Θουνμπέργκια, ένα τροπικό αναρριχώμενο φυτό
H θουνμπέργκια είναι ένα τροπικό αναρριχώμενο φυτό με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη και τη Νότια Αφρική.
Διαθέτει μικρά στρογγυλά λουλούδια σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, κίτρινου, άσπρου, ακόμα και του μπλε, που έχουν μία χαρακτηριστική βούλα στο κέντρο του λουλουδιού. Ανάλογα την ποικιλία και την περιοχή που φυτεύεται, η θουνμπέργκια είναι ετήσιο ή πολυετές φυτό.
Έχοντας γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος τα 5-6 μέτρα η θουνμπέργκια μπορεί να φυτευτεί για εδαφοκάλυψη σε παρτέρια και βραχόκηπους, να αναρριχηθεί σε χαμηλό φράκτη, ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να καλύψει έναν τοίχο ή μία μικρή πέγκολα.
1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η θουνμπέργκια;
Η θουνμπέργκια είναι φυτό που ευδοκιμεί περισσότερο σε ηλιόλουστες θέσεις, αν και θα εμφανίσει ανθοφορία και σε ημισκιερά σημεία.
Αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστές περιοχές που δεν έχουν βαρύ χειμώνα και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
Μπορούμε να φυτέψουμε την θουμπέργκια σε γλάστρα στο μπαλκόνι να της εξασφαλίσουμε νότια ή δυτική έκθεση για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία.
Επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, και τη γεμίζουμε με φυτόχωμα γενικής χρήσης.
Είναι σημαντικό να τοποθετούμε μία λεπτη στρώση χαλικιών στην βάση της γλάστρας για να φεύγει το νερό και να μην σαπίσει το ριζικό σύστημα της θουμπέργκιας.
2. Τι πότισμα και λίπανση χρειάζεται η θουνμπέργκια;
Η θουνμπέργκια έχει μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα της. Κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, η θουνμπέργκια χρειάζεται πότισμα μία φορά την εβδομάδα, ενώ τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα.
Η θουνμπέργκια έχει σημαντικές απαιτήσεις σε λίπανση λόγω της γρήγορης ανάπτυξης της. Για να ενισχύσουμε τη βλάστηση και την ανθοφορία της, προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα μια φορά το μήνα ή υγρό υδατοδιαλυτό λίπασμα κάθε 2 βδομάδες από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.
3. Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός της θουνμπέργκιας;
Στα τέλη του χειμώνα, κλαδεύουμε ελαφρά την θουνμπέργκια αφαιρώντας τα ξερά και ασθενικά κλάδιά ενώ παράλληλα προσπαθούμε να διατηρήσουμε το σχήμα της, κόβοντας διάφορους βλαστούς που προεξέχουν.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά θουνμπέργκιας φυτεύοντας σπόρο στον κήπο κατά την περίοδο της άνοιξης, καθώς επίσης παίρνοντας μοσχεύματα μήκους περίπου 10-15 εκατοστών και φυτεύοντας τα σε γλάστες φυτωρίου στα τέλη της άνοιξης.
Για τον πολλαπλασιασμό της θουνμπέργκιας δεν απαιτείται χρήση ορμόνης ριζοβολίας, αρκεί να έχουμε τις γλάστρες με τα μοσχεύματα σε δροσερό σκιερό μέρος και να τα ποτίζουμε συχνά.
4. Κι ένα μυστικό για την θουμπέργκια
Η θουμπέργκια δεν προσβάλλεται ιδιαίτερα από ασθένειες παρά μόνο από τα έντομο του αλευρώδη και από τον τετράνυχο. Για την αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε προληπτικά το φύλλωμα της θουμπέργκιας με βιολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο τριμμένο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.
Δεν μπορώ να βρω φυτώριο που να παρέχει το φυτό τι θα μου προτείνατε ;
Καλησπέρα Άννα. Θα μπορούσες να ρωτήσεις για την θουνμπέργκια κάποια φυτώρια που στέλνουν φυτά μέσω του διαδικτύου.