Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Ο χαλκός είναι ένα βασικό στοιχείο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως φυσικό υλικό για την προστασία πολλών καλλιεργειών από ασθένειες, καθώς και ως λίπασμα για τα φυτά. Ο χαλκός βρίσκει εφαρμογή στα περισσότερα κηπευτικά και σε αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως η ελιά και το αμπέλι, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως η τριανταφυλλιά.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χαλκός βρίσκει χρησιμοποιείται στην οικολογική και τη βιολογική γεωργία, καθώς αρκετά σκευάσματα με βάση τον χαλκό έχουν εγκεκριμένη άδεια για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες.

1. Ποιος είναι ο ρόλος του χαλκού και ποια η σημασία του ως θρεπτικό στοιχείο για τα φυτά;

Ο χαλκός, αν και απαιτείται σε μικρές ποσότητες στα φυτά, έχει σημαντικό ρόλο στην τόνωση, την καλή ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Η ύπαρξη του χαλκού στα φυτά βοηθά στην διαδικασία της αναπνοής και της φωτοσύνθεσης και έχει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του φυτού.

Η έλλειψη του χαλκού μπορεί να προκαλέσει σκούρες κηλίδες στα φύλλα, μάρανση φύλλων, ενώ σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει και φυλλόπτωση. Γενικότερα η έλλειψη χαλκού προκαλεί προβληματική ανάπτυξη, καθυστερημένη ανθοφορία, μειωμένη και υποβαθμισμένη παραγωγή, καθώς και μικρότερη αντοχή των φυτών σε ασθένειες.

Διαφήμιση

2. Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό για την προστασία φυτών και καλλιεργειών από ασθένειες;

Ο χαλκός χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την προστασία των φυτών από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας, λουλούδια, λαχανικά και δέντρα, από διάφορες διάφορες ασθένειες όπως ο περονόσπορος, σκωρίαση, η μαύρη κηλίδωση, το γλοιοσπόριο, καθώς και από βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία τους, διάφορα σκευάσματα χαλκoύ. Η χρήση του χαλκού έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε προληπτικό επίπεδο στα φυτά και λιγότερο θεραπευτική δράση.

3. Ποια είδη του χαλκού χρησιμοποιούμε στα φυτά και σε καλλιέργειες;

Θα συναντήσουμε διάφορες μορφές χαλκού στο εμπόριο που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες για θρέψη, καθώς και για φυτοπροστασία. Οι πιο γνωστές και ευρύτερα χρησιμοποιούμενες μορφές χαλκού για καλλιέργειες είναι οι εξής:

  • Θειικός χαλκός 

Ο θειικός χαλκός, η γνωστή μας γαλαζόπετρα, έχει εφαρμογή με ψεκασμό μετά το κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και αμπελιού, για την απολύμανση του εδάφους με πότισμα, για τον εμπλουτισμό του εδάφους με χαλκό, καθώς και για τnν επάλειψη των κορμών των δέντρων για απολύμανση από ασθένειες.

  • Βορδιγάλειος πολτός 

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι θειικός χαλκός σε ανάμιξη με ασβέστη και χρησιμοποιείται με ψεκασμό παραδοσιακά την περίοδο του χειμώνα σε καρποφόρα δέντρα και στο αμπέλι, περισσότερο μετά το κλάδεμα. Έχει μεγάλο βαθμό φυτοτοξικότητας, μικρή διάρκεια δράσης και δεν συνδυάζεται στην εφαρμογή του ψεκασμού με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

  • Υδροξείδιο του χαλκού 

Το υδοροξείδιο του χαλκού έχει μέτριο βαθμό φυτοτοξικότητας, σημαντική διάρκεια δράσης, εκτεταμένη εφαρμογή με ψεκασμό στις περισσότερες καλλιέργειες και δυνατότητα συνδυασμού κατά περίπτωση κατά τον ψεκασμό με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

  • Οξυχλωριούχος χαλκός 

Ο οξυχλωριούχος χαλκός έχει μικρότερης ένταση τοξικότητα, μεγάλη διάρκεια δράσης και εκτεταμένη εφαρμογή στις περισσότερες καλλιέργειες για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών, καθώς και ευρεία δυνατότητα συνδυασμού κατά τον ψεκασμό με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

  • Γλυκονικός χαλκός 

Ο γλυκονικός χαλκός είναι υγρός χαλκός που χρησιμοποιείται με ψεκασμό είτε με πότισμα ως λίπασμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων έλλειψης χαλκού (τροφοπενία) στις διάφορες καλλιέργειες.

4. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον χαλκό στα φυτά

Η χρήση χαλκού σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τοξικότητας στα φυτά και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικότερα σε νεαρά φυτά ή σε φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί, ο χαλκός καλό είναι να εφαρμόζεται τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση. Γενικότερα, η υπερβολική δόση χαλκού μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη τους ή να προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30°C. Μακροπρόθεσμα, η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χαλκού στο έδαφος έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα του εδάφους, καθώς προκαλεί προβλήματα σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς και τους πολύτιμους γαιοσκώληκες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (134)

  1. Κώστας
    13/10/2024

    Το site σας είναι σωτήριο για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές και σας ευχαριστώ πολύ για τις εξαιρετικές συμβουλές.

    Έχω προμηθευτεί θειικό χαλκό σε σκόνη, πώς μπορώ να φτιάξω βοριδαγλειο πολτό, τί αναλογίες ασβέστη θα χρειαστώ; Επίσης υπάρχει κάποιος “μπούσουλας” σχετικά με τις συγκεντρώσεις για το κάθε είδος χαλκούχου σκευάσματος που παρουσιάζετε στο άρθρο, αλλά και για τον όγκο ψεκαστικού υγρού που χρειάζονται τα οπωροφορα; Σας ευχαριστώ θερμά.

  2. Αναστασία Βαρδακαστάνη
    09/10/2024

    Καλησπέρα σας,

    Και δημόσια Συγχαρητήρια, αλλά και Ευχαριστώ για την ακούραστη, υπεύθυνη, άμεση και τόσο σημαντική προσφορά σας.

    Έχω στο μπαλκόνι μου δάφνες (φυτεμένες σε πήλινες γλάστρες). Είναι φυτά ύψους 2 μέτρων περίπου, τα οποία αγόρασα προ 3ετίας ακολουθώντας τη συμβουλή των ειδικών ότι πρόκειται για ανθεκτικά φυτά.
    Δεν θα ήταν υπερβολικό να πω ότι πήγαν από το κακό στο χειρότερο.
    Τα καινούρια φύλλα που έβγαζαν μαύριζαν στην άκρη και “γύριζαν” με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται κανονικά, ενώ σε κάποια εξ αυτών εμφανίστηκε διχρωμία με το κέντρο του φύλλου ξερένεται.
    Τα ψέκασα μια φορά με φυτοφάρμακα και φαίνονται κάπως καλύτερα, αλλά είναι προφανές ότι δεν αναπτύσσονται κανονικά. Το φύλλωμά τους είναι λιγότερο από ότι όταν τα αγόρασα.
    Μπορείτε να προτείνετε κάτι ?

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Τάνια

    • Πράγματι, η δάφνη μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε μπαλκόνι. Θα χρειαστεί να ψεκάζεις με σκεύασμα υγρού χαλκού για τα μαυρίσματα στα φύλλα και να προσθέτεις τακτικά βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο.

  3. Σπύρος
    14/09/2024

    Καλησπέρα . Πόσα gr βορδιγαλειο πολτό να προσθέσω σε 16 λίτρα ψεκαστήρα για ράντισμα πορτοκαλιάς λεμονιάς;

    • Μπορείς να προσθέσεις 100γρ βορδιγάλειου πολτού σε 16 λίτρα νερού για να ψεκάσεις πορτοκαλιά και λεμονιά.

  4. Γιώργος Σ
    13/08/2024

    καλησπέρα σας. Τα 3χρονα δέντρα βανίλιες (δαμασκηνιές) ,βερικοκιά, έχουν βγάλει ρετσίνι και ρίχνουν τα φύλλα. Η δαμασκηνιά στανλευ ξεράθηκε . Μόνο λιπαίνω και ποτίζω τα δέντρα. Μπορώ να κάνω κάτι ΄τώρα τον Αύγουστο;Ευχαριστώ

  5. Δημήτρης Γεροθανασης
    04/06/2024

    Καλησπέρα ξεκασα αγγουριες με γαλαζόπετρα (1 κουταλάκι σε 5 λίτρα νερό).και τα φύλλα τώρα έχουν στίγματα σαν να ξεράθηκαν.υπαρχει περίπτωση να τα έκαψε η γαλαζόπετρα?

    • Αν είναι νεαρά φυτά αγγουριάς, πιθανότατα τα έκαψε ο ψεκασμός με γαλαζόπετρα ειδικά αν δεν έγινε ο ψεκασμός κατά το σούρουπο.

  6. ΙΑΣΩΝ
    28/05/2024

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ
    ΡΑΝΤΙΣΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 3 ΗΜΕΡΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΦΟΡΤΕΣ ΒΕΡΥΚΟΚΙΕΣ ΜΟΥ ΜΕ ΟΞΥΧΛΩΡΙΟΥΧΟ ΧΑΛΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΕΥΑΣΜΑ DELTAMETHRIN ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΞΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ. ΠΡΟΣΘΕΣΑ ΔΕ ΚΑΙ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ .
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ , ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΟΜΙΣΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΑΝΤΙΣΜΑ. ΑΥΤΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΣΕ 7. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΣΕ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΘΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΤΥΧΟΝΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ;
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Για τη συγκεκριμένη χημική δραστική ουσία, μπορείς μετά από 7 ημέρες να συγκομίσεις τα φρούτα της βερικοκιάς. Μπορείς να το δεις και στις οδηγίες χρήσης του σκευάσματος στην ετικέτα.

    • Φαναριώτης σπύρος
      09/07/2024

      Καλά είναι όταν ψεκάζουμε πριν φάμε τα φρούτα να τα πλύνουμε σε νερό μεξίδι σόδα απομακρύνει τα φάρμακα

  7. MELPOMENI NIKOLAIDOU
    15/05/2024

    Καλησπέρα.καθε πότε μπορώ να ψεκάζω τα κηπευτικά με ιοντικό χαλκό.

  8. Vasilis Tousis
    24/02/2024

    Έχω μια ρόδια 8 χρόνον,γεμίζει λουλούδια αλλά δεν τα κρατάει.εχω ρίξει όλα αυτά τα χρόνια διάφορα λιπάσματα χωρίς αποτέλεσμα.

    • Στην αρχή της ανθοφορίας, θα ψεκάσεις με ειδικό σκεύασμα ιχνοστοιχείων κατάλληλο για καρπόδεση.

      • Μανος
        20/04/2024

        Μπορώ να ψεκασω μα οξυχλωριουχο χαλκό μεταφυτευμενα φυτά μιας εβδομάδας πχ κολοκυθιάς, ντομάτας , πιπεριάς;

        • Καλύτερα να κάνεις τον ψεκασμό με χαλκό στα κηπευτικά σου, 2 βδομάδες μετά την μεταφύτευση για να μην στρεσαριστούν.

  9. Δημητρης
    28/01/2024

    Έχω μια συκιά, η οποία έχει βγάλει στις άκρες άσπρες μικρές ελίστες ,τι πρέπει να την ψεκάσω και πότε, προκειμένου να τα εξαλείψω.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  10. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
    22/01/2024

    Λεμονιά 10 χρονών περίμετρος κορμού 40cm. Κιτρινίζουν τα φύλλα και πέφτουν.
    Τι κάνω;
    Ευχαριστώ
    Βαγγέλης.

    • Πιθανότατα, κιτρινίζουν λόγω του χειμώνα. Θα πρότεινα να ψεκάσεις με χαλκό του φύλλωμα της και να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα και σίδηρο.

  11. Βασίλης
    09/01/2024

    Καλησπέρα Κώστα και ευ ζω αρίστων πολύ για ότι μας έχεις προσφέρει απλόχερα ήθελα να σε ρωτήσω έχω έναν κήπο και κοκκινίζουν τα φύλλα στα μπρόκολα και στα λάχανα επίσης τα φύλλα περνούν για περίεργη όψη και υφή τι ευθύνεται??

    • Τα φύλλα κοκκινίζουν πιθανότατα λόγω της παγωνιάς. Μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα με σκεύασμα λιπάσματος φυκιών και ιχνοστοιχείων.

      • Βασίλης
        10/01/2024

        Ευχαριστώ πολύ Κώστα

  12. ΓΕΩΡΓΙΑ/ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
    12/11/2023

    Έχω τριανταφυλλιές κήπου σε γλάστρες και χώμα που τα φύλλα τους είναι συνεχώς φαγωμένα, κίτρινα με μαύρες κηλίδες και τώρα το φθινόπωρο με τις βροχές ενώ έχουν ανθοφορία ο ανθός έχει μαύρα πέταλα ενώ τα περιποιούμαι πολύ. Δεν τις ποτίζω πολύ. Τι θεραπείες συνίστανται;

    • Μπορείς να τις ψεκάζεις με χαλκό και θερινό πολτό κάθε 2 εβδομάδες για προστασία από έντομα και ασθένειες. Πότιζε 2 φορές την εβδομάδα αυτή την εποχή.

  13. Έκτορας Καράτζιος
    31/08/2023

    Καλησπέρα σας! Ποιο από τα είδη χαλκού θα προτείνατε για προληπτικό ψεκασμό και πότε; Τον χειμώνα μετά το κλάδεμα; Έχω ποικιλία οπωροφόρων δέντρων( μηλιες, αχλαδιές, κερασιές, δαμασκηνιές, ροδακινιές κλπ.)

    • Για προληπτικό ψεκάσμό στα τέλη του φθινοπώρου καθώς και το χειμώνα μετά το κλάδεμα, όταν έχει πέσει το 50% των φύλλων με βορδιγάλειο πολτό.

  14. ΦΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
    25/08/2023

    Καλησπερα Κωστα.Επειδη εχω διαβασει ολα τα σχολια σχετικα με τον χαλκο και εχω μπερδευτει γιατι εχουν δοθει διαφορες απαντησεις ως προς τις δοσεις θα ηθελα να μου πεις για ψεκασμο με γαλαζοπετρα στα λαχανικα μας ποσα γραμμαρια στο λιτρο ειναι επιτρεπτο να βαζουμε.Ευχαριστω.

  15. Ανζελος
    14/08/2023

    Βερικοκιά 10 χρόνων άρχισαν να ζαρώνουν τα φύλλα της . Από δίψα δεν είναι γιατί την ποτίζω. Τι μπορώ να κάνω;
    Ευχαριστώ
    Ανζελος

  16. Eleni
    12/07/2023

    Καλησπερα 🙂 Εχουμε μια λεμονια και θελουμε να τις κοψουμε ενα μεγαλο δευτερο ξερο κορμο που εχει. Πρεπει να επαλειψω το κοψιμο με θεεικο χαλκο;
    Επισης τα λεμονια ειναι σαν να εχουν πανω πολλες πολλες μικρες μαυρες/ξαφε τελιτσες..Καποια συμβουλη θα βοηθουσε πολυ.
    Ευχαριστω!

    • Βάλε στις τομές πάστα κλαδέματος και ψέκασε με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου για τα έντομα κοκκοειδών που έχουν οι καρποί.

  17. Οδυσσεας Καμοναχος
    09/07/2023

    Καλησπέρα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις συμβουλές που μας δίνετε. Πολλές οι απορίες σε μας τους ερασιτέχνες αλλά οι απαντήσεις σας σωτήριες. Δοκίμασα φέτος επίπαση στη ρίζα στα φυτά και ήταν πολύ αποτέλεσματικο. Ούτε ωιδια ούτε αλεβρωδη στα φυτά Ούτε τετρανυχος
    Μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο και στα αμπελια;. Μπορεί γίνει γύρω από τη ριζα με σκόνη χαλκού και αν ναι με ποιον. Θειικό οξυχλοριουχο κλπ. Στα κυπευτικα και στα κλιματα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  18. Βαγγέλης
    12/06/2023

    Καλησπέρα έβαλα ντομάτες και αγγούρια στο μπαλκόνι σε τενεκέδες Με τι μπορώ να τα ψεκάσω για μύκητες.. τα έβαλα πριν τρεις εβδομάδες

  19. Δημητρης
    18/05/2023

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω μπορεί να συνδυαστεί υδροξειδιο του χαλκού με σκεύασμα σε ντοματιά που πιάνει ωιδιο και βοτρυτη?

  20. Καλυψώ Κουάλη
    08/05/2023

    Εχουμε μια συκια που κάνει πρώιμα σύκα ,η΄δη αυτη τη εποχη έχει παραπολλα αλλά για κάποιο λόγο πέφτουν όλα και χάνονται όταν αρχίσουν να ωριμάζουν. Τ ι με συμβουλεύετε να τη ψεκάσω και που οφείλετε η πτώση. και πόσες φορες χρειάζετε ψέκασμα

    • Μπορεί να οφείλεται σε μεταβολές θερμοκρασίες. Μπορείς να ψεκάσεις με υγρό λίπασμα φυκιών σε συνδυασμό με σκεύασμα υγρού χαλκού.

  21. Πάνος
    07/05/2023

    Καλησπέρα, ήθελα να ρωτήσω για τους χαλκούς. Θεϊκό χαλκό ψεκάζουμε όλο τον χρόνο; Υπάρχει πρόβλημα με την ζέστη;

  22. Ιωαννα
    27/04/2023

    Έχω μια βανίλια πάνω από 20 χρόνων και βγάζει σε διαφορά σημεία του κορμού και των κλαδιών της πίσσα. Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω. Ευχαριστώ.

  23. Χρήστος Βασιλείου
    08/03/2023

    Καλησπέρα, έχω αρκετά και ψηλά λειλαντ ως φράχτη. Επειδή ως κωνοφόρα είναι ευαίσθητα σε ασθενείες όπως η φυτόφθορα, μπορείτε να μου συστήσετε κάποια προληπτική αγωγή (χαλκό ή κάτι άλλο) για ψεκασμό ή/και ροζοποτισμα; Ευχαριστώ!

  24. Δημήτρης Γαβαλάς
    19/09/2022

    Συγχαρητήρια για τη ιστοσελίδα και για τα χρήσιμα ‘μυστικά’ σας. Θέλω να ψεκάζω τα δέντρα μου (οπωροφόρα, κωνοφόρα κλπ.) με χαλκό προληπτικά για ασθένειες (μύκητες κλπ.)-στο φυτώριο μου έδωσαν υγρό σκεύασμα αζώτου-χαλκού-αυτό κάνει για τη χρήση που το θέλω ή να ψάξω για να βρω οξυχλωριούχο χαλκό; Μία τελευταία σημαντική ερώτηση είναι το αν πρέπει να ψεκάζω καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κάθε δύο εβδομάδες όπως συχνά αναφέρετε. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις προληπτικά αν και για θεραπευτική δράση καλύτερα ο οξυχλωριούχος χαλκός.

      • Δημήτρης Γαβαλάς
        20/09/2022

        Σας ευχαριστώ πολύ!

  25. χαραλαμπος
    18/07/2022

    Καλησπέρα αγόρασα πρόσφατα μία βανίλια την οποία την έχω σε γλαστρα κόκκινη βανίλια και παρατήρησα πριν δύο μέρες ότι έχει τρύπες στα φύλλα κάτι τα τρώει όχι Σε όλα μπορώ να πω στα περισσότεραμάλλον πρέπει να έχει κάποιον μύκητα Με τι μπορώ να τον αντιμετωπίσω έφτιαξα ένα χειροποίητο μείγμα με πράσινο σαπούνι ξύδι λευκό και μαγειρική σόδα και το ψέκασα Δεν ξέρω αν έκανα καλά Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  26. Γιωργος Δ.
    25/05/2022

    Καλησπέρα,
    Θέλω να ψεκάσω με χαλκό 4 κολοκυθιές που φύτεψα πριν περίπου 1 μήνα και ήδη άρχισαν και πετούν άνθη. Μου πρότειναν το σκεύασμα σε υγρή μορφή για υδατοδιάλυση. Η δοσολογία που αναφέρεται είναι 100cc/100 lit. Να υποθέσω δηλαδή 1ml ανά λίτρο νερού; Ψεκάζω κορμό και φύλλα; Με ποιά συχνότητα; Μπορώ να κάνω το ίδιο και για τις ντομάτες, αμπέλι, πιπεριές, αγγούρια, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο; Είμαι ερασιτέχνης στην καλλιέργεια και μιλάμε για έκταση περίπου 4 x 5 μέτρα! Ηδη όσα φύτεψα πριν μήνα περίπου αναπτύσσονται κανονικά. Θα το εκτιμούσα αν είχα κάποια απάντηση, αν και καταλαβαίνω ότι θα έπρεπε να είμαι πιο αναλυτικός στις ερωτήσεις μου.
    Σας ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Γιώργο. Μπορείς να ψεκάζεις με το υγρό σκεύασμα του χαλκού σε αναλογία 1cc/1lt νερό, κάθε 2 εβδομάδες, όλα τα φυτά σου ψεκάζοντας και κορμό και φύλλα.

  27. Σίμος
    27/04/2022

    Καλησπέρα, Θέλω να ραντίσω το αμπέλι μου, μετά το κλάδεμα με χαλκό και θειάφι σε συνδυασμό. Σε τι αναλογία πρέπει να τα βάλω στον ψεκαστήρα μου?

    • Καλησπέρα Σίμο. Προσθέτεις 3γρ βρέξιμο χαλκό και 3γρ βρέξιμο θειάφι σε ένα λίτρο νερό για να κάνεις ψεκασμό.

  28. ΓΙΩΡΓΟΣ
    03/02/2022

    καλησπερα στα 2 λιτρα νερο ποσο θειικο χαλκο πρεπει να βαλω ?

    • Καλησπέρα Γιώργο. Μία ενδεικτική αναλογία είναι μία κουταλιά της σούπας θειικού χαλκού σε ένα λίτρο νερό.

  29. Αναστασία Περούλη
    29/01/2022

    Καλησπέρα, πριν 2 μέρες κλαδέψαμε μία λεμονιά που είχαμε στον κήπο η οποία έχει προσβληθεί από αλευρώδη καθώς και από καπνιά – μύκητα. Λόγο των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτήν την εποχή δεν μπορώ να την ψεκάσω με Πέρυθρο , οπότε για να την βοηθήσω όσο μπορώ κάλυψα τις τομές στα σημεία που κλαδέψαμε με ειδική πάστα κλαδέματος που προστατεύει τα δέντρα από ασθένειες. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω προκειμένου να βοηθήσω το δέντρο όσον αφορά τον κορμό του δέντρου που έχει μαυρίσει από την καπνιά – μύκητα αυτήν την εποχή ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!

    • Καλημέρα Αναστασία. Θα σου πρότεινα αρχικά να κλαδεύεις τη λεμονιά και τα εσπεριδοειδή στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Μπορείς να ψεκάσεις με χαλκό τον κορμό για την αντιμετώπιση της καπνιάς όπως αναφέρουμε και στο σχετικό άρθρο.

    • Γιωργος Δ.
      27/05/2022

      Σας ευχαριστώ πολύ.

  30. Ξενοφών
    24/10/2021

    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το τόσο ενδιαφέρον και ενημερωμένο σάιτ σας.!!! Ήθελα να ρωτήσω είχα αγοράσει κάτι θαμνακια (μπουξος) σε γλάστρα, το καλοκαίρι έβαλα αυτόματο πότισμα για πρώτη φορά για να φύγω διακοπές και σε συνδιασμό με τα Κασπο που τα έχω (χωρίς τρύπες) είχαν σαν αποτέλεσμα να γυρίσω μετά απο 15 μέρες και να τα βρω να επιπλέουν… Τα άφησα σχεδόν ένα μήνα αποτιστα (μετά από συμβουλή κηπουρού) τώρα μετά από δύο μήνες το ένα σάπισε εντελώς και το άλλο δείχνει να χαροπαλευει… Και προσπαθώ να το σώσω, μετά από έρευνα στο σάιτ σας σκέφτηκα να ρίξω γαλαζόπετρα στην ρίζα για να καταπολεμήσει μύκητες και σάπισμα όπως λέτε και μετά να το βοηθήσω με εκχύλισμα φυκιών… Θα ήθελα όμως και την δική σας συμβουλή και έναν συμφωνείτε και εσείς στην γαλαζόπετρα ποια είναι η δοσολογία.?

    • Καλησπέρα Ξενοφώντα. Μπορείς να βάλεις γαλαζόπετρα και εκχύλισμα φυκιών για τόνωση, θα βοηθήσει αλλά πιο σημαντικό να φροντίσεις να στραγγίζουν τα φυτά σου μέσα στις γλάστρες.

      • Ξενοφών
        28/10/2021

        Σας ευχαριστώ πολύ.!! Κάτι ακόμα Κάθε πότε πρέπει να τα ποτίζω με γαλαζόπετρα και σε τι αναλογίες (μια κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό η μία της σούπας σε πέντε λίτρα νερό) ??

        • Μπορείς να κάνεις μία εφαρμογή και μία επανάληψη μετά από 2 εβδομάδες, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σε 2 λίτρα νερό.

  31. οδυσσεας Κααμοναχος
    11/08/2021

    Καλημέρα και ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και την βοήθεια σας. Διάβασα ένα άρθρο σας για το φυσικοί πυρεθρο. στην ανάρτηση σας αναφέρετε για να φταίξω εντομοκτόνο χρειάζεται ίση ποσότητα πυρεθρο και ζεόλιθος. Σ τι ποσότητα πυρεθρο ζεόλιθο νερά ; αναμιγνύεται και με αλλα υλικά; Ας πούμε οινόπνευμα, λιπαρά αλλατα καλίου κλπ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  32. οδυσσεας Κααμοναχος
    05/08/2021

    Παρακαλώ ας με ενημερώσει κάποιος. Ποια η διαφορά μεταξύ του βορδιγαλειου που φτιάχνουμε παραδοσιακά με θειικό χαλκό και ασβέστη άσβεστο με τον έτοιμο βορδιγαλειο του εμπορίου
    Γιατί με τον βορδιγάλειο πού φτιάχνουμε παραδοσιακά μπορούμε να κάνουμε συγκομιδή άμεσα ενω με αυτον τις αγοράς θέλει μια εβδομάδα .
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Οδυσσέα. Για τον βορδιγάλειο πολτό του εμπορίου, υπάρχουν συγκεκριμένα πειράματα που το συνοδεύουν που προσδιορίζουν ως μία εβδομάδα το διάστημα που χρειάζεται για τη συγκομιδή μετά την τελευταία εφαρμογή. Για τον παραδοσιακή ανάμιξη θειικού χαλκού και άσβεστου ασβέστη, δεν υπάρχουν αντίστοιχα επιστημονικά στοιχεία. Θεωρητικά, θα έπρεπε και εκεί να υπάρχει ανάλογος αριθμός ημερών για την συγκομιδή από την τελευταία εφαρμογή.

  33. ΞΕΝΟΦΩΝ
    26/06/2021

    Καλησπέρα σας.Πρόσφατα ψέκασα με υγρό λίπασμα χαλκού την 2 ετών βερικοκιά μου.Μετά απο λίγες μέρες είδα ορισμένα φύλλα να κιτρινίζουν ελαφρώς και σε κάποια απο αυτά εμφανίστηκε ένας καφέ μεταχρωματισμός.Πρέπει να κάνω κάνω κάτι για να αντιμετωπίσω αυτό το φαινόμενο;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλησπέρα Ξενοφώντα. Μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή υπερβολική λίπανση. Πιθανότατα, ο υγρός χαλκός δεν δημιούργησε πρόβλημα εκτός αν χρησιμοποίησες δόση πολύ μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη.

  34. ΞΕΝΟΦΩΝ
    29/05/2021

    Καλησπέρα σας!Ποιο είδος χαλκού συστέινετε για να ψεκάσω την Βερικοκιά μου που πάσχει απο κάποιο μύκητα;Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  35. Απόστολος
    07/04/2021

    Καλησπέρα. Για το βάψιμο κορμών και κεντρικών βραχιόνων με διάλυμα ασβέστη που συνηθίζεται παραδοσιακά, ειδικά μετά από ανοιξιάτικα κλαδέματα, τί γνώμη έχετε? Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Απόστολε. Το παραδοσιακό βάψιμο των κορμών των καρποφόρων δέντρων με διάλυμα ασβέστη στις αρχές της άνοιξης βοηθά την απολύμανση τους από ασθένειες.

