοφορία.
Καλημέρα σας,
Είδα στην βάση της ορχιδέας κάτι σαν άσπρα μικροσκοπικά σκουλικάκια μαζεμένα σαν κουβάρι πολλά μαζί. Προ ημερών κιτρίνισε ένα φύλλο από την βάση και κόπηκε μόνο του. Άλλο φύλλο δεν έχει εμφανίσει πρόβλημα και έχει τα άνθη της κανονικά. Υπάρχει κάποιο μυκητοκτόνο που θα μπορούσα να φτιάξω με υλικά στο σπίτι; έχω ακούσει για χλωρίνη, ισχύει και αν ναι σε τι δοσολογία;
Επίσης μπορώ να την βάλω τέτοιο καιρό σε μεγαλύτερο κασπώ ή όχι; (έχει ακόμα τα άνθη της)
Θα ήθελα επιπλέον να ρωτήσω επειδή είναι η πρώτη φορά που έχω ορχιδέα.. έχει αργή ανάπτυξη; ρωτάω γιατί πριν ένα μήνα που την αγόρασα είχε κάποια μικρά φυλλαράκια κάτω από τα μεγάλα τα οποία δεν τα βλέπω να μεγαλώνουν.
Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις..
Καλησπέρα Μαρία. Καταρχήν θα σου πρότεινανα αποφύγεις την χλωρίνη. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με διάλυμα τριμμένου σαπουνιού τα φύλλα της ορχιδέαςα για να απομακρύνεις τα σκουλήκια. Μεταφύτεψε την ορχιδέα σε μεγαλύτερο κασπώ αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία της. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες που θα βρεις σε γεωπονικα καταστήματα ή garden center για να τονώσεις την βλάστηση και την ανθοφορία τους.
Καλημέρα σας..Έχω μια λεμονιά φυτεμένη σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου.Το χειμώνα την προστάτεψα από το κρύο αφού την τύλιξα με νάηλον αλλά την ξεχνούσα στο πότισμα με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει ούτε ένα φύλλο.Είναι φορτωμένη με 6 λεμόνια τα οποία δεν βλέπω να ωριμάζουν αφού εδώ και καιρό έχουν μείνει στάσιμα(σαν lime). O κορμός και τα κλαδιά της είναι χλωρά και πράσινα.Δεν φαίνεται να ”πέθανε”.Τι χρειάζεται που δεν το καταλαβαίνω εγώ;Της έριξα και κοπριά και λίπασμα γενικής χρήσης (μπλε)..Ευχαριστώ πολύ & πολλά συγχαρητήρια για την υπέροχη σελίδα σας.
Καλησπέρα Ελένη. Αφαίρεσε τα λεμόνια καθώς δεν θα ωριμάσουν άλλο καθώς η λεμονιά δεν έχει φύλλα. Κλάδεψε τη λεμονιά για να αναβλαστήσει σταδιακά και δες συμβουλές φροντίδας για λεμονιά σε γλάστρα στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Προσέχω το πότισμα δεν αφήνω νερό στο κασπο αλλά σε μια από τις ορχιδέες μου βλέπω κιτρίνισμα των πρώτων από κάτω φύλλων.η θέση τους ο φωτισμός η θερμοκρασία του χώρου είναι όπως μας λέτε το μόνο που δεν κάνω είναι ο ψεκασμός των φύλλων.
Καλησπέρα Μάρθα. Το κιτρίνισμα στα κάτω φύλλα πιθανότατα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Την περίοδο του χειμώνα, ποτίζουμε αραιότερα τις ορχιδέες.
Καλησπέρα μπορώ να μαζέψω πευκοφλουδες από τα δάσος που είναι εδώ κοντά στην περιοχή? Η θα είναι τοξικό για τις ορχιδέες?
Καλησπέρα Νεκταρία. Βεβαίως μπορείς να μαζέψεις πευκόφλουδα και να χρησιμοποιήσεις για τις ορχιδέες σου. .
Σας ευχαριστώ πολύ είναι πολύ καλή η σελίδα σας με χρήσιμες συμβουλές!!??
Σε ευχαριστούμε Νεκταρία για τα καλά σου λόγια.
Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα σας, κι ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και τις συμβουλές σας! Θα ήθελα να ρωτήσω 3 πράγματα. Ξεκινώ από το πρώτο . Μου έδωσαν για φύλαξη μια ορχιδέα (φαλαινόψις) αλλά δεν έχω ιδέα πως να την φροντίζω. Διάβασα διάφορα και προσπαθώ για το καλύτερο. Το φυτό πρέπει να είναι ενήλικο , γιατί έχει τεράστια μεγάλα πράσινα φύλλα, και 2 κομμένους ξυλώδεις μίσχους χαμηλά. Μη έχοντας ποτέ ορχιδέα, αρχικά την μεταφύτευσα σε μια πιο μεγάλη γλάστρα με υπόστρωμα για ορχιδέες. χωρίς όμως η γλάστρα να έχει τρύπες αποστράγγισης .Έτσι δεν την ποτίζω , απλά ψεκάζω το χώμα της με νερό. Την έχω ήδη 2 μήνες κι έβγαλε ένα μεγάλο και παχύ ανθοφόρο μίσχο. Στην προσπάθεια μου να τον στερεώσω όμως για να ανέβει ψηλά , κάποια στιγμή κόπηκε η άκρη του. Τώρα βλέπω να συνεχίζει να προσπαθεί για ανθοφορία , μεγαλώνοντας από το προηγούμενο μάτι ένα κλαράκι. (Ήταν άραγε η ώρα της να ανθοφορήσει ή επειδή δεν την ποτίζω με τον τρόπο που προτείνετε έχει φρικάρει και θέλει να αφήσει απογόνους?? 🙂 . Η 1η ερώτηση λοιπόν είναι αν είναι καλό να συνεχίζω να την ποτίζω έτσι (ψεκάζοντας το χώμα) μιας και την βλέπω ακμαία και δυνατή ή να κάνω τρύπες και να την ποτίζω όπως είναι το σωστό?
Ένα δεύτερο ερώτημα μου είναι γιατί πρέπει να έχει τόσα πολλά φύλλα ( εμένα έχει 7 πολύ μεγάλα) και να καταναλώνει ενέργεια το φυτό για να τα συντηρεί? Συστήνεται το κόψιμο κάποιων φύλλων (χωρίς πρόβλημα είναι πράσινα- πράσινα) προς όφελος της ανθοφορίας ή είπα άκυρο?? 🙂
Και 3ο και τελευταίο (γιατί σας ζάλισα) , είδα κάπου στο διαδίκτυο ότι μπορούμε να “βάλουμε” (δεν ξέρω πως να το πω σωστά) μια ορχιδέα να αναπτυχθεί σ’ ένα κομμένο κομμάτι κορμού πεύκου , όπου είναι και το φυσικό του περιβάλλον μιας και στην πραγματικότητα είναι παρασιτικό φυτό και φύεται σε κορμούς δένδρων. Αν μπορεί να γίνει αυτό , πόσο εύκολο είναι αναφορικά με το πότισμα την λίπανση κτλ.
Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας !!!
Καλησπέρα Νικολέττα. Χαιρόμαστε πολύ για την πολύ αναλυτική περιγραφή της ζωής της ορχιδέας σου και για το γενικότερο ενδιαφέρον σου με την σχετική έρευνα που κάνεις για τις ορχιδέες.
Για τα ερωτήματα σου, έχουμε να σου πούμε τα εξής:
1) Σίγουρα το σωστό είναι να στραγγίζει η γλάστρα της ορχιδέας και καλό είναι κάποια στιγμή να το κάνεις. Πάντως από τη στιγμή που την έχεις σε γλάστρα χωρίς τρύπες, το προσεκτικό πότισμα με ψεκασμό είναι ενδεδειγμένος.
2) Όσα περισσότερα φύλλα υγιή έχει το φυτό, τόσο καλύτερο είναι καθώς αποτελούν το πολύτιμο εργαστήριο σχηματισμού τροφής μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης. Αφου λοιπόν τα φύλλα παραμένουν πράσινα, δεν είναι φρόνιμο να τα αφαιρέσεις.
3) Είναι ριψοκίνδυνο να καταφέρεις να αναπτυχθεί η ορχιδέα σε κομμάτι κορμού πεύκου καθώς θα πρέπει να δημιουργήσεις συνθήκες ζούγκλας με υψηλή σχετική υγρασία για να μπορέσει να αναπτυχθεί σαν επίφυτο η ορχιδέα. Ριψοκίνδυνο μεν, πολύ προκλητικό δε! Καλή επιτυχία!
Σας ευχαριστώ θερμά για τις διεξοδικές απαντήσεις σας , στα ερωτήματα που σας έθεσα!! Καλή συνέχεια στο έργο σας , στον υπέροχο αυτό κόσμο της ορχιδέας!!!
Σε ευχαριστούμε πολύ. Θα χαρούμε πολύ να μας ξαναρωτήσεις όταν θα προκύψει κάποιο νέο ερώτημα σου για τον υπέροχο κόσμο της ορχιδέας.
Κάποια από τα μπουμπούκι είναι καφέ τι να κάνω???
Καλημέρα Αφροδίτη.
Το καφέτιασμα στα μπουμπούκια της ορχιδέας μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιο. Δες ότι η γλάστρα που την έχεις στραγγίζει το νερό και έλεγξε μήπως μένει νερό στο πιατάκι μετά το πότισμα.
Μου δώσανε μια ορχιδέα πριν 2 βδομάδες, από την αρχή είχε ένα φύλλο ελαφρώς κιτρινισμένο από την κάτω μεριά το οποίο κιτρίνισμα επεκτάθηκε σε ολοκληρο το φύλλο και βλέπω ότι αρχίζει να κιτρινίζει ένα ακόμα. ήταν ποτισμένη εξαρχής από το κατάστημα οπότε εγώ δεν την έχω ποτίσει καθόλου. Ακόμα ενω στην αρχή είχε μερικά 3-4 μπουμπουκια αυτά ξεράθηκα και έπεσαν. Τέλος, απ΄ότι βλέπω μια ρίζα πρέπει να είναι σαπισμένη στην άκρη της. Πως την σώζω; ποιές κινήσεις πρέπει να κάνω; Να σημείωσω ότι ειναι ανθησμένη και έχει αρκετά άνθη.
Ευχαριστώ
Καλημέρα Γεωργία.
Πρέπει καταρχήν να ποτίζεις την ορχιδέα 1 φορά τη βδομάδα περίπου. Αν την έχεις αφήσει 2 βδομάδες απότιστη, αυτό δεν είναι τόσο καλό. Επίσης, όπως περιγράφουμε και στο άρθρο μας πρέπει να της εξασφαλίσεις σε μια φωτεινή θέση που δεν κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου και σχετικά μακριά από καλοριφέρ και τζάκι. Δεν χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα αρκεί το γλαστράκι που την έχεις, να στραγγίχει και να απομακρύνεται το νερό. Καλό θα ήταν να κόψεις με ένα κλαδευτήρι το κομμάτι της σαπισμένης ρίζας.
Είχε πάρα πολύ υγρασία το γλαστράκι και το κασπώ της και με αυτό το σκεπτικό και δεν την πότισα, Δεν είναι ούτε κοντα σε καλοριφερ ούτε απευθείας στον ήλιο. Με τα κίτρινα φύλλα τι μπορώ να κάνω;
Καλό είναι να αφαιρείς το νερό από το κασπό μετά το πότισμα γιαυτό το λόγο κιτρίνισαν τα φύλλα. Μπορείς να απομακρύνεις τα κίτρινα φύλλα αν έχουυ κιτρινίσει πολύ, διαφορετικά θα επανέλθουν πράσινα ειδικά αν βάλεις κάποιο υγρό λιπασμα για ορχιδέες το επόμενο διάστημα.
Καλησπέρα!
Άφησα την ορχιδέα μου για δυο εβδομάδες στο κασπώ με αρκετό νερό γιατί δεν γνώριζα την διαδικασία ποτίσματος , και τώρα κιτρίνισαν και έπεσα τα φύλλα που είχε στην βάση της . Επίσης μαλάκωσαν τα φύλλα των άνθεων και οι μίσχοι. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να σώσω την κατάσταση;
Καλησπέρα Ελένη. Έχουμε πει και στα άρθρα μας για τη φροντίδα φυτών εσωτερικού χώρου όπως και την ορχιδέα, να προσέχουμε και να μην αφήνουμε νερό στο κασπό γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυος να σαπίσουν τα φυτά μας. Θα σου πρότεινα να μεταφυτέψεις την ορχιδέα σε νέα γλάστρα με στεγνή πευκόφλουδα και να αφαιρέσεις τμήματα των ριζών και φύλλα που έχουν σαπίσει ή ξεραθεί.
ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΠΙΑΣΑΝ. ΚΑΤΙ ΑΣΠΡΕΣ ΚΟΥΚΙΔΕΣ ΣΑΝ ΖΑΧΑΡΗ ΕΠΕΣΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΚΙΤΡΙΝΙΣΑΝ .ΤΟ ΠΗΓΑ ΣΕΦΥΤΩΡΙΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ.ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΛΑΣΤΡΑ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΟΛΒΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ .ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΩ?
Καλησπέρα Αφροδίτη. Θα σου πρότεινα να μεταφυτέψεις την ορχιδέα σε άλλη γλάστρα χρησιμοποιώντας καινούριο στεγνό υπόστρωμα πευκόφλουδας. Κατά τη μεταφύτευση, πρέπει να αφαιρέσεις ξερές και σαπισμένες ρίζες τις ορχιδέας. Σταδιακά η προσθήκη ειδικού λιπάσματος για ορχιδέες θα βοηθήσει στην αναβλάστηση του φυτού.
Καλησπέρα. Έκανα μεταφύτευση της ορχιδεας μου σε γλάστρα με χώμα. 2 μήνες τώρα είναι εντάξει. Τώρα όμως πέσανε τα άνθη. Θα επιβιώσει στο χώμα μόνο με τις ρίζες του?
Καλησπέρα Σταύρο.
Ιδανικό υπόστρωμα για την ορχιδέα είναι η πευκόφλουδα για να αναπτυχθούν οι ρίζες και για να ανθοφορήσει. Aν η ορχιδέα φυτευτεί σε χώμα δεν έχουν καλό αερισμό οι ρίζες και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο φυτό σου.
Καλημερα..!!!! Διαβασα καπου οτι να ποτιζουμε τις ορχιδεες με νερο απο την βροχη???? Και να κανω ληπανση τωρα τον χειμωνα??? Σας ευχαριστω, Καλες γιορτες..!!!
Καλημέρα Κατερίνα. Το πότισμα με βρόχινο νερό έιναι πολύ ωφέλιμο για τις ορχιδέες αλλά και για άλλα φυτά εσωτερικού χώρου. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να το μαζεύεις λοιπόν για να τις ποτίζεις. Σχετικά με τη λίπανση της ορχιδέας, την περίοδο του χειμώνα είναι πιο περιορισμένη. Μία φορά το μήνα με υγρό λίπασμα, ειδικό για ορχιδέες είναι παραπάνω από αρκετή.
Σας Ευχαριστω και πολι, πολυ χρησιμες η συμβουλές για ολα τα λουλουδια..!!!! Να ειστε καλα..!!!!!
Καλησπέρα σας.
Έχω μια ορχιδέα που έχει ένα νέο βλαστό και ετοιμάζεται για ανθοφορία από ένα παλιό που κλάδεψα. Έχει βγάλει πολλές ρίζες έξω από τη γλάστρα (τουλάχιστον 6-7) σε μήκος που φθάνουν έως και τα 20 εκατοστά. Πρέπει να τις κλαδέψω; Μηπως πρέπει να τη μεταφυτεψω; Και αν ναι, δε θα σπάσουν; Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα Βίκυ. Καλό είναι να μεταφυτέψεις την ορχιδέα σε μεγαλύτερη γλάστρα κλαδεύοντας και τις ρίζες που έχουν αναπτυχθεί πολύ. Για την μεταφύτευση της ορχιδέας θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις υπόστρωμα πευκόφλουδας.
Γεια σας ήθελα να σας ρωτήσω για την ορχιδεα μου που την έχω ένα μήνα,Άρχιζαν να Ξεραίνουν τα λουλούδια της,Και νόμιζα ότι δεν την ποτίζω καλα,την εβαζα μέσα στο νερό για 15-20 λεπτα,αλλά οι ρίζες από πάνω εμέναν γκρι όχι πράσινες οπος από κάτω,και μια φορα τιν άφησα 2 ορες μες στο νερό απο τοτε παρακολούθησα όμως ότι έχει πάρα πολλές Αποξηραμένες,σάπιες ρίζες να το Που είναι γεμάτες με λευκά σημάδια σαν τελείες λευκές.Μήπως πρέπει να την βγάλω απ’ το χώμα και να κόψω τις σαπιες ρίζες,γιατί κάθε μέρα βλεπο πιο πολλές Χαλασμένες ρίζες ,Ή μήπως είναι άρρωστη και κάτι τρωει την ριζα?
Καλησπέρα Έλενα. Αφαίρεσε τις ξερές και σαπισμένες ρίζες της ορχιδέας. Πότισμα μια φορά τη βδομάδα αυτή την εποχή είναι μια χαρά.Βάζε την ορχιδέα για 15 λεπτά με το γλαστράκι (χωρίς το κασπό της) σε μια λεκάνη με νερό και μετά βγάζε την και άφηνε την να σορώσει καλά πριν βάλεις το γλαστράκι στο κασπό.
Πόσο χρήσιμα όλα αυτά !
Σε μια από τις ορχιδέες μου τα φύλλα σχίζονται στη μέση τους κατά μήκος του ” κεντρικού νεύρου”. Πώς το θεραπεύω αυτό;
Καλησπέρα Κατερίνα και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμα τα άρθρα μας.
Το σκίσιμο στα φύλλα μπορεί να προκληθεί από υπερβολική λίπανση και ακανόνιστα ποτίσματα. Επίσης, μπορεί να συμβεί από κτυπήματα κατά τη διάρκεια καθαρισμού των φύλλων της ορχιδέας. Δες τη σταθερότητα του ποτίσματος, μια φορά τη βδομάδα, καθώς και να μειώσεις τη δόση της λίπανσης και να κάνεις πιο τακτικές λιπάνσεις. Και φυσικά πιο ποροσεκτικά όταν καθαριζεις τα φύλλα της.
Ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι ότι για λίπανση χρησιμοποιώ spray ” orchid Myst ” και το σύμπτωμα παρουσιάζει ένα μόνο φυτό που μου πρόσφεραν ένα χρόνο πριν και που ήδη είχε ένα προβληματικό φύλλο. Στην πορεία το παρουσίασε και στα υπόλοιπα φύλλα.
Καλησπέρα και πάλι Κατερίνα.
Θα σου πρότεινα να μειώσεις τη συχνότητα των διαφυλλικών ψεκασμών που κάνεις ειδικά την καλοκαιρινή περόδο που έχει αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, αν διασφαλίσεις ΄ότι οι ορχιδέες σου βρίσκονται σε εύρος θερμοκρασιών 20-25οC καθώς και να είναι προφυλαγμένες από ανέμους.
Ευχαριστώ ?
Καλησπέρα!
Η δικιά μου απορία είναι αν υπάρχει πρόβλημα να μεταφυτεύσω 2 ορχιδέες στην ίδια γλάστρα και αν είναι προτιμότερο το μέγεθος της γλάστρας να είναι μεγάλο ή ισα-ίσα. Κάπου διάβασα ότι οι ορχιδέες έχουν την τάση να απλώνουν πρώτα παντού τις ρίζες τους και μετά να ανθοφορούν.
Έχω 2 ορχιδέες, τις είχα ως τώρα σε διαφορετικά κασπώ αλλα τις έβγαλα να ξεραθούν οι ρίζες λόγω κακού ποτίσματος (παίζει να μην σώζονται πλέον..πολλές σάπισαν)..και έλεγα να τις βάλω σε μία κοινή γλάστρα με νέο υπόστρωμα και να ξαναπροσπαθήσω με σωστό πότισμα αυτή τη φορά.
Καλησπέρα Μίνα.
Βεβαίως μπορείς να μεταφυτεύσεις τις δύο ορχιδέες σε μεγαλύτερη γλάστρα, αρκεί να έχει μεγάλο μέγεθος για να εχουν άνεση να απλωθούν οι ρίζες της ορχιδέας. Αφαίρεσε τις σαπισμένες ρίζες της ορχιδέας και πρόσθεσε νέα πευκόφλουδα για υπόστρωμα μεταφύτευσης της ορχιδέας. Φρόντισε να ποτίζεις μα φορά τη βδομάδα την ορχιδέα για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει ενώ η προσθήκη ειδικού υγρού λιπάσματος για την ορχιδέα θα βοηθήσει στην ανθοφορία της.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ …ΜΟΥ ΕΦΕΡΑΝ 16 ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΔΗ ΑΠΑΝΘΗΣΜΕΝΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΞΕΡΕΣ ΡΙΖΕΣ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΟΛΕΣ…..ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?
Καλησπέρα Βασίλη. Αφαίρεσε τις ξερές ρίζες από τις ορχιδέες και πρόσθεσε λίπασμα υγρό, ειδικό για ορχιδέες. Αν μετά από αρκετό καιρό κάποιες από αυτές δεν δώσουν νέα ανθοφορία, καλό είναι να κλαδέψεις τον παλαιό ανθοφόρο βλαστό στο 1ο ή στο 2ο γόνατο για να αναπτυχθεί ξανά και να σου χαρίσει όμορφα λουλούδια.
Καλημερα και συνχατητηρια για τις οδηγιες σας !!! Η πρωτη μου ορχιδεα εχει βγαλει νεες ριζες και 3 καινουρια φυλλα . Απλα δεν εχω κοψει τα κλαδια της υπαρχει καποιο θεμα ; θα ανθισει ;;; η 2η ορχιδεα μου ειχαν χαλασει οι ριζες …απολυμανα το φυτο το κλαδεψα και συνεχιζα να το φροντιζω τακτικα .και βλεπω οτι εχω νεες ριζες και 1 νεο φυλλαρακι ….θα ανθισουν και οι 2 ;;;
Καλημέρα Βάσω. Η πρώτη ορχιδέα θα βγάλει νέα ανθοφορία και χωρίς να την κλαδέψεις, αλλά το μέγεθος των λουλουδιών θα είναι μικρότερο. Μετά πάντως την ολοκλήρωση της δεύτερης ανθοφορίας, καλό είναι να την κλαδέψεις. Κι η δεύτερη ορχιδέα, μετά το καθάρισμα και το κλάδεμα που έκανες θα βλαστήσει ξανά και θα σου χαρίσει νέα ανθοφορία. Κανόνισε να τις λιπαίνεις τακτικά με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες.
Καλημέρα σας! Κατ’ αρχάς πολλά συγχαρητήρια στους διαχειριστές του site για τις πολύτιμες συμβουλές σας προς όλους εμάς που αγαπούμε τα φυτά!!
Προσφάτως έλαβα ως δώρο μια ορχιδέα με δύο βλαστούς με λουλούδια και μπουμπούκια. Παρατηρώντας τις ρίζες της, βλέπω ότι σε πολλά σημεία έχει σημάδια που μοιάζουν με μούχλα (τόσο πάνω στις ρίζες όσο και στην πευκόφλουδα). Η μούχλα είναι επιβλαβής για την ορχιδέα; Πρέπει οπωσδήποτε με το τέλος της ανθοφορίας της να την μεταφυτεύσω και να καθαρίσω τις ρίζες της;
Καλησπέρα Ευαγγελία. H μούχλα οφείλεται σε μύκητα που αναπτύσσεται λόγω υπερβολικής υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Φρόντισε να μην ποτίζεις πολύ την ορχιδέα, να την διατηρείς σε μέρος με καλό αερισμό και μεταφύτευσε την άμεσα σε μεγαλύτερη γλάστρα καθαρίζοντας τις προσβεβλημένες ρίζες της. Σε αυτή την περίπτωση που υπάρχει ασθένεια, δεν περιμένουμε το τέλος της ανθοφορίας για την μεταφύτευση.
Καλησπέρα. Έχω μια ορχιδέα που έκανα το λάθος να της αφήσω πολύ νερό στο κασπω για μια βδομάδα. Το αποτέλεσμα ήταν να της πέσουν τα δυο φύλλα που είχε και να κιτρινίσει το φυτό ολόκληρο. Ακόμα και το κεντρικό μέρος που μοιάζει σαν πυρήνας. Όμως κάποιες από τις ρίζες φαίνονται υγιείς και είναι πράσινες. Υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να κάνω κάτι να τη σώσω;
Καλησπέρα Άκη.
Κατά το πότισμα της ορχιδέας με νερό στο κασπό, θα πρέπει να το αφήνουμε για 20-30 λεπτά και σε καμία περίπτωση μια βδομάδα γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα και σαπίζουν οι βλαστοί. Σε αυτή την περίπτωση, αφαίρεσε τις απαισμένες και ξερές ρίζες και μεταφύτεψε την ορχιδέα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Μετά από 10-15 μέρες, πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ορχιδέες και επανέλαβε κάθε 2 βδομάδες για να αναπτύξει ξανά το υγιές πράσινο φύλλωμα της και να σου χαρίσει ξανά πλούσια ανθοφορία.
Έχω μια όρχιδεα την ποτιζω όπως λέτε αλλά βλέπω τις ρίζες της που βγάζει να είναι ξερες από έξω και τα πράσινα φύλλα της να έχουν κιτρινισει 2απο αυτά. Τι κάνω λάθος.
Καλησπέρα Βάσω.
Η ορχιδέα σου καταρχήν θα πρέπει να είναι σε προστατευμένη θέση από τον ήλιο και να την ποτίζεις μια φορά τη βδομάδα. Συμπληρωματικά, κάθε 2-3 βδομάδες, καλό είναι να προσθέτεις ειδικό λίπασμα για ορχιδέες όπως αναφέρουμε στο άρθρο μας γιατί ίσως το κιτρίνισμα οφείλεται στην έλλειψη λίπανσης. Αν έχεις την ορχιδέα στη γλάστρα πάνω από 2 χρόνια, πιθανότατα χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.
Όταν άρχισαν να πέφτουν τα λουλούδια της για κάποιο λόγο την άφησα και εγώ την πότιζαν οπότε θυμόμουν και κάποια στιγμή καθόλου, είδα το βίντεο σας και άρχισα να το ψάχνω από εσάς και πάνω που νόμιζα δεν έχει ελπίδες έχει βγάλει 2 νέα φύλλα τα οποία έχουν γίνει μεγάλα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι εδώ όλα καλά,οι ρίζες είναι μια χαρά και άρχισε να βγάζει και νέες ρίζες αλλά όπως είναι λογικό τα κλαδάκια ξεράθηκαν και τα είχα κόψει.. αυτά τα κλαδάκια όταν βγαίνουν τα καταλαβαίνουμε κάπως η θα είναι και αυτά όπως οι ρίζες? Γτ τα κλαδάκια είναι πάντα δεμένα όταν τα παίρνουμε για να πηγαίνουν ψηλά! Οδηγίες προς ναυτηλωμενους.. σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο!
Καλησπέρα Έλενα και χαιρόμαστε πολύ που βρίσκεις χρήσιμες τις συμβουλες που δίνουμε. Ο ανθοφόρος βλαστός της ορχιδέας θα φανεί κάποια στιγμή και είναι διαφορετικός από τις ρίζες. Συνέχισε να φροντίζεις την ορχιδέα σου.
Γειά σας
Έχω 4-5 ορχιδέες αλλά από περιποίηση ξέρω πολύ λίγα και ψάχνω να βρω πως θα μετά φυτέψω 2 νέες ορχιδέες ( δηλαδή μικρά φύλλα και 1 λουλούδι με ριζουλες)που μου έβγαλε μια παλια ορχιδέα πάνω στο κοτσάνι που είχε βγάλει άνθη αφού τα έριξε φυσικά. Ευχαριστώ
Καλησπέρα Λένα. Μπορείς να αποκόψεις με ένα ψαλίδι το μικρό βλαστό ,με τα φύλλα και τις ριζούλες που αναπτύχθηκε πανω στο βλαστό της παλιάς ορχιδέας και να τις φυτέψεις σε μια νέα γλαστρούλα χρησιμοποιώντας πευκόφλουδα ως υπόστρωμα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρεις να τις πολλαπλασιάσεις και να έχεις καινούρια φυτά ορχιδέας.
Η ορχιδέα που έχω έχει δημιουργήσει ολόκληρο νέο φυτό στο κλωνάρι της, έχει δηλ. φύλλα, ρίζες και καινούργιο κλωνάρι με λουλούδια. Πότε μπορώ να το κλαδέψω και να το φυτέψω σε δικιά του γλάστρα;
Μπορείς να κλαδέψεις τις παραφυάδες (υποτυπώδες φυτό) της ορχιδέας όταν φτάσουν σε μήκος 4-5 εκατοστά, αποκόπτοντας από τον ανθοφόρο βλαστό για να το φυτέψεις και να το πολλαπλασιάσεις.
καλησπέρα και πάλι, ενα καπάκι υγρό λίπασμα σε ποια ποσότητα νερού αναλογει για την ορχιδέα ? επίσης έχω 2 γλάστρες που ειναι πυλινες μικρες χωρίς τρύπα εκεί τι θα μπορούσα να φυτέψω, είναι αυτές που βάζουμε στις ορχιδεές οι γλάστρες οι μικρές. ευχαριστώ
Γεια σου Γεωργία. Ένα καπάκι υγρού λιπάσματος συνήθως αντιστοιχεί σε 2-3 λίτρα νερού. Σε γλάστρες χωρίς τρύπες, δηλαδή σε κασπό, μπορούμε να βάλουμε παχύφυτα που είναι ήδη φυτεμένα σε γλαστράκια φυτωρίου και χωράνε μέσα.
Δεν ξέρω τι έκανα λάθος, αλλά η ορχιδέες μου φαίνεται σαν να κάηκε.. έχασε όλα τα φύλλα και κλωνάρια της και έχει μείνει μόνο το ξεκίνημα της .. και αυτό δείχνει καμένο. . την ποτιζα όπως στις οδηγίες σας, σίγουρα μια φορά τη βδομάδα απο Οκτώβρη μέχρι Μάρτη που έπεσαν όλα. … Συνεχίζω βέβαια να την ποτίζω.. Σώζεται?
Γεια σου Βάσω! Μήπως δεν στράγγιζε το νερό στη γλάστρα ή έμενε το νερό μέσα στο κασπό; Μήπως την είχες σε μέρος που την έβλεπε απευθείας ο ήλιος; Μήπως έβαλες μεγάλη ποσότητα υγρού λιπάσματος; Σε κάθε περίπτωση, κλάδεψε την από το πρώτο γόνατο, μήπως αναβλαστήσει.
Γεια σας!
Προσφατα απεκτησα μια μεγαλη ορχιδεα (4 βλαστους) απευθυας σε κασπω χωρις τρυπα απο κατω να στραγγιζει το νερο και χωρις γλαστρακι που βγαινει απο το κασπω για ποτισμα…
Ποσο νερο να ριχνω αφου δεν μπορει να στραγγιξει?
Βικτώρια, η ορχιδέα σε κασπώ χωρίς τρύπα είναι πρόβλημα. Πότιζε κάθε 7-10 μέρες με 100ml νερό περίπου.
Γεια σας!
Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την γλάστρα της ορχιδέας. Ισχύει ότι πρέπει να είναι διαφανής γιατί πρέπει οι ρίζες να είναι στο φως η όχι?
Έχω κάποιες ορχιδέες αρκετά χρόνια και τις έχω μετάφυτέψει σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλά πλέον δεν βρίσκω διαφανή γλάστρα σε μεγαλύτερο μέγεθος. Μπορώ να βάλω τις ορχιδέες μου σε αδιαφανείς γλάστρες?
Γεια σου Ξένια! Βεβαίως και μπορείς. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σε διαφανή γλάστρα.
Για την ορχιδεα στο ανθοπολειο που την αγόρασα μου σύστησαν να εχω μέσα στο κασπω συνεχεια ένα δάχτυλο νερό ισχυει αυτο η ειναι μυθος;
Αυτό δεν είναι σωστό. Αν βρίσκεται συνεχώς σε νερό, υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει.
Για την ορχιδεα στη βάση του κασπω θα πρέπει να έχουμε συνέχεια νερό;
Γεια σου Έφη! Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα (βγάζοντας το από το κασπό) σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα μόνο λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα.
Φύτεψα τής ορχιδέες σε ανάποδες γλάστρες μέσα έχει ένα μικρό πήλινο πού κρατάει την υγρασία της ποτίζω κάθε πότε; Είναι μικρούλες. Και το λίπασμα πως το βάζω;
Καλημέρα Ιωάννα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία. Βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό και την αφήνουμε για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι της ορχιδέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε σε κασπώ. Επαναλαμβάνουμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Κατά την περίοδο της βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Εναλλακτικά, εφαρμόζουμε στις ορχιδέες υγρό λίπασμα γενικής χρήσης στη μισή συνιστώμενη δόση. Την περίοδο της ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Η εφαρμογή της λίπανσης της ορχιδέας γίνεται με αραίωση στη λεκάνη που τοποθετούμε το φυτό μας για το πότισμα. Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ και είναι ευαίσθητη σε υπερβολική λίπανση με άζωτο. Την περίοδο του χειμώνα, αποφεύγουμε τη λίπανση της ορχιδέα μας ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα.
Καλημέρα σας!Εχω μια ορχιδεα ειχε Πολλά άνθη κ άρχισαν σιγά σιγά να πέφτουν τωρα δεν εχει μείνει σχεδον κανενα.γιατι??το φυτό γενικα φαίνεται υγιές τα φύλα του πράσινα κ οι ριζες του μια χαρά αλλα γτ έπεσαν τα άνθη?χρειάζεται κάποιο λίπασμα?(συγκεκριμένο?)Ευχαριστώωωω!!
Η σταδιακή πτώση των λουλουδιών στην ορχιδέα είναι φυσιολογική. Εξασφαλίζουμε μια φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν απευθείας οι ακτίνες, του ήλιου, ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα, προσθέτουμε ειδικό υγρό λίπασμα για ορχιδέα και περιμένουμε μήπως ανθίσει ξανά. Αν δεν ανθίσει ξανά η ορχιδέα, πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία.
Ειχα δυο ορχιδεες την μια διπλα στην αλλη. Η μια καταστραφηκε απο ζουζουνια που την ετρωγαν. Υπαρχει περιπτωση να εχει κολλησει κ η δευτερη? Η προληψη με το σαπουνι θα φανει χρησιμη ή πρεπει να κανω κατι ποιο δραστικο? Ευχαριστω
Καλημέρα Αγγελική. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τα έντομα που προσβάλλουν τις ορχιδέες, όπως τα κοκκοειδή και ο θρίπας, διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε προληπτικά στην πάνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων της ορχιδέας. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό της ορχιδέας κάθε 2 βδομάδες. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θα μπορούσες να ψεκάσεις με σκευάσματα θερινού και φυσική πυρεθρίνη. Ψεκάζουμε φύλλα της ορχιδέας και ποτέ τα άνθη.
Καλησπέρα! Απέκτησα πριν 2 εβδομαδες μια οχιδέα. Στο ανθοπωλείο με συμβούλεψαν να την ποτίζω βυθιζοντας την σε νερό για 2 ΩΡΕΣ μια φορά την εβδομαδα . Μετα απο 2 βδομαδες που την ποτιζα με αυτο τον τροπο και βαζοντας και λιπασμα, εριξε μερικα απο τα ανθη της και το ανθοφόρο στέλεχος της εχει αρχίσει να μετατρέπει το χρώμα του σε πολυ ανοιχτο πράσινο. Οι ριζες της ειναι σε πολυ κατασταση ομως. Τι προβλημα υπάρχει πρεπει να μειώσω τον χρόνο ποτίσματος? Σωζεται ή θα πέσουν όλα τα ανθη της?
Αντωνία, θα σου πρότεινα να μειώσεις το χρόνο ποτίσματος σε 15-20 λεπτά, μία φορά τη βδομάδα αυτή την εποχή και φρόντισε να έχεις τη γαρδένια σε φωτεινό μέρος που δεν πέφτουν απευθείας ακτίνες του ήλιου.
Καλησπερα. Ήθελα κ εγώ να ρωτήσω, στην ορχιδεα μου αρχίζει να κιτρινιζει το κεντρικό της κλωναρι από ψηλά. Προλαβαίνω να το κόψω? ? Τα πλαϊνά της ήδη έβγαλαν μπουμπουκια.
Επίσης έχω κ μια άλλη η οποία τα έριξε όλα τα άνθη της αλλά πάλι στις άκρες της έχει αρχίσει να βγάζει μπουμπουκια.
Ευχαριστώ πολύ! !!
Καλημέρα Εύη. Μπορείς να κλαδέψεις το κεντρικό κλωνάρι της ορχιδέας. Κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε νέα ανθοφορία (γόνατο ονομάζεται ο κόμβος του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν φύλλα, άνθη και νέοι βλαστοί). Όταν κλαδευτεί η ορχιδέα, στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, αλλά θα μας χαρίσει μεγαλύτερα λουλούδια, σε πιο ζωντανά χρώματα. Την άλλη σου ορχιδέα δεν θα την κλαδέψεις τώρα και θα περιμένεις να σου χαρίσει ξανά την ανθοφορία της. Πάντως, πρόσεχε λίγο το πότισμα της ορχιδέας. Πραγματοποιούμε το πότισμα της ορχιδέας κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Χαίρεται… Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο χρειάζεται η ορχιδεα μου απολύμανση με οξιζενε όπως έχω δει σε πολλά βίντεο κατά την διάρκεια της μεταφυτευσης όταν κόψω τις σαπιες ρίζες αν υπάρχον? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!
Γεια σου Ράνια! Η απολύμανση των ριζών με οξυζενέ είναι χρήσιμη άλλα όχι τόσο απαραίτητη καθώς ο κίνδυνος για ασθένειες της ρίζας της ορχιδέας είναι σχετικά περιορισμένος.
Γεια σας,
η ορχιδεα μου εχει καποια σκασιματα στον κορμο της και ενα απο τα φυλλα της εχει σκασιματα στις ακρες του , εχει να κανι με το ποτισμα?
Γεια σου Φανή! Τα σκασίματα στα φύλλα της ορχιδέας σχετίζονται με το πότισμα και τις συνθήκες που διατηρούμε την ορχιδέα. Ποτίζουμε τις ορχιδέες σε τακτά διαστήματα, κάθε βδομάδα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου, κάθε 10 μέρες τον χειμώνα και κάθε 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Επίσης, κάθε πρωί ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα της ορχιδέας, καθώς η ορχιδέα αγαπά περιβάλλον υψηλής υγρασίας. Προτιμούμε φωτεινή θέση στο σπίτι για την ορχιδέα με φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την απευθείας έκθεση στον ήλιο, καθώς προκαλεί εγκαύματα στα φύλλα και ξήρανση των λουλουδιών. Επίσης, τοποθετούμε την ορχιδέα μακριά από θερμαντικά σώματα, από ψυχρά και θερμά ρεύματα.
Η ορχιδεα που έχω δεν έχει άνθη.αρχισε να ξεραινεται το πάνω μέρος του βλαστού και το πρώτο φύλλο από κάτω κίτρινισε στην μέση του φύλλου κατά μήκος
Τι έκανα λάθος;Πως να επανορθώσω;
Καλημέρα Μαρία. Πρόσεχε το πότισμα της ορχιδέας, μια φορά τη βδομάδα, και φρόντισε να είναι σε φωτεινό χώρο που δεν κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Κλάδεψε το ξεραμένο τμήμα του βλαστού στο 1ο ή στο δεύτερο γόνατο όπως δείχνουμε στο σχετικό βίντεο κι αν έχει ξεραθεί εντελώς κλαδεψε το από τη βάση του. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα για ορχιδέα.
Καλησπέρα, πρόσφατα κλάδεψα την ορχιδέα μου, αλλά μάλλον κάτω από το πρώτο γόνατο!!! Υπάρχει περίπτωση να κατέστρεψα το φυτό μου;;;;
Γεια σου Σάσα! Μην σε στεναχωρεί που κλάδεψες την ορχιδέα σου κάτω από το πρώτο γόνατο. Σε αυτή την περίπτωση, απλά η ορχιδέα σου θα καθυστερήσει αρκετά περισσότερο να βγάλει νέο ανθοφόρο βλαστό και να σου χαρίσει καινούργια λουλούδια. Συνήθως κλαδεύουμε την ορχιδέα όταν έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, στο πρώτο ή στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνουμε τη νέα ανθοφορία. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσθέσεις υγρό ειδικό λίπασμα για ανθοφορία της ορχιδέας κάθε δύο βδομάδες.
Καλημέρα σας.. διάβασα σε προηγούμενα σχόλια ότι η κλάδευση της ορχιδέας γίνεται πριν ξεραθεί τελείως ο βλαστός του άνθους.. την δική μου δεν πρόλαβα να την κλαδέψω και ξεράθηκε ο βλαστός. θα ανθήσει ξανά και πόσο καιρό θα πάρει.. να συμπληρώσω σε αυτό το σημείο ότι έχει ξεκινήσει και βγάζει καινούρια φύλλα από το κέντρο του φυτού. ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Ειρήνη. Δεν πειράζει που ξεράθηκε ο βλαστός της ορχιδέας.
Κόψε τον από τη βάση του και κάποιος νέός βλαστός θα βγει αν και θα καθυστερήσει 2 μήνες τουλάχιστον. Πρόσθεσε συμπληρωματικά υγρό λίπασμα ανθοφορίας.