3 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

Αν οι τριανταφυλλιές μας εμφανίζουν τρύπες στα φύλλα και αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που τρώει τα φύλλα της τριανταφυλλιάς, η απάντηση είναι διάφορες κάμπιες. Οι κάμπιες πρσβαλλουν το φύλλωμα και τα μπυμπούκια της τριανταφυλλιάς τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Υπάρχουν πολλά είδη κάμπιας, πράσινες ή κίτρινες, μικρότερου μεγέθους ή μεγαλύτερου, που προέρχονται από πεταλούδες που έχουν αφήσει τα αυγά τους στα φύλλα. Αυτές οι κάμπιες κάνουν τρύπες στο κέντρο ή στις άκρες του φυλλώματος, καθώς και στη βάση των μπουμπουκιών της τριανταφυλλιάς, ενώ κάποιες φορές η προσβολή από τις κάμπιες είναι τόσο μεγάλη που τρώνε ολόκληρο το φύλλο αφήνοντας μόνο τα νεύρα του.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα φαγωμένα φύλλα δεν απειλούν την επιβίωση των φυτών της τριανταφυλλιάς μας, αλλά αποτελούν κυρίως αισθητικό πρόβλημα.

Διαφήμιση

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τις κάμπιες τις τριανταφυλλιές;

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κάμπιας στις τριανταφυλλιές χρησιμοποιούμε βάκιλο Θουριγγίας, ένα οικολογικό σκεύασμα που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε μορφή σκόνης για να σκονίσουμε τις τριανταφυλλιές μας, καθώς και σε υδοατοδιαλυτή μορφή για να τις ψεκάσουμε. Είναι σημαντικό σε περιπτώσεις προσβολής της τριανταφυλλιάς από κάμπια, να επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή με βάκιλο 2 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Για την οικολογική καταπολέμηση της κάμπιας στις τριανταφυλλιές, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε φυσικό πύρεθρο, που προέρχεται από εκχύλισμα χρυσάνθεμου.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αυτοσχέδια συνταγή εντομοκτόνου που φτιάχνουμε στο σπίτι με σκόρδο και κρεμμύδι, όπως έχουμε περιγράψει αναλυτικά στο άρθρο για προστασία φυτών με φυσικά υλικά.

Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Ποιες είναι οι ασθένειες και τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά

Κι ένα μυστικό για τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές

Κάποιες φορές φορές η προσβολή από σαλιγκάρια ή γυμνοσάλιαγκες που τρώνε κι αυτά ολόκληρο το φύλλο της τριανταφυλλιάς εκτός από τα νεύρα μπορεί να μπερδευτεί με την έντονη προσβολή από κάμπιες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ελαφρύ καρούλιασμα κάποιών φύλλων της τριανταφυλλιάς, καθώς και η ύπαρξη μεταξενιων ιστών στο φύλλωμα ή στα άνθη της τριανταφυλλιάς είναι βασική ένδειξη ότι έχουμε προσβολή από κάμπιες και όχι από σαλιγκάρια.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (12)

  1. Διονυσία
    21/03/2024

    Είδα στην Τριανταφυλλιά φαγωμενα δύο φύλλα και εντόπισα ένα πολύ μικρό πράσινο σκουλήκι πάνω στο κλαράκι τη μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ

    • Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα φυσικού πύρεθρου ή βάκιλου Θουριγγίας για την αντιμετώπιση της κάμπιας στις τριανταφυλλιές.

  2. κωστας
    08/01/2024

    Καλησπέρα σας. Έχω στον κήπο μου δύο τριανταφυλλιές από μοσχεύματα του κλαδέματος του χειμώνα. Φύτρωσαν κανονικά όταν φυτεύτηκαν πριν κανά δυό χρόνια. Τις έχουν κατασπαράξει οι πράσινες μικρές κάμπιες για αυτό και θα κάνω ένα γερό κλάδεμα φέτος. Θα ήθελα να φυτέψω επίσης 2 νέες θαμνώδεις ενώ σκέφτομαι και μία αναρριχώμενη (από ό,τι έχω καταλάβει γερές ποικιλίες είναι αυτές που βγάζουν και κόκκινο καρπό) στο ίδιο σημείο με τις άλλες. Θα ευδοκιμήσουν οι καινούργιες αν απλά ψεκάζω με πράσινο σαπούνι και βάζω λίπασμα; ή θα χρειαστεί να ψεκάζω και με κάποιο φάρμακο (για τις κάμπιες)
    (Η θέση τους είναι αρκετά ηλιόλουστη αν και σε κοντινή απόσταση βρίσκονται δέντρα λεμονιές πορτοκαλιές.) Και μία ακόμα ερώτηση, αν τις πάρω σε γλάστρα απ το φυτώριο καλύτερα να τις μεταφυτέψω στον κήπο τώρα ή την άνοιξη;
    Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια στη δουλειά σας.

    • Μπορείς να τις μεταφυτεύσεις και τώρα αν τις αγοράσεις από φυτώριο. Σχετικά με τις πράσινες κάμπιες, μπορείς να ψεκάσεις τώρα με σκεύασμα βάκιλου θουριγγίας.

  3. Κώστας
    08/01/2024

    Καλησπέρα σας. Έχω στον κήπο μου κάποιες τριανταφυλλιές που έχουν κατασπαραχθεί απο τις πράσινες μικρές κάμπιες για αυτό και θα τις κλαδέψω γερά φέτος . Σκέφτομαι επίσης να φυτεύσω επιπλέον θαμνωδεις τριανταφυλλιές και σκεφτόμουν και μία αναρριχόμενη. Απ ό,τι έχω καταλάβει γερές ποικιλίες είναι αυτές που βγάζουν και τον κόκκινο καρπό .Θα ευδοκιμήσουν οι καινούργιες αν τις προστατέψω με το διάλυμα πράσινου σαπουνιού ή θα χρειαστώ οπωσδήποτε κάποιο φάρμακο;
    Η θέση που θα τις τοποθετήσω είναι στο σημείο που βρίσκονται κι οι φαγωμενες απο τις κάμπιες τριανταφυλλιές (θέση αρκετά ηλιόλουστη που όμως είναι σε κοντινή απόσταση από δέντρα λεμονιές , πορτοκαλιές). Ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια.

    • Για τις κάμπιες, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις και βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.

  4. Νίκος
    16/09/2023

    Θα ηθελα να ρωτησω σε περιπτωση που δουμε τρυπες στα ανθη και οχι στα φυλλα τι πρέπει να κανουμε;

  5. Σοφία, από Θεσσαλονίκη
    23/08/2023

    Ήθελα να σας ρωτήσω για μια καινούρια αναρρ.τριανταφυλλιά που μετά την αγορά της εδώ και δύο μήνες την μεταφύτευσα σε μεσαία γλάστρα με νέο χώμα.Στην αρχή πήγαινε καλά, γιατί έχει και καλή θέση με αρκετές ώρες ήλιο. Σε 20 μέρες ξεράθηκε δίχως εμφανή λόγο το ένα μεγάλο κλαρί, το έκοψα. Ποτίζω κανονικά, ασθένειες δεν δείχνει καμία, τα φύλλα είναι μια χαρά. Στις επόμενες 20 μέρες μαραίνεται δίχως λόγο ολόκληρο το δεύτερο κλαρί…..Δεν εμποδίζεται από κανένα διπλανό φυτό. Υπάρχει τίποτε στο χώμα που ασχολείται με τα κλαριά ένα-ένα ; Δεν καταλαβαίνω.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσφορά σας.

    • Θα ήταν καλό να την ψεκάσεις με χαλκό την τριανταφυλλιά για ασθένειες και απέφυγε το υπερβολικό πότισμα.

  6. ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ
    17/11/2020

    Πως μπορώ να καταπολεμήσω τα σκουλήκια που έχουν καταστρέψει τα φύλλα της τριανταφυλλιάς που έχω στο μπαλκόνι μου;
    Έχω στην αποθήκη μου φάρμακο με την ονομασία “βορδειγάλιος πολτός” και ένα άλλο pyrinex . Μπορώ να τα χρησιμοποιήσω ή θα κάνω μεγαλύτερη ζημιά;

    • Καλημέρα Σωτηρούλα.
      Το συγκεκριμένο χημικό σκεύασμα είναι οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο και έχει πλέον απαγορευθεί η κυκλοφορία τους. Ο βορδιγάλειος πολτός είναι χαλκούχο σκεύασμα για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών και όχι για κάμπιες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *