5 μυστικά για τη μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα (+video)

Μεταφύτευση φυτού

Τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες, σταδιακά απορροφούν όλα τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα και δημιουργούν πυκνό ριζικό σύστημα που τα δυσκολεύει να ανταπεξέλθουν στις βασικές διεργασίες τους.

Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα βοηθάει τα φυτά να αναζωογονηθούν, καθώς δίνει περισσότερο χώρο στις ρίζες για να αναπτυχθούν. Επιπλέον, με την ανανέωση του φυτοχώματος κατά τη μεταφύτευση, προσφέρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά μας για να μας δώσουν πλούσια βλάστηση και υπέροχα λουλούδια.

Η ιδανική εποχή για να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών μας σε μεγαλύτερες γλάστρες είναι στις αρχές της άνοιξης, καθώς τα φυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή γλάστρας και στις αρχές του φθινόπωρου, αφού ολοκληρωθεί η ανθοφορία των φυτών.

Αν ένα φυτό που διατηρούμε σε γλάστρα παρά τη φροντίδα που του προσφέρουμε παραμένει αδύναμο και δεν αναπτύσσεται, είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται μεταφύτευση. Μεταφυτεύουμε, λοιπόν, λουλούδια και αρωματικά φυτά, καρποφόρα δέντρα και καλλωπιστικούς θάμνους που έχουμε σε γλάστρες για να τους δώσουμε ζωντάνια και τόνωση.

Ας δούμε αναλυτικά πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές και όλα τα βήματα που ακολουθούμε για μία σωστή μεταφύτευση.

1. Πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για να καταλάβουμε ότι ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Το πιο εμφανές σημάδι για να μεταφυτέψουμε τα φυτά μας είναι όταν έχει αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας.

Βέβαια, αρκετές φορές, οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά. Αν δούμε σταδιακά να κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή να πέφτουν τα φύλλα, είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται αλλαγή γλάστρας. Όταν οι ρίζες έχουν γεμίσει τη γλάστρα, τα φυτά δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους.

Άλλη μία σαφής ένδειξη πυκνού ριζικού συστήματος και ανάγκης των φυτών για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Ένα μεγάλο φυτό, χρειάζεται μεγάλη γλάστρα.

Αν τα φυτά που χρειάζονται αλλαγή γλάστρας είναι ανθισμένα, προτιμούμε να μεταφυτεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας τους καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν τα λουλούδια τους. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει πάντα. Τα φυτά που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια, είναι συνήθως πλήρως ανεπτυγμένα και ανθισμένα, ωστόσο χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν ήδη αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλαστράκι φυτωρίου που είναι φυτεμένα.

Διαφήμιση

2. Τι γλάστρα να επιλέξω για τη μεταφύτευση των φυτών;

Για τη μεταφύτευση, επιλέγουμε γλάστρες με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που είχαμε τα φυτά. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη.

Επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία. Πολλές φορές, οι γλάστρες που προμηθευόμαστε δεν έχουν τρύπες, αλλά υποδοχές για να τις ανοίξουμε χρησιμοποιώντας το κατάλληλο αιχμηρό εργαλείο.

Σχετικά με το υλικό κατασκευής των γλαστρών, οι πήλινες γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι από φυσικά υλικά, είναι αισθητικά πιο όμορφες και δεν ζεσταίνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι πλαστικές γλάστρες έχουν πιο προσιτή τιμή, δεν σπάνε εύκολα και είναι πολύ πιο ελαφριές, οπότε μπορούν να μεταφερθούν χωρίς δυσκολία.

Αρκετό ενδιαφέρον έχουν και οι ξύλινες γλάστρες που είναι επίσης από φυσικό υλικό, αλλά χρειάζονται καλό εμποτισμός του ξύλου για να μη σαπίσουν γρήγορα. Οι μεταλλικές γλάστρες είναι ελαφριές και έχουν ωραίο σχεδιασμό, ωστόσο μπορεί να σκουριάσουν στο βάθος του χρόνου.

Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά
Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά

3. Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τη μεταφύτευση;

Το φυτόχωμα αποτελεί τη βάση όπου αναπτύσσονται τα φυτά μας μέσα στις γλάστρες. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποιοτικό φυτόχωμα για τη μεταφύτευση, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Η σύσταση του φυτοχώματος είναι καλό να περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για να συγκρατεί καλύτερα το νερό και να είναι αρκετά αφράτο.

Υπάρχουν πολλά είδη φυτοχωμάτων, κατάλληλα για διάφορες χρήσεις και ομάδες φυτών Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγουμε φυτόχωμα για λουλούδια εξωτερικού χώρου, φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η αζαλέα, η καμέλια και το ροδόδεντρο.

Επίσης, υπάρχουν ειδικά φυτοχώματα για κάκτους και παχύφυτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο για να στραγγίζει το νερό και να μην σαπίσουν οι ρίζες τους. Επίσης, στο εμπόριο θα συναντήσουμε ειδικά φυτοχώματα για ορχιδέες που έχουν ως βάση την πευκόφλουδα και ειδικά φυτοχώματα για μπονσάι.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

4. Ποια είναι τα βήματα για τη σωστή μεταφύτευση;

Αφού έχουμε επιλέξει την κατάλληλη γλάστρα και έχουμε προμηθευτεί νέο φυτόχωμα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μεταφύτεση.

  • Τοποθετούμε στη βάση της καινούριας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια ή βότσαλα για να έχουμε καλύτερη στράγγιση του νερού που περισσεύει από το πότισμα.
  • Αφαιρούμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, διατηρώντας την μπάλα χώματός του και σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάχτυλα μας. Με αυτό τον τρόπο, τα ριζίδια του φυτού ανανεώνονται κατά τη μεταφύτευση και μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο περιβάλλον της καινούριας γλάστρας.
  • Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζουμε την μπάλα του φυτού. Ποτίζουμε ελαφρά για να καθίσει το χώμα.
  • Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να βάλουμε σε κάθε γλάστρα το ανάλογο πιατάκι για να μη στάζουν νερά κατά το πότισμα.
  • Μετά την ολοκλήρωση της μεταφύτευσης, τοποθετούμε το φυτό μας σε σκιερή θέση για μία βδομάδα και εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει καλύτερα. Προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή άλλο ειδικό υγρό λίπασμα για αύξηση της ριζοβολίας και καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την μεταφύτευση

Προτιμούμε να κάνουμε τη μεταφύτευση των φυτών κατά το σούρουπο, όταν δεν χτυπούν έντονα οι ακτίνες του ήλιου. Αυτό βοηθά τα φυτά να μην ζοριστούν και να προσαρμοστούν καλύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας που επικρατεί περισσότερη δροσιά και υγρασία.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (56)

  1. Δημήτρης
    17/11/2024

    Καλησπέρα σας, έχω ένα μπλε σολάνο (solanum rantonetti) σε γλάστρα στο μπαλκόνι το οποίο είναι 5 ετών και θέλω να το μεταφυτεύσω σε μεγαλύτερη γλάστρα. Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ανθοφορίας, κάποια άνθη του “δέσαν” και έγιναν σφαιρικοί καρποί οι οποίοι αναπτύσσονται σταδιακά. Αυτή τη στιγμή το φυτό δεν ανθοφορεί άλλο αλλά έχει αρκετούς τέτοιους καρπούς. Στην παρούσα φάση ενδείκνυται η μεταφύτευσή του ή θα πρέπει να περιμένω να ωριμάσουν και να πέσουν οι καρποί του πρώτα; Επίσης τι προτείνετε με τη λίπανση, να συνεχίσω το υδατοδιαλυτό λίπασμα ή να περιμένω πρώτα να αναπτυχθούν και να πέσουν οι καρποί του πρώτα και μετά να το διακόψω; Ευχαριστώ.

    • Μπορείς να το μεταφυτεύσεις αν και καλύτερα μετά την ολοκλήρωση της καρποφορίας. Συνέχισε την λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

  2. Ιωάννης Σίσκας
    12/11/2024

    Καλημέρα μπορώ να μεταφυτεύσω στο έδαφος αυτή την εποχή ένα νυχτολούλουδο και ένα γιασεμί
    Τόπος μεταφύτευσης
    Χανιά.

  3. Γωγώ
    22/10/2024

    Έχω μια μονστερα που χρειάζεται μεταφύτευση, μου είπαν από το φυτώριο να την μεταφυτευσω σε μεγαλύτερη γλάστρα αλλα μαζί με το γλαστρακι της, χωρίς να το αφαιρέσω δηλαδή! Δεν το έχω ξανά ακούσει, τι να κανω?!

  4. Ελένη Αδαμούλα
    30/03/2024

    Καλησπέρα σας! Εδώ και ένα χρόνο έχω μετακομίσει σε μπαλκόνι του 8ου ορόφου και παρατηρώ αρκετά από τα φυτα μου να δυσκολεύονται πολύ λόγω του έντονου αέρα υποθέτω. Έχασα και μερικά. Μετά τις μεταφυτευσεις κάποια μαραζώνουν κ δεν επανέρχονται και πότε. Αυτό συμβαινει πχ σε μια Αγγελική που έχω που είναι μαραμενη από τον Σεπτεμβρη. Μόλις μεταφύτευσα μια πικροδαφνη κ βλέπω πως άρχισε κ αυτή να μαραζωνει. Είχε μπουμπούκια επάνω της πριν την μεταφύτευση. Μπορώ να κάνω κάτι τώρα? Προσθέτω ότι έχω βάλει χαλίκια στον πάτο, χώμα με περλίτη καο πιο σκιερό σημείο του μπαλκονιουι τα έχω τις πρώτες ημέρες στΣας ευχαριστώ πολύ.

    • Φρόντισε να βάζεις τη μπάλα χώματος των φυτών σε νερό πριν το φυτέψεις για να βρέχεται καλά το χώμα πριν τη μεταφύτευση.

      • Ελένη Αδαμούλα
        08/04/2024

        Σας ευχαριστώ πολύ!

  5. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
    24/03/2024

    Κύριε Λιονουδάκη ήθελα να ρωτήσω το εξής για την μεταφύτευση. Όταν μεταφυτεύουμε από μία κεραμική γλάστρα σε μία άλλη μεγαλύτερη, για να βγάλουμε το φυτό από την πρώτη υπάρχει κάποιο “τ΄έχνασμα” που μας βοηθάει ώστε να μην σπάσουμε την μπάλα; Το ρωτάω γιατί στις πλαστικές γλάστρες τα πράγματα είναι απλούστερα με ένα ελαφρύ χτύπημα στα πλάγια ή μία μικροσυμπίεση.

  6. Γιάννης
    07/10/2023

    Γειά σας, αγόρασα μια γλυσίνια (wisteria naga noda) και διάβασα κάπου ότι χρειάζεται σχετικά όξινο χώμα, 4-6ph. Γνωρίζετε αν ισχύει; Θέλω να κάνω μεταφύτευση και σκεφτόμουν να βάλω αρκετό καστανόχωμα που υποτίθεται ότι είναι όξινο, μαζί με κοινό χώμα. Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω; Σας ευχαριστώ πολύ.

  7. Αστέριος Λιάπης
    05/10/2023

    Καλημέρα σας,

    Είμαι μελισσοκόμος και θέλω να φυτευσω ακονιζια στο χώρο μου. Βρίσκεται αυτοφυή στους αγρούς. Η ακονιζια είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό.
    Θα ήθελα τη συμβουλή σας, προκειμένου να πάρω ορισμένα φυτά και να τα μεταφυτεψω στο μελισσοκομείο μου.
    Τι να προσέξω γενικά;

    Ευχαριστώ

    Αστέριος Λιάπης

  8. Μιχάλης Ζαφείρης
    19/09/2023

    Καλησπέρα σας. έχω ένα γιασεμί σε γλάστρα που μου έχει ξεραθεί εκτός από δύο κλωνάρια . Πρέπει να προσέξω κάτι?
    Μου έχει βγάλει και μία πούδρα να το πω στην αρχή του κορμού του φυτού και δεν ξέρω εάν χρειάζεται θεραπεία.

  9. νεφελη
    11/07/2023

    γειά σας έχω μια πικροδαφνη σε γλάστρα στην αυλή και οι ρίζες τις έχουν πάει στο χώμα οποτε προσπάθησα να την βγάλω απ την γλάστρα αλλά οι ρίζες τις είναι πολύ βαθιά μέσα και τώρα έχει μείνει εξω απ την επιφάνεια του χώματος..τι να κανω;

  10. Χρις
    03/05/2023

    Καλησπέρα σας, ευχαριστούμε για όλες τις συμβουλές που μας δίνετε!!
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να ξανα-μεταφυτέψω κάποια φύτα που μεταφύτεψα σε λάθος χώμα πριν ένα μήνα. Θα αντέξουν κι άλλη μεταφύτεψη τόσο σύντομα?

    Ευχαριστώ πολύ!

  11. Σοφία
    15/03/2023

    πρώτα μεταφυτεύουμε και μετά κλαδεύουμε τα λουλούδια σε γλάστρα; ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας.

  12. Χρις
    02/04/2022

    Καλησπέρα σας,

    Σχετικά με το σπάσιμο των περιφερειακων ριζών: αν το φυτό είναι αναρριχώμενο και δε μπορώ να το βγάλω τελείως από τη γλάστρα για μεταφύτεψη, μπορώ να σπάσω αυτες τις ρίζες σκάβωντας και αφαιρώντας το χώμα κοντά στα τοιχώματα της γλάστρας; (έπειτα να συμπληρώσω με καινούργιο χωμα)

    Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Καλημέρα Χρις. Όπως αναφέρεις, μπορείς να σπάσεις τις περιφερειακές ρίζες σκάβοντας το χώμα και αφαιρώντας το χώμα κοντά στα τοιχώματα της γλάστρας.

  13. Αριστος
    13/12/2021

    καλημερα!!! θελω να κανω μεταφυτευσει δεντρων εχω 3 δεντρα που βγαζουν λευκα ανθη το απριλιο με την ιδια γλαστρα που εχω ειναι η πιο μεγαλες δηλ, δεν υπαρχει πιο μεγαλη γλαστρα και εδω 3 χρονια εχουν φτασει η ριζες μεχρι επανω στην επιφανεια κ τα κλαδια κ τα φυλα τους ειναι πολυ αρεα τη πρεπει να κανω στην ιδια γλαστρα μεταφυτευση ανανεωσει να της κοψο της ριζες? αν ναι πως?

    • Καλησπέρα Αρίστο. Πράγματι, μπορείς στα τέλη του χειμώνα, να κλαδέψεις τα δέντρα και παράλληλα να τα βγάλεις από τις γλάστρες, και να κόψεις τις περιφερειακές ρίζες περίπου 5 εκατοστά. Στη συνέχεια τα ξαναβάζεις στις ίδιες γλάστρες αφού έχεις προσθέσεις και καινούριο φυτόχωμα.

  14. Ελίζα
    14/09/2020

    Γεια σας, χρειάστηκε να αλλάξω γλάστρα σε ένα λουλούδι μου αλλά επειδή είχε αγριάδα μέσα στο χώμα, προκειμένου να την βγάλω να μην πνίξει το φυτό, έβγαλα όλο το χώμα πάνω από τις ρίζες. Φοβάμαι ότι ξεραίνεται… μπορώ να κανω κατι να το σώσω;;; Ειναι 2 μέρες που έχω αλλάξει γλάστρα.

  15. Lydia
    07/09/2020

    Καλησπέρα!

    Αγόρασα πολύ πρόσφατα μερικά φυτά εσωτερικού χώρου (πόθοι, διφενμπάχια, σπαθίφυλλο, δράκαινες και χαμαιδωρέα) θέλοντας να μεταμορφώσω τον χώρο μου. Τα φυτά βρίσκονται ακόμα στα αρχικά τους γλαστράκια, όπου και σκόπευα να τα αφήσω μέχρι την άνοιξη, ωστόσο παρατήρησα ότι από τις τρύπες στον πάτο μερικών από αυτά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους ρίζες. (Μάλιστα η Διφενμπάχια έβγαλε 1-2 κίτρινα φύλλα και είναι μεγάλη για τη γλάστρα της και αναρωτήθηκα αν φταίει ο χώρος). Θα προτείνατε να τα μεταφυτεύσω; Έχω προβληματιστεί… Τα φυτά είναι λίγες μέρες στον χώρο, θα είναι τεράστιο το σοκ για αυτά αν αλλάξουν γλάστρα; Ευχαριστώ!

  16. Αγγελική
    03/09/2020

    Σε μια γλάστρα με αμαριλυς φύτρωσε μια γαζια. Είχα μαζέψει σπόρους από δέντρο και τους είχα σπείρει το χειμώνα. Η γαζια που φύτρωσε μεγαλώνει γρήγορα. Έχει περάσει τους 40 πόντους.
    Τι μπορώ να κάνω? Να την μεταφυτευσω τώρα? Να την αφήσω? Πως γίνεται η μεταφυτευση?
    Ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Αγγελική. Μπορείς να μεταφυτεύσεις τη γαζία στις αρχές του φθινοπώρου σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο σου. Θα πρέπει να βγάλεις τηη γαζία από τη γλάστρα μαζό με το χώμα για να την βάλεις στη καινούρια γλάστρα όπως περιγράφουμε στο άρθρο μας.

  17. Νικος
    30/07/2020

    Υπάρχει κάποιος τρόπος να μην αποστραγγίζουν το νερό οι γλάστρες που ποτίζονται με αυτόματο πότισμα το διάστημα που θα λείπω για διακοπές; Το νερό που διαφεύγει μένει στο πάτωμα κάνοντας κηλίδες

    • Καλησπέρα Νίκο. Μπορείς να βάλεις πιατάκια στις γλάστρες για να μαζεύεται το νερό και να μην πέφτει στο πάτωμα και να κάνει κηλίδες.

  18. ΧΡΙΣΤΙΝΑ
    28/05/2020

    Γεια σας μολις πηρα μια σχετικα μεγαλη ορτανσια μπλε χρωματος κ ηθελα να ρωτησω αν περα απο την ελαφροπετρα κατω κ το χωμα για οξυφιλα πρεπει να προσθεσω κ κατι αλλο (οπως περλιτη) στο χωμα…κ επισης μιας κ ο καιρος αντεστραφει πειραζει να την μεταφυτεψω τωρα;

    • Καλημέρα Χριστίνα. Δεν χρειάζεται να προσθέσεις κάτι άλλο στην γλάστρα με την ορτανσία σου αφού έβαλες ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Μπορείς να κάνεις άμεσα την μεταφύτευση της ορτανσίας. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της ορτανσίας στο σχετικό άρθρο μας.

  19. Γιάννης
    25/05/2020

    Αρχικά θέλω να σου πω πολλά συγχαρητήρια για όλες αυτές τις συμβουλές που μας δίνεις σε όλους εμάς που δεν γνωρίζουμε αρκετά σε αυτόν τομέα. Είναι εξαιρετική η δουλειά σου με τα βίντεο αλλά κ με τα κείμενα στο site.

    Έκανα πρόσφατα μια αγορά με τα παρακάτω φυτά για το σπίτι: καλαθεα(εσωτερικου), για το μπαλκονι λευκή κάλη, μπλε ορτανσια κ μια απλή κόκκινη τριανταφυλλιά.

    Με μπέρδεψαν κάποιες οδηγίες από ένα οργανικό λίπασμα και έβαλα αντίστοιχα λιπάσματα και αναλογίες σε όλα τα παραπάνω φυτά την ίδια μέρα της μεταφύτευση.

    Έχω κάνει κακο στα φυτά μου; αν Ναι, μπορώ να κάνω κάτι να το διορθώσω; ενικα πως το χειρίζομαι τωρα;Επίσης δεν έχω ρίξει ακόμα διάλειμμα σιδήρου που είχα σκοπό να έριχνα αυτές τις μέρες. Να ρίξω ή να περιμένω;

    • Καλησπέρα Γιάννη. Γενικότερα βάζουμε λίπασμα 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση για να έχει ριζώσει το φυτό και να μην στρεσαριστεί με την εφαρομογή του λιπάσματος. Μπορείς να κάνεις ένα καλό πότισμα αρχικά και να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθούν τα φυτά στην μεταφύτευση.

  20. Άντζελα
    17/04/2020

    Γεια σας το χώμα τον λουλουδιών μου που έχω στης γλάστρες και που είδη έχω φυτέψει μερικά λουλούδια έχει υγρασία και δεν σφραγίζει καλά.. Δεν έβαλα χαλίκια στην βάση της γλάστρας.. Δεν ήξερα για αυτό.. Τώρα που διάβασα μερικά σχολεία κατάλαβα πως έπρεπε να το κάνω εξαρχής πρην φυτέψω τα λουλούδια.. Τι μου προτείνετε να κάνω πάνω δαύτο το θέμα? Λατρεύω τα λουλούδια όλα τα είδη των λουλουδιών αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έχουν ανάπτυξη… ?

  21. ΙΩΑΝΝΑ
    05/12/2019

    ΕΚΑΝΑ ΠΡΟΣΓΑΤΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΣΗ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΟΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΤΑ ΑΓΟΡΑΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΑ ΠΩς ΘΕΛΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ ΓΛΑΣΤΡΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ, ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΜΕΤΑΦΥΤΕΣΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΝΟ0ΙΞΗ?

    • Καλησπέρα Ιωάννα. Αν στο σπίτι σου επικρατούν θερμοκρασίες που δεν είναι πολύ χαμηλές, δεν υπάρχει πρόβλημα και καλά έκανες και μεταφύτευσες τα φυτά εσωτερικού χώρου.

  22. Κωνσταντινα Ξενογιαννη
    16/11/2019

    Γεια σας….μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε …?…μου έφεραν δώρο μια λεμονογαρδενια…θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω μπορώ να την μεταφυτευσω τώρα ή καλυτερα να περιμένω την άνοιξη..?.αυτή την στιγμή είναι ακόμα στο μικρό γλάστρακι που μου την έφεραν και οι ρίζες της έχουν βγει από τον πάτο της γάστρας…ρωτάω επειδή αρχίζει και παγώνει ο καιρός αν την μεταφυτευσω τώρα θα προλάβει να επανέλθει και να βγάλει το χειμώνα…?

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Καλύτερα να κάνεις την μεταφύτευση της λεμονογαρδένιας στην αρχή της άνοιξης. Επειδή όμως είναι πιεσμένες οι ρίζες θα μπορούσε να γίνει η μεταφύτευση άμεσα και να βάλεις μετά το φυτό σου σε προφυλαγμένη θέση από βοριάδες και παγωνιά. Καλό είναι επίσης να κάνεις ένα πότισμα με εκχύλισμα φυκιών ώστε να έχουμε ταχύτερη ανάπρυξη του ριζικού συστήματος της λεμονογαρδένιας μετά την μεταφύτευση.

      • Κωνσταντινα Ξενογιαννη
        17/11/2019

        Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου απαντήσατε άμεσα…

  23. Σοφία
    03/04/2019

    Πως αποστειρώνουμε παλιές γλάστρες για να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά;

    • Καλησπέρα Σοφία. Διαλύεις 1 κουταλιά του γλυκού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό, και με ένα πανάκι κάνεις ένα σκούπισμα στη γλάστρα εσωτερικά και εξωτερικά.

  24. ΤΖΕΝΗ
    20/03/2019

    Έχω μεταφύτευσει εδω και17 ημέρες έναν ιβίσκο και κάθε μέρα είναι λίγο μαραμενος .Δεν έχει ακόμα πετάξει δικές του ρίζες? Τι φταίει ? Τι θέλει?

    • Καλημέρα Τζένη. Αν τον έχεις μεταφυτεύσεθ σε γλάστρα, βάλε τον ιβίσκο σε δροσερή θέση για λίγες μέρες ώστε να μην δυσκολεύεται από τον ήλιο. Επίσης καλό είναι να σπάμε τα ριζίδια του φυτού στις άκρες όταν κάνουμε μεταφύτευση ώστε να ανανεώνονται και να απορροφούν άμεσα θρεπτικά συστατικά και νερό. Επίσης, το πότισμα με εκχύλισμα φυκιών βοηθά στην καλύτρη ριζοβολία κατά τη μεταφύτευση.

  25. Κώστας
    03/11/2018

    Γεια σας,
    Έχω μεγάλη βεράντα στον τελευταίο όροφο, με νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Το πρόβλημα με τα περισσότερα φυτά μου είναι ότι, με τα χώματα που κυκλοφορούν συσκευασμένα στο εμπόριο (φυτώρια), η ρίζα του φυτού καταλαμβάνει πολύ σύντομα, σε διάστημα 2 ετών περίπου όλη τη γλάστρα και το χώμα φαίνεται σα να εξαφανίζεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η γλάστρα να είναι όλη ρίζα και να έχει ελάχιστο χώμα, με το φυτό να χρειάζεται περισσότερο νερό και λίπασμα για να διατηρηθεί σε καλή φόρμα. Αυτά τα χώματα είναι σα να αδρανοποιούνται και να γίνονται σαν τη στάχτη. Και το πρόβλημα είναι ότι, επειδή έχω πολλά φυτά, δεν μπορώ να αγοράζω όλο και μεγαλύτερες γλάστρες κάθε 2-3 χρόνια για μεταφύτευση. Έχετε καμιά ιδέα για το πώς θα μπορούσα να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό;

    • Καλησπέρα Κώστα. Καλό είναι κάθε λίγους μήνες να προσθέτεις λίγο κομπόστ στις γλάστρες για να βελτιώνεις τις φυσικές ιδιότητες του χώματος και να το εμππλουτίζεις με θρεπτικά συστατικά. Επίσης, μπορείς να βγάζεις το φυτό από τη γλάστρα με τη μπάλα του χώματος, να σπας τις ρίζες περιφερειακά 2-3 εκατοστά και να προσθέτεις καινούργιο φυτόχωμα στην ίδια γλάστρα. Αυτό δίνει ανανέωση στις ρίζες χωρίς να χρειάζεται να κάνεις μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

  26. φουντοραδακη δεσποινα
    02/09/2018

    το χωμα μου κραταει υγρασια κατω

    • Καλησπέρα Δέσποινα.
      Αν η γλάστρα σου κρατάει υγρασία στο χώμα, φρόντισε να βάλεις άμμο μέσα στο χώμα και περλίτη ή ελαφρόπετρα για να γίνει το χώμα πιο αφράτο και να στραγγίζει καλύτερα. Επίσης, η προσθήκη μια στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση. Η καλή στράγγιση του χώματος αποτελεί βασική προυπόθεση για μια επιτυχημένη μεταφύτευση.

  27. Κατερίνα
    25/04/2018

    Καλησπέρα σας
    Διάβασα τις παραπάνω συμβουλές οι οποίες θα με βοηθήσουνε για την πεειποθηση των φυτών μου. Εχω μια αζαλεα που προσπαθώ να σώσω. Για κακή μου τύχη δε στραγγίζετε πολυ καλά το χώμα και η μπάλα του φυτού είναι υγρή. Να την αφήσω να τη δει ο ήλιος έτσι ώστε να στραγγίσει ή να την μεταφυτευσω όπως ειναι;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      29/04/2018

      Καλημέρα Κατερίνα. Θα σου πρότεινα να μεταφυτεύσεις την αζαλέα. Η αζαλέα ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία και η καμέλια. Χρειάζεται όξινο χώμα, πλούσιο σε οργανική ουσία για να αναπτυχθεί. Αν τη φυτέψεις σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, θα πρέπει να επιλέξεις ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Αν θέλεις να την φυτέψεις στον κήπο, θα πρέπει να δημιουργήσεις όξινο περιβάλλον για την αζαλέα στον λάκκο φύτευσης προσθέτοντας μείγμα από τύρφη, λιωμένα φύλλα και φλούδες εσπεριδοειδών. Η αζαλέα έχει αυξημένες απαιτήσεις σε υγρασία και γι’ αυτό ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να την ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες. Σχετικά με τη λίπανση της αζαλέας, ενσωματώνουμε πλήρες λίπασμα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, κάθε ένα μήνα, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και κάθε δύο μήνες τον υπόλοιπο καιρό. Επίσης, η συμπληρωματική προσθήκη λιπάσματος υδατοδιαλυτού σιδήρου σε χηλική μορφή, κατά διαστήματα, είναι πολύ ωφέλιμη για την αζαλέα καθώς της προσφέρει βαθιά πράσινο υγιές φύλλωμα. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα αζαλέας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *