Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα (+video)

κοπρια βιολογικο λιπασμα

Η κοπριά των ζώων είναι ένα φυσικό λίπασμα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε όλες τις καλλιέργειες.

Μέχρι την καθιέρωση της χρήσης λιπασμάτων μέσα στον εικοστό αιώνα, η κοπριά αποτελούσε το κύριο και σημαντικότερο συστατικό εμπλουτισμού του εδάφους με θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση της καρποφορίας των φυτών.

Ακόμα και σήμερα, αρκετοί καλλιεργητές επιλέγουν να χρησιμοποιούν μόνο κοπριά για λίπασμα στα φυτά και στις καλλιέργειες, χάρη στις πολύτιμες ιδιοτήτες που προσφέρει στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας και της αειφορίας.

Η συλλογή της κοπριάς γίνεται στους χώρους εγκατάστασης διαφόρων ζώων, από πουλερικά, πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες και άλογα.

Κάθε είδος ζώου δίνει κοπριά με διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τις ιδιότητες και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά, τι προσφέρουν τα διάφορα είδη κοπριάς στα φυτά και το έδαφος, ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν και πώς τα χρησιμοποιούμε για να έχουμε ζωηρή βλάστηση και πλούσια παραγωγή καρπών.

1. Τι προσφέρει η κοπριά στο έδαφος και στα φυτά;

Η κοπριά των ζώων χρησιμοποιείται ως λίπασμα για τον εμπλουτισμό με θρεπτικά συστατικά και ως εδαφοβελτιωτικό για τη βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του εδάφους.

Περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως το άζωτο που βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη έντονης βλάστησης των φυτών και το κάλιο που συνεισφέρει σε πλούσια καρποφορία και παραγωγή νόστιμων καρπών.

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά της σε οργανική ουσία, η κοπριά ενσωματώνεται στο χώμα και συνεισφέρει στη βελτίωση του εδάφους, καθώς αυξάνει τη συγκράτηση νερού, βοηθάει στον καλύτερο αερισμό του χώματος και στην αποστράγγιση του εδάφους.

Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους
Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους

2. Τι περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά έχει η κοπριά;

Η κοπριά ως λίπασμα είναι πλούσια σε οργανική ουσία και σε άζωτο. Επιπλέον, περιέχει και άλλα θρεπτικά στοιχεία όπως ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Αποτελεί επίσης πηγή ιχνοστοιχείων σιδήρου και ψευδάργυρου.

Η περιεκτικότητα της κοπριάς σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος του ζώου απ’ όπου προέρχεται, τη διατροφή του, καθώς και από τον τρόπο ζύμωσης και διατήρησης της κοπριάς μετά την παραγωγή της.

Διαφήμιση

3. Ποια κοπριά είναι καλύτερη;

Η κοπριά των πουλερικών έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο και υγρασία, ακολουθεί αυτή των προβάτων και μετά των βοοειδών και του αλόγου.

H διατροφή των ζώων με σιτηρέσιο πλούσιο σε πρωτεΐνες μας δίνει καλύτερης ποιότητας κοπριά, πλούσια σε άζωτο.

κοπρια πουλερικων
Η κοπριά των πουλερικών θεωρείται η καλύτερη, καθώς έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άζωτο

4. Τι είναι η χωνεμένη κοπριά;

Όταν μιλάμε για χωνεμένη ή σβησμένη κοπριά, αναφερόμαστε σε κοπριά που έχει διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την παραγωγή της, ώστε να υποστεί ζύμωση. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί να προσληφθεί άμεσα από τα φυτά χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης εγκαυμάτων.

Μπορούμε να αναγνωρίσουμε τη χωνεμένη κοπριά, καθώς δεν έχει υψηλή θερμοκρασία, έχει μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία και έχει λιγότερο έντονη μυρωδιά. Στον κήπο, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε κοπριά που έχει χωνευτεί, καθώς χρησιμοποιείται άμεσα και δε δημιουργεί προβλήματα στα φυτά.

Η μη χωνεμένη κοπριά μυρίζει πολύ έντονα, είναι αρκετά ζεστή και περιέχει πολύ υγρασία. Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσοστά αμμωνίας που μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στα φύλλα και να καταστρέψει νεαρά φυτά ή φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί.

χωνεμενη κοπρια
Χρησιμοποιούμε χωνεμένη κοπριά στον κήπο

5. Πώς εφαρμόζεται η κοπριά στις καλλιέργειες;

Η κοπριά ενσωματώνεται στο έδαφος με τσάπα ή με φρέζα για να μην έχουμε απώλεια των θρεπτικών συστατικών της.

Σε αμμώδη εδάφη, ενσωματώνουμε την κοπριά σε βάθος 15-20 εκατοστών, ενώ σε βαρύτερα αργιλώδη εδάφη η ενσωμάτωση της κοπριάς γίνεται πιο επιφανειακά σε βάθος 10-15 εκατοστών.

Ενδεικτικά, για τη λίπανση ενός χωραφιού χρειαζόμαστε περίπου 2-3 τόνους κοπριά ανά στρέμμα την οποία σκορπίζουμε ομοιόμορφα σε όλη την έκταση.

Αν δεν έχουμε επαρκή ποσότητα κοπριάς, προτιμάμε να την τοποθετούμε μόνο στις γραμμές φύτευσης, δηλαδή στα αυλάκια ή γύρω από τις θέσεις φύτευσης των λαχανικών και των δέντρων.

6. Πότε βάζουμε την κοπριά στα φυτά;

Η χωνεμένη κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη σπορά και τη φύτευση των φυτών στον κήπο μας. Τοποθετείται στο έδαφος την εποχή της άνοιξης πριν τη φύτευση, καθώς επίσης κατά την περίοδο ανάπτυξης των λαχανικών.

Η μη χωνεμένη κοπριά ενσωματώνεται στο χωράφι μερικούς μήνες πριν προχωρήσουμε σε καλλιέργεια. Σε καλλιέργειες κηπευτικών, ενσωματώνουμε τη μη χωνεμένη κοπριά στο έδαφος την εποχή του φθινοπώρου, προκειμένου να γίνει η φύτευση των κηπευτικών μας μέσα στην άνοιξη.

Για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων που έχουν ήδη αναπτυχθεί, όπως για παράδειγμα στις ελιές, προσθέτουμε κοπριά κάθε χρόνο κατά την περίοδο του χειμώνα και την ενσωματώνουμε στο έδαφος, ώστε να απορροφηθεί σταδιακά μέσα στην άνοιξη.

Γενικότερα, αποφεύγουμε την προσθήκη κοπριάς μέσα στο καλοκαίρι, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα και να εμφανιστούν εγκαύματα στα φυτά ή να παρουσιαστεί απότομη πτώση φύλλων.

Επίσης, δεν προσθέτουμε κοπριά στα λαχανικά μας και στα καρποφόρα δέντρα κατά την περίοδο της καρπόδεσης, καθώς λόγω της περιεκτικότητας σε άζωτο, η κοπριά μπορεί να προκαλέσει την πτώση των ανθών ή των μικρών καρπών.

Διαφήμιση

7. Με ποια εδαφοβελτιωτικά υλικά συνδυάζεται η κοπριά στον κήπο;

Η κοπριά μπορεί να συνδυαστεί με άλλα φυσικά εδαφοβελτιωτικά στον κήπο μας.

Για παράδειγμα, μπορεί να προστεθεί στο έδαφος μαζί με κομπόστ, πριν φυτέψουμε τα λαχανικά ή τα καρποφόρα δέντρα μας, σε αναλογία 3 μέρη κοπριά και 1 μέρος κομπόστ για να αυξήσουμε την οργανική ουσία στο έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, η προσθήκη κοπριάς στο έδαφος μαζί με ζεόλιθο ή ατταπουλγίτη, βοηθά να βελτιώσουμε τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους ως προς την συγκράτηση υγρασίας, ενώ παράλληλα συντελεί στη μείωση της δυσάρεστης μυρωδιάς της κοπριάς.

Εδαφοβελτιωτικά υλικά στον κήπο
Εδαφοβελτιωτικά υλικά για βελτίωση φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους

8. Τι ποσότητα κοπριάς βάζουμε στις γλάστρες του κήπου μας;

Η κοπριά μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρώτη ύλη στο υπόστρωμα φύτευσης στις γλάστρες και ζαρντινιέρες των καλλωπιστικών φυτών, των λουλουδιών και των αρωματικών φυτών που έχουμε στην αυλή, στη βεράντα και στο μπαλκόνι μας

Συγκεκριμένα, για να φτιάξουμε το κατάλληλο υπόστρωμα των φυτών μπορούμε να χρησιμοποιούμε χωνεμένη κοπριά σε αναλογία 20% στο μείγμα φύτευσης, ενώ το υπόλοιπο μέρος θα περιέχει 60% τύρφη, 10% περλίτη ή ελαφρόπετρα και 10% κομπόστ.

Επίσης, για τα φυτά που έχουμε ήδη φυτεμένα στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες, κατά την περίοδο της άνοιξης, μπορούμε να προσθέτουμε ποσότητα κοπριάς 3-4 κουταλιές της σούπας, κάθε μήνα, για να βοηθήσουμε την καλύτερη ανάπτυξη τους.

κομποστ φυσικο λιπασμα
Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα (+video)

9. Κι ένα μυστικό για την κοπριά

Η κοπριά πρέπει να συγκεντρώνεται και να διατηρείται σε σκιερούς χώρους πριν την χρησιμοποιήσουμε στον κήπο και στο χωράφι, καθώς η έκθεση στον ήλιο και τη βροχή προκαλεί απώλεια των θρεπτικών συστατικών της.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (35)

  1. Ιασων
    05/11/2024

    Κώστα καλημέρα Θέλω να ρωτήσω αν πάνω από το γεόπανο μπορώ να ρίξω κοπριά;

  2. Αθανασιος
    08/10/2024

    Καλημέρα εδώ και δύο χρόνια οι ντομάτες και τα πιπερια στον κήπο μου σαπίζουν. Έχω ρίξει κοπριά αγελάδας και το επόμενο χρόνο ασβέστη. Παρόλα αυτά το πρόβλημα παραμένει. Να ρίξω κουτσουλιές; Πόση ποσότητα το στρέμμα και ποια εποχή;

  3. Πετρα
    12/05/2024

    Στις γλάστρες μου γέννησαν περιστέρια και υπάρχουν αρκετές κουτσουλιές πάνω στο χώμα. Πρέπει να τις αφαιρέσω η χρησιμοποιούνται ως λίπασμα ;

  4. ΑΓΓΕΛΟΣ
    13/12/2023

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΤΤΑΠΟΥΛΓΙΤΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΠΡΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΣΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ ΓΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΜΑΤΑΣ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  5. Zed
    22/07/2023

    Μια ερώτηση,αν δε θέλουμε να βάλουμε αγελαδινή κοπριά,μπορούμε να βάλουμε κοπριά κότας σε μορφή πέλλετ;

  6. Γαβριήλ
    09/06/2023

    Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες. Έχω μια απορία, σας παρακαλώ αν μπορείτε να με βοηθήσετε. Πώς καταλαβαίνω αν η κοπριά είναι χωνεμένη;

    • Αν η κοπριά έχει παραμείνει για αρκετό καιρό και έχει διαβραχεί, είναι χωνεμένη. Η φρέσκια κοπριά δεν είναι χωνεμένη.

  7. Αντριανα
    31/03/2023

    Εχω φτιάξει κομποστ απο τα φύλλα, χόρτα, σκουπιδια τροφων στον κηπο και τα ενσωματωσα μαζί με κοπρια. Ήθελα να ρωτήσω ποια ειναι η καλυτερη κοπρια. Κοπρια αγελαδας ή κοτσιλια πτηνων που κυκλοφορει στο εμποριο? Ενσωμάτωση ιδια ποσότητα κοπριάς ή κοτσιλια?

    • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κοπριά αγελάδος και κοπριά ορνίθων, αρκεί να είναι χωνεμένες. Η κοπριά ορνίθων έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άζωτο για ανάπτυξη.

  8. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
    08/02/2022

    Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες πληροφορίες. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να φτιάξω ένα υγρό λίπασμα με κοπριά κότας που δεν είναι χωνεμένη. Για παράδειγμα να ρίξω μία μικρή ποσότητα κοπριάς μέσα σε νερό και να χρησιμοποιήσω το νερό για πότισμα.

    • Καλησπέρα Αλέξανδρε. Το υγρό που θα προκύψει από την κοπριά κότας θα περιέχει αρκετά αμμωνιακά άλατα και μπορεί να προκαλέσει κάψιμο ειδικά σε λαχανικά. Καλύτερα να το αποφύγεις.

  9. Αντώνης
    16/11/2020

    Καλησπέρα! Πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο! Θα ήθελα να ρωτήσω, για φυτά εσωτερικού χώρου, την άνοιξη, μπορούμε να προσθέσουμε στα γλαστρακια φυτική κοπριά η κάτι άλλο παρόμοιας σύστασης; ευχαριστώ!

    • Καλησπέρα Αντώνη. Μπορείς να προσθέσεις στις αρχές της άνοιξης μικρές ποσότητες κομπόστ (φυτική κοπριά) για να ενισχύσεις το χώμα των φυτών εσωτερικού χώρου.

      • Αντώνης
        17/11/2020

        Κομποστοποιημένη άοσμη κοπριά, ζωϊκής και φυτικής προέλευσης είναι καλή επιλογή; Ή υπάρχει και μόνο φυτικής προέλευσης που κάνει καλύτερα για φυτά εσωτερικού χώρου. Επίσης το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά είναι εναλλακτική λύση; Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!

        • Καλησπέρα Αντώνη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κοπριά ζωικής και φυτικής προέλευσης, δηλαδή που περιέχει κοπριά ζώων και κομπόστ από φυτικά υπολείμματα. Θα πρέπει να είναι σε πολύ περιορισμένη ποσότητα για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Πιο ασφαλής επιλογή είναι το υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

  10. Μιχάλης
    01/09/2020

    Καλησπέρα, έχω ένα κτήμα με οπωροφόρα φυλλοβόλα δέντρα και σκέφτομαι να βάλω κοπριά πριν πέσουν τα φύλλα τους, συγκεκριμένα τέλος Σεπτεμβρίου. Έχω διαβάσει ότι η άνθιση και η ανάπτυξη της Άνοιξης χρειάζεται θρεπτικά συστατικά που έχει το δέντρο αποθηκεύσει από το Φθινόπωρο. Συμφωνείτε; αν ναι είναι καλά τέλος Σεπτεμβρίου; Τα δέντρα ποτίζονται.
    Ευχαριστώ.

    • Καλησπέρα Μιχάλη. Θα σου πρότεινα να κάνεις ενσωμάτωση της κοπριάς στα τέλη του φθινοπώρου, όταν θα έχουμε περισσότερες βροχοπτώσεις και πιο δροσερό περιβάλλον.

      • Ελένη
        05/06/2023

        Σε ευγνωμονώ για όλες τις συμβουλές που μου δίνεις. Τώρα για την κοπριά μπορώ να χρησιμοποιήσω και του σκύλου.?

  11. Αναστασία
    02/07/2020

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας. Φέτος, μετά από πολλά χρόνια, βρήκα χρόνο και ασχολήθηκα με το μπαλκόνι μου (Δυτικό) με πολλή αγάπη, όμως προέκυψε ο παρακάτω εφιάλτης… Πρόσθεσα κοπριά κότας σε μορφή πέλλετ (από γνωστο ιντερνετικό καταστήμα), και σε 2 24ωρα..και οι 100 περίπου γλάστρες μου γέμισαν άπειρα λευκά σκουλήκια μεγέθους περίπου 1cm… Είναι άπειρα..δεν βγαίνουν από το χώμα (δεν έχω εντοπίσει στο δάπεδο) η πλειοψηφία τους εντοπίζεται στο άνω μισό τμήμα του χώματος και η επιφάνεια του χώματος είναι πραγματικά σαν να έχει φρεζαριστει…
    Γιατί πιστεύετε ότι προεκυψε το πρόβλημα;
    Χρησιμοποίησα ήδη βακιλλο Θουριγγίας, πύρεθρο, μουστάρδα, πατάτα..αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα..είναι άπειρα και δεν πεθαίνουν.. έχω εφιάλτες χαχα! Πρόκειται για καλλωπιστικά φυτά, οπότε είμαι έτοιμη πια και για κάτι χημικό.. Περιμένω με αγωνία την πρότασή σας

    • Καλησπέρα Αναστασία. Προφανώς οφείλεται στην κοπριά τέτοια εκτεταμένη προσβολή και ίσως πράγματι θα χρειαστείς χημική αντιμετώπιση. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σου. Στα Μυστικά του Κήπου προτείνουμε μόνο οικολογικά σκευάσματα για την φροντίδα του κήπου.

  12. John
    01/06/2020

    Καλημερα και Καλο Μηνα σε ολους. Ενδιαφερομαι να αγορασω κοπρια για τον κηπο μου, αλλα θα ηθελα την βοηθεια σας απο που θα μπορουσα να αγορασω καλης ποιοτητας.
    Σας ευχαριστω εκ των προτερων

    • Καλησπέρα. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπονικά καταστήματα για απολυμασμένη και χωνεμένη κοπριά ορνίθων.

  13. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    05/04/2020

    Καλησπερα σας.Εχω αγορασει 2 γλαστρες μικρες απολαικη αγορα και τα εχω κανει μεταφυτευση σε μεγαλυτερες γλαστρες με αποστραγγιση ελαφροπετρα ανθοφορα φυτ ειναι,αλλα βλεπω μετα απο 2 μερες μαραθηκαν,πανε να βγαλουν ανθη αλλα πανε να μαραθουν,..απο κατω υπαρχουν μπουμπουκια ετοιμα να ανοιξουν,αλλα φοβαμαιμην μαραθουν και αυτα ..Τα φυλλα ειναι καπως σε καλη κατασταση…Θα ηθελα την βοηθεια σας.Ευχαριστω..

    • Καλησπέρα Κωνσταντίνε.
      Πρόσεξε μην ποτίζεις υπερβολικά, και να έχεις τα φυτά σου σε φωτεινό μέρος σχετικά προφυλαγμένο.

  14. Ανάργυρος Καρατράντος
    28/02/2020

    Συγχαρητήρια για τον τρόπο που παρουσιάζετε τα θέματα και γενικά την πληρότητα στις προσεγγίσεις, και πάλι Μπράβο!

    • Σε ευχαριστούμε πολύ Ανάργυρε για τα καλά σου λόγια. Χαιρόμαστε που βοηθάμε όλους εσάς που ασχολείστε και αγαπάτε την κηπουρική και τα φυτά.

  15. Ναπολεων
    01/07/2018

    Καλημερα! Αγορασα 3 λεμονιτσες 2ετων.Της ξαναφυτεψα σε πολυ μεγαλυτερη γλαστρα.στον πατο της γλαστρας εβαλα λιγο χαλικι και ολο το κενο το γεμισα με χονεμενη κοπρια απο γελαδες.Καθολου χωμα.ειναι καλο η κακο?Το λεω αυτο γιατι εχω φυτεψει και 2 ριζες πιπεριες στη γλαστρα και την ε γιομεισα μονο με κοπρια.Τα φυτα ΔΕΝ μαγαλονουν καθολου Τι φταιει?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      02/07/2018

      Καλημέρα Ναπολέων. Όπως και για την περίπτωση της πιπεριάς που είχαμε αναφέρει, ισχύει το ίδιο και για τη λεμονιά. Η κοπριά, ακόμη κι αν είναι καλοχωνεμένη, αν χρησιμοποιηθεί σκέτη για φύτευση σε γλάστρα για στρεσάρει τα φυτά, ειδικά για τις λεμονιές και τα εσπεριδοειδή που είναι ευαίσθητα στα αμμωνιακά άλατα που περιέχει. Καλύτερα να γεμίσεις την γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, για να αναπτυχθεί καλύτερα η λεμονιά σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *