Ρίγανη σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα
Πόσο εύκολο είναι να καλλιεργήσουμε τη δική μας ρίγανη σε γλάστρα;
Τι πιο όμορφο να απολαμβάνουμε κάθε μέρα το άρωμα και τη γεύση των φρέσκων ή αποξηραμένων φύλλων ρίγανης για να απογειώσουν κάθε είδους σαλάτα και φαγητό που ετοιμάζουμε.
Η ρίγανη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και αποτελεί απαραίτητο συστατικό σε πολλές αγαπημένες συνταγές της μεσογειακής κουζίνας.
Μπορούμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι μαζί με άλλα αγαπημένα αρωματικά φυτά και βότανα όπως δεντρολίβανο σε γλάστρα, βασιλικό σε γλάστρα και δυόσμο σε γλάστρα, ακόμα και ανάμεσα σε λαχανικά όπως ντοματίνια σε γλάστρα και πιπεριές σε γλάστρα.
Αν έχουμε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να φυτέψουμε ρίγανη μαζί με άλλα αρωματικά φυτά όπως η ματζουράνα, το θυμάρι και το φασκόμηλο που αναπτύσσονται αρμονικά μαζί και ευδοκιμούν σε παρόμοιες συνθήκες.
Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τη ρίγανη σε γλάστρα είναι την περίοδο της άνοιξης καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου.
Κι αν θέλουμε να αποφύγουμε το χώμα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ρίγανη σε νερό, χρησιμοποιώντας ένα γυάλινο βάζο ή ένα ποτήρι, όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο για αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό.
Πρόκειται για ένα ανθεκτικό φυτό με σχετικά μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα, ιδανικό για αρχάριους στην κηπουρική και για όσους προτιμούν φυτά που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση.
Ας δούμε, λοιπόν, χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργεια της ρίγανης σε γλάστρα ώστε να απολαμβάνουμε τη μοναδική γεύση και το άρωμα των φύλλων της από το μπαλκόνι, την αυλή και τη βεράντα μας.
1. Σε τι θέση τοποθετούμε τη γλάστρα της ρίγανης στο μπαλκόνι;
Επιλέγουμε ένα μέρος με αρκετή ηλιοφάνεια για να τοποθετήσουμε την γλάστρα της ρίγανης στο μπαλκόνι μας, καθώς η ρίγανη αγαπάει τον ήλιο. Μόνο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αν επικρατήσει καύσωνας θα χρειαστεί να την μεταφέρουμε σε μια ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας.
Η ρίγανη παρουσιάζει αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία από ανέμους για να ευδοκιμήσει. Μπορούμε να επιλέξουμε μπαλκόνι με νότιο, δυτικό ή και ανατολικό προσανατολισμό για να διατηρήσουμε τη γλάστρα της ρίγανης.
2. Ποιες γλάστρες είναι κατάλληλες για να φυτέψουμε ρίγανη;
Τοποθετούμε τη ρίγανη σε γλάστρα που διαθέτει τρύπες στη βάση, αφού έχουμε βάλει και μία λεπτή στρώση χαλικιών για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.
Επιλέγουμε γλάστρες που έχουν ύψος και διάμετρο τουλάχιστον 25 εκατοστών για να μπορέσει να αναπτυχθούν καλά οι ρίζες του φυτού της ρίγανης και να εξασφαλίσουμε πλούσια καταπράσινη βλάστηση.
3. Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για την καλλιέργεια της ρίγανης σε γλάστρα;
Η ρίγανη μπορεί να αναπτυχθεί πολύ καλά σε φυτόχωμα γενικής χρήσης, ωστόσο μπορούμε να επιλέξουμε και ειδικό φυτόχωμα αρωματικά φυτά αρκεί βέβαια να έχει καλή αποστράγγιση.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε δικό μας φυτόχωμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αφράτο επιφανειακό χώμα από τον κήπο και να το αναμίξουμε με κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 5:2:1 για να φυτέψουμε τη ρίγανη μας.
4. Κάθε πότε ποτίζουμε τη ρίγανη σε γλάστρα;
Παρόλο που στη φύση η ρίγανη αναπτύσσεται κανονικά έχοντας ελάχιστες ανάγκες σε νερό, όταν φυτεύεται σε γλάστρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Ιδιαίτερα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, η ρίγανη θα χρειαστεί αρκετά συχνό πότισμα. Ποτίζουμε, λοιπόν, κάθε 4-5 μέρες την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 2-3 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.
Σε κάθε περίπτωση, προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά τη ρίγανη για να μην παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα της ρίγανης, κιτρινίσματα και μαύρες κηλίδες στο φύλλωμα της.
Ένας καλός τρόπος για να διαπιστώσουμε αν η ρίγανη θέλει πότισμα, είναι όταν έχει στεγνώσει το χώμα σε βάθος 3-4 εκατοστών μέσα στη γλάστρα.
5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη ρίγανη σε γλάστρα;
Τα αρωματικά φυτά, ανάμεσα τους και η ρίγανη δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.
Για να εξασφαλίσουμε πάντως πλούσια βλάστηση και ζωηρό πράσινο φύλλωμα, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα σε κόκκους, στις αρχές και στα τέλη της άνοιξης καθώς και στις αρχές φθινοπώρου.
View this post on Instagram
6. Xρειάζεται κλάδεμα η ρίγανη σε γλάστρα;
Στις αρχές της άνοιξης, κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στη ρίγανη για να καθαρίσουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από την παγωνιά του χειμώνα.
Μια διαρκή μορφή κλαδέματος, είναι το σταδιακό κορφολόγημα που κόβουμε φύλλα από τις κορυφές των βλαστών για να τα χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας.
Για να εξασφαλίσουμε νέα δυνατή φρέσκια βλάστηση μέσα στο φθινόπωρο, η ρίγανη θα πρέπει να κλαδεύεται αρκετά χαμηλά στα τέλη του καλοκαιριού μετά το τέλος της ανθοφορίας της.
7. Τι προστασία από ασθένειες θέλει η ρίγανη στη γλάστρα;
Η ρίγανη είναι αρκετά ανθεκτική σε έντομα και ασθένειες και συνήθως δεν χρειάζεται προστασία.
Προληπτικά μέσα στην άνοιξη, για προστασία από μαυρίσματα και κιτρινίσματα στα φύλλα, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε 1 λίτρο νερό.
8. Πότε συλλέγουμε τη ρίγανη και πως την αποξηραίνουμε;
Η συλλογή της ρίγανης γίνεται στα μέσα του καλοκαιριού κατά την περίοδο ανθοφορίας του φυτού, ενώ μία δεύτερη συγκομιδή μπορεί να γίνει μέσα στο φθινόπωρο.
Βέβαια, αν θέλουμε κόψουμε λίγα φύλλα ρίγανης για να χρησιμοποιήσουμε στην κουζίνα μας, μπορούμε να το κάνουμε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για να αποξηράνουμε ρίγανη, συγκομίζουμε βλαστούς ρίγανης με φύλλα και άνθη, τους δένουμε σε μάτσα και τους κρεμάμε ανάποδα σε σκιερό και καλά αεριζόμενο χώρο.
Διατηρούμε τα μάτσα για αρκετές μέρες μέχρι να αποξηρανθούν για να τα τρίψουμε στη συνέχεια και να τα φυλάξουμε σε αεροστεγές βάζο.
9. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια ρίγανης σε γλάστρα
Για να φτιάξουμε καινούρια φυτά, ένας απλός τρόπος πολλαπλασιασμού της ρίγανής, μπορούμε να τρίψουμε τα αποξηραμένα άνθη και να τα φυτέψουμε τον σπόρο σε γλαστράκια σε βάθος περίπου 1 εκατοστού. Ο σπόρος θα φυτρώσει σε 2 εβδομάδες, και μετά από 2-3 μήνες θα έχουμε καινούρια φυτά ρίγανης.
Καλησπέρα έχω κλαδέψει την ρίγανη μου και αντί να βγάλει καινούργια ξέρανε και αυτά που είχε .
Πιθανότατα, η υπερβολική υγρασία έχει σαπίσει τις ρίζες του φυτού.
έχω φυτέψει ρίγανη σε γλάστρα είχε ξεραθεί ξανά ανοίγει αλλά στα φύλλα του έχει κάτι ασπρακια. μήπως θέλει κάποιο φάρμακο; και τι ;
Μπορείς να μας περιγράψεις αυτά τα ασπράκια στα φύλλα της ρίγανης πως είναι και αν κινούνται;
Καλημέρα. Αγόρασα φυτό ρίγανη και έχει φουντώσει αρκετά! Αν την βάλω σε μεγαλύτερη γλάστρα ή ζαρντινιέρα και θα φουντώνει, καλύπτει την επιφάνεια που θα έχει?
Καλημέρα. Μπορείς να μεταφυτεύσεις αυτή την εποχή την ρίγανη σε μεγαλύτερη γλάστρα και σταδιακά θα καλύψει την επιφάνεια της. Προτίμησε μεγαλύτερη γλάστρα από ζαρντινιέρα.
καλησπέρα. παρατήρησα στο βασιλικό τη ρίγανη το ιημαρξ κ το δυόσμο λευκες κηλιδες στην επιφάνεια των φύλλων τους….αλλα δε βλέπω κάποιο ζωυφιο…το συμβαίνει;;;επίσης η λεβάντα μου είναι σαν ξεθωριασμένη….Ευχαριστώ
Καλησπέρα Ελένη. Πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά τα φυτά και αναπτύσσεται μυκητολογική ασθένεια. Η λεβάντα σου πιθανότατα χρειάζεται λίπασμα.
Καλησπέρα. Έχω μια ρίγανη σε γλάστρα. Την έχω 4-5 μήνες τώρα και έχει μεγαλώσει. Το πρόβλημα είναι ότι βγάζει φύλλα πράσινα μόνο στις άκρες των κοτσανιών και το υπόλοιπο είναι ξερό. Είναι περίπου 30 εκατοστά τα κλωνάρια της.
Καλησπέρα Μάριε. Κατάλληλη εποχή για να κλάδέψεις την ρίγανη που έχεις στη γλάστρα και να αναβλαστήσει με καινούριο συμπαγές πράσινο φύλλωμα.
Εχω θερμοσπορείο και πριν λιγες βδομαδες αγορασα σπορο φραουλας Γιγας ,τις εσπειρα επιφανιακά(χωρις να τις βάλω στο ψυγείο ,ενω οι οδηγίες το λέγανε ) κι ενώ πεταχτήκανε μου μαραθηκανε !!
Τι πιστευεται εσείς
Καλησπέρα Σεραφείμ. Πιθανότατα λόγω υπερβολικής υγρασίας, μαραθήκανε τα φυτά φράουλας.