Σχίνος: Ένας ανθεκτικός θάμνος για φράχτη

σχινος ανθεκτικο φυτο για φραχτη

Ο σχίνος (ή σκίνος) είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και ανθεκτικούς θάμνους με σημαντική καλλωπιστική αξία που συναντάμε στις περιοχές της Μεσογείου.

Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό που φτάνει συνήθως σε ύψος 2-3 μέτρων, ενώ με κατάλληλη διαμόρφωση ο σχίνος μπορεί να πάρει και μορφή μικρού δέντρου.

Διαθέτει χαρακτηριστικό σκούρο πράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και μικρά πράσινα λουλούδια που εμφανίζονται την άνοιξη που δίνουν την θέση τους σε μικρούς στρογγυλούς κόκκινους καρπούς μέσα στο φθινόπωρο.

Λόγω των κόκκινων καρπών, ο σχίνος επιλέγεται ως χριστουγεννιάτικο φυτό για στολισμό στις γιορτές, καθώς τα κλαδιά του διακοσμούν τα βάζα στα γιορτινά τραπέζια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μαστιχόδεντρο αποτελεί μία ξεχωριστή ποικιλία σχίνου (Pistacia lentiscus var. Chia), η οποία καλλιεργείται στη Χίο και δίνει τη γνωστή σε όλους μαστίχα.

Ο σχίνος είναι ένα φυτό χαμηλών απαιτήσεων που αποτελεί ιδανικό φυτό για φράχτη, για πάρκα και για μεσογειακό κήπο, καθώς είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένος στο κλίμα της χώρας μας.

Ας δούμε λοιπόν χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα του σχίνου στον κήπο μας, ώστε να απολαμβάνουμε το καταπράσινο φύλλωμα και τους υπέροχους διακοσμητικούς καρπούς του.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται ο σχίνος για να αναπτυχθεί;

Ο σκίνος, αν και είναι ανθεκτικός σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ευδοκιμεί κυρίως σε ζεστά κλίματα, καθώς αγαπά τον ήλιο και προτιμά ηλιόλουστες τοποθεσίες φύτευσης.

Ιδιαίτερα προσαρμοστικό φυτό, μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμα και σε φτωχά και αμμώδη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Ο σχίνος θεωρείται κατάλληλο φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές και μπορεί να φυτευτεί σε εξοχικές κατοικίες, καθώς είναι ανθεκτικός στην αλατότητα του εδάφους.

2. Πότε φυτεύουμε τον σχίνο στον κήπο;

Ο σκίνος μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλες τις εποχές του χρόνου, αρκεί να μην επικρατούν ακραίες συνθήκες πολύ χαμηλών ή πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Ιδανική εποχή φύτευσης του σχίνου στον κήπο είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, ώστε να αναπτυχθεί σταδιακά το φύλλωμα και η ανθοφορία του.

Κατά τη φύτευση του σχίνου στον κήπο, ανοίγουμε λάκκο διαμέτρου 20 εκατοστών και προσθέτουμε κομπόστ και φυτόχωμα για να ριζώσει καλύτερα το φυτό.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα ο σχίνος;

Μετά την φύτευση του σχίνου στον κήπο μας, θα χρειαστεί αρχικά σχετικά συχνό πότισμα κατά την εγκατάσταση του, ειδικά αν έχει φυτευτεί μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Αφού αναπτύξει ικανοποιητικά το ριζικό του σύστημα μέσα στο χώμα, ο σχίνος είναι πλέον εξαιρετικά ανθεκτικός στην ξηρασία και στην έλλειψη νερού.

4. Χρειάζεται να βάλουμε λίπασμα στο σχίνο;

Ο σκίνος έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και μπορεί να επιβιώσει ακόμα και χωρίς καθόλου λίπασμα σε μέτριας ποιότητας εδάφη.

Η προσθήκη κομπόστ κατά την διάρκεια του χειμώνα και ενός πλήρους λιπάσματος της περίοδο της άνοιξης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ζωηρού καταπράσινου φυλλώματος.

5. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τον σχίνο;

Ο σκίνος δεν χρειάζεται συχνό κλάδεμα και συνήθως αφήνεται στους μεσογειακούς κήπους από τους κηπουρούς να έχει ελεύθερη ανάπτυξη χωρίς να γίνεται διαμόρφωση.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε την ανάπτυξη του σχίνου, κλαδεύουμε το φυτό μέσα στην άνοιξη, για να διατηρήσουμε το σχήμα του και να αφαιρέσουμε ξερά και ασθενή κλαδιά.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον σχίνο;

Ο σκίνος είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται συχνά από ασθένειες και έντομα ώστε να χρειάζεται προληπτική αντιμετώπιση στον κήπο μας.

Αν ο σχίνος προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας ή από κοκκοειδή, θα χρειαστεί να ψεκάσουμε το φύλλωμα του με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο.

7. Ποιοι είναι οι τρόποι πολλαπλασιασμού του σχίνου;

O σχίνος μπορεί να πολλαπλασιαστεί εύκολα με δύο απλούς τρόπους, κάνοντας: α) πολλαπλασιασμό φυτών με σπόρο ή β) πολλαπλασιασμό φυτών με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός σκίνου με σπόρο: Είναι μια αρκετά απλή διαδικασία, αν και απαιτεί υπομονή λόγω της φυσικής βραδύτητας βλάστησης των σπόρων.

  • Συλλέγουμε σπόρους από ώριμους μαύρους καρπούς του σχίνου και τους διατηρούμε σε ψυγείο για 2 μήνες μέσα σε μείγμα τύρφης και άμμου (1:1) για να φυτρώσει πιο γρήγορα ο σπόρος.
  • Φυτεύουμε τους σπόρους σε γλάστρες με ελαφρύ χώμα, την άνοιξη, σε θερμοκρασία 20-25 °C και περιμένουμε 2-3 μήνες μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι.
  • Όταν τα νεαρά φυτά φτάσουν σε ύψος 15 εκατοστά, μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση στον κήπο.

β) Πολλαπλασιασμός σκίνου με μοσχεύματα: Προτιμάται σε πολλές περιπτώσεις, καθώς είναι ταχύτερος και διατηρούνται τα χαρακτηριστικά του αρχικού φυτού.

  • Επιλέγουμε ημιξυλώδη μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστά από υγιείς βλαστούς κατά την περίοδο του φθινοπώρου και αφαιρούμε τα φύλλα από το κάτω μισό του μοσχεύματος.
  • Κόβουμε τη βάση του μοσχεύματος υπό γωνία και την βυθίζουμε σε σκόνη ορμόνης ριζοβολίας καθώς βοηθά τον σχηματισμό ριζών.
  • Φυτεύουμε τα μοσχεύματα του σχίνου σε γλάστρες φυτωρίου με μείγμα από τύρφη και άμμο σε αναλογία 1:1 και τα διατηρούμε σε ημισκιερό σημείο μέχρι να ριζώσουν μετά από 2 μήνες.

8. Κι ένα μυστικό για τον σχίνο

Ο σκίνος θεωρείται φυτό κατάλληλο για περιβαλλοντική αποκατάσταση σε προβληματικά εδάφη καθώς συμβάλλει στην προστασία από τη διάβρωση.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *