Γυνέριο, ένα εντυπωσιακό φυτό με πουπουλένια φτερά
Το γυνέριο είναι ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό φυτό που όλοι έχουμε παρατηρήσει σε πάρκα και πλατείες και ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε το όνομα του.
Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική, το γυνέριο είναι γνωστό και με την ονομασία κορταδερία. Πρόκειται για ένα πολυετές ποώδες φυτό που καταλαμβάνει αρκετό χώρο καθώς έχει πλάτος 1,5-2 μέτρων, ενώ σε ύψος φτάνει τα 2-3 μέτρα.
Τα λεπτά μακριά φύλλα του ξεκινούν από τη βαση του φυτού και συμπληρώνονται από μακριούς ανθοφόρους βλαστούς που στην κορυφή διαμορφώνουν μία χαρακτηριστική πυκνή “τούφα” από τα ασημοκίτρινα άνθη του γυνέριου που μοιάζουν με πουπουλένια φτερά.
Η εντυπωσιακή ανθοφορία του γυνέριου διαρκεί από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.
Το γυνέριο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι και το καλάμι μπαμπού και είναι δίοικο φυτό, δηλαδή υπάρχουν φυτά που φέρνουν μόνο αρσενικα λουλούδια και φυτά που φέρουν μόνο θηλυκά λουλούδια.
1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα το γυνέριο;
Το γυνέριο είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Προτιμά περιοχές με ήπιο κλίμα, όπου ευδοκιμεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, αν και προτιμά τα ελαφριά αμμώδη εδάφη με καλή αποστράγγιση.
Φυτεύουμε το γυνέριο σε ηλιόλουστα σημεία στον κήπο μας, όπου θα έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερές θέσεις, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση μας δίνει μικρότερη ανθοφορία.
Το γυνέριο είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τους δυνατούς ανέμους, οπότε φροντίζουμε να το τοποθετούμε σε προφυλαγμένες θέσεις.
Αν και δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα, το γυνέριο μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα. Επιλέγουμε αρκετά μεγάλες γλάστρες για να μπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό και τις τοποθετηθούμε σε μπαλκόνι με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό.
2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα, λίπανση και τι άλλη φροντίδα θέλει το γυνέριο;
To γυνέριο εχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, καθώς διαθέτει αρκετά ανεπτυγμένο ριζικό σύστημα. Ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και οπωσδήποτε 2-3 φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
Για τη λίπανση του γυνέριου, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα τρεις φορές το χρόνο, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου, ώστε να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γυνέριο είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και μυκητολογικές ασθένειες, γι’ αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία.
3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το γυνέριο;
Το κλάδεμα του γυνέριου γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη του χειμώνα σε ύψος περίπου 20 εκατοστών από το έδαφος. Κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε επίσης όλους τους ξερούς βλαστούς του φυτού. Αν το γυνέριο δεν έχει κλάδευτεί για αρκετά χρόνια, κλαδεύουμε ακόμα πιο χαμηλά στα 5-10 εκατοστά από το έδαφος για να ανανεωθεί η βλάστηση του και να μας δώσει πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία.
Ο πολλασιασμός του γυνέριου μπορεί να γίνει με σπόρο, κατά κύριο λόγο ωστόσο γίνεται με ριζώματα. Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γυνέριου, διαιρούμε τα ριζώματα μαζί με μέρος υπέργειου βλαστού στις αρχές της άνοιξης και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας ελαφρύ φυτόχωμα. Μετά από 2-3 μήνες, στις αρχές του καλοκαιριού, μεταφυτεύουμε τα νέα φυτά γυνέριο στην οριστική θέση τους στον κήπο ή σε μεγαλύτερες γλάστρες.
4. Κι ένα μυστικό για το γυνέριο
Τα κομμένα μακριά λουλούδια του γυνέριου που ξεπερνούν σε μήκος το ένα μέτρο έχουν σημαντική καλλωπιστική και διακοσμητική αξία, καθώς μπορούν να διατηρηθούν σε βάζο για αρκετούς μήνες.
Γιατι η Διμορφοθηκη ενω ειναι ομορφη οταν την φύτευσω σε 1 η 2 ευδομαδες αρχίζει και μαραίνεται χωρις λόγο ??οπως και οι πετουνιες??
Κατά την μεταφύτευση σε γλάστρα, φρόντισε αρχικά να τις έχεις σε δροσερό περιβάλλον για να προλάβουν να ριζώσουν και στη συνέχεια να εκτεθούν στον ήλιο. Δες ναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της διμορφοθήκης και την φροντίδα της πετούνιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλή Ανάσταση!
Μόλις αγόρασα και μεταφυτεψα ένα γυνεριο το οποίο έχει πολλες μακριές ακριες. Μπορώ λίγο να τις κόψω ή δεν κάνει? Επίσης είναι φυσιολογικό στο κέντρο να είναι σαν ξερά?
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Παρασκευή. Μπορείς να κόψεις τις κορυφές του γυνέριου. Με την μεταφύτευση, το φυτό θα αναπτυχθεί σταδιακά και δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα ξερά στο κέντρο που θα βλαστήσουν.