  36. Φιφή
    05/12/2020

    Καλησπέρα σας.
    Έχουμε κήπο με αγγελικές χονδρόφυλλες, μανταρινιές 20 ετών, λεμονιές 50 ετών και ροδιά 10 ετών.
    Τα φυτά ήταν όλα υγιή μέχρι που προ διετίας αρχισε το πρόβλημα με τους μύκητες. Είχαμε και θέμα με κορυφοξήρα στα ξυνά, αυτή υποχώρησε σε όλα εκτός από μια μανταρινιά. Βέβαια ρίχνω δυο φορές τον μήνα βιταμίνες-ιχνοστοιχία πια χειμώνα καλοκαίρι.
    Αρχίσαμε μια φορά την Άνοιξη και μια το φθινόπωρο να τα ψεκάζουμε με χαλκόαπό πέρυσι και ειχαμε καλά αποτελέσματα, αλλα δεν ήταν αρκετό. Έτσι από μόνη μου έριξα στις ριζες κρυστάλλους χαλκού που λιώνουν σιγά σιγά με την βροχή και το πότισμα. Αυτό το έκανα τον Σεπτέμβριο . Τα φυτά ανάσαναν αν και είχα μόλις 200gr στην διάθεσή μου.
    Θα μπορούσατε να μου πείτε κάθε πότε να ραντϊζω τα φυτά με χαλκό και πότε να ρίχνω κρυστάλλους χαλκού στις ριζες;
    Έχω καταλάβει την δοσολογία από προηγούμενες απαντήσεις σας, μόνο την συχνότητα ρωτώ, αναλόγως την εποχής.
    Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Φιφή. Μπορείς να ψεκάζεις με χαλκό και να βάζεις στη ρίζα θειικό χαλκό στις αρχές της άνοιξης, στα τέλη της άνοιξης, στις αρχές του φθινοπώρου και στα τέλη του φθινοπώρου για προστασία των φυτών σου από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

  37. νικος
    25/11/2020

    αγαπητε κωστα , ενας φιλος μου ειπε να χρησιμοποιησω διαλυμα γαλαζοπετρας με μαγειρικη σοδα για ψεκασμο λαιμου και ριζοποτισμα καλλιεργειας αμυγδαλιας προληπτικα για φυτοφθορα υστερα απο πλημμυρα και παραμονη του νερου για τουλαχιστον 15 ημερες

    • Καλησπέρα Νίκο. Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις σκέτη γαλαζόπετρα (θεεικό χαλκό) για την προληπτική αντιμετώπιση της φυτόφθορα στην αμυγδαλιά. Δεν έχουμε στοιχεία για τη χρήση μαγειρικής σόδας σε συνδυασμό με γαλαζόπετρα για αυτό το λόγο.

  38. Ευθυμία :)
    28/10/2020

    Καλησπερα σας!
    Η λεμονιά μου (13 ετων) βγαζει υγρο σαν ρετσινι απο τον κορμο της, απο πολλα σημεια και σε μεγαλη ποσοτητα. Απο την αρχη της προσβολης εριξα γαλαζοπετρα στο χωμα και εκανα επαλλειψη στον κορμο. Η ζημιά ολο και μεγαλωνε και τελικα την ραντισα με οξυχλωριουχο χαλκο (1κ.γλ/1lt νερο). Δειχνει να μην υπαρχει βελτιωση.
    Υπαρχει κατι αλλο που μπορω να κανω;;;;
    Ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση!

    • Καλησπέρα Ευθυμία. Θα ήταν καλό να βάλεις πλήρες λίπασμα στη λεμονιά ενώ παράλληλα συνέχισε τις εφαρμογές με γαλαζόπετρα στο χώμα και ψεκασμό στο φύλλωμα με οξυχλωριούχο χαλκό.

  39. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
    28/09/2020

    Καλησπέρα κ. Κώστα.
    Παρακαλώ να μου πείτε την άποψή σας σχετικά με την γαλαζόπετρα και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο.
    Αληθεύει πως στο παρελθόν την χρησιμοποιούσαν σαν συστατικό σε κάποιο γλυκό του κουταλιού, όπως μου είπε κάποιος συνάδελφός σας πριν λίγα χρόνια, στην προσπάθειά του να με πείσει για την απουσία κινδύνου από τη χρήση της;

    • Καλησπέρα Σπύρο. Ο θειικός χαλκός (γαλαζόπετρα) είναι εγκεκριμένο υλικό για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών. Παραδοσιακά, οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν μικρές ποσότητες γαλαζόπετρας σαν συντηρητικό για να μην χαλάσουν τα γλυκά του κουταλιού όταν τα έφτιαχναν. Βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε αν υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση της στα γλυκά του κουταλιού.

    • Χαρουλα
      25/11/2020

      Χρησιμοποιούν γαλαζοπετρα σε γλυκό κουταλιού νερατζάκι. Διορθώνουν το καφέ χρώμα που παίρνουν με το βράσιμο . Συνήθως τα αφήνουν για κανένα εικοσάλεπτο (γαλαζόπετρα σε νερό) καλό ξέπλυμα με άφθονο νερό και έτοιμα να μπουν στο σιρόπι πράσινα -πράσινα και λαχταριστά για ολοκλήρωση του γλυκού . Είμαι 70 χρόνων και ζω ακόμα τρώγοντας τα !

  40. Χρηστος Σταμος
    05/06/2020

    Γεια χαρα σας.Θα ηθελα να ρωτησω πως χρησιμοποιω τον Οξυχλωριουχο Χαλκο σε φυτα με λουλουδια μπαλκονιου αυτην την εποχη.Επειδη αν και ριχνω διαφορα οπως SHARIMIDA η NITROPOL τα ζουζουνια αυτα (λευκα η αραχνοειδη) εξαφανιζονται προς το παρων αλλα μετα απο ενα μηνα ξαναεμφανιζονται παλι.Ευχαριστω για μια απαντηση.

    • Καλησπέρα Χρήστο. Για τα προβλήματα που αναφέρεις, ο χαλκός δεν θα βοηθήσει καθώς αντιμετωπίζει μόνο μηυκητολογικές ασθένειες και όχι έντομα. Για την αντιμετώπιση μικρών λευκών πεταλούδων που αναφέρεις, δες το σχετικό μας άρθρο για την αντιμετώπιση του αλευρώδη. Για την αντιμετώπιση μικρών αραχνών που πιθανότατα πρόκειται για τετράνυχο, δες το σχετικό άρθρο για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

    • Νεκτάριος Ελευθερίου
      05/06/2020

      Τα φύλλα τις Νεκταρίνια και ροδακινιάς κοκκινίζουν και πέφτουν.

      • Καλησπέρα Νεκτάριε. Τα φύλλα της νεκταρινιάς κοκκινίζουν και πέφτουν πιθανότατα λόγω υπερβολικού ποτίσματος.

  41. Γιαννης
    04/06/2020

    Καλησπέρα, ευχαριστούμε για τις συμβουλες.
    Μια ερώτηση, εάν εχουμε ψεκάσει σε κηπευτικά μετά από πόσο καιρό πρέπει να κόψουμε ή να καταναλώσουμε το λαχανικό?
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Γιάννη. Πρέπει να δεις τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος χαλκού για το πόσες μέρες πρέπει να περάσουν από την τελευταία εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή. Πάντως, για τις περισσότερες κηπευτικές καλλιέργειες μπορούμε να κόψουμε και να καταναλώσουμε το λαχανικό μετά από 7 ημέρες.

  42. Κωνσταντινος
    23/05/2020

    Καλησπερα φυτεψα πριν 2 εβδομαδες φυτα αγγουρια ντοματες και πιπεριες και μετα απο 3 μερες ραντισα με οξειχλωριουχο χαλκο.Το θεμα ειναι πως εχει καθυστερησει η αναπτυξη τους,και ειδικα στις αγγουριες τα ανθη τους μαραινονται.Να ελπιζω σε ανασταση αυτων ή να τα βγαλω και να φυτεψω νεα φυτα;

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Αποφεύγουμε το ψέκασμα με χαλκούχο διάλυμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και για να περάσουν τα φυτά σου το στρεσάρισμα που δέχτηκαν λόγω του ψεκάσματος.

  43. Μαρινα
    21/05/2020

    Καλησπερα σας.

    Εχω μια ροδιά, βγάζει λουλούδια κανονικά, δένει, μεγαλώνουν αλλα μολις ερθει η ωρα να τα κοψουμε, σαπιζουν. Τι μπορω να κανω; με τι μπορω να τα ραντισω;

    Ευχαριστω πολύ

    • Καλησπέρα Μαρίνα. Μπορείς μετά την καρπόδεση να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού την ροδιά σου για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες που μπορεί να σαπίσουν τα ρόδια. Επίσης, πρόσεχε να ποτίζεις σταθερά το καλοκαίρι την ροδιά για να μην σκάνε τα ρόδια και σαπίζουν μετά.

  44. ΘΑΝΟΣ
    03/05/2020

    Καλημέρα. Μπορώ να ψεκάσω προληπτικά τα φυτά (ντομάτα-αγγουρια-κτλ) με χαλκό και θειάφι. Αν ναι δοσολογία ανα λίτρο ;

    • Καλησπέρα Θάνο. Μπορείς αν βάζεις αναλογία για χαλκό 2γρ/λίτρο νερού και για θειάφι 3γ/λίτρο νερού και να ψεκάζεις προληπτικά τα φυτά σου.

  45. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
    30/04/2020

    Μπορω προληπτικά να ψεκάζω πατατα και μαρουλια με διάλειμμα χαλκου μαζι με θειαφι και σε πια αναλογία στο λιτρο. Ποτε κόβω εφόσον ψεκάσω? Ευχαριστώ

    • Καλημέρα Νικόλαε. Μπορείς να ψεκάζεις διάλυοντας 2γρ. χαλκού και 2γρ. θειαφιού σε ένα λίτρο νερό και να συγκομίζεις μετά από 7 ημέρες.

  46. Isidoros
    28/04/2020

    Καλησπέρα!εχω μεταφυτέψει βιολογικά σποροφυτα ντομάτας από 9/4.μπορω να ρίξω βιολογικό σκεύασμα χαλκού για φυτοπροστασία και έαν παρατήρησω ασθένεια ρίχνω θειάφι;η κατευθείαν θειοχαλκινη ακόμα και προ συμπτωμάτων;αυτή την στιγμή οι ντοματιές είναι σε άνθιση και σε πολύ καλη κατάσταση.το cu max είναι το σκεύασμα που χρεαιζομαι;

    • Καλησπέρα Ισίδωρε. Μπορείς να ρίχνεις σταδιακά θειοχαλκίνη προληπτικά για την αντιμετώπιση των ασθενειών της ντομάτας όπως περονόσπορο και ωίδιο ή να ψεκάσεις με διάλυμα βρέξμου θειαφιού και χαλκού.

  47. Μιχαλης
    28/04/2020

    Μπορω να ψεκασω υην τριανταφυλλια με θειικο χαλκο και την για τι ειναι γεματες με ενα ασπρο βαμβακερο πραγμα?

  48. Μιχαλης
    28/04/2020

    Μπορω να ψεκασω μια ελια νανο με θειικο χαλκο και την τριανταφυλλια μου για τι ειναι γεματες με ενα ασπρο βαμβακερο πραγμα?

    • Καλησπέρα Μιχάλη. Μπορείς να ψεκάσεις με θειικό χαλκό την ελιά σε γλάστρα αλλά την τριανταφυλλιά θα την ψεκάσεις με βρέξιμο θειάφι για να αντιμετωπίσεις το ωίδιο της τριανταφυλλιάς.

      • Μιχαηλ
        29/04/2020

        Σε τι αναλογιες να ψεκασω τον θειικο χαλκο στην ελια και επισης μπορω να ποτισω καποια καρποφορα δεντριλια(ροδια,βερικοκια,πορτοκαλια)και ενα γιασεμι που εχω με θεικο χαλκο για απολυμανση και σε τι αναλογιες?

        • Καλησπέρα Μιχαή. Προτίμησε το υδροξείδιο του χαλκού για ψεκασμό 2γρ/1λίτρο και τον θειικό χαλκό για πότισμα 5γρ/1 λίτρα νερό

  49. Αθηνα
    26/04/2020

    Κώστα μπράβο για τις τόσο αναλυτικές οδηγίες σου. Έχω βάλει διάφορα κηπευτικά σε σακούλες φυτωριου (μεγάλες σακούλες) αντί για γλάστρες για ποιο οικονομικά. Παρατήρησα τώρα στις ντομάτες μμια ελαφριά μαραζωση των φύλων και σε κάποια φύλλα ελαφρυ κιτρίνισμα έχω πάρει βιολογικό σκεύασμα χαλκού. Το disper cu max ποια ώρα της ημέρας ψεκάζω και μετά από πόσες μέρες ρίχνω θειάφι? Ευχαριστω

    • Καλησπέρα Αθηνά. Πρόσεξε καταρχήν μήπως ποτίζεις υπερβολικά και κιτρινίζουν τα φύλλα. Ψέκασε κατά το σούρουπο με διάλυμα χαλκού και ρίξε θειάφι μετά από μία εβδομάδα.

  50. ΓΙΩΡΓΟΣ
    22/04/2020

    γεια σας και απο μενα, και πολλα συγχαρτηρια για τις πολυτιμες συμβουλες σας, εχω μια βανιλια που αρχιζει τωρα να δινει καρπους μπορω να την ψεκασω τωρα με χαλκο? και στα εσπεριοειδη μετα το ψεκασμα με χαλκο σε ποσες μερες μπορουν να φαγωθουν? ευχαριστω πολυ.

    • Καλησπέρα Γιώργο. Μπορείς να ψεκάσεις την βανίλια μετά την καρπόδεση με χαλκούχο διάλυμα. Μετά τον ψεκασμό με χαλκό στα εσπεριδοειδή, μπορείς να καταναλώσεις τους καρπούς μετά από 3 εβδομάδες.

  51. κοστας
    21/04/2020

    Στα φύλλα της φραουλιάς στο κάτω μέρος έχει μικρά μαύρα, σαν μαύρες τελίτσες και στο πάνω μέρος κάτι καφετιά στίγματα.
    Τι είναι αυτό και πως μπορω να το καταπολεμήσω;

    • Καλησπέρα Κώστα. Πιθανότατα, οι κηλίδες έιλναι λόγω μυκητολογικής ασθένειας που αναπτύχθηκε λόγω υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού. Ψέκασε τις φράουλες με διάλυμα υδροξειδίου του χαλκού για να το αντιμετωπίσεις με οικολογικό τρόπο.

  52. Πέτρος
    21/04/2020

    Στο ου και το γιασεμί που παρατήρησα ξήρανση φύλλων και φυλλόπτωση θα βοηθούσε ψέκασμα ή πότισμα με γαλαζόπετρα και σε τι αναλογία;

  53. Ανδερεας Ππολκαρπου
    19/04/2020

    Ολα τα θεματα : πολυ ενδιαφερουσα

  54. Αντωνης
    18/04/2020

    μπορω να ψεκασω την δαμασκηνια-αχλαδια-βερυκοκια-πορτοκαλια με διαλυμα θειικου χαλκου και σε τι αναλογια? ευχαριστω

  55. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
    19/03/2020

    Καλησπέρα,

    παρατήρησα οτι ένα από τα τρία golden crest εχει αρχίσει να ξεραίνεται και το διπλανό του έχει αρχίσει να αλλάζει χρώμα και αυτό. Υποψιάζομαι μύκητα. Να δοκιμάσω να τα ποτίσω με διάλυμα θειικού χαλκού ή είναι ήδη αργά; Και αν ναι, σε τι ποσότητα και με τι συχνότητα; Να δοκιμάσω κάποιο σκεύασμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλημέρα Εμμανουήλ. Δοκίμασε να προσθέσεις διάλυμα θειικού χαλκού 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό και επανέλαβε ανά 2 εβδομάδες.

  56. Φανη
    11/03/2020

    Εχωμια ροδια 10 ετων.βγαζει ανθη αλλα δεν δενει καρπους.Τι μπορω να κανω για να καρποφορισει;

    • Καλησπέρα Φανή. Για να δέσει καρπούς η ροδιά, θα πρέπει να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας και να ψεκάσεις τα λουλούδια της με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών που έιναι οικολογικό σκεύασμα.

  57. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
    05/03/2020

    ΜΕ ΤΙ ΤΥΠΟ ΧΑΛΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΕΚΑΣΩ ΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ
    ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΨΕΚΑΣΜΟΣ.
    ΕΠΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΕ ΨΕΚΑΣΩ ΤΗΝ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    • Μπορείς να ψεκάσεις με υδροξείδιο του χαλκού ή οξυχλωριούχο χαλκό τη λεμονιά σου και μπορείς να κάνεις συνδυασμό με εκχύλισμα φυκιών για την αποφυγή της καρπόπτωσης.

    • ΕΙΡΗΝΗ
      30/09/2024

      Καλησπερα,σε καλλιεργεια καρυδιών τσαντλερ και φραγκετι που φυτευτηκαν πριν λίγες μέρες είναι καλό να γίνει ψεκασμός χαλκού και αν ναι πότε?

  58. Σοφία Γρηγορακη
    07/02/2020

    Καλησπέρα σας..Με τι τύπο χαλκού μπορούμε να ραντισουμε τις ελιές και τα οπωροφόρα δέντρα τον Μήνα Μάρτιο;Μπορούμε όλα τα δέντρα ,ξινά,κερασιές δαμασκηνιες,ροδακινιες,αμπέλι,να ραντιστουν;Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

    • Καλημέρα Σοφία. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα υδροξειδίου του χαλκού ή με οξυχλωριούχο χαλκό τα καρποφόρα δέντρα και το αμπέλι σου.

  59. Άρης Μαραγιάννης
    02/02/2020

    Με τι τύπου χαλκό πρέπει να ραντίσω τις ελιές αυτή την εποχή μετά το κλάδεμα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *