10 μυστικά για το θειάφι σε φυτά και καλλιέργειες (+video)
Το θειάφι είναι ένα από τα βασικά οικολογικά υλικά που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε για την προστασία των φυτών στον κήπο μας από ασθένειες και έντομα, εγκεκριμένο για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες.
Το θειάφι ή θείο όπως επιστημονικά ονομάζεται βρίσκεται άφθονο στη φύση ως καθαρό στοιχείο, αλλά και σε θειούχα και θειικά ορυκτά.
Οι φυτοπροστατευτικές ιδιότητες του θειαφιού είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με αναφορές για τη χρήση του στην Ελλάδα, στην Ινδία, στην Κίνα και την Αίγυπτο.
Μαζί με το χαλκό και τη θειοχαλκίνη, αποτελούν τα πιο δημοφιλή οικολογικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση ασθενειών στο αμπέλι, σε καλλιέργειες κηπευτικών και καρποφόρων δέντρων, δημιουργώντας μία φυσική ασπίδα που προστατεύει τα φυτά μας.
Ας δούμε αναλυτικά τις μορφές θειαφιού που υπάρχουν, ποιες χρήσεις έχει το θειάφι στα φυτά και τις καλλιέργειες, καθώς επίσης πώς το εφαρμόζουμε με τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλίσουμε υγιή φυτά με πλούσια καρποφορία.
1. Θειάφι σκόνη και βρέξιμο θειάφι
To θειάφι που χρησιμοποιούμε στα φυτά για την προστασία από ασθένειες και έντομα συναντάται σε δύο βασικές μορφές: το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης και το βρέξιμο θειάφι.
Το θειάφι με τη μορφή σκόνης επίπασης, εφαρμόζεται με σκόνισμα πάνω στα φύλλα των φυτών, τα οποία καλύπτει για προστασία.
Επιπλέον, μπορούμε να ρίξουμε θειάφι στο έδαφος, γύρω από τη ρίζα του φυτού. Κατά την εφαρμογή του θειαφιού στο έδαφος την περίοδο του καλοκαιριού, εκλύoνται ατμοί λόγω θερμότητας που δημιουργούν ένα φυσικό τείχος προστασίας.
Το βρέξιμο θειάφι διαλύεται στο νερό και χρησιμοποιείται για να ψεκάσουμε τα φύλλα των φυτών. Η εφαρμογή του βρέξιμου θειαφιού έχει το πλεονέκτημα της καλύτερης κάλυψης της φυλλικής επιφάνειας και της ευκολότερης εφαρμογής, ειδικά όταν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε σε καρποφόρα δέντρα.
2. Από ποιες ασθένειες και έντομα προστατεύει το θειάφι;
Το θειάφι χρησιμοποιείται για την οικολογική προστασία των φυτών και των καλλιεργειών από τον μύκητα του ωιδίου, και από άλλες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζικλάδιο.
Επιπλέον, το θειάφι έχει ήπια εντομοκτόνο δράση και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του τετράνυχου που την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες, καθώς δημιουργεί σημαντική ζημιά στην ανάπτυξη των φυτών και την καρποφορία.
Η εφαρμογή του θειαφιού γίνεται σε προληπτικό επίπεδο για προστασία, καθώς και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνουμε ανάλογα με την ένταση της ασθένειας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θειάφι χρησιμοποιείται και για την απώθηση των φιδιών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν θέλουμε να προφυλάξουμε τον κήπο μας ή την αυλή μας από φίδια, μπορούμε να ρίξουμε περιφερειακά μία στρώση θειαφιού πάχους πλάτους 20-30 εκατοστών.
3. Σε ποιες καλλιέργειες χρησιμοποιείται το θειάφι;
Το θειάφι χρησιμοποιείται στον λαχανόκηπο για προστασία από το ωίδιο και τον τετράνυχο σε καλλιέργειες των κηπευτικών όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της μελιτζάνας, την καλλιέργεια του φασολιού, την καλλιέργεια του αγγουριού, την καλλιέργεια της κολοκυθιάς, την καλλιέργεια του πεπονιού και την καλλιέργεια του καρπουζιού.
Εκτός από τα λαχανικά, το θειάφι έχει εκτεταμένη χρήση στην καλλιέργεια του αμπελιού και στις κρεβατίνες, τόσο ως σκόνη επίπασης όσο και ως βρέξιμη θειάφι για την αντιμετώπιση του ωιδίου του αμπελιού και της ερίνωσης που δημιουργεί χαρακτηριστικά φουσκώματα στα φύλλα του αμπελιού.
Σημαντική εφαρμογή για το βρέξιμο θειάφι είναι σε καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων όπως την καλλιέργεια της μηλιάς και την καλλιέργεια της αχλαδιάς για την αντιμετώπιση του ωιδίου, την καταπολέμηση του φουζικλάδιου της αχλαδιάς και της μηλιάς και την αντιμετώπιση του τετράνυχου.
Τέλος, το θειάφι εφαρμόζεται και στα καλλωπιστικά φυτά όπως στην τριανταφυλλιά και στην ορτανσία, για την αντιμετώπιση του ωιδίου και του τετράνυχου.
4. Πότε ρίχνουμε θειάφι και σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγεται η χρήση του;
Η δράση του θειαφιού έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα σε θερμοκρασίες από 20°C έως 26°C.
Χρησιμοποιείται σε καλοκαιρινές καλλιέργειες, καθώς οι ιδιότητες του δεν λειτουργούν σε θερμοκρασία κάτω από 18°C.
Αποφεύγουμε το θειάφισμα πάνω στα φύλλα σε θερμοκρασίες άνω των 30°C, γιατί ίσως προκαλέσει εγκαύματα. Μπορεί να προκαλέσει φυτοτοξικότητα στα κολοκυνθοειδή, καθώς και σε ορισμένες ποικιλίες μηλιάς και βερικοκιάς σε συνθήκες υψηλής ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών.
Στην καλλιέργεια του αμπελιού δεν πρέπει να εφαρμόζεται πολύ κοντά στη συγκομιδή καθώς αφήνει σημάδια πάνω στους καρπούς.
5. Τι συνδυαστικότητα έχει το θειάφι με άλλα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα;
Η εφαρμογή του βρέξιμου θειαφιού δεν συνδυάζεται με σκευάσματα θερινού πολτού, καθώς και με σκευάσματα αλκαλικής αντίδρασης.
Επίσης, καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε το σκεύασμα μέσα σε 4 εβδομάδες από την εφαρμογή θερινού πολτού, γιατί προκαλεί φυτοτοξικότητα στις καλλιέργειες
6. Τι προφυλάξεις παίρνουμε όταν εφαρμόζουμε το θειάφι;
Αν και πρόκειται για ένα φυσικό υλικό, κατά την εφαρμογή του θειαφιού χρειάζεται να παίρνουμε ορισμένες προφυλάξεις.
Το θειάφι ως σκεύασμα επιτρέπεται στην βιολογική γεωργία, ωστόσο όταν σκονίζουμε με θειάφι ή ψεκάζουμε βρέξιμο θειάφι μπορεί να έχουμε ερεθισμό στο δέρμα και στα μάτια, ενώ οι ατμοί του δεν είναι καλό να εισπνέονται.
Είναι απαραίτητο να φοράμε ειδική μάσκα, γάντια, γυαλιά και ρούχα προφύλαξης κατά την εφαρμογή του θειαφιού στα φυτά και τις καλλιέργειες.
Αν το θειάφι έρθει σε επαφή με τα μάτια και το δέρμα χρειάζεται άμεσα καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
7. Πότε συγκομίζουμε καρπούς όταν εφαρμόζουμε θειάφι;
Όταν εφαρμόζουμε το θειάφι στα φύλλα και τους καρπούς των φυτών, με σκόνη ή βρέξιμο θειάφι, συγκομίζουμε καρπούς μετά από 7 μέρες.
Αντίθετα, όταν ρίχνουμε θειάφι στο έδαφος, γύρω από τη ρίζα των λαχανικών και του αμπελιού, χωρίς να σκονίσουμε στους καρπούς, δε χρειάζεται να περιμένουμε και μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα.
8. Χρησιμοποιείται το θειάφι και για τη βελτίωση του εδάφους;
Λόγω της όξινης σύνθεσης του, το θειάφι χρησιμοποιείται για βελτίωση σε ασβεστούχα εδάφη που έχουν πολύ υψηλό pH.
Το θειάφι χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό υλικό στις καλλιέργειες λαχανικών, αμπελιού και καρποφόρων δέντρων για τη βελτίωση του εδάφους.
Ενσωματώνοντας το θειάφι στο χώμα, πετυχαίνουμε τη μείωση του pH στο έδαφος για καλύτερη πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων και του λιπάσματος από τα φυτά, καθώς σε εξισορροπημένο pH τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γίνονται πιο αφομοιώσιμα.
Με αυτό τον τρόπο, οι διάφορες καλλιέργειες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αναπτύξη και δίνουν καλύτερη καρποφορία.
9. Από που προμηθευόμαστε θειάφι για τις καλλιέργειες;
Μπορούμε να προμηθευτούμε το θειάφι σε μορφή σκόνης επίπασης και σε βρέξιμη σκόνη από γεωπονικά καταστήματα της περιοχής μας. Τα σκευάσματα θειαφιού διατίθενται σε μικρές και μεγάλες συσκευασίες, ανάλογα με την έκταση της καλλιέργειας που θέλουμε να γίνει η εφαρμογή θειαφιού.
Όπως συμβαίνει σε όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, έτσι και με το θειάφι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με ασφάλεια. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις συμβουλές του γεωπόνου από το κατάστημα που θα προμηθευτούμε το θειάφι και να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του σκευάσματος..
10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για το θειάφι
Το θειάφι όταν καίγεται δημιουργεί μία χαρακτηριστική μπλε φλόγα, εκπέμπει διοξείδιο του θείου και έχει μία ενοχλητική έντονη οσμή που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία.
Θα γίνει ψεκασμός με θειαφι σε τρία δέντρα ελιές. Στον χώρο τους έχω χήνες, παπιες, χερσαιες χελώνες (μαργκινατες). Κινδυνεουν; Δεν θέλω να μου πεθάνουν. Εαν απομακρύνω τις λεκάνες τους με φαγητό και νερό θα είναι ασφαλή; Ανησυχώ. Οι ελιές μου αυτές εχουν τα τελευταία χρόνια δάκο παρόλο που περισυ τις κλάδεψα.
Σας ευχαριστώ.
Ο ψεκασμός με θειάφι δεν προστατεύει από το δάκο αλλά από τα ακάρεα και μυκητολογικές ασθένειες της ελιάς. Αν απομακρύνεις τις λεκάνες και τα ζώα κατά τον ψεκασμό, μετά δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω έχετε κλείσει το site η απαντάτε επιλεκτικά ;
Η ιστοσελίδα είναι ενεργή προφανώς και απαντάμε κατά προτεραιότητα στις ερωτήσεις που γίνονται ως σχόλια κάτω από τα άρθρα.
Καλημέρα σας μπορώ να χρησιμοποιήσω γαλαζόπετρα με βρέξιμο θειάφι στα κηπευτικά και στης πατάτες; και σε ποία αναλογία και σε ποιά άλλη καλλιέργεια μπορώ να το χρησιμοποιήσω ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες τις οδηγίες και συμβουλές που μας δίνετε με εκτίμηση
Καλύτερα να αποφύγεις την ανάμιξη γαλαζόπετρας με βρέξιμο θειάφι και να κάνεις ξεχωριστούς ψεκασμούς διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας βρέξιμο θειάφι σε 5 λίτρα νερό και 2 κουταλιές της σούπας γαλαζόπετρα σε 5 λίτρα νερό.
όταν οι ντομάτες μυρίζουν θειάφι μπορούμε να τις καταναλωσουμε αφού τις πλένουμε καλά και με ξύδι?
Βεβαίως, μπορείς να τις καταναλώσεις μετά από ένα καλό πλύσιμο, όταν έχουν περάσει 7 ημέρες μετά την εφαρμογή.
Στο θερμοκηπιο που εχει πολυ ζεστη μπορω να το ριξω;
Μπορείς να το ρίξεις γύρω από το χώμα.
Αληθεύει ότι το θειάφι είναι πολύ καλό απωθητικό για φίδια και ποντίκια;
Πράγματι, το θειάφι είναι απωθητικό για φίδια και ποντίκια.
Για τη βελτίωση του pH του εδάφους υπάρχει συγκεκριμένη εποχή για την εφαρμογή;
Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή.
Γεια σας! Να κάνω μία ερώτηση. Τι αναλογία θέλει το βρέξιμο θειάφι για ράντισμα;
Συνήθως, τα σκευάσματα είναι 3gr σε 1 λίτρο νερό αν και είναι απαραίτητο να ακολουθούμε τις οδηγίες της ετικέτας του σκευάσματος.
Στης λεμωνιες μπορούμε να ρίξουμε θιαφι στη ρίζα ηστα φύλλα ευχαριστω
Καλύτερα να αποφύγεις το θειάφι στις λεμονιές, είτε στο χώμα είτε στα φύλλα.
Καλημερα. Στο φυρωριο ζητησα βιολογικο λιπασμα για αγγουριες ντοματιες κλπ. Μου ειπε οτι δεν φερνει σε ξηρα μορφη πλεον και οτι προτεινει το υγρο λιπασμα τύπου 7-4-4. Δυστυχως δεν το εψαξα και το χρησιμοποιησα νομιζοντας οτι ειναι βιολογικο. Τι γνωμη εχετε μπορουν να καταναλωθουν οι καρποι απο τα παραπανω λαχανικα η υπαρχει θεμα; Εν τω μεταξυ η θειοχαλκινη που μου εδωσε ειναι σε μικρους κοκκους που δεν μπορουν να σκονιστουν με τουλι. Μηπως κανουν για διαλυμα με νερο και ψεκασμα; Τελικα ισχυει το οτι το θειαφι το σκονιζουμε στο χωμα γυρω απ το φυτο και την θειοχαλκινη στα φυλλα γιατι αλλου γραφετε οτι σκονιζουμε και στα φυλλα θειαφι για τετρανυχο. Ευχαριστω για τυχον απαντηση σας
Μπορείς να σκονίσεις στα φύλλα και θειάφι και θειοχαλκίνη. Μπορείς να καταναλώσεις άμεσα καρπούς λαχανικών μετά την εφαρμογή οποιαδήποτε λιπάσματος, ακόμα κι αν δεν είναι βιολογικό.
Καλησπέρα! άμα ρίξουμε θειάφι και μετά πέσει νερό δεν πάει στις ρίζες μήπως κάνει κακό στο φυτό;
Με την ποσότητα που ρίχνουμε, δεν δημιουργείται πρόβλημα στο φυτό.
Καλησπέρα, κάνει να ριχνουμε θειαφι όταν είναι μικρό το φυτό?
Στα κηπευτικά, η εφαρμογή θειαφιού θα πρέπει να γίνεται αφού περάσουν 15 μέρες μετά τη μεταφύτευση.
Έχω βρέξιμο θειάφι και βρέξιμο οξυχλωριούχο χαλκό.
Συνδιάζονται στην ψεκαστήρα;
Αν ναι σε ποια αναλογία;
Για το αμπέλι και τα κηπευτικά ενδιαφέρομαι!!!
Ευχαριστώ!!!
Μπορείς να συνδυάσεις βρέξιμο θειάφι σε αναλογία 3g/l και χαλκό 2,5g/l για να ψεκάσεις το αμπέλι και τα κηπευτικά σου.
Καλησπέρα σας, για να θειαφίσουμε γύρω από την ρίζα και να μην επηρεαστεί από το νερό ποτίσματος πως θα πρέπει να έχει γίνει η φύτευση? Να έχει το κάθε φυτό δικό του λάκο που θα είναι πολύ κοντά στην ρίζα (ίσα για να συγκρατείται το νερό ) και το θειάφι να μπαίνει γύρω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση!
Καλησπέρα Έφη. Μπορείς να εφαρμόσεις την πρακτική που προτείνεις για το θειάφι γύρω από τη ρίζα των φυτών.
Κύριε Λιονουδάκη,
Χρόνια πολλά σας εύχομαι. Σχετικά με το βρέξιμο θειάφι, η ενδεδειγμένη ώρα για το ψεκασμό είναι σούρωπο;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Ελένη
Καλησπέρα Ελένη και χρόνια πολλά. Η εφαρμογή του βρέξιμου θειαφιού καλύτερα να εφαρμόζεται κατά το σούρουπο.
Καλησπέρα! Πολύ χρήσιμες συμβουλές!
Θα ήθελα να ρωτήσω αν το θειαφι σε σκόνη που έχω μπορώ να το ρίξω στα φυλλα γαρυφαλλιας για καταπολέμηση τετράνυχου. Είναι ασφαλές να το ρίξω αργά απόγευμα προς βράδυ όταν πέφτει η θερμοκρασία στους 23 24 οC ενω το επόμενο μεσημέρι ανεβαίνει στους 34 35οC;
Επίσης μπορώ να χρησιμοποιήσω το θειαφι σε σκόνη για όξυνση του pH στο χώμα των μυρτιλων; Το ανακατεύω στο χώμα;
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω αν το βρέξιμο θειαφι γίνεται βάζοντας την σκόνη στο νερο;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!
Καλησπέρα Αντώνη. Αρχικά, υπάρχει το βρέξιμο θειάφι που είναι για ψεκασμό καθώς το θειάφι επίπασης είναι μόνο για σκόνισμα. Αν την επόμενη μέρα η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30οC είναι κάπως ριψοκίνδυνο να ρίξεις το θειάφι γιατί μπορεί να κάνει εγκαύματα στο φύλλωμα. Μπορείς να ρίξεις θειάφι σε σκόνη για να γίνει πιο όξινο το έδαφος και να χαμηλώσει το pH του χώματος των μύρτιλων.
Καλησπέρα σας. Έχω αγοράσει θειάφι σε σκόνη για τις τριανταφυλλιές μου. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να το διαλύσω σε νερό για να το ψεκάσω ή είναι άλλο είδος το βρέξιμο θειάφι.
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Ελένη. Αυτό το θειάφι είναι επίπασης και είναι για σκόνισμα σε αντίθεση με το βρέξιμο θειάφι που διαλύεται στο νερό για ψεκασμό.
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις πολύτιμες συμβουλές σας!!Το βρέξιμο(υδατοδιαλυτό) θειάφι μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμων?Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά του με το θειαφι για σκονισμα?Μπορώ πχ να το χρησιμοποιήσω κατά το σούρουπο και την επόμενη μέρα το μεσημέρι να είναι 35 βαθμοί?
Καλησπέρα Ξενοφών. Ναι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το βρέξιμο θειάφι με μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το θειάφι για σκόνισμα.
Ευχαριστώ πολύ!
Γειά σας!!! Μπορείτε να μου πείτε πότε πρέπει να ραντισω με θειάφι τα φυτά; μόλις τα φυτέψω στο θερμοκήπιο ή ραντίζω εφόσον διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα; ευχαριστώ πολύ!!
Καλησπέρα Μαρία. Σε κάθε περίπτωση, ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση.
Θέλω να θειαφισω τις ντομάτες μου .μπορώ σας παρακαλώ να το κάνω με βρεξιμο θειάφι η πρέπει να ρίξω και στεγνό.επισης μπορώ να θειαφισω όλα τα φυτά όπως αγγούρια και κολοκύθια;ευχαριστω
Καλησπέρα Αργυρώ.
Μπορείς να κάνεις τον ψεκασμό με βρέξιμο θειάφι και στα ααγγούρια και στα κολοκύθια προσέχοντας οι θερμοκρασίες να είναι κάτω των 28οC.
Καλησπέρα και από μένα! Σας Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο που ξοδεύετε στις ερωτήσεις μας! Θειαφισα σήμερα τις ρίζες και από τις πεπονιες αλλά και από τις ντοματιές και την κολοκυθιά. Θειαφισα μόνο τη ρίζα μιας και έχει υψηλές θερμοκρασίες και φοβήθηκα τα εγκαύματα. Ποσό συχνά πρέπει να θειαφιζω τις ρίζες;
Καλησπέρα Μαρίνα. Μπορείς να κάνεις εφαρμογή του θειαφιού κάθε δύο εβδομάδες στα λαχανικά σου για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες.
Καλημέρα!Σας ευχαριστούμε πολύ που μας μαθαίνετε τα μυστικά του κήπου!Καθότι καινούρια ασχολία μου η κηπουρική,θειαφι με σκόνη τις ντομάτες, την πιπεριά μου και το μαϊντανό εχθές το βράδυ.Ελπιζω να μην έριξα πολύ καθώς έκανα εφαρμογη πρώτη φορά!Πότε μπορώ να ποτισω;Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα Παναγιώτη. Μπορείς να ποτίσεις την επόμενη μέρα χωρίς κανένα πρόβλημα καθώς η δράση του θειαφιού στα φυτά σου μέσω των ατμών έχει πραγματοποιηθεί.
Καλημερα.Θειοχαλκινη μπορω να ριξω οταν τα φυτα εχουν ανθη και δενουν καρπους;Και κατι κατι αλλο που παρατηρησα…Στις κολοκυθιες μεσα στα ανθη που ειναι ανοιχτα ειναι μυρμηγκια και τα ανθη στα κολοκυθια δεν μενουν πανω στο κολοκυθι και πεφτουν,αυτο ειναι καλο ή κακο;Πρεπει να τα διωξω τα μυρμηγκια και πως;
Σε μια αλλη ερωτηση που σας ειχα κανει μου ειπατε να ριξω λιπασμα φυκιων και εριξα.Τωρα χρειαζεται να προσθεσω βιολογικό λίπασμα που ειχα στο προγραμμα να βαλω η ειναι καλυμμενα τα φυτα με το λιπασμα φυκιων;
Καλησπέρα Χάρη.
Μπορείς να ρίξεις συμπληρωματικά πλήρες βιολογικό λίπασμα στα φυτά σου για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καρποφορία τους.
Θειοχαλκινη μπορω να ριξω οταν τα φυτα εχουν ανθη και δενουν καρπους;Και κατι κατι αλλο που παρατηρησα…Στις κολοκυθιες μεσα στα ανθη που ειναι ανοιχτα ειναι μυρμηγκια και τα ανθη στα κολοκυθια δεν μενουν πανω στο κολοκυθι και πεφτουν,αυτο ειναι καλο ή κακο;Πρεπει να τα διωξω τα μυρμηγκια και πως;
Καλησπέρα Χάρη. Καλύτερα να αποφύγεις να ρίχνεις θειοχαλκίνη όταν οι τα φυτά είναι ανθισμένα. Σχετικά με τις κολοκυθιές σου έχουν προσβληθεί από μελίγκρα και γιαυτό τις επισκέπτονται μυρμήγκια για να τραφούν από τα μελιτώματα. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το εξαιρετικό σαιτ σας.
Στους βλαστούς της τριανταφυλλιάς εμφανιζεται μαύρισμα, σποχυμονωνται και πεθαίνουν.
Είχα ψεκασει μα βάκιλλο της Θουριγγίας για το σκουλήκι που εμφανίστηκε στα φύλλα.
Πρόκειται για άλλη ασθένεια στους βλαστούς η είναι από το σκουλήκι;
Καλησπέρα Ηλία. Η τριανταφυλλιά σου έχει πιθανότατα προσβληθεί από μυκητολογική ασθέναεια και χρειάζεται να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού για να το αντιμετωπίσεις.
Καλησπέρα Χάρη. Καλύτερα να αποφεύγεις να ρίχνεις τη θειοχαλκίνη πάνω στα άνθη. Πιθανότατα οι κολοκυθιές σου έχουν προβληθεί από μελίγκρα και γιαυτό την επισκέπτονται τα μυρμήγκια για να τραφούν από τα μελιτώματα που δημιουργεί. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της μελίγκρας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Ψεκασα πριν λιγο με αυτο το θειον τις βιολογικες ντοματιες που εναι γεματες πρασινα ντοματακισ και φυσικα ψεκαστηκαν και αυτα! Μπορουμε να φαμε αυτες τις ντοματες? Επισης ψεκασα αλλες δυο ντοματιες τσαμπια γεματες ανθη ,μηπως δεν επρεπε? Ψεκασα και βασιλικο και δυισμο. Ποτε πρεπει να ψεκασω ξανα? Και κατι τελευταιο αν μπορω να ψεκασω και μια λεμονιτα που εχει ανθη και μικρσ μικρα λεμονακισ που πολλα απο αυτσ πεφτουν! Ευχαριστω για την υπομονη σας να με διαβασετε και θα εκτιμουσα ιδιαιτερα αν με απαντουσατε! Και παλι ευχαριστω!
Καλησπέρα Ευγενία. Μπορείς να καταναλώσεις τις ντομάτες μία βδομάδα μετά την εφαρμογή με ψεκασμό βρέξιμου (υδατοδιαλυτού) θειαφιού.
Καλησπέρα, τώρα που η θερμοκρασίες θα ανέβουν πάνω απο 30 βαθμούς, και δεν πρόλαβα να βάλω θειοχαλκίνη τι κάνω?τα φυτά είναι γύρω στα 40-50 εκατοστά(ντομάτες/πιπεριές/μελιτζάνες κτλ) τα αφήνω χωρίς προστασία?(αρχάριος)
Καλησπέρα Νικόλαε. Περίμενε να περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και στην συνέχεια να κάνεις εφαρμογή θειοχαλκίνης στις ντομάτες. Μπορείς να ρίξεις λίγο θειάφι γύρω από τις ρίζες των φυτών που δεν υπάρχει πρόβλημα εγκαύματος.
Tι χρησιμοποιώ για τα φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια να μην πιάσουν σκουλίκια τώρα τον Απριλη κύριε Λιονουδάκη;
Μπορείς να σκονίσεις ή να ψεκάσεις με σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας για τα σκουλήκια στα φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια.
καλησπερα για τα λαχανικα εχετε καποιους φυσικους τροπους για την αντιμετωπιση τους 1κ.γ. σοδα
1κ.γ. σαπουνι πρασινο 1κ.γ. ελαιολαδο 1κ.γ. ξυδι εχω αγορασει θειαφι και θειοχαλκινη χρειαζεται να χρησιμοιποιησω και τις φυσικες συνταγες που εχετε ανεβασει η μονο με την θειαφι και θειοχαλκινη ειναι ενταξει
Καλησπέρα Χρήστο. Μπορείς να κάνεις εναλλαγές στις εφαρμογές για την προστασία των φυτών που προτείνουμε.
Καλησπέρα, έχω 3 διαφορετικά δέντρα ελιάς στην αυλή μου (λαδοελιά Χαλκιδικής, κορωνέικη και πετροελιά Σερρών). Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κατά το ράντισμα τους μπορώ να αναμείξω βρέξιμο θειάφι με ζεόλιθο για προστασία από τον δάκο.
Καλησπέρα Κωνστανίνε. Μπορείς να αναμείξεις βρέξιμο θειάφι με ζεόλιθο για προστασία από τον δάκο στην καλλιέργεια ελιάς.
καλησπερα..τα μυστικα του κηπου.μια εροτισει για οποροφορα δενδρα πος μπορο να καθυστερισο τα ανθη την ανιξη λογο παχνει και παγονιες….διλαδη να τα σοκαρο 15 μερες και να κσεπερασουνε την ζημια…ευχαριστο
Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα φυκιών και αμινοξέων τα δέντρα σου για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την παγωνιά του χειμώνα.
Συγχαρητήρια για τον χρόνο που ξοδεύετε για μας.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω θειαφι επίπασης σε ψεκασμό και με ποια δοσολογία στην αντιμετώπιση ερινωσης σε κρεβατίνα;
Καλημέρα Πάνο από τα Μυστικά του Κήπου. Χαιρόμαστε πολύ που είμαστε χρήσιμοι σε όλυς εσάς που αγαπάτε την κηπουρική. Σχετικά με το ερώτημα σου για την ερίνωση, ένα είδος τετράνυχου που προκαλεί χαρακτηριστικά εξογκώματα στο φύλλο του αμπελιού και της κρεβατίνας, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις θειάφι επίπασης (που έιναι για σκόνισμα) για ψεκασμό. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις βρέξιμο θειάφι, δηλαδή υδατοδιαλυτό που είναι κατάλληλο για ψεκασμό. Προτεινόμενη αναλογία: 15 γραμμάρια βρέξιμου θειαφειού (μια κουταλιά της σούπας) σε 5 λίτρα νερό.
Γεια σας,
στα λαχανικά όπως το μαρούλι που ο καρπός είναι τα ιδια τα φύλλα, χρησιμοποιούμε θειάφι ή στάχτη?
Επίσης, το θειάφι που διαλύεται στο νερό και το ψεκάζουμε ειναι διαφορετικό σκεύασμα από το θειάφι που σκονιζουμε?
Γεια σου Γιώργο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις θειάφι γύρω από τη ρίζα του μαρουλιού καλύτερα ή να ψεκάσεις το φυτό με βρέξιμο θειάφι. Το θειάφι που σκονίζουμε λέγεται θειάφι επίπασης ενώ το θειάφι που ψεκάζουμε λέγεται βρέξιμο θειάφι και είναι διαφορετικά σκευάσματα. Σχετικά με τη στάχτη, χρησιμοποιείται γύρω από τα φυτά για την προστασία από τα σαλιγκάρια καθώς και μες στο χώμα για βελτίωση του εδάφους. Δες περισσότερες πληροφορίες για την χρήση της στάχτης στον κήπο, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
καλησπερα σας,
πριν περιπου μια εβδομαδα παρουσιαστηκε σε 2 ιβισκους που εχω σε γλαστρα στη βεραντα, τετρανυχος [η διαγνωση εγινε κ απο τα 5 φυτωρια που εδειξα τα φυλλα των φυτων] για τον οποίο μου εδωσαν το φαρμακο VAVEL – 1 κ.γλ. σε 1λτρ. νερο. Αφου ακρη δεν βρηκα για κατι πιο βιολογικο ή φυλικο προς φυση+ανθρωπο,(εχωντας ηδη ψεκασει με τα οικολογικα σκευασματα: πρασ. σαπ.+νερο φιλτ,επισης με το: κρεμμυδι+σκορδο+πρ.σαπ.+καυτ.πιπερια + νερο φλτρ., χωρις ομως καποια βελτιωση τουλαχιστον οφθαλμοφανη μετα απο καποιες μερες επαναληψης) ψεκασα τελικα με το χημικο, τοΣαβ. 7/7 δηλ. εχθες. ΣΗΜΕΡΑ ανακάλυψα στο site σας το ΘΕΙΑΦΙ. Η ερωτηση μου ειναι αν μπορω να ριξω στους ιβισκους θειαφι κ αν ναι ποτε θα πρεπει, δεδομενου του χθεσινου ψεκασμου με φαρμακο. Επισης μπορω να ριξω σε βασιλικο και δυοσμο; που εχουν επισης τετρανυχο και φυσικα δεν εχω ραντισει με τιποτε αλλο παρα με τα οικολογικα σκευασματα που προανεφερα, ομως δεν ειδα ακομα καποιο αποτελεσμα.
ξεχασα να αναφερω οτι ολα τα φυτα εχουν λυπανθεί λιγες μερες προτού ανακαλυψω τον τετρανυχο.
συγχαρητηρια για το τοσο ενημερωτικό κ οικολογικο σας site.
Καλησπέρα Σταυρούλα. Το θειάφι αλλά και το οικολογικό σκεύασμα με το σκόρδο που προτείνουμε στο άρθρο μας για προστασία φυτών με φυσικά υλικά, λειτουργούν περισσότερο για προληπτική θεραπεία τετράνυχου και δεν έχουν αποτελεσματική δράση σε έντονη προσβολή τετράνυχου. Το χημικό σκεύασμα (με δραστική ουσία abamectin) που χρησιμοποίησες είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση τετράνυχου. Θειάφι στον ιβίσκο, στο φύλλωμα, μπορείς να ρίξεις μετά από λίγες μέρες αρκεί να μην έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.
Άν ψεκάσω υγρό θειάφι αργά απόγευμα με θερμοκρασία 28 βαθμούς και την επόμενη μέρα η θερμοκρασία ανέβει στους 36+ βαθμούς θα έχω πρόβλημα με εγκαύματα?
Ευχαριστώ
Kαλησπέρα Αντρέα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να ψεκάσεις. Δεν θα έχεις πρόβλημα εγκαύματος στα φύλλα με το βρέξιμο θειάφι. Σε ανάλογες συνθήκες, το σκόνισμα με θειάφι στα φύλλα ίσως θα ήταν πιο επικίνδυνο πρόκλησης σκαυμάτων.
μπορω να ριξω σε λουλουδια θιαφη
Μπορούμε να ρίξουμε σε καλλωπιστικά φυτά, θειάφι, γύρω από τη ρίζα ή πάνω στο φύλλωμα. Καλό είναι να μην πέφτει πάνω στα λουλούδια αν είναι τα φυτά ανθισμένα.
Πόσα ραντίσματα κάνουμε με βρέξιμο θειάφι ντομάτες πιπεριές μελιτζάνες
Κάνουμε συνήθως 3 ψεκασμούς ανά 2 βδομάδες για την προληπτική αντιμετώπιση του ωίδιου, καθώς και του τετράνυχου σε ντομάτες πιπεριές και μελιτζάνες.
ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΕΤΕ , ΕΧΩ ΜΕΡΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΑΜΠΕΛΙ 4 ΕΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΙΝΩΣΗ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΒΡΕΞΙΜΟ ΘΕΙΑΦΙ ΜΟΝΟ Σ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ Ή ΝΑ ΡΙΞΩ ΣΕ ΌΛΑ;;;
ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΜΠΈΛΙ .ΘΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΤΟ ΘΕΙΑΦΙ Ή ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΩ;;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
Η ερίνωση δεν κάνει συνήθως σημαντικές προσβολές στο αμπέλι για να απαιτείται ψεκασμός. Συνεπώς μπορείς να ψεκάσεις μόνο αυτά που έχουν προσβληθεί για ασφάλεια, και να μην προχωρήσεις στον ψεκασμό ολόκληρου του αμπελιού. Βέβαια, ο ψεκασμός με βρέξιμο θειάφι σε όλο το αμπέλι, θα βοηθήσει στην προληπτική αντιμετώπιση του ωιδίου. Την ώρα του ψεκασμού, καλό είναι να έχει απομακρυνθεί ο σκύλος σου. Μετά τον ψεκασμό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
ΑΝ ΘΕΛΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΨΕΚΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΡΟ ΘΕΙΑΦΙΣΜΑ ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ (ΝΕΡΟ-ΘΕΙΑΦΙ)?
Το βρέξιμο θειάφι που διαλύεται στο νερό για ψεκασμό, χρησιμοποιείται σε αναλογία 3-4gr/1λίτρο νερό, περίπου 1 κουταλιά του γλυκού σε 2 λίτρα νερό.
Εάν πέσει σκόνη απο θειάφι σε έναν καρπό π.χ. σε ένα αγγουράκι, εκείνη την στιγμή το πλύνουμε καλά και το φάμε με την φλούδα : υπάρχει πρόβλημα;
Αν πέσει σκόνη θειάφι σε ένα καρπό και το πλύνουμε άμεσα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για να το φάμε με τη φλούδα.
Τελικά κανει να τρώμε τα φρουτα μετα απο θειαφισμα?
Όταν σκονίσουμε στα φύλλα των φυτών και στους καρπούς των κηπευτικών, συγκομίζουμε καρπούς μετά από 7 μέρες. Όταν σκονίσουμε μόνο γύρω από τη ρίζα, χωρίς να σκονίσουμε στους καρπούς, μπορούμε να συγκομίσουμε άμεσα.