Πολλαπλασιασμός αλόης, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός αλόης

Η αλόη βέρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά που έχουμε στα σπίτια μας, διάσημη σε όλο τον κόσμο για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, το πανέμορφο γυαλιστερό της φύλλωμα και τη μεγάλη ανθεκτικότητά της. Η αλόη πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με παραφυάδες, τα μικρά φυτά που εμφανίζονται δίπλα από τη ρίζα της.

Υπάρχουν δύο ακόμα τρόποι για τον πολλαπλασιασμό της αλόης. Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά με σπόρο και με μοσχεύματα. Ωστόσο, ο σπόρος της αλόης έχει μικρή φυτρωτικότητα και παρουσιάζει δυσκολίες, όπως κι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα που συνήθως δεν έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Αν θέλουμε, λοιπόν, να γεμίσουμε τις γλάστρες μας με αλόες και να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά για να μοιραστούμε με τους φίλους μας, ο ευκολότερος και πιο γρήγορος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας παραφυάδες.

Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τον πολλαπλασιασμό της αλόης με παραφυάδες για να απολαύσουμε περισσότερα φυτά αλόης στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αλόης με παραφυάδες;

H παραφυάδα της αλόης είναι στην πραγματικότητα ένα νέο φυτό αλόης που μοιράζεται το ριζικό του σύστημα με το μητρικό φυτό. Κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσουμε ένα φυτό αλόης από παραφυάδα είναι όταν έχει αναπτυχθεί αρκετά, ώστε να μπορέσουμε να το αποκόψουμε επιτυχώς από το μητρικό φυτό αλόης.

Σαν γενικό κανόνα, περιμένουμε μέχρι η παραφυάδα αποκτήσει μέγεθος τουλάχιστον το 1/5 του μητρικού φυτού πριν την απομακρύνουμε ή να έχει αποκτήσει ένα αριθμό πραγματικών φύλλων, τουλάχιστον 3, για να μπορέσει να έχει καλή ριζοβολία και να έχει επιτυχία η προσπάθεια μας.

Παραφυάδα αλόης
Παραφυάδα με ρίζα από φυτό αλόης

2. Ποια είναι τα βήματα δημιουργίας νέου φυτού με παραφυάδες;

Από τη στιγμή που η παραφυάδα της αλόης έχει το κατάλληλο μέγεθος, αφαιρούμε τη σκόνη γύρω από τη βάση της παραφυάδας και εξετάζουμε από ποιο σημείο θα κόψουμε την παραφυάδα για να την απομακρύνουμε από το μητρικό φυτό. Όταν η παραφυάδα απομακρυνθεί από το μητρικό φυτό χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, θα πρέπει να έχει ένα πλήρες ρισικό σύστημα.

Μόλις την απομακρύνουμε, φυτεύουμε την παραφυάδα της αλόης σε γλάστρα φυτωρίου, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα και κάκτους που διαθέτει καλή αποστράγγιση, ώστε να μη συγκρατεί πολύ νερό. Αφήνουμε την παραφυάδα στη γλάστρα προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και κάνουμε το πρώτο πότισμα μετά από μία βδομάδα.

Στη συνέχεια περιποιούμε το καινούριο φυτό μας όπως ακριβώς και ένα κανονικό φυτό αλόης, ακολουθώντας τις συμβουλές που έχουμε δώσει στο βίντεο για φροντίδα αλόης.

Πολλαπλασιασμός με παραφυάδες
Πολλαπλασιασμός φυτών με παραφυάδες

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της αλόης

Αν δεν διαθέτουμε φυτόχωμα ειδικό για κάκτους και παχύφυτα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα δικό μας μίγμα για να φυτέψουμε το καινούριο φυτό αλόης χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης και χονδρόκοκκη άμμο σε αναλογία 1:1.

Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Φροντίδα αλόης σε γλάστρα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *