Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε
Γιατί σκάνε τα ρόδια κάθε χρόνο στον κήπο μας και τι προκαλεί το σκάσιμο;
Στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς τα ρόδια μεγαλώνουν και ετοιμαζόμαστε να τα απολαύσουμε, μπορεί να παρατηρήσουμε τα ρόδια να σκάνε και να καταστρέφονται.
Το σκάσιμο των ροδιών είναι ένα συχνό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ροδιάς που προκαλεί ανομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών.
Επιπλέον, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς αποτελεί βασικό αίτιο δευτερογενών προσβολών από μυκητολογικές ασθένειες όπως η αλτερναρίωση, καθώς και από έντομα όπως η μελίγκρα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει ως άμεση συνέπεια η παραγωγή των ροδιών να υποβαθμίζεται ποιοτικά και να είναι ακατάλληλη για κατανάλωση.
Το σκάσιμο στα ρόδια μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά αίτια και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης για να προστατέψουμε την παραγωγή μας.
Ας δούμε αναλυτικά, σε ποιες αιτίες οφείλεται το σκάσιμο των ροδιών και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε για να απολαμβάνουμε υπέροχα ζουμερά ρόδια από τον κήπο μας.
Σε ποιες αιτίες οφείλεται το σκάσιμο στα ρόδια;
Το σκάσιμο των ροδιών οφείλεται σε μία ή παραπάνω αιτίες που έχουν σχέση τόσο με τις καλλιεργητικές εργασίες του ποτίσματος και της λίπανσης, καθώς και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις καλλιεργούμενες περιοχές. Οι κύριες αιτίες που σκάνε τα ρόδια είναι οι εξής:
α) Τα ρόδια σκάνε λόγω έλλειψης νερού
Αν δεν ποτίζουμε τις ροδιές μας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα του σκασίματος των ροδιών. Επίσης, τα ακανόνιστα ποτίσματα που κάνουμε στις ροδιές μας αποτελούν και αυτά βασική αιτία για να σκάνε τα ρόδια.
β) Τα ρόδια σκάνε λόγω μεταβολών θερμοκρασιών και υγρασίας
Οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας κατά την περίοδο ταχείας αύξησης του ενδοκαρπίου (εσωτερικό του καρπού) στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να κάνουν να ρόδια μας να σκάσουν. Αντίστοιχα συμπτώματα σκασίματος των καρπών της ροδιάς παρατηρείται και με την απότομη μεταβολή υγρασίας μέσα στην ημέρα.
γ) Τα ρόδια σκάνε λόγω λανθασμένης λίπανσης
Τα λιπάσματα αζώτου, κυρίως τα αμμωνιακά λιπάσματτα, κατά την διάρκεια της καρποφορίας των δέντρων της ροδιάς προκαλούν σημαντική αύξηση του σκασίματος των καρπών. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται με την προσθήκη υψηλής ποσότητας κοπριάς στις ροδιές κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Πώς αντιμετωπίζουμε το σκάσιμο στα ρόδια;
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σκασίματος ροδιών και για να εξασφαλίσουμε ποιοτική παραγωγή καρπών, είναι απαραίτητο να πάρουμε αρκετά μέτρα σε προληπτικό επίπεδο τα οποία αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω.
1. Κάνουμε τακτικό πότισμα στις ροδιές
Ποτίζουμε τακτικά τις ροδιές μας 1-2 φορές τη βδομάδα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ανάλογα τις θερμοκρασίες που επικρατούν και το έδαφος του κήπου μας. Εξασφαλίζουμε σταθερό ομοιόμορφο σύστημα ποτίσματος για τις ροδιές προτιμώντας το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα καθώς και ως προς την εξοικονόμηση νερού.
2. Ψεκάζουμε τις ροδιές με λίπασμα ασβεστίου
Για την προληπτική αντιμετώπιση του σκασίματος των ροδιών, ψεκάζουμε προληπτικά στο φύλλωμα των δέντρων της ροδιάς, με υγρό οικολογικό λίπασμα ασβεστίου. Ο ψεκασμός της ροδιάς ξεκινά στά μέσα του καλοκαιριού, αρχές Ιουλίου, και επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες, μέχρι τις μέσα του φθινοπώρου που συγκομίζουμε τα ρόδια.
3. Βάζουμε το κατάλληλο λίπασμα στις ροδιές
Αποφεύγουμε την όψιμη αζωτούχα (αμμωνιακή) λίπανση στις ροδιές, αφού έχουν δέσει τους καρπούς τους. Eπιλέγουμε βιολογικά λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για την καλή ωρίμανση των καρπών.
Κι ένα μυστικό για το σκάσιμο των ροδιών
Σε ροδιές που διαθέτουν λιγοστό φύλλωμα, το φαινόμενο του σκασίματος των ροδιών ενισχύεται λόγω της σκλήρυνσης της φλούδας των καρπών από τα ηλιεγκαύματα.
Θα ηθελα να σας ρωτησω για μια καρυδιά που εχω στον κήπο μου, ειναι περιπου 13 χρόνων και φέτος πια πρόκοψε να κανει καρύδια. Αλλα εκει που ολα πηγαίνουν καλα … καταπράσινη γεμάτη καρπούς…αρχίζουν τα φύλλα να καφετιάζουν… σαν να ειναι καμένα θα ελεγα και να πέφτουν… Επισης κι οι καρποί μαυρίζουν και πέφτουν κατω κι αυτοί! θεε μου λεω καθε φορα… ξανα τα ιδια εχουμε; τρεις χρονιές το κανει συνεχόμενα! Τι να της κανω;;; Παρακαλω δώστε μου κι εμενα την συμβουλή σας πριν την κανω καυσόξυλο στο τζάκι μου … την Έρημη!!!!
Ψέκασε με σκεύασμα χαλκού πριν την ανθοφορία και μετά την καρπόδεσε της καρυδιάς για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα του μαυρίσματος φύλλων και καρπών. .
Έχω ροδιές οι οποίες μου βγάζουν πολλά παράριζα και πολλά λαίμαργα.Πώς τα αντιμετωπίζω?διότι τα κόβω και σε λίγες ημέρες ξαναβγαίνουν.
Ευχαριστώ
Πράγματι, χρειάζεται συχνή αφαίρεση των παραφυάδων και των λαίμαργων της ροδιάς καθώς έχει πολύ ζωηρή βλάστηση.
Γεια σας. Τι ποσότητα λιπάσματος να βάλω σε ροδιές 20 και πλέον ετών; Τις βρήκα στο οικόπεδο σε κακή κατάσταση (επικλινές έδαφος), τις κλάδεψα και τις συνέφερα κάπως και φέτος λέω να ασχοληθώ σοβαρά μαζί τους γιατί μ’ αρέσουν πολύ τα ρόδια.
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Νικόλαε. Μπορείς να βάλεις ενδεικτικά ποσότητα 1-1,5 κιλό πλήρους βιολογικού λιπάσματος στις ροδιές σου. Δες περισσότερες πληροφορίες για τη λίπανση στο σχετικό άρθρο για την καλλιέργεια της ροδιάς.
που μπορω να βρω οδηγιες γιατο κλαδεμα στις αχλαδιες fetel
Καλημέρα Γιώργο.
Δες βασικές οδηγίες για το κλάδεμα της αχλαδιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Γεια σας έχω κάποια προβλήματα με αμύγδαλα μου παρουσιάζουν πολλά συρόμενα μετά το πιάσιμο ενώ δροσερά ήταν πολύ καλά τα είχα ψεκασει με διάλυμα χαλκου είμαι στην ιεραπετρα
Καλησπέρα Στράτη. Καλό είναι να ψεκάζεις τις αμυγδαλιές σου με διάλυμα χαλκού και φυσικής πυρεθρίνης μετά την καρπόδεση για να αντιμετωπίσεις προσβολές από ασθένειες και έντομα. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Μήπως μπορείτε να μας πείτε πόσους βαθμούς Κελσίου θα πρέπει να είναι η διαφορά θερμοκρασίας τη μέρα με τη νύχτα για να θεωρείται επικίνδυνη για το σχίσιμο των ροδιών, και αν υπάρχει κάποια θεραπεία γι’ αυτό;
Καλημέρα. Όταν η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας νύχτας είναι παραπάνω από 10οC, υπάρχει πιθανότητα σκασίματος των ροδιών. Βέβαια, το σκάσιμο των ροδιών εξαρτάται και από την διαφορά υγρασίας μέρας νύχτας. ¨Οπως γράφουμε και στο άρθρο μας, τακτικά ποτίσματα και ψεκασμός με υγρό λίπασμα ασβεστίου για την αντιμετώπιση του σκασίματος των ροδιών.
Καλησπέρα
έχω μια Ροδιά εντός πόλης (Θεσσαλονίκη) που φέρνει κάθε χρόνο αρκετά ρόδια τα οποία όλα σαπίζουν μεγαλόνωντας δηλαδή το σάπισμα ξεκινάει πριν ωριμάσουν.
Σε τι μπορεί να οφείλεται και τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει?(Γίνονται και υπερβολικά μεγάλα)
Καλημέρα Δημήτρη. Ψέκασε με διάλυμα χαλκού τα ρόδια σου για να τα προστατέψεις απο μυκητολογική ασθένεια που προκαλούν τα σαπίσματα στα ρόδια.
Καλησπέρα έχουμε στην οικοδομή μίλια ροδιά που φέρνει κάθε χρόνο αρκετά ρόδια όπου γίνονται τεράστια αλλά είναι όλα σάπια μέσα από την αρχή μέχρι την ωρίμανση. Σε τι μπορεί να οφείλεται??
Καλησπέρα Δημήτρη. Το σάπισμα του ροδιού μπορεί να οφείλεται σε ανάπτυξη μυκητολογικής ασθένειας. Καλό είναι να ψεκάσεις προληπτικά τους καρπούς της ροδιάς με διάλυμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις.
Πέρσι κάναμε για πρώτη φορά 120 κιλά μούστο μας είπε ο ειδικός να τον ξαναρίξουμε γιά 40 ημέρες και μετά να τον σφράγισμα μέχρι τα Χριστούγεννα αλλά όταν το ανοίξαμε και δοκίμασαμε ήταν σκέτη απογοήτευση χαμένος κόπος εφέτος έχουμε 20 κιλά μούστο κΙ εναι και γλυκόπιοτη τι πρέπει να κάνω,η να βάλω μέσα για να γίνει κρασί υπάρχει κάποιο βιβλίο ευχάριστο Γιώργος από Χιο
Θα πρέπει να βρεις κάποιο σχετικό βιβλίο οινολογίας. Δεν έχουμε κάποιο να σου προτείνουμε.
Καλησπερα σας!Κατ αρχην ενα μεγαλο μπραβο στις παρουσιασεις σας ….σας ευχαριστω πολυ για την ενημερωση που μας δινετε…ηθελα να ρωτησω για τη ρογδια…εχω φυτευσει εδω κσι μια δεκαετια ενα φυτο….κανει πολλα ανθη και τα ριχνει ολα …..την ειχα αγορασει φυτο ετοιμο..υποτιθεται Ερμιονης….τι με συμβουλευετε? Τις ευχαριστιες μου….
Καλησπέρα Μαρία. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία και την υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα. Κατά την ανθοφορία μπορείς να ψεκάσεις με υγρό λίπασμα φυκιών ή με ειδικά σκευάσματα για καρπόδεση.
Φύτεψα πριν από 10 περίπου χρόνια μια ροδιά με παραφυάδα από τη Δράμα στο Λεωνίδιο. Η ροδιά μεγάλωσε κι έγινε μεγάλο δέντρο που ανθίζει κανονικά αλλά δεν δένει τον καρπό. Γιατί συμβαίνει
Καλησπέρα Αγάπη. Αν η παραφυάδα είναι από εμβολιασμένο φυτό ροδιάς, τότε το φυτό που θα προκύψει θα χρειάζεται εμβολιασμό με την επιθυμητή ποικιλία. Διαφορετικά, καλό είναι να ψεκάσεις όταν έχει ανθοφορία με εκχύλισμα φυκιών ή με κάποιο καρποδετικό σκεύασμα για να βελτιώσεις την καρπόδεση της ροδιάς και να κάνει καρπούς.
Έχω ένα κτήμα με δαμασκηνιές ποικιλίας Μπλάκ Ντάιαμοντ. Κάθε χρόνο έχω σε μεγάλο ποσοστό σκάσιμο του καρπού κατά 60-70 %. Κάνω δύο ή τρείς εφαρμογές με ασβέστιο. Το αποτέλεσμα με πότισμα η μη είναι το ίδιο. Τι γνώμη έχετε;
Καλησπέρα Χρήστο. Για το συγκεριμένο πρόβλημα, μπορείς να κάνεις συμπληρωματικά και ψέκασμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών. Πάντως αυτό μπορεί να οφείλεται στις ημερήσιες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας στην περιοχή σου.
Γεια σας, συγχαρητηρια! Εξαιρετικες οι συμβουλες σας…
Θα ηθελα να ρωτησω περι λιπανσης της ιτιας κλαιουσας, τι λιπασμα να χρησιμοποιησω; εκτος απο κομποστ που φτιαχνω και κοπρια και πολυ νερο, τι αλλο μπορει να βοηθησει το δεντρο μου να γεμισει κλαδια;
Ευχαριστω!
Καλησπέρα Μαρία.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις συμπληρωματικά υδατοδιαλυτό λίπασμα, πλούσιο σε΄άζωτο για να βοηθήσει την κλάιουσα ιτιά να αναπτύξει πλούσιο φύλλωμα.
΄Εχω 3 ροδιές 10 ετών. Δεν έχω πάρει ούτε ένα ρόδι μέχρι σήμερα. Γεμίζουν ανθοφορία, δένουν τον καρπό και μόλις φθάσουν στο μέγεθος κερασιού τα ρίχνει όλα. Τι φταίει ;
Καλησπέρα Σωτήρη. Μπορείς να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών κατά την διάρκεις της άνθισης και μετά την καρπόδεση για να βοηθήσεις τις ροδιές σου να διατηρήσουν τους καρπούς τους. Επίσης, πρόσεξε κατά την περίοδο της καρπόδεσης, να μην ποτίζεις υπερβολικά γιατί μπορεί να προκαλέσει καρπόπτωση.
Έχω αγοράσει πάρα πολλά φυτά Γαρδένιας αλλά δεν κατάφερα να μεγαλώσω κανένα.Πάντα μου αρρωσταίνουν.Αρχίζουν σιγά σιγά να ξηραίνονται τα φύλλα και τελικά το φυτό ξηραίνεται ολοκληρωτικά.Νομίζω είναι μύκητες. Ποια η δική σας γνώμη.
Καλησπέρα Σωτήρη. Πιθανότατα οι γαρδένιες σου να προσβάλλονται από μυκητολογική ασθένεια λογω υπερβολικού ποτίσματος. Καλό είναι να την ψεκάζεις με διάλυμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της γαρδένιας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Γειά σας εχω μια ροδιά που κάθε χρόνο βγάζει ανθούς αλλα εν τους δένει,τους ρίχνει,μου ειπαν οτι μάλλον ειναι διακοσμητική,δεν ποτίζετε πολύ συχνά κι εχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη!!
ευχαριστώ.
Καλημέρα Δανιήλ. Η ροδιά σου που έχει αρκετή ανάπτυξη πιθανότατα δεν είναι διακοσμητική. Κάνε σταθερό πότισμα μία οφρά τη βδομάδα κατά την περίοδο της ανθοφρίας και ψέκασε με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα αμινοξέω για να βοηθήσεις την καρπόδεση της. Δες περισσότερες συμβουλές για την φροντίδα τς ροδιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημσιεύσει.
Μενω στην Αθηνα και εχω μια αυλη στον ακαληπτο του σπιτιου φωτεινο αλλα δεν πεφτει ο ηλιος γιατι εχει πολυκατοικιες διπλα ,θελω να φυτεψω μια λεμονια .Θα ηθελα την γνωμη σας να την φυτεψω η οχι.
Ευχαριστω εκ των προτερον
για την συμβουλη.
Καλησπέρα Σταματίνα. Θα μεγαλώσει η λεμονιά σου αλλά έιναι αφίβολο αν θα κάνει λεμόνια επειδή δεν έχει ηλιοφάνεια εκεί που θα την φυτέψεις.
Η ροδια μου κανει τα αφρατα ροδια τα οποια αρρωσταινουν δηλ σαπιζουν και τρεχει υγρο απομεσα λερωνοντας και τον χωρο τι να κανω ευχαριστω
Καλημέρα Γιώργο. Η ροδιά σου πιθανότατα έχει προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια. Για την προστασία των καρπών της ροδιάς από μυητολογικές ασθένειες, θα ήταν καλό πριν και μετά το δέσιμο του καρπού να κάνεις προληπτικούς ψεκασμούς με χαλκούχο διάλυμα. Επίσης, καλό είναι να έλέγξεις αν έχεις σκάσιμο των ροδιών, πριν το σάπισμα για να το αντιμετωπίσεις και αυτό. Σε κάθε περίπτωση κάνε σταθερά ποτίσματα στη ροδιά σου την περίοδο του καλοκαιριού, δυο φορές τη βδομάδα.
Το χώμα του κήπου ως έχει είναι τελείως άγονο…Τι πρέπει να κάνω για να το διορθώσω ;
Φυτεψα τριανταφυλλιές και ανακάτεψα κοκκινόχωμα+φυτοχωμα και κοπριά .Καλουτσικο το αποτέλεσμα αλλά όχι ικανοποιητικο
Καλησπέρα Πόπη.
Θα μπορούσες να κάνεις ένα όργωμα ή καλό σκάψιμο αρχικά και να προσθέσεις συμπληρωματικά κομπόστ για να το εμπλουτίσεις σε θρεπτικά συστατικά καθώς και περισσότερο φυτόχωμα ή τύρφη για να το κάνεις πιο αφράτο.
Δες περισσότερες πληροφορίες για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς καθώς και για την φροντιδα της τριανταφυλλιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλησπέρα. Έχω φυτέψει ντομάτες (φυντάνια βιολογικά ποικιλίας Χαλκιδικής μεγαλόκαρπες) με χρήση κοπριάς και σχετικές εργασίες όπως απομάκρυνση αγριόχορτων – τσουκνίδων, δίχτυ σκίασης, ψεκασμός . Ενώ αναπτύχθηκαν γύρω στο ενάμιση μέτρο με πλούσια φυλλοσιά, δεν είχα ανάλογη παραγωγή ντομάτας (μικρόκαρπες και ολίγες σχετικά). Το χειμώνα στον ίδιο κήπο φυτεύω μαρούλια και ραδίκια και έχω απόδοση ικανοποιητική. Μήπως επηρεάζεται το ph του χώματος από τα χειμερινά κηπευτικά και δεν έχω απόδοση στις ντομάτες το καλοκαίρι;
Καλημέρα Ακακία. Η μικρή καρπόδεση στις ντομάτες σου μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική αζωτούχα λίπανση με κοπριά και πιθανότατα σε υπερβολικό πότισμα. Επίσης, το μικρό μέγεθος των ντοματών ίσως σχετίζεται με χαμηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε κάλιο και γιαυτό καλό είναι να προσθέτεις συμπληρωματικά βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να κάνεις και κάποια ανάλυση του χώματος του εδάφους σε κάποιο εδαφολογικό εργαστήριο για να δούμε το pH του εδάφους και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
Συγχαρητήρια για το έργο σας.Μαθαινουμε πολλά με τις συμβουλές σας.Ηθελα να σας ρωτήσω για τις φυστικιες.Τα φύλλα τους φαίνονται σαν να διψούν άλλα κιτρινίζουν και έχουν καφετιες απλωμένες κηλιδες.ΜΗπως ξεραθεί και ο καρπός η ο κόμπος της επόμενης χρονιάς;να τα ραντισω η είναι αργά;
Καλησπέρα Μαρία. Η φυστικιά σου έχει προσβληθεί πιθανότατα από μυκητολογική ασθένεια (σεπτορίωση ή σκωρίαση) που προκαλούν κηλιδώσεις στα φύλλα και θα πρέπει να ψεκαστεί με χαλκούχο διάλυμα για να αντιμετωπιστεί.
Έχω δύο καρυδιές σχετικά νέες αλλά τα καρύδια που κάνουν είναι 8 στα10 σάπια τι πρέπει να κάνω? Επίσης θέλω να ρωτήσω εάν έχετε έκδοση κανένα βιβλίο με θέμα τα μυστικά του κήπου ευχαριστώ Γιώργος
Ψέκασε την επόμενη χρονιά με σκεύασμα χαλκού και φυσικού πύρεθρου για προστασία από έντομα και ασθένειες. Δεν έχουμε ακόμα έτοιμο βιβλίο αν και το προγραμματίζουμε.
Γεια σας και πολλα συνχαρητηρια !! Εχω μια ροδια στην αντιπαρο 5ετων ποτισμα με σταγονες με αυτοματο ποτισμα γιατι μενω αθηνα και ερχομαι εδω που και που, ενω βγαζει πολλους καρπους ‘ π.χ τωρα εχει πανω απο 60 τουλαχιστον συνχρονως ριχνει παρα πολλους πανω απο 70 βρηκα κατω εχτες που ηρθα. Εχει επισης πολλα εντομα . Μπορω να κανω κατι η ειναι φυσιολογικο ;; Ευχαριστω πολλυ
Γεια σου Κώστα! Ρίχνει πολλούς γιατί είναι μικρή σε ηλικία. Πρόσθεσε λίπασμα, πλούσιο σε κάλιο.