Γαρυφαλιες. Γιατί ξεραινονται;
Απέκτησα πριν ένα μήνα γαρυφαλιες, δύο μίνι, μια κρεμαστη και δύο κλασικές. Για έναν ανεξήγητο λόγο και ενώ τις πήρα ανθισμένες και ωραίες τα άνθη τους κρατάνε λίγο και μαραίνονται γρήγορα, η μία μίνι ξεραθηκε εντελώς στα καλά καθούμενα και τα φύλλα τους παρουσιάζουν ξήρανση στις άκρες. Κορφολογω τα ξερά άνθη, καθαρίζω τα ξερά φύλλα, τις βάζω στον πρωινό και απογευματινό ήλιο, λιπαινω κάθε είκοσι μέρες, εχθές το βράδυ έριξα και εκχύλισμα φυκιων αλλά όλο μου φαίνονται “κάπως”. Ποτίζω δύο με τρεις φορές την εβδομάδα τώρα που έχει ζεστή. Η κρεμαστη γαρυφαλια εχθές έπεσε πολύ από τον μεσημεριανό ήλιο. Τις πειράζει ο ήλιος; Μήπως να τις βάζω μόνο στον πρωινό; Το μπαλκόνι μου έχει κεραμοσκεπη και έντονο ήλιο έχει από μεσημέρι μέχρι απόγευμα. Μήπως φταίει το χώμα; Το χώμα είναι μείγμα ξανθιάς και μαύρης τύρβης, γερμανικό λίπασμα (Ν-P-K) και περλιτη. Δυστυχώς οι φωτογραφίες δεν ανεβαίνουν με τίποτα. Ευχαριστώ πολύ.
Ξέχασα να πω πως υποψιάζομαι σαπισμα/μύκητα. Η μια σήμερα μου έμεινε στο χέρι και μοιάζουν να ξεραινονται από το κέντρο προς τα πάνω, σαν να σαπίζουν από μέσα. ?
Καλησπέρα. Πιθανότατα οι γαρυφαλλιές έχουν προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια που σαπίζει και ξεραίνει τους βλαστούς. Βάλε τις γαρυφαλλιές σε ημισκιερή θέση, εφάρμοσε τακτικό πότισμα καθε τρεις περίπου μέρες, όταν στεγνώνει το χώμα, προσέχοντας να μην βρέχεις φύλλα και βλαστούς. Συμπληρωματικά, ψέκασε με διάλυμε χαλκού και θειαφιού το φύλλωμα της γαρυφαλλιάς για προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της γαρυφαλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Το διάλυμα χαλκού μπορεί να είναι βορδιγαλιο ή να προτιμήσω κάποιο άλλο χαλκουχο καλύτερο για ανθοφορα;